Slovenija

'Če kompromisa v naslednjih tednih ne bo, bo to precej pretreslo celotno EU in posledično tudi Slovenijo'

Ljubljana, 01. 07. 2015 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
S.S./STA/J.S.
Komentarji
447

Grčija bo narekovala tudi dogajanje v Sloveniji, ki pa se je po besedah Cerarja tudi na trenutni scenarij dobro pripravila. ''Državljani naj ne skrbijo, situacijo obvladujemo,'' je dejal in dodal, da zadeve spremljamo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: O Grčiji tudi vlada in poslanci državnega zbora
    02:06
    Iz SVETA: O Grčiji tudi vlada in poslanci državnega zbora
  • Iz 24UR: Premier in minister mirita
    03:01
    Iz 24UR: Premier in minister mirita
  • Iz 24UR: Bankrot Grčije in izpostavljenost Slovenije
    02:07
    Iz 24UR: Bankrot Grčije in izpostavljenost Slovenije
Miro Cerar in Dušan Mramor
Miro Cerar in Dušan Mramor FOTO: POP TV

Grčija bo narekovala tudi dogajanje v Sloveniji. O nastalih razmerah in vplivu na Slovenijo sta spregovorila premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor.

Cerar je poudaril, da se je naša država pripravljala na različne scenarije in smo bili na tak razplet dogodkov pripravljeni. ''Nas pa je presenetil zavajajoč manever grške vlade, ko je prišlo do razpisa referenduma in enostranske prekinitve pogajanj,'' je dejal Cerar.

''Državljani naj ne skrbijo, situacijo obvladujemo,'' je dejal in dodal, da zadeve spremljamo.

Slovenija po njegovih besedah spoštuje pravico do referenduma in bomo tudi pri nas počakali na izide. Slovenija je z Grki solidarna, a ne more pristati na izmikanje grške politike, je dodal.

Cerar je bil tudi sam udeležen v pogovorih in zato ''ne moremo pristati na nenadne, manipulativne poteze grške vlade''. Dodal je, da morajo tudi Grki spoznati, da morajo sprejeti nekatere reforme.

Manevri grške vlade preprečujejo konstruktiven dogovor na nivoju EU je dejal premier, ki sicer upa, da bodo prihodnji dogodki prinesli ugodnejše razplete tudi za grške državljane. Ne moremo pa sprejeti, da se Slovenija sama izvija iz krize in vlaga napore, pri neki drugi državi pa bi to povsem spregledali, je dejal Cerar.  "Evropska pravila in načela morajo veljati za vse," je dejal Cerar.

Mramor je k temu dodal, da lahko Slovenija počaka, da se zadeve razčistijo in ni potrebe po dodatnem zadolževanju. Povedal je, da lahko v prihodnost gledamo pozitivno, a brez sprememb na področju strukturnih reform in izboljšanju gospodarskega okolja se lahko odnos finančnih investitorjev spremeni.

Grki so v pogajanjih želeli doseči, da se jim odpiše čim več dolgov, da dobijo čim več denarja. A tako ne gre in ljudje trpijo, je poudaril Mramor in nadaljeval, da mora Grčija sprejeti spremembe in jih izvesti, da bi dolgoročno postala konkurenčno gospodarstvo, da se lahko sama financira.

Pahor: Če kompromisa kmalu ne bo, bo to pretreslo celotno EU

Gre za izredno zapleten politični, gospodarski, socialni in tudi geopolitični problem, zato so v to žarišče danes usmerjene oči vse svetovne javnosti, je poudaril predsednik republike Borut Pahor.

"Od tu naprej se bodo lahko stvari razvijale v pozitivni ali negativni spirali. Če bo prišlo do kompromisa in se bo zavrtela pozitivna spirala, bomo na to sčasoma pozabili, ker se bodo stvari uredile. Če pa tega kompromisa v naslednjih tednih in mesecih ne bo, če se bo začela odvijati negativna spirala, potem moramo vedeti, da bo to precej pretreslo območje evra in celotne EU," je dejal.

Grški problem tako ne bo nikogar pustil ravnodušnega, čeprav smo danes bistveno bolj odporni na take pretrese, kot smo bili pred krizo pred petimi leti, je še povedal.

Opozoril je tudi na to, kaj lahko zaostrovanje grške krize prinese Sloveniji. "Če bi se začelo dogajati tresenje, potem moramo biti Slovenci, ko bo šlo za težke odločitve, v teh časih dovolj enotni, kar pomeni, da se moramo na to pripraviti s tem, da med seboj sodelujemo ne glede na razlike," je bilo njegovo sporočilo.

Pahor je dejal še, da moramo tudi po teh spremembah, do katerih bi lahko prišlo, "biti Slovenci kot narod in kot država na napredni strani EU, kajti samo to nam zagotavlja trden mir in varnost ter uresničevanje svojih ciljev".

Kaj sledi za Grčijo?

Mramor je dejal, da pri Grčiji vsa pogajanja glede programa pomoči ne veljajo več. Ali je tehnično plačilno nesposobna ali ni, pa pri IMF še ni odločeno. Za sedaj je jasno samo sporočilo, da Grčija ni plačala svoje obveznosti, s to notifikacijo pa ne more priti do novega denarja pri IMF.

Včeraj je bilo prepozno, podaljšanje programa ni bilo več možno, je opozoril Mramor in pojasnil, da tako ni bilo niti možno speljati pri parlamentih morebitnih sprejetih dogovorov.

Tudi Mramor je dejal, da je po nedeljskem referendumu v Grčiji možnih več scenarijev. Ker je grška vlada nepredvidljiva, je dobro ''po jugoslovansko biti pripravljen na veliko'', je dejal.

Grška zastava
Grška zastava FOTO: Reuters

Kako je finančno v reševanje Grčije vpletena Slovenija? Obstjata dve številki 

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z informacijo o stanju v Grčiji po neuspelih pogajanjih o podaljšanju programa pomoči in o izpostavljenosti Slovenije do Grčije. Slovenija je v hipotetičnem najbolj črnem scenariju do Grčije posredno in neposredno izpostavljena do višine skoraj 1,6 milijarde evrov.

Slovenija je namreč do Grčije neposredno izpostavljena na podlagi bilateralnega posojila v okviru prvega programa pomoči Grčiji in posredno na podlagi poroštva v okviru začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF iz pravkar izteklega drugega programa pomoči.

Pri financiranju bilateralnega posojila evrskih držav v letu 2011, ki ga je Grčija črpala v znesku 52,9 milijarde evrov, je Slovenija sodelovala v deležu 0,498 odstotka, kar znaša natančno 263.684.711 evrov, piše v sporočilu za javnost po dopisni seji vlade.

Odlog začetka odplačevanja glavnice na to posojilo je 10 let, končno plačilo posojila pa zapade 15. septembra 2041. Do konca 2014 je Slovenija od obresti za posojilo Grčiji prejela skupaj točno 17.596.592,24 evra. Na podlagi na ravni evrskega območja dogovorjenih treh dodatkov k bilateralni posojilni pogodbi, ki so Grčiji dodatno olajšali pogoje vračanja posojila, se je Slovenija sicer solidarno odpovedala delu obresti, ki bi ji sicer pripadale po izvirni pogodbi.

Poleg omenjenega posojila pa je Slovenija tudi porok za izdane obveznice EFSF. S tem je posredno porok tudi Grčiji. Ker okvirno 75 odstotkov posojil EFSF odpade na Grčijo, je Slovenija po pojasnilih vlade na ta način do države posredno izpostavljena do okvirnega zneska 1,33 milijarde evrov. Ta znesek vsebuje poroštvo za glavnico s povečanimi deleži poroštva v posameznih izdajah EFSF na 120 odstotkov in 165 odstotkov ter poleg tega še pripadajoče obresti.

Ta celotna, neposredna in posredna izpostavljenost Slovenije do Grčije sicer velja v hipotetičnem skrajnem primeru, da bi Grčija bankrotirala v celotnem znesku svojih obveznosti in bi bila Slovenija pozvana k plačilu povečanih omenjenih zneskov poroštev.

Če pa bi bila izvršena samo jamstva do višine izdanega kredita, je Slovenija izpostavljena v višini (le) 925 milijonov evrov. V primeru črnega scenarija unovčevanje poroštev na slovenski javni dolg predvidoma ne bi vplivalo, bi pa lahko povečalo primanjkljaj, je pojasnil Peter Štemberger s statističnega urada.

Komisija članicam predlagala, naj se ne odločijo za pravico do takojšnjega neplačila

Vlada se je danes sicer seznanila z zadnjim razvojem dogodkov v Grčiji, ki so pripeljali do tega, da država danes ponoči ni plačala junijskih obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada v višini okoli 1,6 milijarde evrov. Ker se s posojilodajalci ni uspela dogovoriti o podaljšanju obstoječega programa pomoči, se je ta iztekel prav tako danes ponoči.

Država se je tako znašla na robu plačilne nesposobnosti, saj jo v kratkem čaka kar nekaj velikih obveznosti do Evropske centralne banke in imetnikov zakladnih menic.

Delovna skupina evroskupine se bo tako na podlagi predloga Evropske komisije in stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM morala odločiti, ali bo uporabila pravico do takojšnjega poplačila vseh posojil iz bilateralnega posojila območja evra in mehanizma EFSF, ali eno od dveh drugih opcij. Prva je možnost opustitve zahteve po predčasnem odplačilu, druga pa možnost zadržanja pravic za oba instrumenta, kar pomeni, da se vsaj začasno ne zahteva takojšnje dospelosti vseh preostalih obrokov.

Za Slovenijo bi bila lahko ta opcija sprejemljiva, komisija pa je članicam že predlagala, da se za pravico do takojšnjega poplačila ne odločijo.

Vlada navaja še ocene, da je bil prvi krog učinkov zaostritve grške krize na makrostabilnost članic območja evra razmeroma zmeren, saj so trgi že računali na to, da dogovora ne bo. Države članice območja evra bi se morale po mnenju Slovenije hitro odzvati in napovedati povečano integracijo območja evra.

To med drugim pomeni pospešitev oblikovanja bančne unije s prenosom direktive o sanaciji in reševanju bank, ratifikacijo medvladnega dogovora o enotnem reševalnem skladu za banke in skupne sheme za jamstva vlog.

O vplivu krize razpravljala tudi komisija za nadzor javnih financ

Komisija DZ za nadzor javnih financ je na današnji nujni seji obravnavala posledice grške dolžniške krize na položaj in javne finance Slovenije. Člani komisije so vladi med drugim naložili, da jih obvesti o pričakovanih učinkih krize na slovenske javne finance in ukrepih za zajezitev negativnih učinkov.

Predsednik komisije Andrej Šircelj (SDS) je uvodoma dejal, da grška dolžniška kriza ni muha enodnevnica, zato ga je zanimalo, kako bo Slovenija ukrepala zaradi grške krize, koliko je prek Banke Slovenije investirala v grške obveznice ter kako bo to vplivalo na slovenske javne finance.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Irena Sodin je dejala, da tako kot poslanci tudi vlada pozorno spremlja dogajanje v Grčiji. "Dnevno preživimo kar nekaj ur na telekonferencah z Brusljem in ostalimi državami, ki so Grčiji solidarno dale posojilo," je pojasnila.

O vplivu grške dolžniške krize na Slovenijo je dejala, da so se, ko je Grčija zapustila pogajanja s posojilodajalci, posledično zvišale obresti na obveznice perifernih držav območja evra, tudi Slovenije, vendar pa so te danes že nekoliko upadle.

Viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo je ob tem dodala, da so bile vse neposredne naložbe Banke Slovenije v grške vrednostne papirje že poplačane, tako da Banka Slovenije do teh ni več izpostavljena. Tudi izpostavljenost slovenskega bančnega sektorja, ki je bila vedno med najmanjšimi v Evropi, se je po njenih besedah občutno zmanjšala v zadnjih letih.

V bran grški vladi Aleksisa Ciprasa in njenemu ravnanju je na seji stopil vodja poslancev ZL Luka Mesec, ki je ponovil stališče, da je šlo pri dosedanjem reševanju Grčije pravzaprav za reševanje nemških in francoskih bank. "Če bodo popustili diktatu trojke, bodo še naprej polzeli po spirali navzdol," je ocenil Mesec.

Alenka Bratušek (ZaAB) pa je Mesca spomnila, da je Cipras sinoči pristal na večino pogojev mednarodnih posojilodajalcev v zameno za pomoč. Poudarila je, da so bili tudi varčevalni ukrepi, s katerimi se je soočila tudi Slovenija, boleči. Da se je morala tudi Slovenija sprejeti neprijetne in nepriljubljene ukrepe, se je strinjal tudi Jožef Horvat (NSi), ki je med temi izpostavil zakon o uravnoteženju javnih financ.

Po mnenju Mateja Tonina (NSi) bi bil zlom Grčije slab za vse, vendar pa je prepričan, da mora poplačati posojila, saj je ni nihče prisilil, da si izposojajo denar. Ob tem je izpostavil na po njegovem mnenju nerazumljivo trošenje Grčije. Prekomerno trošenje na tuj račun je kot vzrok dolžniške krize izpostavil tudi Šircelj.

Medtem pa je Matjaž Nemec (SD) člane komisije spomnil, da bi morali na seji govoriti predvsem o tem, kakšen je vpliv grške krize na slovenske javne finance. "Dvomim, da bomo tukaj rešili grški problem, lahko pa se pogovarjamo, kako bomo zaščitili naše interese," je dodal.

S predlaganimi sklepi, da vlada zagotovi potrebne informacije poslancem, se je strinjal tudi Tilen Božič (SMC), vendar je ob tem ocenil, da bo vlada v kratkem roku težko pripravila odgovore, saj se zadeve zelo hitro spreminjajo.

Grčija pričakovano ni poravnala okoli 1,6 milijarde evrov junijskih obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF). S tem je postala prva država iz skupine razvitih gospodarstev z neporavnanimi obveznostmi do IMF.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diškor
02. 07. 2015 21.23
-1
PAHOR IN KRIŽANIČ IMATA 268 MILJONOV X RAJŠ GRKE, KOT SLOVENCE, MARŠ V GRČIJO, OBA.
deathbite
03. 07. 2015 14.35
+1
ivan vas ima 938mio rajši. Na 500 jurjev podlage.
Diškor
02. 07. 2015 21.20
-1
CERAR IN MRAMOR IMATA RADA GRKE, KAJ PA NAS ?
Milan Lukic
02. 07. 2015 20.48
+7
KAJ JE HOTEL DOSEČI TSIPRAS NA POGAJANJIH S TROJKO: - da se zaščitijo pokojnine in plače najbolj ranljivih, - da se osredotoči davčna reforma na bogate, Cerkev in multinacionalke, ki do prihoda Tsiprasove vlade niso bili nikoli ogroženi zaradi koruptivnosti predhodnih vlad, ki so delovale podobno kot naše dosedanje vlade od osamosvojitve dalje pa do danes. Mimogrede pri nas so ravno te dni znižali davčno stopnjo obdavčitve najvišjih plač!! Pred leti je direktorica DURSa priznala, da DURS ne raspolaga (več) s kadrom, ki bi bil usposobljen za celovite revizije podjetij, kar posledično pomeni, da večja podjetja plačujejo že leta, se pravi tam nekje od leta 2008, davek iz dohodka po lastni presoji, medtem ko hkrati Društvo menedžerjev, ali kako se že imenujejo, zahteva znižanje prispevnih stopenj iz plač zaradi konkurenčnosti na trgu!! Itd... in - da se breme dolga regulira(nenazadnje tudi zniža saj so europske banke nesramno obogatele na njihov račun, se pravi zaradi skorumpiranih predhodnih grških vlad) na način, da se omogoči ponovni zagon gospodarstva. IN ZAKAJ REFERENDUM: Na nedeljskem referendumu ne gre za izbiro med eurom in drahmo. Velika večina Grkov si želi ostati v euro območju in znotraj EU. Gre za veliko globjo stvar: Ali si želimo, mi Europejci, demokratično Unijo z za človeka dostojnimi družbenimi odnosi ali pa Unijo kjer postavlja standarde družbenih odnosov birokratska elita v Bruslju, nedotakljiva in usmerjana s strani mednarodnih finančnih mafijskih združb.
krankenhaus
02. 07. 2015 19.19
+0
cerar in mramor....? sem pomirjen
krankenhaus
02. 07. 2015 19.14
+3
Telegram s Titanica: Obvladujemo situacijo
kapljač1
02. 07. 2015 19.06
+0
Ko bo "malega meseca" ZL naslednjič na Vladi , in bo od EU ja zahtevala odpis dolgov, ki ga je naša skorumpirana politika združno z tujimi bankami speljala. In da na skrivnih računih tujih bank skrivajo denar, medtem ko se država utaplja v dolgu, bodo ljudje prepričani da to ni pravi? Ali kako? Da je to komunistična floskula? Socialistične muhe? Kajti slovenska politika se je namreč zadolževala pošteno, transparentno in v dobro naši prihodnosti , boste vpili v en glas? Ljudem pa za velik dela pripada mal jela? Ali kako že? Kdor velik dela ta naj ne je? Kajti jesti morajo ti "ki kradejo"? Do takšnega zaključka pride človek ko vas "posluša".
pkorosec
02. 07. 2015 14.48
-5
Dajmo tovarisi organizirat solidarnostni sklad, kjer bomo pobirali prispevke po 20€ za solidarnostno pomoc Grciji. Kdo je z mano?
pingosok
02. 07. 2015 17.22
-6
sam tovariši-nas ne kliči,mi nimamo denarja !
lisica 1234
02. 07. 2015 18.03
-3
Bojan-F
02. 07. 2015 14.23
+6
Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ...
Bojan-F
02. 07. 2015 14.29
+4
... "Družbena klima oziroma prepričanje, da lahko zapraviš, kolikor hočeš, samo pogum moraš imeti za to, pa bodo drugi plačali tvoje račune, je v Sloveniji verjetno drugo najbolj razširjeno v Evropi, za Grčijo." ... rece politik, ki je svoje ponesreceno vladanje odjadral na brezglavem pufanju ...
Bojan-F
02. 07. 2015 14.30
+7
... bruto javni dolg sem mu je v dobrih tridesetih (30) mesecih povecal za faktor 2,58, bilancna vsota bank pa za faktor 2,05 ... od kje? ...
Bojan-F
02. 07. 2015 14.33
+8
... seveda bodo desni sektor in guruji komuniciranja takoj pravilno ugotovili, da za to g. Jansa Janez ni kriv. On ne more biti krvi za nic ... nic ni videl, nic ni vedel, nic ni slisal, nic ni rekel ... joj, kaksen manager!
deathbite
02. 07. 2015 17.22
+9
Tudi poroštva Grčiji za 938 mio € ni podpisal. Menda je bil to Kučan.....
Bojan-F
02. 07. 2015 14.21
+3
Torej bankrot Grcije le ni tako naiven. V cem je torej razlika med morebitnim grskim bankrotom in ostalimi 28 drzavnimi bankroti v zadnjih 25 letih?
dule100
02. 07. 2015 12.57
-5
Po zaslugi Pahorjeve vlade, nas bodo Grki olupili za 1,200,000,000 Eur ! Samo še prehod na odprto morje izgubimo, pa bo uspeh levičarskih vlad popoln !
deathbite
02. 07. 2015 13.28
+10
Ne kakaj ! ivan je podpisal poroštev za 938 mio €. Zato so sektaši iz centrale čisto tiho. Samo vas nekaj luzerjev, zgubljenih v času in prostoru, širite izmišljotine. Bedasto!
dule100
02. 07. 2015 12.55
-4
ZL se bo v pomoč Grčiji odpovedala junijski plači ! Al pa tudi ne !
cmer?ek5
02. 07. 2015 13.12
-4
Violeta in mesec,bosta zahtevala od parlamentarcev ,v mesecu julijo zajamčeno slovensko plačo...!
deathbite
02. 07. 2015 13.29
+8
Ivan se bo odpovedal vsem doniranim zamaškom, da bo pokril podpisana poroštva v vrednosti skoraj milijarde eurov!
pkorosec
02. 07. 2015 14.50
-6
pusti zdaj ti celoglavca deathbite. Ni celoglavec zagovornik grcije, violeta in lukec pa sta, torej se solidarnostno dejanje pricakuje od njiju. Kdor repek opleta, naj tudi kaj pomete.
deathbite
02. 07. 2015 18.36
+4
Zagovorniki niso naredili do sedaj nobene škode. Kar za celoglavca ne morem trditi.
blackhawk 1
02. 07. 2015 12.53
-5
Vedel sem da bodo Balkanci uničili EU. Ne more biti drugače.
cmer?ek5
02. 07. 2015 13.14
+0
Škoda,da nisi videl kaj drugega,,,levaki so se zadolžili za 30 milijart €,,,,ah seveda svojih NE vidiš,,,,pfuuuuj...!
Balki30
02. 07. 2015 12.46
-4
Če želi nov denar....mora torj vrnit denar....ejga...pa u čem je tu pol hec....odpis dolga ne pride v poštev.....djte jim pol parletni moratorij za odplačevanje....naj si mal opomorejo...al pa jih zabrište vn iz eurozone....neki pač....sam ne mencat več...pa to.
dule100
02. 07. 2015 12.33
-3
Seveda bo sporazum sklenjen ! Kako pa se naj gredo socializem brez tujega denarja !?
cmer?ek5
02. 07. 2015 13.16
-2
ivan.z Doba
02. 07. 2015 10.54
+3
Najvišje poroštvo je podpisal ivan!.....14. marec 2012 ob 16:41 Luksemburg/Bruselj/Ljubljana - Članice evrskega območja so danes tudi uradno zagnale drugi program finančne pomoči Grčiji. Slovenija bo prispevala 938 milijonov evrov poroštev......Predsednik desete vlade je bil Janez Janša (10. 2. 2012 - 20. 3. 2013), koalicijo pa so sestavljale stranke SDS, DLGV, SLS, NSi in DeSUS.
ivan.z Doba
02. 07. 2015 10.56
+8
Če še komu ni jasno, zakaj so v sekti tako tiho ob zadnjih dogodkih! Sicer pa, kdorkoli bi bil takrat v vladi bi moral podpisati. Tako kot so morali Slovaki, kljub nasprotovanju.
dule100
02. 07. 2015 12.34
-7
cmer?ek5
02. 07. 2015 13.18
-3
ivan------potem pa naj tisti odgovarjajo,,Aja na neznanem kraju so podpisali,,,!
deathbite
02. 07. 2015 13.32
+5
Bedaki podpirajo lopovščino in korupcijo. Ostale podatke najdete na netu!
LOPOVEpredZID
02. 07. 2015 09.26
+0
Za politike Slovenija ni in nebo v težavah, dokler imajo oni take plače....če bi jim plače porezali za 50%(glede nato da opravljajo nedelo, bi bilo smiselno) potem bodo pa tudi oni jokali, da je <slovenija v težavah!!!
LOPOVEpredZID
02. 07. 2015 07.04
+5
Kako bo pretreslo slovenijo, če pa nam je Cerar včeraj zatrjeval, da naj ne skrbimo, ker imajo vse pod kontrolo??? PA kdaj bo te osnovnošolske retorike laži konec??? Al mre res zaropotat in da narod pol Slovenije podre? Da veljaki končno vidijo da je vrag vzel šalo in se zboje za svoa bogata življenja!!!
Biofanatik
02. 07. 2015 06.25
+5
Že iščeta krivca za vse bedarije ki jih počneta doma. Po JJ; pripravte tudi drugo denarnico (ali pa štumf).
Diškor
01. 07. 2015 23.46
+2
BIZANTINCI SO BILI VEDNO DOLŽNI DENAR, TUD VRC SO NA KANT SPRAVLI.
Kukulkan
01. 07. 2015 23.43
+23
Ja, Slovenija ma denarja in pridne in tihe davkoplačevalce. Slovenija je za vse dobra sm za lastne državljane ne
Diškor
01. 07. 2015 23.46
-2