Domača scena
Oglas

Kako do specialista brez čakalne vrste?

Ljubljana, 25. 01. 2017 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poznate trenutek, ko v rokah držite napotnico za specialistični pregled, pa ne veste, na katerega izvajalca se morate obrniti, da boste najhitreje na vrsti? Razumljivo, želite biti pregledani čim prej, da se boste izognili težavam, skrbem in bolečini.

Adriatic Slovenica
Adriatic Slovenica FOTO: Adriatic Slovenica

Kaj pomenijo oznake na napotnici?

O nujnosti pregleda odloča osebni zdravnik, ki vas napoti na specialistični pregled. Oznake na napotnici so lahko nujno, hitro ali redno. Z oznako nujno bi morali do specialista priti takoj oz. najkasneje v 24 urah, z oznako hitro v 3 mesecih, z oznako redno pa v 6 mesecih. Pri tem pa veljajo tudi določene izjeme. Na primer, na ortopedski pregled, do zobne protetike in ortodonta bi morali priti v 12 mesecih z oznako hitro in 18 mesecih z oznako redno. Izjema, ki zahteva krajše čakanje, so maligna obolenja. Pri teh morate biti na vrsti najkasneje v enem mesecu.

Ste dovolj potrpežljivi za čakanje v vrsti?

Že iz medijev pogosto izvemo, da so za nekatere specialistične preglede čakalne dobe daljše od dopustnih. Najdlje boste čakali na pregled pri revmatologu, kjer povprečna čakalna doba znaša kar 343 dni. Še dlje je potrebno čakati na operacijo krčnih žil, povprečna čakalna doba znaša 603 dni. Dolgo boste čakali tudi na pregled v dermatološki in očesni ambulanti, fizioterapijo na primarni ravni ter na diagnostične preiskave, kot so magnetna resonanca, računalniška tomografija (CT) in ultrazvok, še posebej pri napotnici, označeni z redno.
(Vir: Mesečno poročilo o čakalnih dobah na dan 1. 12. 2016; www.nijz.si)

Center ZDRAVJE AS – dovolite, da poskrbimo za vas!

Poiščite informacije o najkrajši čakalni vrsti in bodite prilagodljivi

Naj vas podatki o povprečni čakalni dobi ne spravijo v slabo voljo. Razlike med najdaljšo in najkrajšo čakalno dobo so dostikrat precejšnje. Na portalu http://nacas.nijz.si, preverite, pri katerih izvajalcih so čakalne dobe krajše. Seznam čakalnih dob se osvežuje enkrat mesečno, zato dodatno preverjanje pri izvajalcu ni odveč. Morda se boste morali za hitrejši pregled pri specialistu odpeljati v drug kraj, kar pa v skrbi za zdravje največkrat ni pretežko.

Ob naročilu na pregled predložite izvirnik napotnice

Na specialistični pregled pri izvajalcu se lahko naročite osebno, po telefonu ali elektronski pošti, izvajalci naj bi omogočali vse načine naročanja. Vendar pozor, na čakalni seznam boste uvrščeni šele, ko boste izvajalcu izročili izvirnik napotnice. Dotlej je vaš termin le rezerviran, napotnico pa morate predložiti v 5 delovnih dneh.

Izberite krajšo in ugodnejšo pot - Center Zdravje AS vam lahko pomaga

Sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri AS-u vam omogoča, da se z iskanjem specialista z ne ukvarjate sami. Z napotnico pokličite Center Zdravje AS 080 81 10, kjer vam bodo pomagali izbrati specialista, pri katerem boste na vrsti najhitreje. Če imate sklenjeno še zavarovanje Specialisti in zdravila, pa ste lahko na vrsti praviloma v desetih dneh. V tem primeru AS krije stroške specialističnega pregleda in po potrebi tudi pripadajočih diagnostičnih preiskav, fizioterapije in zdravil. 

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo, oglejte si prednosti in ugodnosti, ki jih nudi paket zavarovanj Zdravje AS.

Naročnik oglasa je Adriatic Slovenica.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1