Slovenija

Kako do poštenega upravnika? Tistim, ki so vredni zaupanja, bodo delili certifikate

Ljubljana, 26. 10. 2016 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združenje upravnikov nepremičnin je sprejelo pravilnik o certifikatu Zaupanja vreden upravnik, s katerim želijo doseči jasno razlikovanje med bolj in manj kakovostnimi izvajalci teh storitev. Certifikat bodo začeli podeljevati prihodnje leto.

Pravilnik o certifikatu Zaupanja vreden upravnik, s katerim želijo doseči jasno razlikovanje med bolj in manj kakovostnimi izvajalci teh storitev, sta danes predstavila direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Udovič in predsednica Združenja upravnikov nepremičnin Vera Zevnik. Prvi je pojasnil, da se je združenje o besedilu pravilnika usklajevalo več mesecev, pogoji, ki so jih sprejeli, pa sledijo potrebam trga.

Zevnikova je medtem izpostavila, da so se oblikovanja certifikata lotili zato, ker je po oceni združenja ključni razlog za večino težav, ki se pojavljajo na področju upravljanja z nepremičninami, prav dejstvo, da se s tem področjem v Sloveniji lahko ukvarja kdorkoli, ki se primerno registrira.

Obnova fasade
Obnova fasade FOTO: Kanal A

"Projekta se nismo lotili z namenom, da omejujemo konkurenco na tem področju, ampak da oblikujemo informacijo za uporabnike storitev," je izpostavila. Uporabniki bodo lahko na ta način po njenih besedah vedeli, da gospodarski subjekt, ki bo imel certifikat, na trgu ponuja konkretno in strokovno storitev.

"Kljub temu, da se lotevamo projekta, pa v združenju nismo opustili prepričanja, da bi morala vendarle država predpisati določene pogoje za to, da se gospodarski subjekti lahko ukvarjajo s to dejavnostjo," je še dejala Zevnikova.

15 pogojev

Udovič je medtem predstavil nekatere od ključnih 15 pogojev, ki jih bodo morali za pridobitev certifikata izpolnjevati subjekti. Poleg ključnega - registracije dejavnosti - bo moral biti imetnik nekaznovan, vzpostavljen bo moral imeti sistem preverjanja zadovoljstva uporabnikov storitev, redno bo moral plačevati davke, prispevke in druge javnopravne dajatve, je med drugim naštel direktor zbornice.

Blok
Blok FOTO: Reuters

Pravilnik bo po besedah Udoviča uradno začel veljati s 1. januarjem prihodnje leto, od takrat pa bodo na zbornici sprejemali tudi vloge. Ob tem je dodal, da so nekateri izmed pogojev vezani na oddajo finančnih poročil Ajpesu, zato večino vlog pričakujejo pozneje. Certifikat bodo podeljevali za obdobje enega leta oz. bo veljaven do 31. maja prihodnjega poslovnega leta prav zaradi oddaje finančnih poročil.

"Vsakič se lahko podaljša za eno let, zato, da po eni strani zagotovimo resnost imetnikov certifikata, po drugi strani pa na ta način lažje ažurno preverjamo izpolnjevanje pogojev," je še pojasnil.

Zbornica bo upravičencem vsako leto podelila listino in nalepko o pridobitvi certifikata, na logotipu pa bo navedena letnica veljave. "Bodo pa imetniki objavljeni tudi na spletni strani zbornice, da se bodo lahko uporabniki prepričali, da se nekdo neupravičeno ne izdaja za imetnika certifikata," je še izpostavil Udovič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
27. 10. 2016 12.00
+19
Besede: Domplan, Zevnik, Kern in pošteni upravnik ne pašejo v istem stavku... Če bi živeli v normalni pošteni državi, bi ob besedah ki se nanašajo na kranjski Domplan, pripisali še policija, tožilstvo, davčna uprava, gradbeni, stanovanjski in ostali inšpektorati in seveda, sodišče.Ker smo tam kjer smo, pa gospa Zevnikova v udarnem terminu A kanala govori o poštenosti....
Uporabnik113089
26. 10. 2016 21.52
+35
Prispevek ki ga je objavil Kanal A sodi med slovensko klasiko. Garaški gospod iz gospodarske zbornice se ni potrudil da bi vsaj pred kamerami dal roke iz žepov. Gospa predsednica združenja upravnikov pa vsa delovna in uradna. Kot da nihče v Sloveniji ne ve kako posluje njena in še marsikatera "ekipa" na področju upravljanja z nepremičninami. Javne službe so potrebne kar konkretne prevetritve.
Simoni?
26. 10. 2016 22.15
+22
Za počiti od smeha. Eden od pogojev naj bi bil strokovnost kadrov. Glih kranjski Domplan je cvetka na področju strokovnosti. Tri četrt referentov je nekdanjih kranjskih, milo rečeno, podpovprečnih monterjev centralne kurjave. Priznati jim je treba da so najbolj strokovno podkovani na področju prava... Premorejo kar tri diplomirane pravnice. Njihova hitro rastoča konkurenca FESST nepremičnine bi prav zaradi tega znala zaiti v težave....
Simoni?
26. 10. 2016 20.55
+35
Seveda. Kranjski "Domplan" ki je v lasti gospe Zevnikove, ki je "po naključju" tudi predsednica združenja upravnikov nepremičnin izpollnjuje vse mogoče pogoje in bo imetnik certifikata No: 001.! Ona in gospod 20%, kot imenjujejo izvajalci del in predstavniki etažnih lastnikov, njeno desno roko - direktorja OE Nepremičnine gospoda Kerna, sta oličenje poštenosti, strokovnosti in še marsičesa. Domplan je tudi že imetnik certifikata odličnosti, a ko se oglasite pri inšpektorjih Stanovanjske inšpekcije na Vožarski poti v Ljubljani in poveste da ste iz Kranja, sledi pripomba: "Ah, spet domplanove šlamastike! Žal se boste morali obrniti na pravosodne organe, ker smo mi popolnoma brez moči. Zevnikova in ministrica za okolje in prostor sta hišni prijateljici!" Štirikrat v enem letu sem se prej omenjeni inšpekciji pritožil na ravnanje kranjskih šerifov iz domplanove banditske združbe in štirikrat se inšpektorjem ni zdelo vredno pripeljati se 24km. stran od foteljev, v katerih prebijejo gromozanskih 4 ur na teden, ki so posvečene kot uradne ure za "reševanje težav" strank ( ponedeljek in sreda od 09.00 do 11.00). Štirikrat sem se tudi osebno oglasil pri teh asih in vedno dobil odgovor enak prejšnjemu. Julija sem pisal tudi ministrici za okolje in prostor, a odgovora še nisem dobil. Gospa je baje zelo zasedena. Če sem pošten, tudi pričakoval nisem nobenega odgovora, ker je več kot očitno da je slovenska javna uprava le skupek delomrznežev, ki imajo v mislih le napredovanja do 69. plačilnega razreda in mogoče še kakšen priboljšek s strani upravnikov nepremičnin, ki delajo po svoje in jim nihče ki ga solidno plačujejo iz proračuna ne upa stopiti na prste...
NiVseRes
26. 10. 2016 18.55
+44
Auuu kolk sem jaz kot podjetnik placal provizij upravnikom..uhuuuu...pa ravno taki bodo dobili certifikat....