Slovenija

Kako država (ne) varčuje za svoje uslužbence?

Ljubljana, 17. 02. 2011 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Šabanovič Grmšek
Komentarji
27

Država javnim uslužbencem plačuje premije v pokojninske vzajemne sklade Kapitalske družbe, s čimer naj bi jim priskrbeli dodatno pokojnino. Izračuni pa so pokazali, da bi uslužbenci imeli precej več, če bi denar nalagali na bančni račun kot v vzajemne sklade.

Pisarna
Pisarna FOTO: Reuters
Država je leta 2004 javnim uslužbencem začela vplačevati premije v vzajemni sklad. Javni uslužbenci naj bi tako namesto dviga plač po upokojitvi prejemali mesečno rento, ki bi zvišala njihovo pokojnino. Minimalna premija za leto 2011 znaša 26,10 evra.

Kot pravijo pri Kapitalski družbi, kjer se denar javnih uslužbencev zvesto nabira, je kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje 'rezultat uspešnega socialnega partnerstva v javnem sektorju, rezultat pogajanj in dogovorov pa je med drugim tudi to, da ima sistem določene posebnosti, ki odstopajo od splošne ureditve dodatnih pokojninskih zavarovanj, urejenih v Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.'

 

Na Kapitalski družbi so nam zagotovili, da imajo zelo nizke stroške poslovanja, ki so enotni tako za premije delodajalca kot tudi za individualna vplačila, ki jih plačuje javni uslužbenec sam.

Vzajemni sklad javnim uslužbencem ne omogoča predčasnega dviga, medtem ko na varčevalnem računu lahko dvigneš denar kadar koli. Poleg tega po izpolnitvi pogojev v primeru enkratnega izplačila iz vzajemnega sklada Milan plača še 25-odstotno akontacijo dohodnine, pri varčevalnem računu akontacije ne bi plačal. Poleg tega vzajemni sklad varčevalce bremeni še za vstopne stroške ter upravljavsko provizijo, ki je pri varčevalnem računu prav tako ni.

Pa smo naredili preprost izračun za policista Milana, ki mu država plačuje minimalno premijo. Neverjetna razlika je med varčevanjem na varčevalnem bančnem računu in v vzajemnih skladih. Tudi nalaganje v nogavico skoraj ne bi bilo nič slabše …Preberi na Cekin.si!

 

 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
17. 02. 2011 14.51
prašek17.02.2011, 11:14-4 M-teorija17.02.2011, 10:39 ~»Vzpon človečtva nad neandertalci (nemda po novem naj bi obstajala še ena vrsta)....« Sem slišal, da obstajajo še "grasupljetalci", ampak so menda na nižji stopnji razvoja od neandertalcev !!~ Tam gre pa za čisto druge dimenzije, vzporedno vesolje in bolj pravo nasprotje individualnosti, bolj podobno sistemu kiborgov, kolektivne zavesti, ena misel povezana in krmiljena kibernetsko iz enega centra. Nekaj v tej smeri je že TB z "Ne diraj ništa! Jasno!" vse povedal!
prehlad
17. 02. 2011 14.46
NAJBOLJ BI BIL VESEL, DA ME DRŽAVA PUSTI PRI MIRU JAST PA TUDI NEČEM NIČ SLIŠATI OD NJE. SE BOM ŽE SAM ZA SEBE POBRIGAL ZA DRŽAVO ME PA KEJ KITA BOLI.
tamar
17. 02. 2011 14.39
Realist Še enkrat preberi in zračunaj koliko je 20 let po 8000 na mesec pa boš videl.
petdan
17. 02. 2011 12.44
Mnogim delavcem podjetja ne plačujejo prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje in ne dobivajo plač za nekaj mesecev nazaj, vendar država ne reagira. Svojim zaposlenim pa država plačuje za dodatno pokojnino. Z KATERIM DENARJEM?
Maxster
17. 02. 2011 12.33
Obstaja rek ,ki splošno velja Dobiček enega je izguba drugega. In sedaj mi povejte , kako ti skladi delujejo? V lastno zgubo ali za lasten dobiček? Če delajo za dobiček pomeni, da mora nekdo na drugi strani zgubiti. In naj vam bo jasno . Vsekakor je na zgubi varčevalec oz prejemnik rent. Saj se lepo sliši nateg, čez nekaj let se mi bo vsota nevem vsaj podvojila, imel bom 300 tisoč € , bla, bla , bla, ampak koliko pa si dejansko dobil, glede na kupno moč, inflacijo , stroške kap.družb,...pa ti zdrava pamet kaže, da si edino in le izgubil. Se bolj splača nalagat v nepremičnine al pa zlato kot pa dajat denar tem voluharjem. Na koncu pa ob vseh garancijah, ki ti jih dajo ob sklenitvi takšne kao naložbe izgubiš vse, ker je firma oz družba šla v stečaj. Kaj pa potem, kdo ti bo dal oz.vrnil ta denar? država? Malo morgen!
Tonček Balonček
17. 02. 2011 12.32
Pa tega si ni izmislil Pahor! Še malo in NSi bo protestirala, ker "ta vlada" vzpostavlja sistem zaprtih skčladov! Ko s ebo Janša vrnil iz Tajpeha (naslednji teden), bo takoj povedal, kako imajo tam vse pošlihtano, tudi arhive in še marsikaj, dokler ga pa ni "Ne radi ništa bez komande!" Jasno? Morda pa naslednji teden pride na vrsto že mošeja, izbrisani ali pa še kaj tretjega, le kdo bi vedel, gre za inovativne ljudi, ki kar kipijo od idej in akcij!
KrEnKrNeki
17. 02. 2011 12.32
vitajan17.02.2011, 11:176 Ne mrdaj s tušmobilom. Odsvetujem vsakomur. Sem bil nekaj časa pri njih, in so mi začeli kar nabijat kar neke dodatne položnice, ki sem jih že prej plačal, zahtevat plačilo ponovnega vklopa, ki so ga sami zakrivili, itd. Kljub temu da sem jim pošiljal dokazila - kopije plačanih položnic, preko maila, pošte in faxa, ampak edini odgovor je bil, da je moja pritožba neupravičena, brez vsakega pojasnila itd. Osebje za uporabniško pomoč pa tudi kar neke obljublja, da je sedaj kao vse v redu, pol pa dobim spet kar neki opomin bog ve zakaj. Ne mi sedaj nekaj o Tušmobilu, kako je v redu. V pol leta kar sem bil pri njih so me preveč okradli... "Če bi se država obnašala kot Mirko Tuš,verjamem,da ne bi bili več v v krizi,tudi kradlo se ne bi. " HAHAHA!
Uroš Palhartinger
17. 02. 2011 12.15
Najbolj bom vesel, če bi prejemal bruto plačo, in za svojo pokojninsko prihodnost skrbel sam...
Uroš Palhartinger
17. 02. 2011 12.15
HVALA ti PAHOR, da skribiš za naše pokojnine s svojimi reformami...
smusmu
17. 02. 2011 12.14
Država so ljudje. Dokler bomo obtoževali "državo" - nek pojem, nismo naredili nič. Potrebno je poiskati ČLOVEKA z imenom in priimkom ali več ljudi, ki so odgovorni za sprejemanje neumnih odločitev. Potem pa se bo mogoče kaj premaknilo.
Dolenjc3
17. 02. 2011 12.00
Še par tednov in bom lahko dvignil svoj denar na Skupni. Glede na "donosnost" njihovega gospodarjenaj z mojim denarjem bi bilo res bolje, če bi denar vplačeval na varčevalni račun z nekimi kakršimikoli obrestmi, da ne govorim o enormno visokih stroških proviziji, ki jih odtegnejo od že sicer bednega donosa - saj mi požrejo skoraj polovico donosa! Zdaj naj pa država požre še 25% mojega denarja, ampak, kar bo ostalo po 10 letih, bo MOJE.
Frane Šajn
17. 02. 2011 11.54
NAJVEČJI GREH JE ČE SI SE RODIL ZA DELAT!
jakaskaka
17. 02. 2011 11.28
Narobe ste zracunali. V primeru varcevanja na banki se ravnotako placa akontacija dohodnine in sicer v trenutku, ko delodajalec usluzbencu izplaca ta denar.
Realist_
17. 02. 2011 11.19
tamar17.02.2011, 10:34 To plačevanje premij v sklad je samo pesek v oči, s tem ukrepom jim nakazujejo v sklade namesto višanja plač in kot vemo, iz teh skladov ne bo nič, ker denar porabijo zato, da nekaj delajo. uslužbenci pa bodo po vseh letih pokasirali za en dober kofe. Tudi sama sem plačevala v dodaten sklad za dodatek k pokojnini pa sem po dvajsetik letih plačevanja dobila takrat 200 tisč tolarjev. ničn od nič bi rekla, saj je bila mesečna premija 8000. to je velik nateg. ....celih 80.000 sit si dobila od tega al kaj? Pa za toliko pomoje že kovancev zgubiš po cesti v 20 letih
bca
17. 02. 2011 11.18
Ovce je treba redno striči!
Maxster
17. 02. 2011 11.17
major1 17.02.2011, 09:41 9 Ni države, ki bi ljudem kaj dala prej ljudi okrade in oguljofa. Veš major res v EU ni take države kot slovenija (nalašč z malo z. napisal), ki je mačeha svojim državljanom. Poglej samo severne ali pa zahidne sosede, pa ti bo vse jasno, Avstrijci konkretno dajo nekaj na in za kvaliteto življenja v lastni državi. Imajo porihtane zakone, socialo, zagarantirane mesečne prihodke vredne dostojnega življenja, posledično standard nekajkrat večji od našega. Pa misliš da več delajo kot mi ? Jok, imajo kapitalizem in tržno gospodarstvo, se ne kregajo, kradejo ter izvajajo socializma in planskega gospodarstva kot to počne slovenija pod to vlado. Največji apsurd pa je včerajšnja represija države nad Tušem. Pa kako lahko primerjajo Mobitel leta 2001 ter Tušmobil 8 let kasneje,se pravi 2009,ko pa se je vmes zgodilo toliko nove tehnologije,da se enostavno ne da primerjati tega, kar naši primerjajo. Seveda prvi plačujejo največ ,ker se daje za razvoj in ni Tuš kriv , da je Mobitel leta 2001 plačal 100 mil.€ za nekaj kar je danes le šezgodovina in ga je novejša ter cenejša tehnologija petkrat povozila.Dajte se najprej vprašat kam je zares šlo teh 100 miliončkov ter dajte priznanje Tušu,da je ta denar uspel prišparat ter ga usmerit kam drugam. Pa če tudi v svoj žep . Pomeni samo in edino to da je sposoben.kar pa drugi očitno niso. Se opravičujem za Off ampak tako je. Če bi se država obnašala kot Mirko Tuš,verjamem,da ne bi bili več v v krizi,tudi kradlo se ne bi. Ampak ...
prašek
17. 02. 2011 11.14
M-teorija 17.02.2011, 10:39 »Vzpon človečtva nad neandertalci (nemda po novem naj bi obstajala še ena vrsta)....« Sem slišal, da obstajajo še "grasupljetalci", ampak so menda na nižji stopnji razvoja od neandertalcev !!
M-teorija
17. 02. 2011 10.39
Najbolje , da imamo državo tako organizirano (če lahko sploh govorimo o organiziranju), da sploh več ne plačujemo davkov, za zdravstveno zavarovanje, pokojninsko...in namesto tega vsak skrbi za sebe!? Vzpon človečtva nad neandertalci (nemda po novem naj bi obstajala še ena vrsta) in ostalimi človekovimi predniki in sorodniki se je začel in uspal samo zaradi socialnega čuta. Vse bolj pa zgleda, da smo na prelomni točki, ko se vse bolj od socius vračamo v čase ko so naši predniki delovali individualno, torej kontra človečnosti. Zgleda da že vsak, ki je predihal osnove ekonomike (ne ekonomije) in se spozna na nekaj suhoparnih analiz in grafov neupoštevajoč širših prej omenjanih faktorjev misli, da lahko kroji usodo velikim sistemom na nivoju države. Važno, da se nekomu izidejo neki suhoparni in iz konteksta sistemu iztrgani izračuni. Res ne vem ali gre za večje neznanja ali egoizem. Najbrž je pa oboje.
tamar
17. 02. 2011 10.34
To plačevanje premij v sklad je samo pesek v oči, s tem ukrepom jim nakazujejo v sklade namesto višanja plač in kot vemo, iz teh skladov ne bo nič, ker denar porabijo zato, da nekaj delajo. uslužbenci pa bodo po vseh letih pokasirali za en dober kofe. Tudi sama sem plačevala v dodaten sklad za dodatek k pokojnini pa sem po dvajsetik letih plačevanja dobila takrat 200 tisč tolarjev. ničn od nič bi rekla, saj je bila mesečna premija 8000. to je velik nateg.
variolog
17. 02. 2011 10.02
Mi vladi,vlada uslužbencem,od usluzbencev k prevarantom in lopovom,pa je krog sklenjen.Vsi skupaj pa bomo imeli le za golo preživetje--če bomo imeli.