Slovenija

FOTO in VIDEO: Takšne bombe pri nas do zdaj še niso našli, zato je to ena najzahtevnejših intervencij

Maribor, 24. 07. 2017 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./STA/B.G.
Komentarji
476

V torek dopoldne bodo uničili 250-kilogramsko letalsko bombo na Vurberku. Evakuacija se bo začela ob 10. uri, ko bodo prebivalce napotili v zbirno mesto v kulturni dom. Policija priporoča, da občani poskrbijo tudi za domače živali.

Več videovsebin
  • Predstavitev ukrepov ob uničenju bombe: Igor Boh
    03:10
    Predstavitev ukrepov ob uničenju bombe: Igor Boh
  • Bojan Turčin o poteku evakuacije in zapori cest
    02:35
    Bojan Turčin o poteku evakuacije in zapori cest
  • Bojan Kopač o bombi: od kod je, kakšna je, kako nevarna je
    07:23
    Bojan Kopač o bombi: od kod je, kakšna je, kako nevarna je
  • Darko Lamot: Strogo upoštevajte vsa navodila
    03:26
    Darko Lamot: Strogo upoštevajte vsa navodila
  • Iz 24UR: Kaj so paradajzarice?
    02:07
    Iz 24UR: Kaj so paradajzarice?
  • Iz 24UR: Izjemno tvegan varnostni dogodek
    02:56
    Iz 24UR: Izjemno tvegan varnostni dogodek
  • Iz 24UR: Izvedli bodo evakuacijo
    01:30
    Iz 24UR: Izvedli bodo evakuacijo
  • Iz 24UR: Stroga navodila ob evakuaciji
    01:16
    Iz 24UR: Stroga navodila ob evakuaciji
  • Iz SVETA: Evakuacija prebivalcev se bo pričela ob 10. uri
    02:55
    Iz SVETA: Evakuacija prebivalcev se bo pričela ob 10. uri
  • Iz 24UR ZVEČER: Krajani informirani, župan verjame, da bo vse v redu
    02:37
    Iz 24UR ZVEČER: Krajani informirani, župan verjame, da bo vse v redu
  • Iz 24UR ZVEČER: Zadnje priprave
    01:56
    Iz 24UR ZVEČER: Zadnje priprave
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako bo poskrbljeno za varnost? Bo dostop onemogočen?
    04:17
    Iz 24UR ZVEČER: Kako bo poskrbljeno za varnost? Bo dostop onemogočen?

Dupleški župan Mitja Horvat je za 24UR ZVEČER pojasnil, da so imeli v popoldanskih urah še zadnji sestanek s Civilno zaščito. Nato so šli gasilci z zadnjimi napotki na teren, med ljudi. Kot pravi, so vsi krajani obveščeni, verjame, da bodo napotke upoštevali skrajno resno. Najbolj se seveda bojijo scenarija, po katerem bi bomba eksplodirala. Vseeno verjamejo, da bo premik uspešen.

Župan še pravi, da bodo dostope po javnih poteh omejili, povsod bodo zapore in policija. Upa, da ljudje ne bodo nespametni, da se ne bodo nahajali v neposredni bližini, da se ne bodo približevali.

Pristojne službe bodo 250-kilogramsko bombo na Vurberku uničile v torek dopoldne, ob tem bodo v radiusu enega kilometra evakuirali prebivalce.

Igor Boh, predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje iz Ljubljane, je pojasnil, da so do zdaj že uredili zaščitne ukrepe. Prišla je tudi zadnja oprema, gre za poseben sistem žičnice, s katerim bodo skušali bombo premakniti iz mesta najdbe na večjo oddaljenost od hiše. Dogajanje bodo spremljali prek drona, posamezniki bodo v zaklonu. Postavili bodo tudi merilne naprave, da bodo spremljali seizmične tresljaje, je dejal Boh. 

Zadeva je zelo tvegana, saj je domačin, ki je bombo našel prejšnji teden pod zemeljskim površjem ob grajskem obzidju, to preselil na svoje dvorišče, s čimer je lahko prišlo do sprememb v njej. Prav tako še vedno ne vedo točno, kakšno eksplozivno sredstvo je v njej.

Bombo bodo na mestu, kjer se trenutno nahaja, obdali z zaščitnim ovojem, nato pa s posebnim žičniškim sistemom preselili v jamo in tam poskušali na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe. Če jim bo to uspelo, bo povzročena eksplozija imela moč manjše ročne bombe. Če ne, bo eksplozija mnogo silovitejša. Po ocenah NUS bo vidna in slišna v oddaljenosti dveh kilometrov, večje gmotne škode pa naj tudi v tem primeru ne bi bilo, morda bodo le popokali kakšni strešniki na okoliških strehah zaradi padajočega kamenja in drugih delcev. 

Bombo bodo odnesli v jamo

Bojan Kopač, predstavnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) iz Ljubljane, je pojasnil, da je bomba na kraju od druge svetovne vojne, ko so z letali raketirali grad, a sta takšni dve bombi tarčo zgrešili. Ena je eksplodirala, ena pa je torej za gradom ostala vse do današnjega dne. 

Skica bombe
Skica bombe FOTO: POP TV

Gre za bombo s tako imenovanim kemičnim vžigalnim mehanizmom, ki je izredno občutljiva na kakršnekoli premike. Takšne bombe pri nas do zdaj še niso našli, zato je to ena najzahtevnejših tovrstnih intervencij v zgodovini izvajanja ukrepov varstva pred NUS.

Pojasnil je, da bodo bombo dali v sedem metrov in pol globoko jamo, da bodo tako zaščitili okolico. V akciji na kraju dogodka bo sodelovalo sedem strokovnjakov, konkreten stik z bombo pa naj bi imela le dva.

Boh je še povedal, da so se posvetovali s severnimi sosedi in da nam Avstrijci želijo veliko sreče, sami je ne bi premikali niti za milimeter. 

Koliko časa bo trajalo uničenje?

Uničenje bo potekalo več ur, ''saj je hitenje recept za nesrečo'', je dejal Boh. Če bo šlo vse po načrtih, bi sicer lahko izvedbeni del bil končan v dobri uri ali dveh. A dejstvo je, da s tako bombo še niso imeli opravkov. 

Zaščitni nasip oziroma luknja, v kateri bodo bombo razstrelili.
Zaščitni nasip oziroma luknja, v kateri bodo bombo razstrelili. FOTO: PU Maribor

''Ljudje menijo, da če je nekaj staro, pa ni nevarno. Prej obratno,'' je poudaril Boh in omenil še dva dogodka minuli konec tedna, ko je delavcu stara ročna bomba poškodovala roko in ko je v lopi, polni starih bomb, zagorelo. 

Kako bo potekala evakuacija? 

Bojan Turčin, poveljnik Civilne zaščite Občine Duplek, je dejal, da se bo evakuacija začela ob 10. uri, ko se bo zaslišala sirena. Časa za umik bo pol ure, umaknili se bodo v kulturni dom v Zgornji Koreni in Grajeni, kjer bodo poskrbljeno za informiranje. Gre za okoli 450 prebivalcev iz 120 hiš v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini, a ker gre za čas dopustov in tudi, da gre za dopoldanski čas, ko so ljudje v službah, pričakujejo, da bo evakuiranih do 150 ljudi. Med in po evakuaciji bodo zaprte vse okoliške ceste. 

Gre za izjemno tvegan varnostni dogodek, zato policija poziva, naj prebivalci strogo upoštevajo vsa navodila pristojnih. Policija priporoča, da občani poskrbijo tudi za domače živali, predvsem pse, je dejal Darko Lamot, vodja Oddelka za splošne policijske naloge na PU Maribor.

Kje bodo cestne zapore?

Predstavniki občine Duplek so javnosti posredovali tudi seznam predvidenih zapor. V času evakuacije bo na širšem območju naselja Vurberk jutri od 10. do predvidoma 14. ure za promet zaprtih več cest.

Zaprta bo regionalna cesta Maribor–Vurberk–Ptuj, in sicer od hišne številke Vurberk 133 do hišne številke Vurberk 104d in do lokalne ceste, ki se nahaja v Mestni občini Ptuj.

Zaradi zagotavljanja varnosti bo zaprta tudi lokalna cesta Dvorjane–Vurberk–Čreta–Farošak, in sicer od hišne številke Vurberk 14 do hišne številke Krčevina pri Vurbergu 160 na cesti Vičava–Čreta.

Zaprta bo tudi lokalna cesta Korena–Vurberk na križišču z gozdno potjo.

Zapora bo tudi na javni poti Vurberk (Koser–Krepek) pri hišni številki Vurberk 28 na križišču z lokalno cesto Dvorjane–Vurberk–Čreta–Farošak. Prav tako bo zapora na javni poti Vurberk  (Lampreht–Brodnjak) na križišču z lokalno cesto 328091 Vičava–Čreta. Zaprta bosta tudi odcep iz lokalne ceste Vičava–Čreta proti hišni številki Krčevina pri Vurberku 189 in javna pot za hišno številko Krčevina pri Vurberku 30.

Z navedenih cest bo v času evakuacije mogoč samo izvoz iz evakuacijskega območja. Obvozov ni. Kontrolo nad zaporo bo vršila policija.

Tudi zračni prostor bo zaprt

Zračni prostor nad vplivnim območjem bo zaprt, zato naj se vsi vzdržijo vsi, ki želijo leteti oziroma dogajanje spremljati iz zraka. Moteči so predvsem droni. Prepoved je treba strogo spoštovati. Zračni prostor bo zaprt bo od same točke uničenja v premeru dveh kilometrov in v višini 2500 nad bombo. 

Uničenje bombe bo potekalo vsaj nekaj ur.
Uničenje bombe bo potekalo vsaj nekaj ur. FOTO: Specialna enota Policije

Bombo je v sredo našel domačin, ki je z otroki z detektorjem kovin v bližnjem gozdu iskal zaklad. Bombo je nato izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše, ki se nahaja pod gradom v bližini cerkve. Šele zatem je o najdbi obvestil policijo. 

Vplivno območje
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (476)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
25. 07. 2017 09.40
+1
Objavitese kak zemljevbid iz Sirije ali pa Iraka, kamor USA spusca vsak dan na stotine o. tisoce takih in vecjih bombic.
hotchilipoper
25. 07. 2017 19.01
+1
felix58
24. 07. 2017 22.42
+4
jutre bom mel tam ob bombi štant z šmardone napitkom...samo radovedneži, posebno tisti iz osrednje, zahodne , južne in severne sla eh slovenije, plačat bo treba ob naročilu, ker kaj veš lahko poči prej ko spiješ...
felix58
24. 07. 2017 22.43
+2
no te se pa jutre vidimo, grem zde šmardoneja delat, ker one originalne šmarnice mi je sfalilo
felix58
24. 07. 2017 22.45
+2
no pa one tampone za doli bom prodajala za vuhe gori...razen onih gumijastih nem prodaja, komu bo pa še za tiste kozlarije
BUONcaffee
24. 07. 2017 22.33
-6
Kako pa vedo, da ima bomba 250kg, a so jo tehtali?????
mikica247
24. 07. 2017 22.42
+7
Joj mozgancki niso glih razviti kajne? Caffe, ko enkrat tovarna izdela bombo potem jo se samo kopirajo po istem postopku. Torej natancno se ve koliko tehta en primerek. Saj niso tehtali te izkopane.
BUONcaffee
24. 07. 2017 22.46
-6
Sami ne vedo kako je bomba narejena, kako potem vedo koliko kg ima. Sicer pa bi se lahko obrnili na proizvajalca in kak muzej, da dobijo načrt bombe. Uničenje bi bilo lažje in manj tvegano.
felix58
24. 07. 2017 22.48
+5
espreso res si originaln...pa kaj misliš, da mogoče nimajo načrtov...poglej si še malo fotke tu ob članku no, nepa, da samo nage bombe gledaš
BUONcaffee
24. 07. 2017 22.55
+0
felix58@ POTEM NI PANIKE. Upajmo samo, da se bo dobro končalo.
BUONcaffee
24. 07. 2017 22.27
-4
Nisem zasledil katera država jo je izdelala.
BUONcaffee
24. 07. 2017 22.29
-2
vrtnar01
24. 07. 2017 22.30
-1
BUONcaffee
24. 07. 2017 22.30
-3
Sicer jo bi lahko imeli v vojski za obrambo države, bomba je bomba.
starima?ek 1
24. 07. 2017 22.19
+2
Če bi se pa kaj hudega zgodilo,bi pa zopet nergali zakaj ni bilo preskrbljeno,ne vem kaj je z nami.
pizzamargerita
24. 07. 2017 22.19
+0
bundy crocodile
24. 07. 2017 22.18
+2
Če bi bil savinjčan, bi jo dal sosedu za čuvat :D
starima?ek 1
24. 07. 2017 22.17
-4
Samo na vzhodu se najde tak bedak,da odpelje nnevarno reč domov,kaznovat ga je treba.
vrtnar01
24. 07. 2017 22.21
+1
dej no ne pretiravaj,je imel vsaj muda z razliko od tebe
BUONcaffee
24. 07. 2017 22.42
-1
vrtnar01
24. 07. 2017 22.51
+5
sreča da ni vedel,je mislil da je kotel za žganjekuho
BUONcaffee
24. 07. 2017 22.08
-1
Sem misli, da bo vojska uredila zadevo.
vrtnar01
24. 07. 2017 22.11
-5
slovenija ne rabi vojske,rabi "strokovnjake" za konzerve in pri takih strokovnjakih nam nobeden nič ne more,verjetno se nam smeje ves svet,kako bomo zaradi 70 let stare bombice evakuirali pol štajerske. Je pa to bombico našel,nato odkopal in nazadnje odpeljal en sam model z otroki in to povedal "strokovnjakom"
Mason666
24. 07. 2017 22.51
+0
Še zračni prostor bo zaprt do višine 2500m!! Ko tako bombo najdejo v nemčiji, zaprejo okoli najdbe 100m! V Slo je vse bolano!!!
mikica247
24. 07. 2017 22.05
+6
Vrtnarja za predsednika :) Jutri pricakujem se vec strokovnih komentarjev.
vrtnar01
24. 07. 2017 22.08
-1
medo90
24. 07. 2017 21.35
+5
Glede na komentarje se čudim da ni veliko več nesreč. Vsi se delajo norca, vendar tip ki jo izkopal ima pameti enako kot morski mehkužec. Velika večina ki tako z levo roko komentirate nimate pojma o explozivih. Zakaj pa delate paniko decembra za petarde? Saj niso nevarne ima 100 000x manj explozivne zmesi v sebi.
VSEZNALECno1
24. 07. 2017 21.44
+4
Tip jo je kr prkotalil do doma...... pomisli
BUONcaffee
24. 07. 2017 22.41
VSEZNALECno1
24. 07. 2017 21.29
+0
A bo Pahor tud prišel, pa mogoče Minister Židan, da pomiri zelenjavo in pridelovalce ritoznojčana
trdovrat
24. 07. 2017 21.34
+1
VSEZNALECno1
24. 07. 2017 21.37
priderprider
24. 07. 2017 21.28
+4
Upam na direkten televizijski/internetni prenos (v živo).
deus volt
24. 07. 2017 21.26
-3
najbolj da celo slovenijo evakulirajo
Ramzess
24. 07. 2017 21.08
-3
Število evakuirancev raste, do začetka evakuacije jih bo že 500, ... po logiki bi jih moralo bi te že manj, saj nekateri se že evakuirali, ne bodo čakali, da jih 'na silo'. Ali pa štejejo že igralce, za medije.
CrushLow
24. 07. 2017 21.01
+5
ahahahaahah model dam prpelu uni je pa ne upajo premaknt zdj .... ahhahahahaha ....
VSEZNALECno1
24. 07. 2017 21.44
+5
Sentis
24. 07. 2017 21.56
+2
povanpireni
24. 07. 2017 20.57
+22
Črni humor za celi svet, da v Sloveniji obstaja taki talent, da bombo domu privleče. Za Gynessovo knjigo !!!!!!
VSEZNALECno1
24. 07. 2017 21.32
+3
brez evakuacije jo je zvleku 100 metrov, mogoče na razrukanem vozu še povrh
trdovrat
24. 07. 2017 21.33
+3
Mogoče jo je mislil prodati neki stranki, ta pa naprej Hrvatom. No pa je šel zaslužek, ker so se fovšljivci vtaknili v posel.
tornadotex
24. 07. 2017 20.53
+12
Takšna bomba naredi 4 m globok in 30 m dolgo luknjo, torej če kdo rabi brezplačen izkop...
tornadotex
24. 07. 2017 20.36
+15
Nezaslišano !! Kdo dovoli aktivirati 250 kg, bombo in to v gozdu.To bo prestrašilo vse ptičke do Maribora,vse iglice bodo popadale z drevja in zajčki se ne bodo opomogli še sto let....Naj jo imajo sredi vasi ,kot turistično znamenitost in za ta velike junake ,naj priložijo kladivo, pa da malo trklajo po njej ...tako za malo sreče...
krtofl
24. 07. 2017 20.50
+11
Ramzess
24. 07. 2017 21.10
+1
bundy crocodile
24. 07. 2017 21.49
+1
FesterAdams
24. 07. 2017 20.30
+4
Popravljam nezaslišano samovoljo: Izbrisan komentar: Jaz bi jo za začetek šicnil z eno strašno močno puško po vžigalniku. Če ne bi dunilo bi nadaljeval z ročno bombo pri detonatorju. Če še takrat ne bi poknila pa bi jo zavil in poslal nazaj proizvajalcu na servis...