Slovenija

Kako premagati šok in jezo ob izgubi službe

Ljubljana, 16. 12. 2008 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Se vam je že zgodilo, da ste izgubili službo? Kaj v tem primeru storiti? Kako premagati šok in jezo ob izgubi, na koga se lahko obrnete in kako vam lahko pomagajo na zavodu za zaposlovanje?

Veliko podjetij išče delavce preko spleta. Na straneh zavoda za zaposlovanje pa lahko najdete kar nekaj koristnih informacij za iskanje dela.
Veliko podjetij išče delavce preko spleta. Na straneh zavoda za zaposlovanje pa lahko najdete kar nekaj koristnih informacij za iskanje dela. FOTO: Kanal A

Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da pomeni izguba dela za posameznika zelo veliko spremembo v življenju in delovni karieri. Pogosto pa  izguba dela predstavlja šok, ki ga spremlja seveda bojazen, strah in tudi panika. Pa tudi jeza in prizadetost, ki človeka potegnejo v nekoristno razmišljanje o preteklosti. Iz teh čustvenih stanj se je težko iztrgati, za to je potrebne veliko discipline. Obvladati je treba čustvene pretrese, predvsem pa pozitivno energijo usmeriti v iskanje rešitev, novih možnosti in priložnosti, pravijo na zavodu.

Kako konkretno ravnati in na koga se obrniti?

Za obvladovanje sprememb, ki jih prinese izguba dela, si je treba čim prej postaviti jasne cilje za prihodnost – treba se je usmeriti v iskanje novih možnosti, saj je negativna sprememba lahko tudi priložnost za kaj novega, pravijo na zavodu.

Pisanje prošenj je sestavni del iskanja zaposlitev.
Pisanje prošenj je sestavni del iskanja zaposlitev. FOTO: POP TV

In kakšni so nasveti svetovalca na zavodu? Najprej potrebujemo jasen in realen razmislek o sebi, ki je neobremenjen s čustvi. Naredimo tako imenovano osebno inventuro znanj, spretnosti, interesov, kompetenc, osebnih lastnosti in prenosljivih veščin. Lahko pomislite tudi na to, kaj vas je v preteklosti veselilo, v čem ste bili dobri. Lahko pa se o tem pogovorite tudi s kakšnim strokovnjakom ali rešite določene teste. Na podlagi zastavljenih ciljev pripravite načrt lastnih aktivnosti za iskanje dela. Pri tem premislite, kje bi lahko izkoristili svojo izobrazbo in izkušnje.

Pri iskanju dela se je dobro izogibati malodušju in občutkom nemoči, brezizhodnosti, ki nam jemljejo energijo in nas vlečejo nazaj. Seveda pri tem potrebujemo pomoč in podporo prijateljev in družine, še pravijo na zavodu za zaposlovanje.

Kaj lahko nudi zavod in kaj lahko storite sami

Direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen
Direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen FOTO: Kanal A

Pri iskanju zaposlitve je treba vedeti, da vam bo težko kdo drug našel službo, lahko pa vam pri tem pomaga. V osnovi pa lahko sami, ob pomoči prijateljev in družine, poskrbite zase. Na zavodu svetujejo, da je za poglobljen in učinkovit akcijski načrt reševanja problema zaposlitve dobro poiskati pomoč pri različnih strokovnjakih za zavodu za zaposlovanje. Svetovalci zaposlitve posredujejo osnovne informacije že na informativnem motivacijskem seminarju, potem pa z brezposelno osebo v zaposlitveni načrt zapišeta poklicne cilje in predvidene vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Na zavodu seveda nudijo tudi informacije o prostih delovnih mestih, vendar je kljub temu dobro gledati tudi drugje. Zavod nudi tudi koristne informacije, kako napisati učinkovito ponudbo za delovno mesto, kako se pripraviti na razgovor z delodajalcem in kje je največ povpraševanja po delavcih.

Vmesni čas med zaposlitvami pa nezaposleni lahko izkoristijo tudi za dodatno izobraževanje, pravijo na zavodu. V okviru zavoda deluje tudi Center za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS), ker nudijo informacije tudi o spremembi poklica. Za računalniško pismene osebe, iskalce prve zaposlitve in tudi druge pa je na voljo tudi eSvetovanje, dostopno na spletnih straneh zavoda.

Kdo se lahko prijavi na zavod?

Do denarnega nadomestila ste upravičeni, če ste bili zaposleni vsaj 12 mesecev.
Do denarnega nadomestila ste upravičeni, če ste bili zaposleni vsaj 12 mesecev. FOTO: Reuters

Na zavod za zaposlovanje se lahko prijavijo vsi, ki niso v delovnem razmerju, so stari vsaj 15 let, zmožni za delo ter na razpolago za zaposlitev in pripravljeni aktivno iskati zaposlitev. Lahko pa se na zavod prijavi tudi samozaposlena oseba, lastnik ali solastnik gospodarskih družb, če ni zavarovan na drugi podlagi. Denarno nadomestilo lahko dobijo vsi, ki so bili zaposleni vsaj 12 mesecev v zadnjih 18 mesecih. Za nadomestilo pa se je treba prijaviti najpozneje 30 dni po prenehanju dela. Višina denarnega nadomestila znaša prve tri mesece 70 odstotkov plače, naslednje mesece, če ste do nadomestila še upravičeni, pa 60 odstotkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin5
29. 12. 2008 18.54
NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE - BORZI PA SE NAJ ZAMISLIJO TUDI TAM ZAPOSLENE OSEBE (NE VSE),DA TUDI ONI LAHKO KDAJ OSTANEJO BREZ SLUŽBE IN NAJ SPREMENIJO ODNOS DO ISKALCEV ZAPOSLITVE (NISO VSI ,KI SO OSTALI BREZ SLUŽBE LENUHI IN DELOMRZNEŽI)
slonpodgrmom
24. 12. 2008 10.23
Manjakranjc Malo ze zamisli. Pa kaj ne vidiš da imaš samo ti prav? Zrela si za obisk Psihoterapevta.
Tonček Balonček
17. 12. 2008 19.37
A za to manjo sploh obstaja kak družbeni problem, ki ne bi bil odvisen od trenutne vlade?! Očitno je, da ga ni, vse se dogaja v vladi, to je tipiča komunistična miselnosti, ki v 20 letih po zlomu komunizma ni mogla svojega miselnega sveta spremeniti in še vedno vegetira na komunistični indoktrinaciji!
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2008 13.06
Izbruh Ah poceni retorika, lahko pa rečemo, da sem extra produktivna in v tem času naredim vse, kar se storiti da. kapiš!?
izbruh@gmail.com
17. 12. 2008 12.07
manjakranjc, nobenih argumentov ni potrebnih - prepogosto se javljaš po forumih. Če bi iskreno delala kot govoriš ne bi imela časa za forume.
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2008 11.08
budrica Kje pa, zanimivo čtivo. Bi pa malo drugače ponovila, da vlada ni rešitev za rpoblem, vlada je problem.Prav takpno genialno misel je izrekel tudi pokojni ameriški predsednik R. Reagan. Res je, da bodo podjetja zares pripravljena zaposlovati, je najprvo potrebno ukiniti javni sistem spodbujanja zaposlitev. Kajti že javna garancija za pridobitev službe je neenakopraven in nepravičen privilegij, za katerega sredstva država izsesava od davkoplačevalcev in seveda podjetnikov. Pač moje mnenje.
budrica
17. 12. 2008 10.56
manjakranjc, Ni potrebno ponavljati, da moramo radikalno uvesti trg v zdravstvo, šolstvo, kulturo, … in podjetnikom prepustiti pot,................................. Za N. Chomskega si slišala kdaj, (prebrala) - ali je šel neopažen mimo tebe??
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2008 10.25
Izbruh To praviš ti; bi pa bila vesela argumentiranega odgovora in ne le \"lajanje\".
izbruh@gmail.com
17. 12. 2008 10.21
manjakranjc, tako so razmišljali vsi \"vrhunski\" ekonomisti, ki so nas pripeljali v največjo ekonomsko krizo v zgodovini. Ali se bo spremenila tudi v najbolj krvavo epoho v zgodovini je odvisno predvsem od tega, koliko norcev na visokih položajih razmišlja tako kot ti. Sploh pa si tipičen teoretik, ker če bi v praksi na sebi izvajala fašistoidne paradigme o katerih blebetaš, ne bi imela časa tako kot mi \"levičarske riti\" pisarit neumnosti po forumih...
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2008 09.23
Vse lepo in prav, a stimulativno okolje za zaposlovanje ni rešljivo v domeni države torej. Rešljivo je v visokem, elitnem podjetništvu in institucionalnem okolju ultramininalne države, ki mora podjetniško inovativnost (brez določitve prednostnih panog!) prepustiti lastnikom kapitala in ne javnim sistemom za izboljšanje \"blablabla itd\". Ni potrebno ponavljati, da moramo radikalno uvesti trg v zdravstvo, šolstvo, kulturo, … in podjetnikom prepustiti pot, po kateri bodo lahko svoje ambicije ob močni pravni državi tudi uresničevali na trgu dela. Odprava rigidnosti in njej podobnih parazitov-eksponentov pa je ne le nujno, temveč tudi samoumveno. Ohranjanje rigidnosti je kot smrtni udarec temeljnim ekonomskih zakonitostim, katere znajo bolj kot kdorkoli drug razložiti podjetniki oz »delojamalci«. Vem da govorimo o pridobitvi nove zaposlitve ob izgubi prejšnje, a velik blagor, ki ga lahko vsemogočna razbohotena država lahko naredi je združen v večplastno shemo ukrepov, med katerimi je tudi radikalno zmanjšanje zaposlenih v javni upravi, pri čemer naj si ne delamo utvar o tem, kako mora biti funkcija državnega uradnika zaščitena pred podivjanimi zverinami s trga, kot bi se izrazila kakšna razvajena levičarska rit; kar pa je povsem nepomembno za resno ekonomsko debato.
Tonček Balonček
17. 12. 2008 09.04
3.1415926, če misliš, da je lahko dobiti službo kot snažilka, se hudo motiš! To jekar neka fama, da šolani ljudje ne sprejmejo del z niž jo izobrazbo. Desjtvo je, da temu ni tako! Te šale s krampi in lopatami so pa sploh smešne. Če bi neko gradbeno podjetje vzelo namesto Bosancev na delo ljudi z naše borze brezposelnih, ne bi z njimi napravili nič! Danes se ceste pač ne delajo več s krampi in lopatami, čeprav vem, d aje bila ta tehnika hitrejša. Cesto od Ljubljane do zagreba so napravili v enem letu, DARS bi jo z SCT-jem delal 10 let! Vsi ti, ti govori8jo o krampih ter lopatah ter lenobi, so verjetno več ali manj birokrati, sedeč v kakšnih pisarnah, kjer koordinirajo!
resslovenka
17. 12. 2008 07.46
Najprej bi bilo treba poslat zagrabit kramp tiste, ki pratikajo, kako najti zaposlitev. Meni se res ne zdi smiselno, da bi nekdo ki je končal magisterij, visoko izobrazbo ... črnjačil pod nekom ki nima pojma o določenih stvareh, ima pa srečo da ima nekoga na pravem mestu in mu je omogočil položaj. Kam nas je pripeljala takšna praksa, se nazorno vidi v naši skorumpirani družbi.
jansa-arms
16. 12. 2008 21.13
ja pa ne bi bilo slabo če bi tisti ki so naredili magisterij (mogoče tudi doktorat) za začetek vzeli krampe v roke ! tako bi znali potem ceniti tudi fizčna dela ! v tej situaciji pa \"izobraženi\" podcenjujejo in zaničujejo delavce sami pa mislijo da so geniji in nenadomestljivi !
3.1415926
16. 12. 2008 21.03
Tonček, niso ravno lenuhi. Morš vedet, da nekdo, ki je nardil magistreij (mogoče celo doktorat), mu preprosto ne pride na pamet, da bi se zaposlil kot čistilka na svoji bivši osnovni šoli...
Tonček Balonček
16. 12. 2008 20.38
V Sloveniji ni problemov, dela je dovolj, gre za lenuhe, ki nočejo delati, a ni baje tako?!
onbekend
16. 12. 2008 20.17
nerynerka - Tudi jaz sem odšla s trebuhom za kruhom, ker imam s Slovenijo zelo podobne izkušnje. Zelo visoka izobrazba, mednarodne delovne izkušnje s treh različnih celin, poznanstva na visokih položajih, znanje petih tujih jezikov, in s tem v Sloveniji nimam kaj iskat - mi niti na pošto ne odgovarjajo, Zavod mi ne plača ne zavarovanja, ne da kake podpore, torej - v Sloveniji NIMAM kaj iskat. NI VARIANTE. Enostavno, je ni. Jaz sem na Nizozemskem, kjer tudi ni tako lahko najdet službo, odvisno od profila, ampak če se hočeš it fizikalca, je dela malo morje in se dobro, res dobro služi. Pa še to. Tu je še ena Slovenka, kolegica, dela v administraciji. Za 24 ur dela na teden dobi netto 1200 eur, medtem ko njena kolegica v Ljubljani za 40 ur dela v adm. na teden dobi 600 eur netto.
uursa@siol.net
16. 12. 2008 18.48
zgembo5 se strinjam! Za 4oo€ pa nemogoč delovni čas.Za tako plačo grem res sam zvezde štet kot prav pajtlerblanka.
Buena Vita
16. 12. 2008 16.26
nerynerka ti si navadno tele bila sem v tujini,,BILO MI JE LEPO,ZATO KER SEM ZMOGLA VEČ NAREST KOT MOJI KOMPANJONI,.MOJE KOMPANJONE NI NIHČE ŠMIRGLAL ZA NIČ IN,BILA SEM PRED TRIDESETIMI LETI,KO SO DEŽELE PREKLETO CENILE DELOVNO SILO,SAMO SO CENILE TISTE KI SO JIM PRINAŠALI NADDOBIČEK IN MORAŠ BIT RES ZELO MLADA PUPIKA,KER SE NE ZAVEDAŠ KAKO KRIVICO DELAŠ PREDVSEM SEBI,POTEM OSTALIM ,,,,TISTIM KI SO TE ŠOLALI
Buena Vita
16. 12. 2008 16.15
VSE JE SAMO KLOBASANJE DOSTI SEM STARA PA NE POZNAM NIKOGAR BREZ SLUŽBE-DELA TISTI KI HOČE DELAT DELO DOBI,IN GA OBDRŽI, ČE PA HODIŠ V SLUŽBO ZVEZDE ŠTET,PA BO KNIŽCA HITRO V ŽEPU PROSTOR NAŠLA NE MI NAKLADAT,ČE BI SE ZNALI POGAJAT Z DELODAJALCI,ČE BI NORMATIVI BILI PRESEŽENI,BI TUDI DELOVCI IMELI POGAJALSKI ADUT-NEKI JE PA RES SPORNO sindikati-sindikalisti,ti se ne brigajo za delavčev blagor,ti so vseprej izsiljevalci,in polnilci svojih žepov ter stražarji svojih stolčkov če ,pravim,če???? če bi delo opravljali tako kot je napisano v statutu,bi bili vsi zadovoljni
Buena Vita
16. 12. 2008 16.07
SLUŽB JE,TAKOJ GREŠ V DRUGO