Slovenija

Policisti s ponedeljkom zaostrujejo stavko

Ljubljana, 16. 11. 2018 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki policijskih sindikatov so napovedali zaostritev stavke, saj imajo dovolj arogance in praznih besed vladnih pogajalcev. Ti so v zadnji ponudbi celo odstopili od izhodišč, ki so jim jih ponudili že pogajalci prejšnje vlade, kar je za njih nesprejemljivo. Podrobnosti, kako bodo v ponedeljek začeli zaostrovati stavko, niso želeli razkriti, saj se glede na izkušnje nasprotna stran na ukrepe pripravi.

Predstavniki policijskih sindikatov so razočarani nad ponudbo vlade za reševanje svojih stavkovnih zahtev. Zato je v četrtek policijski stavkovni odbor odločal o zaostritvi stavke, danes pa so sporočili, da bodo zaostritev razmer začeli v ponedeljek, 19. novembra, podrobnosti, kako naj bi to izvedli, pa niso želeli razkriti. Obenem so zatrdili, da bodo javnost o tem pravočasno obvestili. "Iz preteklih stavk imamo izkušnje, da se nasprotna stran običajno na naše napovedi tudi ustrezno pripravi z dodatnimi organizacijskimi, kadrovskimi in drugimi ukrepi, tako da v tem trenutku ne želimo razkriti vseh podrobnosti," je pojasnil Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije. 

Državljanom se za morebitne neprijetnosti, ki jih bodo doletele zaradi tega, vnaprej opravičujejo in poudarjajo, da se varnost državljanov v nobenem primeru ne bo zmanjšala. "Policisti smo tako etično, moralno kot tudi s svojim poklicnim poslanstvom zavezani k temu, da jih varujemo, mogoče bomo na nekaterih delih celo pokazali, kaj pomeni varnost," je med drugim napovedal Mlekuš.

Radivoj Uroševič (levo) in Kristjan Mlekuš (desno).
Radivoj Uroševič (levo) in Kristjan Mlekuš (desno). FOTO: POP TV

Naznanili so, da imajo pripravljen širok nabor ukrepov, ki ga bodo glede na odzive vlade strani širili in stopnjevali. Svojemu delodajalcu, torej državi, očitajo aroganco in neaktivnost, v teh razmerah pa je po njihovem mnenju stavka edini način delavskega boja za njihove pravice. "Z vlado se ne bomo več igrali slepih mišk. Arogance in praznih besed imamo dovolj," so odločeni predstavniki policijskih sindikatov, ki zahtevajo ureditev njihovega statusa "tako, kot si ga zaslužimo". 

"Vlada se vede tako, kot da policistov ne potrebuje. Očitno vlada ne potrebuje varnega okolja," pa je poudaril predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Po njegovih besedah bo pojem varnosti postal nadstandard v tej državi, če bo trenutna vlada nadaljevala to, kar trenutno počne. 

'Zadnja ponudba žaljiva do slehernega policista'

"Stavko, ki smo jo začeli 12. februarja, smo začeli izključno zaradi tega, da se status policista ustrezno ovrednoti glede na naloge, pooblastila, nevarnosti, s katerimi se dnevno soočamo ..." je na razloge za začetek stavke spomnil Mlekuš.

Zadnjo ponudbo, ki so jo dobili na mizo od vladnih pogajalcev, pa je označil za žaljivo do slehernega policista in policistke. "Vlada s tem prevzema odgovornost za varnost državljanov in državljank Republike Slovenije," je poudaril in dodal, da je vladna stran v zadnji ponudbi celo odstopila od pogajalskih izhodišč, ki jim jih je ponudila že prejšnja vlada, kar je "nesprejemljivo"

Policisti zaostrujejo stavko.
Policisti zaostrujejo stavko. FOTO: Aljoša Kravanja

Pogačar: 'Verjamem, da bomo sklenili dogovor, da do stavke ne bo prišlo'

V izjavi za medije ob robu pogajanj z drugimi sindikalnimi skupinami je vodje vladne pogajalske skupine Petra Pogačarja danes izrazil upanje, da do te zaostritve stavke policistov ne bo prišlo. Spomnil je, da so s policijskima sindikatoma v fazi pogajanj, in pojasnil, da so dogovorjeni, da jim vladna stran v ponedeljek zjutraj pošlje približevalni predlog, pogajanja pa bodo nadaljevali v četrtek. "Verjamem, da bomo tudi z njimi sklenili takšen dogovor, da do zaostritve stavke ne bo prišlo in da se bo hkrati tudi končala stavka policistov," je dodal.

Peter Pogačar verjame, da bodo sklenili dogovor s policijskima sindikatoma in tako preprečili zaostritev stavke.
Peter Pogačar verjame, da bodo sklenili dogovor s policijskima sindikatoma in tako preprečili zaostritev stavke. FOTO: Kanal A

Notranji minister Boštjan Poklukar sicer poudarja, da stopnja varnosti v državi kljub stavki policistov ostaja nespremenjena. "To si želim glede na varnostno situacijo, ki je lahko hitro sprejemljiva. Izražam skrb, če se bodo sindikalne zahteve zaostrile s strani obeh policijskih sindikatov, da lahko to vpliva na stanje notranje varnosti," je dejal minister.

Kaj točno zahtevata policijska sindikata?

Policisti od 1. oktobra nadaljujejo stavko, ki so jo začeli 12. februarja, nato pa sredi marca zamrznili, včeraj pa je skupni stavkovni odbor obeh sindikatov odločal o njeni zaostritvi.

Policijska sindikata sicer med drugim zahtevata ponovno vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah.

Obenem pa zahtevata tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kren10
17. 11. 2018 12.27
+4
Policijski sindikalist pravi, da še komajda dobijo kakšnega kandidata za policista, Da, res je. Zdrava oseba, s solidnimi psihofizičnimi sposbnostmi danes z lahkoto zasluži 800 - 900 € kje drugje, z nižjo zahtevnostjo in rizikom dela in boljšim urnikom. Obstaja še drug problem, veliko jih daje odpoved in odhaja delat drugam, prav tako pa je na vidiku množično upokojevanje v parih letih. Na terenu pa že kritično primankuje ljudi, policijske postaje več niso sposobne pokrivati terena, posledično se združujejo, kombinirane patrulje več postaj .... čas odzivnosti na kritične dogodke zna biti tudi usoden. Obstaja možnost migrantskega vala, čez tri leta Slovenija spet predseduje EU (zalo zahteven varnostni zalogaj)... ne ve se s kom, si še kar zatiskajo oči. Kako pridobiti kader? Z plačo, in nič drugače. Ali pozna kdo kakšen drugi odgovor? Ali pa uvoz iz Srbije, tako kot pri poštarjih? Seveda obstajajo rezerve, polne pisarne navlake na policijskih upravah in na MNZ, ampak ne vem če obstaja metla, ki bi to počistila in poterala na teren (podobno je tudi na drugih ministrstvih). V sami osnovi dvig plač za približno 6-7.000 terenskih policistov ne bi smel biti problem, preprečiti pa je treba, da bi se na ta dvig obesil ostali, preštevillčni birokratski in šolski aparat, kjer ni problemov z pridobivanjem kadrov, tudi z zdajšnjim plačami ne, oz. marsikje dobi delovno mesto tisti, ki ima najmočnejše veze. Bolje bo treba plačati tudi nižji in srednji zdravstveni kader, ki jih tudi zgubljamo. Nasplošno bo treba sprmeniti plačni sistem in v javnem sektorju bolje nagraditi srednji operativni kader, kateri dejansko delajo neposredno z ljudmi in za ljudi, ne pa birokratskega in pedagoškega kadra, kao zaradi izobrazbe, ki delajo na toplem in suhem, v varnem okolju, samo ob delavnikih, od sedmih do treh, ali pa še to ne.
slabogledam
17. 11. 2018 11.16
+2
Pazi veliki brat te gleda-bere.
smajser1
17. 11. 2018 10.51
+5
Dajte policajski no... pol pa idite fizicno delat za 700 eurov pa da vas vidim...zdrzite ne dneva... samo tiho bodite...
Tomvojo
16. 11. 2018 20.01
+9
Srd in bes zaradi neuspeha na pogajanjih bodo pa sloovce na svoji koži občutile
Mladen sir
16. 11. 2018 14.06
-5
Dajte eden primer razrešit pa bi vam dal višjo plačo.Enkrat je ena bivša žena delala za policijo pod krinko pa je meni denar vzela pa mi nič ni dala.Nekam je posojala sedaj se je nekam skrila ,prek misli sem jo slišal.Drugo dajte te ljudi zapret,ko so mene osebno mantrali v državne zapore,ne v pripore.Ker če so v priporah imajo doma naprave v tem je samo problem.V državne zapore jih dajte.Jaz bi moral bit VLADAR SVETA ne pa revček,ki bi ga najraje dali na PSH pa nisem nič kriv še najmajn nisem nor.Tele njihove EPI centre zaprite pa ste zmagali.Ljudje so jih odprli pa mučijo vse po SLO ljudi.Z bratom se povežite je na ministrstvu.
Krematorij666
16. 11. 2018 15.14
+4
Kaj ti bodo policaji, obrni se na psihiatrijo. Je pa en koprski policaj ki tudi to "obvlada" pa ga kontaktiraj.
Mladen sir
16. 11. 2018 15.33
-2
Krematorij666 nimate mene kaj žalit na pa pošiljat na PSH,najlažje denar pobrat kot meni pa bi me dali na PSH.Takšne kot ste pa vi pa bom dal v državni zapor pa ste lahko zaradi mene zdravnik,odvetnik ali policist.Vsi imam enake pravice.Sodba pa bo takšna.lp
Mladen sir
16. 11. 2018 15.39
-3
Tako je moj sosed milil ne bom vam vrnil denarja pa bo pristal v zaporu,ko je jemal celo živlenje naš denar.PAR SOSEDOV.
Krematorij666
16. 11. 2018 15.53
+7
Oprostite...s prevajalcem bi mogoče zastopnil vaše tegobe.
upornik19
16. 11. 2018 13.14
+15
se pravi 3 mesece bojo brez plač...……..tisti kr stavka ta naj ne dobi plače
Krematorij666
16. 11. 2018 13.12
+44
Absolutno tu podpiram vlado...ko policaji izsiljujejo svoje zahteve pihajo na dušo državljanom a le do trenutka ko dosežejo željeno. Potem ko smo pa mi na vrsti za upor nas pa taisti varuhi "pravice" tolčejo in špricajo samo da zavarujejo svoje gospodarje...vlada ne pusti se izsiljevati, če jim kaj ne paše pa naj zamenjajo uniforme za delovne obleke...
martinov
16. 11. 2018 13.07
+27
Stavka naj ne bi bila bolj zaostreno uperjena zopet državljane !? Kaj pa je dalj časa trajajoče čakanje na državni meji, dlakocepstvo v postopku v cestnem prometu, čakanje na intervencijo, itd... Zaostreno svoje delo naj opravijo zoper birokrate Vlade, tudi nepotrebnim varovanjem, kjer vozniki in varnostniki prekoračujejo cenzuse ur !!
mallonge
16. 11. 2018 12.54
+36
Škodovali bodo navadnim ljudem in čuvali one, ki jih zaničujejo a kradejo nam in njim.
mallonge
16. 11. 2018 12.55
+31
vse skupaj je navaden blef in skupinska kraja naroda.
JApajaDAja
16. 11. 2018 13.07
+15
marsikdo upa, da bodo stavkali še naslednjo sredo pred dz!
upornik19
16. 11. 2018 12.48
+27
nove avte so dobili pa uniforme pa še jim ni dosti, drgam naj grejo delat če jim kaj ni prav
sandi101
16. 11. 2018 12.42
+23
V Sloveniji so pac take place in konc,kermu iz JU to ne pase,naj si poisce drugo domovino oz službo!
smajser1
16. 11. 2018 12.19
+37
Kaz jim ne bi dal vecje ace! Tako prevec zasluzijo, glede na to koliko delajo! Ce pa jim date vishe place, bodo pa se z vecjim veseljem ubogi narod globili
martinov
16. 11. 2018 12.17
+36
Policisti bi morali imeti samo en sindikat ! Tako pa se oba predsednika, na račun policistov, vozita v Ljubljano s službenim avtomobilom v delovnem času ! Vsaj en strošek bi bil manj !!
Jogi
16. 11. 2018 13.23
+13
NEBI SMELI IMETI NOBENEGA SINDIKATA !sramota .!!!v nobeni sosednji državi, policioti ne stavkajo.LENUHI!
Uporabnik1430139
16. 11. 2018 12.07
+32
Vse nagnat na fizično delo pa jim štrajk ne prišel na misel.
Acidic
16. 11. 2018 12.00
+22
Kje je sele ponedeljek, lahko bi jo ze danes do vecera enkrat.
Uporabnik1385495
16. 11. 2018 11.55
+37
Ko se zacnes solati za dolocen poklic po neki logiki pogledas tudi,kako ljudje,ki ga opravljajo,zivijo.Samo ljubezen do dolocenega poklica pac ni dobolj za vse in vsakogar.Tako je bilo,ko so podpisovali pogodbe....na podlagi cesa naj se jim dvignejo place?Kaj bodo naredili vec ali bolje?Samo zato,ker jih potrebujejo,pac ne bo slo.Jaz bi tudi imel vecjo,Lastnika podjetja to niti slucajno ne zanima.Lahko pa dam odpoved in grem v drugo,boljso sluzbo.
kren10
17. 11. 2018 12.01
+2
Prav imaš, zaradi tega pa je vedno hujša karovska kriza v policiji.Dajejo odpovedi in hodijo na delo drugam, razpisi za policiste neuspešni, posledica neugodnega razmerja pogoji dela, zahtevnost - plača ... bo treba več ponudit, očitno. Za razliko od nekaterih drugih delov javnega sektorja, kjer se za vsako delovno mesto kandidati v vrsto postavijo, službo pa dobi tisti, ki ima najmočnejše veze. Lahko pa policajei iz srbije uvozimo, tako kot poštarje.
m5je007
16. 11. 2018 11.55
+24
Ko berem komentarje mi je slabo. Ste kdaj pomislili kaj bi bilo če jih ne bi bilo. Pusti rajo brez omejitev ali nadzora cestnih predpisov. KAOS. Ljudje zavedajte se , da se zakone kršit ne sme. Če te ujame si TI KRIV in ne policist in prav ti je. Pa se drži znanih pravil pa ti nihče ne bo nič hotel. Zato, ker večina misli, da lahko počne karkoli le skriti mora to so pa užaljeni če kršitelja dobijo. V komentarjih se vpleta politiko. Policisti so nadzorniki zakona, politika pa zakone postavlja. Zamenjati politike če zakoni niso dobri, policiste pa pustite pri miru. Pa majhen nasvet. S spoštljivim nastopom ni nikoli težav.
prizla
16. 11. 2018 12.07
+6
Eden ki trezno in pravilno razmišlja!👍👍
Mihatadesni
16. 11. 2018 12.10
+18
Torej to pomeni, da v času stavke , če povem v obraz kakšnemu policistu, kaj si mislim o njemu in stavki policistov, to ne bo in ne more biti verbalni napad na uradno osebo ali razžalitev uradne osebe, ker stavka in jaz , ki temu izsiljevanju nasprotujem lahko povem svoje mnenje in ni ga zakona, da bi mi kdo to preprečil.
upornik19
16. 11. 2018 12.37
+7
na kocnu vzame svoje zakon narod sam ne potrebujemo dragih odvetnikov sodnikov in policajev...….na licu mesta se ga sodi po pošteni poti! zob za zob
olafur
16. 11. 2018 13.20
+21
ko so mi ukradli avto, so mi tisto sekundo, ko so zvedeli, da nimam zavarovanja proti kraji zaprli blok in mi v obraz povedali, da se od avta lahko le poslovim, jaz jih plačujem zato, da se vsaj trudijo poiskat ukradene stvari, oni pa najdejo le morilce, ki se sami javijo ali obsedijo na kraju zločina ali pa naprtijo vse skupaj kar Milku Joviču ali Uherniku.
najvsivedo
16. 11. 2018 11.52
+9
Le naj zaostrujejo in naj čim manj delajo ...Saj ko so me nazadnje ustavili sem za malo prekoračil ker sem prehiteval kolesarja ,ki sploh ni vozil po kolesarski cesti ---in ko so me ustavili so bili skriti v grmovju in to trije v avtu -----KJE JE TO PROFIT ZA DRŽAVO POTEM PA NI ČUDNO DA GOVORIJO ,DA JIH JE PREMALO SAJ SO MI TRIJE IZDALI ENO POLOŽNICO....KAR ŠTRAJKATE POKVARJENI SKRIVAČI ZA SVOJE POKVARJENE SKRIVAŠKE IGRICE SI NE ZASLUŽITE 500EU NA MESEC.
Desnica boli
16. 11. 2018 11.48
+64
Policisti delajo veliko napako, ker tolerirajo mamila v parlamentu.
Mihatadesni
16. 11. 2018 12.11
+28
Mihatadesni
16. 11. 2018 11.48
+22
Predlagam referendum, naj ljudstvo odloči, če se v JU in JS naj povišajo plače. Pa zraven še drugi predlog ali ste za to, da se 6 let vsako leto za 5% zmanjša zaposlene v JU in JS. Bo verjetno ljudstvo odločilo, privatni sektor in upokojenci , vse povozijo, če do tega pride.