Slovenija

Kako ravnati, ko udari Anon?

Ljubljana, 13. 02. 2012 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski nacionalni center za posredovanje pri omrežnih incidentih je objavil priporočila, kako ravnati ob napadih spletnih aktivistov. Anonymous je namreč zadnje dni izredno aktiven. Napadli so tudi strani nekaterih strank. Kaj o Acti pravijo v Listi Virant? In kaj novi gospodarski minister?

Anonymous je napade na spletne strani vlade napovedal po tem, ko je Slovenija skupaj z večino drugih držav članic EU konec januarja pristopila k mednarodnemu sporazumu za boj proti ponarejanju (Acta). V tem okviru je že pred dnevi napadel tudi spletne strani Nove Ljubljanske banke (NLB), zaradi česar je bila ta nekaj časa nedostopna.

Slovenski del spletnih aktivistov, ki delujejo pod imenom Anonymous, zadnji teden izvaja različne napade na slovenske strežnike. Slovenski nacionalni center za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT) je sporočil, da so aktivisti iz vladnega spletnega strežnika skopirali podatke o internih IP-naslovih, imenih zaposlenih in podatke o nekaterih certifikatih. Podatki ne omogočajo dostopa do sistema za izdajo certifikatov in ne omogočajo kraje certifikata.

Včeraj pa so se odvili napadi na nekatere slovenske spletne strani – zps.si, obcinaljutomer.si in probanka.info, ki se vse nahajajo pri istem ponudniku gostovanja. Do razobličenja (v angleškem jeziku defacement) spletne strani pride preko nepooblaščenega dostopa do strežnika. Tega omogoča ranljivost na strežniku ali nezaščiten dodatni modul (plugin), ki je običajno namenjen odlaganju slikovnega materiala. V večernih urah pa so bili izvedeni tudi napadi na spletna mesta slovenskih političnih strank.

Anonymous na spletni strani Zveze potrošnikov
Anonymous na spletni strani Zveze potrošnikov FOTO: ZPS
Anonymous
Anonymous FOTO:

SI-CERT je zato objavil priporočila za ponudnike internetnih storitev, ponudnike gostovanja spletnih strani in tarče napadov.

Ponudnikom gostovanja v primeru t. i. razobličenja ali vdora v strežniški sistem svetujejo shranjevanje dnevniških datotek. Te omogočijo identifikacijo varnostne pomanjkljivosti, na podlagi katere je prišlo do vdora ali nepooblaščenega nameščanja spletne strani.

Začasen ukrep je lahko tudi omejitev pravic na datotečnem sistemu, tako da je za mape in datoteke spletnega strežnika dovoljeno samo branje, ne pa tudi pisanje, so še sporočili predstavniki SI-CERT.

Internetnim ponudnikom medtem svetujejo spremljanje prometa v primeru napadov. Na usmerjevalnikih naj se beležijo podatki o izvornih naslovih, ki sodelujejo v napadih, so zapisali v sporočilu.

Vsem tarčam dosedanjih napadov – in tistim, ki jih skrbi možnost podobnega napada – pa svetujejo, da čim prej kontaktirajo svojega ponudnika gostovanja in se pozanimajo o možnih zaščitnih ukrepih.

Napadajo zaradi Acte

Acta je sporazum, katerega namen je uskladitev mednarodnih standardov glede zaščite pravic ustvarjalcev glasbe in filmov, modnih ustvarjalcev, proizvajalcev farmacevtskih izdelkov kot tudi drugih izdelkov, ki so pogosto tarča kraje intelektualne lastnine. Pri oblikovanju Acte so sodelovale tudi Avstralija, Kanada, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur, Švica in ZDA. Omenjeni sporazum so 26. januarja v Tokiu podpisali predstavniki Evropske komisije in 22 od 27 članic Unije, po podpisu pa ga morajo potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic.

Na nekaterih napadenih straneh so aktivisti pustili vabilo na protestni shod proti sprejetju sporazuma Acta, ki bo 17. februarja v Ljubljani. Danes so se na to temo odzvali tudi v Državljanski listi Gregorja Viranta. Pravijo, da je predpogoj družbene blaginje spoštovanje ustvarjanja in znanja. To je možno le v okolju, v katerem so ustrezno zaščiteni rezultati obojega, poudarjajo.

"Sporazum za boj proti ponarejanju Acta podpisnice zavezuje k uveljavljanju širokega nabora ukrepov proti ponarejevalcem in potencialnim ponarejevalcem. Marsikatera upravičena zahteva Acte je že danes prisotna v naši zakonodaji. Po drugi strani pa so v njej tudi zahteve, ki nas skrbijo; le-te bi lahko okrnile človekove pravice, omejile prost pretok blaga in znanja ter zožile prostor pošteni konkurenci. Zato smo se v DLGV odločili, da Acte brez predhodne javne razprave, ki bo omogočila poglobljen premislek o vseh njenih posledicah, ne bomo ratificirali," so še zapisali v Listi Virant.

Največja koalicijska stranka SDS je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisala, da bo nova vlada Acto verjetno proučila in se odločila, ali ga zamrzne tako kot Češka ali Poljska. Poudarili so, da so do omenjene odločitve vlade napadi nanjo nesmiselni. Obenem v SDS dodajajo, da je mednarodni sporazum za boj proti ponarejanju (Acta) podpisala še vlada Boruta Pahorja v nenavadni tajnosti, poslanec SDS Branko Grims pa je to dejanje obsodil javno v DZ še isti dan.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je dejal, da Acta ni zadostno uravnotežena med zaščito intelektualne lastnine ter pravicami internetnih uporabnikov.

In za konec še mnenje novega gospodarskega ministra Radovana Žerjava, ki pravi, da je treba v javni razpravi prisluhniti stroki in tudi kritikom ter se nato odločiti. "Sporazum bo morebiti ad acta, če ga bo Slovenija ratificirala. Kot veste, ga Slovenija ni ratificirala in torej ni ad acta. Potekala bo razprava, kot vem, bo tudi javna razprava v državnem zboru. Potrebno je prisluhniti stroki in posameznikom, ki so proti njej, in se ne nazadnje tudi odločiti," je dejal ob primopredaji poslov na ministrstvu za gospodarstvo. Ob tem je dodal, da se bo pravzaprav morala odločiti celotna EU, saj bo poleg nacionalnih parlamentov o ratifikaciji odločal tudi Evropski parlament.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (391)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
14. 02. 2012 13.26
+1
Marsikdo ne ve kaj ACTA in kaj zajema, za njo stoji industrija, od filmske do prehrambene, vse povezuje patentna industrija, ki je na začetku bila še vredu, kasneje so izkrivili in zlorabili, ...danes lahko zaslužiš z manj truda, če bi patentiral idejo, potem ko bi jo nekdo izvedel pa tega tožiš za patentne in avtorske pravice, ...tako počnejo drugi, ...in take bo zakon ACTA ščitil. Jasno je, da je tako patentiranje velika prevara, poleg patentiranja genov, s čimer si neka firma kao pridobi pravico nad denimo neko rastlino in njenimi učinkovinami, čeprav ljudstvo denimo v Amazniji to pozna in koristi že tisoče let, in jo še lahko, a zaradi premetene prevare industrije nima pravice do prodaje proizvodov iz te rastline, zgolj zato ker niso odkrili gena, ... Nekateri komentatorji se spotikate čez IP-je, ne veste pa ali pa morda le, da je ta zakon povezan tudi z njimi, na nek, kar pojasni takšna in tolikšna prizadevanja industrije in korporacij za uvedbo tega zakona, namreč, kar je sicer že lep čas znano, a zdaj smo tam, letos 6. junija se bo zgodil izklop IPv4 verzije interneta in po poslej v rabi samo še nova, tenutno zastopana v manjšini, verzija interneta IPv6, kar pomeni, da bo praktično vsaka naprava, ki se poveže na internet imela svoj IP, ter vsak.
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2012 11.21
+5
Včeraj je Žerjav pri dnevniku izjavil da ta vlada ne odstopa pd ACTA, da rabijo nek čas ipd. floskule Anon naj začne delovat proti fašizmu Banksterjem in ACTA !!!
indal
14. 02. 2012 11.14
-5
Anonymous je prevara! V kolikor bi bila tukaj poštena igra 24 ur o tem nebi pisal! Ker na tem portalu ni nikoli pisalo še nič pametnega!
MERDE-AVE-MERDE
14. 02. 2012 11.19
+2
santamaura
14. 02. 2012 11.11
+7
Nova vlada se trenutno bolj ukvarja z vprašanjem: Kaj storiti, če udari pošten pravni sistem.
Ramzess
14. 02. 2012 13.25
+1
Kakšen pošten pravni sistem, tak v tem svetu ne obstaja, ...tovrstno delo izpod človeških rok nikoli ne bo objektivno in pošteno, ...človek je za kaj takega še vedno preveč primitiven. Včasih je manj bolje, to velja tudi za zakone, ...ali v tem svetu katerokoli področje vsebuje več knjig kot pravo, zakoni. NE!
Swashta
14. 02. 2012 10.42
+0
Pa dejte se no malo umiriti in nehajte delati toliko panike okoli tega podpisa, ki sam po sebi še popolnoma nič ne pomeni! Tisti podpis pomeni le to, da je dokument USKLAJEN in gre lahko v nadaljno proceduro za sprejem ali zavrnitev v parlamentu. Tudi če bi ga vse evropske države podpisale, ACTA s tem še ne stopi v veljavo. Da bi sporazum stopil v veljavo, ga mora potrditi PARLAMENT. Dokler se to ne zgodi, pa je zgolj kup črk na papirju. Zato nehajte že delati cirkus okoli tega kaj je bilo podpisano in se raje zavzemite za to, da PARLAMENT ne bo slučajno potrdil tega sporazuma! Če je sporni podpis po svoje brezpredmeten, odločitev parlamenta nikakor ne bo brezpredmetna! Kar mene osebno pri tem najbolj zaskrbi so izjave naših politikov vladajočih strank, ki NE zavračajo sporazuma, ampak govorijo, da ga bodo PREUČILI. Takšno preučevanje mi resnično vzbuja strah. Lahko ga tudi razumem kot namig iniciatorjem sporazuma da bi se dalo kaj \'dogovoriti\' - seveda ob ustreznih vzpodbudah, ki končajo na nekih tajnih računih \'ob neznanem času, na neznanem kraju\'.
nik500
14. 02. 2012 10.35
+0
Anonymous naj udari po Telekom Slovenije.
Swashta
14. 02. 2012 10.44
-3
In kaj boš imel od tega? Kaj bo imel kdorkoli od tega? Kaj če bi v znak podpore Anonymousu, kar lastno hišo zažgal? Pa kaj res ne ločite, kdaj pljujete v lastno skledo, kdaj pa neka stvar koristi vsem?
nik500
14. 02. 2012 19.39
+2
Swashta. Tam ljudje s ponarejeno srednješolsko diplomo in tudi z ponarejeno univerzitetno diplomo sedijo in vlečejo lepe evre. Jst pa sem srednješolsko diplomo dobil po legalni poti pa sem zaradi tega na zavodu za zaposlovanje 10 let.
Andrej Lorenci 1
14. 02. 2012 10.10
-6
Še nekaj... Tudi tale maska je ukradena. Je iz filma. Producent je nekomu plačal izdelek. Naj mi tale Anon ponudi alternativno rešitev, če si še svoje lastne, izvirne maske ne more.
AnonSi Dot Tk
15. 02. 2012 14.02
+1
Andrej, maska predstavlja idejo in ni zgolj zaradi fore zaščitni znak Anonymousov...
Andrej Lorenci 1
14. 02. 2012 10.05
-1
Wikileaks lani, sedaj Anon, Podpisali levi, nastradajo naj desni, ki so pravnomočni šele nekaj dni. Tule se mi ne zdi vse OK. Kakor, da bi tale Anon imel bratranca, ki se izdaja zanj. Sem proti Acti, vendar... tudi tu sem s polnim imenom in priimkom. Takole pa - sumim, da se tale Anon lahko zlorabi. Zato ne verjamem vanj.
Paine
14. 02. 2012 11.55
+1
Tako je, kajti to naj bi bila ideja in je lahko anonymus vsak. Zatorej so lahko to tudi ljudje, ki želijo obratni učinek in želijo izpolnitev njihove ideje, ki ni nujno dobra. In ja, če se gre protestirat, se naj gre kot človek, oseba z edinstvenim obrazom in imenom in priimkom, ne pa z masko nekoga
stermyyyyy
14. 02. 2012 09.37
+2
VIDEO: prvo vprasanje:! ali ste ze odkrili te hekerje! ? ce jih sluzba za spletno varnost ameriske vlade, CIA, fbi in ostali ne izlsedijo, jih tud teli troleki ne bodo:)))
Puding1
14. 02. 2012 12.59
DAEMONIUM
14. 02. 2012 09.36
-5
Bravo nova vlada! Prejšnja je podpisovala pa sploh ni vedela kaj podpisuje. In na takšen isti način je prejšnja vlada sprejela en kup zakonov ki bi jih lahko označili za "protiljudske oz proti slovenske" zakone. In eden najhujših zakonov, ki jih je sprejela prejšnja vlada (LDS+SD+ZARES-ne pozabite teh sterank, ki so prinesle v to državo tioliko gorja) je nov cestno prometni zakon. Po tem zakonu vas lahko kaznujejo ce nekoga slucajno butnete na parkirnem prostoru (kar se pozimi zaradi ledu..itd) dosti dogaja, za 300 EUR in 3 pike?! Ali še huje, kazen če ne daš smerokaza (zakon je uvedel tudi novi butast izraz utripalke) je enako 300 EUR in 3 pike?! ali pa če napihate nad 1,1 vam odvzamejo avto za katerega imate npr. kredit??? Si zamislite da se država spravi na vaše premoženje? In če bi novi notranji minister hotel narediti red v policiji še zlasti na GPU bi moral obvezno zamenjati vse policijske šefe na prometnem sektorju, ki so takrat ta zakon podprli, saj so to navadni klečeplazniki, ki so izvajali protinarodno zakonodajo. Kaj takšnega kot se dogaja v tej Sloveniji Evropa ne pozna in nekdo bi moral odgovarjati, da je sploh dal takšne predloge (ne parlament ki je zakon sprejel saj oni itak niso vedeli kaj sprejemajo) ampak odgovarjati bi morali pobudniki tega zakona s Kresalko na čelu ki je soavtor teh tajkunskih kazni saj jih je krojila po svojem žepu ne pa po žepu naroda!
61810
14. 02. 2012 09.47
+5
Nekaj ne razumem, kako je lahko sprejemala če ni imela 45 glasov. DZ se je z določenimi zakonu strinjal, torej tudi opozicija. Zdaj pa se nova vlada dela nedolžne. Gotovinsko poslovanje in še mnogo drugih zakonov, ki so bili na koncu sprejeti je šlo čez DZ. Kako so potem bili sprejeti. To mi prosim odgovori @evropejec. Toliko pa se spoznam na politiko, da državni zbor mora vse zakone obravnavati. v prejšnji vladi pa ne omenjaš DESUS.
Swashta
14. 02. 2012 09.55
+2
Namesto da so dvignili kazni, bi morali več policistov poslati na ceste. Ena najgrših navad slovenskih voznikov je menjavanje voznih pasov brez uporabe smerokaza. Ta 'navada' je veliko bolj nevarna, kot npr. telefoniranje za volanom ali pa kajenje med vožnjo, proti kateremu zadnje čase skušajo določeni lobiji uvesti kampanjo. Toda takšne prekrškarje lahko ujameš in discipliniraš le, če pošlješ policiste na cesto in v promet. Ne boš jih ujel v zasedi, niti jih ne boš ujel za pisalno mizo - kjer očitno naši policisti najraje čakajo na svojo mesečno kuverto. Policija bo morala spremeniti svoj način dela in nehati prežati na bagatelne prekrškarje v zasedah ter se podati v promet in izločati tiste, ki dejansko ogrožajo varnost na cestah z izsiljevanjem in drugimi hudimi prekrški, za katere se danes zagovarjajo le v primeru, ko je že prepozno, ko dejansko pride do nesreče - pa še takrat se jim nazadnje uspe nekako zmazati 'zaradi pomanjkanja dokazov'.
Swashta
14. 02. 2012 09.32
+1
Anonymous je podoben kot tisti protestniki v Grčiji. Na cesto gre 5000 protestnikov, vmes se pomeša 2000 razgrajačev, na koncu pa požigajo trgovine in uničujejo eksistenco tistim, ki z njimi sedijo v istem čolnu. Ni jim mar za vse tiste zaposlene v požganih in izropanih trgovinah, ki bodo zaradi njihovega divjanja ostali brez dela, ni jim mar, ali bodo njihovi otroci imeli tudi naslednji mesec še kaj za pojesti. Podobno je pri Anonymousu. Načeloma res na prvi pogled protestirajo proti zadevam s katerimi se nihče od nas ne strinja. Toda njihove metode so anarhistične. Če v Grčiji požigajo in razbijajo trgovine, Anonymous na internetu ni nič kaj dosti boljši. Napadajo kar vse vprek, brez glave in brez repa, potem pa še pričakujejo, da bo od tega kakšen rezultat? Za Anonymous je recimo povsem legitimno, da vdrejo v bančni sistem in objavijo številke kreditnih kartic. Če bo vaša kartica med ukradenimi in bo nekdo z vašo kartico potem veselo nakupoval na internetu, se vam bo to tudi še zdelo cool in pohvale vredno? Če se ima Anonymous za nekakšno vojsko demokratičnih uporabnikov interneta, potem naj se tudi začne obnašati kot neka vojska in upošteva določena pravila igre, nekakšno 'Ženevsko konvencijo'. Dokler ne bodo znali ločiti med 'legitimnimi tarčami' in bodo napadali kar vse vprek, celo tiste, ki se na legitimen način borijo za isto stvar kot oni, za mene niso nič drugega kot internetni huligani in drhal, ki dela škodo samo za to, da bi se zabavala na račun škode, ki jo utrpijo drugi.
divus
14. 02. 2012 08.59
+0
Aja za koga pa so neprimerne moje besede
divus
14. 02. 2012 09.01
+2
za Musarko, saj je vendar to naredila samo zaradi sebe, da mi navadni reveži ne bi videli koliko sta pohopsala. To so za vas neprimerne besede.
61810
14. 02. 2012 08.09
+5
To je res podpisala prejšnja valada, kako pa to, če ni imela večine v DZ, komaj 35%. Popdisala je res, toda ne se delati nevernega Tomaža, da to niste vedeli. Tako kot sem rekel, dve leti bo za vse kriva Pahorjeva vlada. Tu bi morali takoj ukrepati in zamrzniti. Toda zdaj boste čakali kaj bo, če bo hudo kaj narobe boste zamrznili, če pa bo delovanje potekalo kakor koli normalno, pa boste to pustili na miru. Dokler bo Akta delovala za male ljudi, bo imela 100% podporo malega človeka, pa če je to komu všeč ali ne. Naj polovi vse naše tajkune, bo imela delo za par let. To pa novi vladi ne diši preveč.
zalijanc
14. 02. 2012 06.29
+4
Vsekakor bi bile "motnje" na spletnih zmenkarijah za državne uslužbence pravi šok
Gazda_xl
13. 02. 2012 23.03
+8
Kaj ta v videju pametuje? zadnji ko je v ameriki tako pametoval pa govoril da ve kdo so, je čez nekaj dni odstopil...pametnjakovič pametni, naj ga pohekajo! :D
delboske
13. 02. 2012 23.13
Ko bodo začeli hekerje hekat po ciastično nkvd metodi bo zelo hitro šidarta in kasneje bežanija, ker ONI niso ONI ampak ????
Google_Chemtrails
13. 02. 2012 22.53
+11
Na obzorju rojena nova zvezda, tisočletni hlad iz milijarde src pregnan je. Strah in trepet vsem tiranom, tajkunom in kapitalistom nagnala je v kosti. Milijarde src v eno združeno je, to smo mi, pravičneži! Njen sijaj, toplota, topi se led v vseh očeh, pogrela nam bo vsak dom, vsako srce, zato bojte se te zvezde pohlepneži, ki kradli ste dostojanstvo nam, ki borimo se za boljši vsakdan. Krute vlade, ki lažete, kradete potonile boste, zvezda Anonymous rojena je, bojte se je. Anonymous, Anonymous ti naš si dar, rojen si za pravičen večni čar, ti si naš voditelj v boljši vsakdan. Živi večno naš Anonymous!
delboske
13. 02. 2012 23.03
-1
drugo leto boš gotovo dobil nagrado prešernovega sklada, če pa zadevo prevedeš v švedščino, bš pa še nobelov nagrajenec za kulturo
mikitr
14. 02. 2012 08.04
-2
sam da jim ne ušlo kam ,ko bodo naredili škodo vsem po vrsti(in nas ukradli)
AnonSi Dot Tk
14. 02. 2012 08.31
+1
Ne bo jim ušlo, verjemi. Tile delajo za ljudi in proti tistim, ki nam kradejo. Pa še nekaj: Če vdirajo in jemljejo podatke FBIju, CII, PENTAGONU itd verjemi, da lahko vzamejo tudi bankirjem kak miljon. kdo se bo ubadal z menoj ali s teboj?
pikksi
14. 02. 2012 13.12
+1
Fino bi bilo, da bi anon udaril in razkril kam so šli vsi ti slabi krediti, na čigave račune, saj verjamem, da za temi dejanji stoji skupina zelo pametnih in sposobnih ljudi.
d.j.
13. 02. 2012 22.35
+3
anon naj udari po politikih in naj njih razkrijejo,kaj nam kuhajo.JJ je že zamenjal šefa SOVE., in kaj to pomeni??? zamislite si malo, hoče nadzor nad ljudmi kot je imela včasih udba, KGB, Hooverjevi časi v ameriki,.....
delboske
13. 02. 2012 23.06
-1
če se anon udinja eni politični opciji je mrtev
d.j.
13. 02. 2012 22.32
+1
anon naj udari po politikih in naj njih razkrijejo,kaj nam kuhajo.JJ je že zamenjal šefa SOVE., in kaj to pomeni??? zamislite si malo, hoče nadzor nad ljudmi kot je imela včasih udba, KGB, Hooverjevi časi v ameriki,.....
godhead
14. 02. 2012 08.03
+2
nikiz123
13. 02. 2012 22.07
+12
Stop ACTA!! ACTA pomeni smrt interneta, svobodnega dostopa do informacij in popoln nadzor nad spletom, mi smo svetovni splet, splet je del vseh nas, politiki bi morali zastopati nas in naše želje in interese, zakaj jih potem sploh imamo?
prouhudababa
13. 02. 2012 22.26
+6
Politiki se imajo za mame in očete naroda, narod pa je po njihovo nedoraslo dete, ki ne ve kaj je zanj najbolje. Toda tudi mame in očetje se kdaj motijo!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
13. 02. 2012 21.31
+2
Anonymous vse pohvale iz srca ampak to se ni nic do 21 Decembra bo udarila Mati Zemlja z vso mocjo .Nas svet se bo spremenil ze sedaj napoved za nas boljsi planet letos konec kapitalizma.Spolnili se bomo da smo na tem planetu vsi enaki tudi nepostenim politikom in tajkunom cas odsteva zadnje ure in seveda Mati Zemlja obljublja da se dobrota postenje ponovno vracata nazaj .Prelep pozdrav Materi Zemlji 2012
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
13. 02. 2012 21.33
+0
Zakaj se bojite politike in sistema ce pa se letos vse spremeni nebojte se cas postenja in dobrote prihaja nazaj.