Slovenija

Kako brez hudih pretresov preživeti vožnjo po poletnih avtocestah

Ljubljana, 01. 07. 2016 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Že ta konec tedna se lahko pripravite na prometni infarkt. Zaradi pričetka počitnic v Avstriji, na Češkem, Slovaškem in Belgiji je predviden močno povečan promet od Avstrije proti Hrvaški. Preverite tudi, kaj nas čaka v naslednjih dveh mesecih.

Voznikom priporočamo, da načrtujejo daljši čas potovanja in si vnaprej pripravijo alternativne poti oziroma postanke. Če je možno, naj se glavnim turističnim smerem izognejo predvsem v petek popoldne, soboto dopoldne ter nedeljo pozno popoldne. Dars
Poletje je v polnem razmahu, otroci so na počitnicah, začenjajo se množične migracije proti jugu. "Tako v večini julijskih kot avgustovskih koncev tedna je pričakovati, da bo avtoceste zalila reka jeklene pločevine, ki je ob petkih popoldan in še zlasti sobotah dopoldan praviloma usmerjena proti turističnim krajem, ob nedeljah pozno popoldan oziroma proti večeru, ko se počitnikarji vračajo domov, pa v nasprotno smer," so na že znano poletno prometno dogajanje na naših avtocestah opozorili na Družbi za avtoceste RS (Dars), kjer so pripravili napotke za uporabo avtocest v turističnih sezonah. In kaj svetujejo voznikom? V prvi vrsti dobršno mero strpnosti. Zavedati se je treba, opozarjajo, da vsi tujci ne poznajo slovenskih cest in zato lahko od njih pričakujemo tudi nepredvidena ravnanja.

Na širšem cestnem omrežju med Avstrijo in Hrvaško bo v času turistične sezone od 24. junija do 15. septembra zaradi pričakovanih zastojev ob gradnji avtoceste med Ptujem in Gruškovjem urejeno začasno vodenje prometa. Voznike brez vinjet bodo usmerjeni na začasne alternativne cestne povezave do mejnih prehodov Središče ob Dravi, Zavrč oziroma Leskovec.
Sami obljubljajo, da z deli ne bodo še dodatno ovirali prometa. "Sami smo poskrbeli za to, da v juliju in avgustu ne bo dodatnih obsežnejših obnovitvenih del, zaradi katerih bi bila na posameznem delu avtoceste zapora dalj časa. Na obstoječih večjih deloviščih so delovne zapore organizirane tako, da sta vzpostavljena po dva zožena pasova v vsako smer vožnje. S tem je zagotovljena največja možna pretočnost prometa," so zapisali in dodali, da bodo izvajali le kratkotrajna, redna vzdrževalna dela, pa še to izven večjih prometnih konic.

Dela bodo po pričakovanjih še največ zastojev povzročala v smeri proti Gruškovju, kjer gradijo avtocesto. Iz prejšnih let je znano, da je ozko grlo predvsem razcep Draženci. "Ker bodo na tem delu zaradi gradbišča in predvidenega povečanega prometa v prihodnjih vikendih tudi zelo dolgi zastoji, voznikom že sedaj predlagamo, da preučijo in uporabijo alternativne poti," svetujejo na prometnoinformacijskem centru.

"Zaradi pričetka počitnic v Avstriji, na Češkem, Slovaškem in Belgiji je predviden močno povečan promet od Avstrije proti Hrvaški, predvidevajo se zastoji tudi proti Gruškovju, predvsem na koncu avtoceste A4 v Dražencih.  

Predviden zastoji v smeri Gruškovja.
Predviden zastoji v smeri Gruškovja. FOTO: Promet.si

Preverite stanje na cestah

Dars priporoča, da še preden se odpravite na pot, pokličete Prometno-informacijski center (PIC), na kratko številko 1970, kjer vam bodo operaterji poskušali dati čim bolj aktualno in celovito informacijo o stanju na cestah. Na kratko lahko stanje na avtocestah in hitrih cestah preverite tudi na brezplačni glasovni postaji 080 22 44. Številne prometne informacije so na voljo tudi na spletni strani PIC www.promet.si ali na naslovu http://m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni. Koristne informacije lahko dobite tudi na prometnem zemljevidu.

Gneča na cesti
Gneča na cesti FOTO: Thinkstock
Že tradicionalno je povečan promet pričakovati v smeri sever–jug, to je od Avstrije proti Hrvaški in obratno. V zadnjem času pa se vse bolj krepi tudi smer vzhod–zahod. Dars
Običajen promet je v poletnem času bolj varljiv kot sicer. Še včeraj povsem prazna cesta, se lahko danes duši od gostega prometa, regionalna cesta je skoraj prazna, na avtocesti pa daljše zgostitve, pravijo na Darsu.

Na Primorskem zgostitve in zastoje pričakujemo na koncu hitre ceste pri Izoli in naprej proti Portorožu in mejnemu prehodu Sečovlje ter na hitri obalni cesti v smeri Izole tudi pred izvozom Koper–center/Slavček proti mejnemu prehodu Dragonja, kjer so običajno tudi najdaljše čakalne dobe za prestop meje.

Poleg tega je ob koncih tedna, zlasti sobotah, pričakovati zastoje pred predorom Karavanke, na zahodni ljubljanski obvoznici do razcepa Kozarje in naprej proti cestninski postaji Log ter na koncu podravske avtoceste pri Ptuju in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Sicer pa je ob petkih popoldne tradicionalno zelo obremenjena ljubljanska obvoznica, v petek popoldne ter še zlasti v soboto od zgodnjih dopoldanskih ur pa proti Obali primorska avtocesta, kjer je močno povečan promet v obratni smeri spet pričakovati v nedeljo od popoldneva proti večeru. 

Bodite pozorni na prometne konice ob neobičajnem času

Tudi če stojite, ne smete iz vozila. Prenevarno je.
Tudi če stojite, ne smete iz vozila. Prenevarno je. FOTO: 24ur.com
Zastoje lahko pričakujete tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. Promet je običajno zelo povečan predvsem ob sobotah dopoldne in nedeljah popoldne, pa tudi ob sredah. Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj, še opozarjajo upravljavci slovenskih avtocest.

Avtocestni odseki, kjer ob močno povečanem prometu lahko pričakujemo zastoje, so:

-avtocesta A4, na odseku Maribor–Ptuj na koncu avtoceste pri Ptuju ter naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje;
-avtocesta A2, na avstrijski in slovenski strani predora Karavanke;
-avtocesta A2, občasno na izvozu za Bled v smeri Karavank proti Lescam in Bledu;
-avtocesta A2, na zahodni ljubljanski obvoznici od Kosez mimo Brda do razcepa Kozarje in naprej proti Vrhniki;
-avtocesta A1, na južni ljubljanski obvoznici med Vičem in razcepom Kozarje;
-hitra cesta H5, na Izvozu Koper - center/Slavček (v smeri Izole) in naprej proti mejnemu prehodu Dragonja;
-hitra cesta H6, na koncu hitre ceste pri Izoli proti Portorožu ter mejnima prehodoma Sečovlje in Jelšane.

V poletnem času je od vseh avtocest v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato lahko na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu lahko pričakujemo tudi daljše zastoje.

V okviru avtocestnega sistema je v poletnih mesecih najbolj obremenjen mejni prehod Obrežje na avtocesti A2 Novo mesto–Obrežje.

Po podatkih PIC so v turistični sezoni pogosto zastoji tudi na naslednjih glavnih cestah, ki so v upravljanju Direkcije RS za ceste, navezujejo pa se na avtocestni sistem:

- glavna cesta št. 11 Koper–Šmarje–Dragonja;
- glavna cesta št. 111 Izola–Portorož;
- glavna cesta št. 6 Postojna–Ilirska Bistrica–Jelšane;
- glavna cesta št. 9 Draženci–Gruškovje;
- regionalna cesta št. 209 Lesce–Bled.

Izven avtocestnega križa pa so po podatkih PIC v turistični sezoni najbolj obremenjeni naslednji mejni prehodi: Sečovlje (na cesti Portorož–Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper–Dragonja), Starod (na cesti Kozina–Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane) in Gruškovje (na cesti Ptuj–Gruškovje).

Avtocesta
Avtocesta FOTO: Thinkstock

V primeru nesreče na avtocesti

Poleti je na naših avtocestah več prometnih nesreč kot običajno. Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil. Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za intervencijska vozila.

Še nekaj navodil

V avtomobilu imejte zadostne količine pijače, dober zemljevid, zdravila … Ne nalagajte prtljage na zadnje police, saj slednja v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.

Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost, zato se za volan usedite povsem spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov. Pretegnite se in naredite kratek sprehod. Med prezračevanjem vozila ne pozabite na varnost. Če se oddaljite od vozila, zaprite vsa okna in ga zaklenite.

V hudi vročini in pri preveliki hitrosti se pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če je vaš avto obremenjen s težko prtljago.

Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte, kakšni so prometni predpisi v državah, skozi katere boste potovali.

Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko naredi cestišče zelo spolzko. Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
01. 07. 2016 12.55
+2
Kako???Ostani doma in pojdi v najbližje toplice!
nik500
01. 07. 2016 10.12
+2
Avto na vlak ali ladjo bo tudi pomagalom k lepšemu potovanju na počitice.
CyChick8
01. 07. 2016 09.21
+2
Ponoči na pot in ne proti Hrvaški.
generaL666
01. 07. 2016 08.43
+2
Pac gres z letalom
ni_mi_vse_eno
01. 07. 2016 08.40
+1
veliko vode v avtu
mak0521
01. 07. 2016 08.29
+2
Brez stresa ne bo šlo :(