Slovenija

Kako pedofili izkoristijo naivnost staršev in otrok?

Ljubljana, 13. 08. 2016 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodja SI-CERT Božič je ocenil, da večina staršev objave otrok na internetu "malo prelahko jemlje" in se ne zavedajo, da lahko zelo hitro postanejo javne. Zlasti je izpostavil nevarnost med poletnimi počitnicami, ko objavljajo fotografije s plaže, v kopalkah in podobno. Takšne fotografije po njegovem mnenju lahko pridejo v zaprte skupine storilcev spolnih zlorab otrok.

Že v četrtek smo objavili poročilo prijavne točke Spletno oko, ki kaže, da so v letu 2015 prejeli 565 prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok, zaradi ocenjene nezakonitosti pa so jih policiji posredovali 61. Večinoma so se domnevno nezakonite vsebine nahajale na tujih strežnikih (49 primerov), zato so takšne prijave posredovali tudi prijavnim točkam v tujini. Na podlagi ene izmed prijav na slovenskih strežnikih (teh primerov je bilo 12) je slovenska policija podala eno kazensko ovadbo.

Kako naivnost staršev in otrok izkoristijo pedofili?

Svetovni trendi s področja zaščite otrok pred internetnim spolnim izkoriščanjem po navedbah policije kažejo, da storilci za svoje patološke seksualne potrebe, tudi v skritih, zasebnih omrežjih za medsebojno izmenjavo posnetkov, izkoriščajo nevednost, naivnost in neizkušenost otrok, pa tudi njihovih staršev, ko jim nenadzorovano dopuščajo brezbrižno rabo interneta.

Nekateri storilci prodajajo ilegalne posnetke ali posnamejo svoja seksualna izživljanja nad otroki kot vstopnico za vstope v ilegalne internetne forume. Takšnim posnetkom po navedbah policije storilci zlorab pravijo "trofeje", na forumih pa je še več "svežega" gradiva.

Tudi vodja nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT Gorazd Božič je poudaril, da se spletne spolne zlorabe otrok ne dogajajo odprto na spletu, pač pa v zaprtih združbah, ki si te informacije izmenjujejo na prikritih forumih in omrežjih. Prav zato je v te kroge težko prodreti in izkoreniniti tak kriminal.

Na policiji so spomnili še, da zaradi razširjenosti mobilnih naprav in interneta otroci veliko časa namenijo navezovanju stikov. Objavljajo fotografije in osebne podatke, kar pa nekdo lahko izkoristi.

Pogosta oblika spolnega izkoriščanja je namreč t. i. izsiljevanje s posnetki. "Prijateljevanje" se začne tako, da žrtev pošlje intimno fotografijo. Storilec v zameno, da fotografije ne objavi, zahteva denar ali pa še več fotografij oz. posnetkov intimnih delov telesa žrtve. Ti pogosto pristanejo v pornografski industriji ali pa na platformah, ki jih uporabljajo storilci spolnih zlorab otrok.

Preventiva se začne pri objavah fotografij

Preventiva se po mnenju policije zato začne pri objavah fotografij otrok na družabnih omrežjih. Tudi fotografije, ki jih objavijo starši, ker se jim zdijo zabavne, lahko nekdo izkoristi.

Na policiji opozarjajo, da na spletu objavljena fotografija tam za vedno ostane in lastnik nad njo nima več nadzora. Poudarjajo še opozorila otrokom k previdnosti pri objavah in ravnanju na spletu ter pomen učinkovite nacionalne zakonodaje in drugih inštrumentov, ki onemogočajo razširjanje fotografij in posnetkov spolnih zlorab.

Večina staršev zadevo 'malo prelahko jemlje'

Božič je ocenil, da večina staršev objave otrok na internetu "malo prelahko jemlje" in se ne zavedajo, da lahko zelo hitro postanejo javne. Če se starši tega zavedajo in je objava namenjena le ozkemu krogu prijateljev, to ni tako kritično. "Druga stvar pa je, če brez premisleka javno objavljajo fotografije otrok," je povedal Božič in izpostavil zlasti nevarnost med poletnimi počitnicami, ko objavljajo fotografije s plaže, v kopalkah in podobno. Takšne fotografije po njegovem mnenju lahko pridejo v zaprte skupine storilcev spolnih zlorab otrok.

Reči, da se ničesar ne sme objavljati, bi bilo po Božičevem mnenju preveč radikalno, zdravo mero skepse pa je dobro imeti. Po njegovih besedah je pred objavo treba vedno razmisliti, ali bi to fotografijo izobesili tudi na neko oglasno desko ali ne. "Če vam ob tej misli ni prijetno, se je boljše zadržati in je na internetu oz. družabnih omrežjih ne objaviti," svetuje.

Tako kot nam je internet omogočil vsakodnevno lažjo komunikacijo, je namreč olajšal komunikacijo v kriminalne namene. Tudi pri spletnih zlorabah otrok je omogočil bolj preprosto izmenjavo materiala v kriminalnih združbah, ki se s tem ukvarjajo, je pojasnil Božič.

"Nož lahko uporabljate v kuhinji ali pa z njim tudi nekoga ubijete. To torej ne pomeni, da je nož sam po sebi slab in da je treba vse nože prepovedati," je ponazoril uporabo interneta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
15. 08. 2016 12.54
+2
Jas mam doma sliko.....samega sebe .....izpred skor 30 let....ko sm biu na plaži in kažem petelinčka.....pa se smejčkam u fotoaparat....pa me zanima.....a sm jas zdj ....pedofil.....pa to.
rde?kar
14. 08. 2016 21.13
+2
Kar Kopači jih dat v roke pa boste videli hudiča. Še iz stanovanj bodo vas metali zapomnite se .
Vig1
14. 08. 2016 17.26
+5
Tile borci proti pedofilom so še bolj zmešani kot sami pedofili. Kako je lahko otrok zlorabljen, če bo njegovo sliko gledal nek čudak na drugem koncu sveta? Kot da jaz dnevno zlorabljam Claudio Schiffer, ker imam njeno sliko na namizju računalnika ;-)
spletni_nepridiprav
13. 08. 2016 21.46
+10
najbol je otroke zaklent u sobo pa jih ven spustit šele ko dopolnijo 18?
Marija Forti?
14. 08. 2016 11.54
+3
Samo.Jst
13. 08. 2016 18.31
+16
Mati slika kako se 2leten mulc igra s peskom na obali...in ja, oblecen je kraju in temperaturam primerno. Taksne fotke dolocene cudake vzburjajo in si spravi svojo kopijo in jo deli s socudaki... kako naj bi to ogrozilo otroka na posnetku? Isto kot da bi prepovedali kataloge za spodnje perilo ker jih dolocen folk uporablja za sanjarjenje...
Ramzess
13. 08. 2016 19.09
+5
Ja, saj, včasih še družinski albumi niso varni pred določenimi ljudmi, zlasti policaji ko delajo preiskavo v hiši, ... kar nekaj primerov je v svetu ko so to uporabili proti staršem, in družinam uničili življenje, ... za povrh pa fotografije po svoje razlagali in predstavljali na sodišču.
FesterAdams
14. 08. 2016 20.49
+3
Saj pa se te ve. Policaji so mojstri konstruktov. Naj se ti eden povzpne na kur... in ga pošlji v piz..., boš videl, kaj vse so pripravljeni storiti za zadovoljitev svojega bolnega ega, privzgojenega v Tacnu. Namesto da bi se potrjevali v bojih eden na enega s prestopniki se jih na žrtev vsiplje celo krdelo.