Gospodarstvo

Obrtniki ne bodo ohromili Slovenije

Ljubljana, 13. 04. 2011 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po pogajanjih z vlado so se obrtniki odločili, da ne bodo zaprli cest in ohromili države. Na delovnem posvetu pri Pahorju o izrednih razmerah v gradbeništvu pa ni bilo nobenega gradbinca. Tudi NLB večjega interesa ni pokazala.

Protest obrtnikov - 8
Protest obrtnikov - 8 FOTO: Damjan Žibert

Skupščina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je za dober mesec zamrznila cestno zaporo Slovenije. O morebitni zapori bo skupščina znova odločala na dnevih obrti in podjetništva, ki bodo 20. in 21. maja v Portorožu.

Kot je po skupščini pojasnil predsednik OZS Štefan Pavlinjek, je skupščina analizirala uresničevanje zahtev. "Če bo šel zakon o prevozih v cestnem prometu skozi državni zbor, je skoraj gotovo, da državne nepokorščine ne bo," je poudaril.

Po njegovih pojasnilih so danes na forumu od premierja Boruta Pahorja in ministrov dobili zagotovilo, da bodo zakonske rešitve, ki so dogovorjene in v državnem zboru še niso sprejete, v najkrajšem času šle skozi poslansko sito.

Vlada rešuje tudi probleme gradbeništva, zato je bila po njegovi oceni pametna poteza, da se je skupščina odločila zamrzniti protest do dnevov obrti in podjetništva. "Osebno sem prepričan, da bo stvar v tem času stekla in da bo rešena," je poudaril.

Malo gospodarstvo bo še naprej vztrajalo pri spremembi dohodninske zakonodaje skozi načelo Vsak račun šteje. "Vztrajamo, da se mora udejanjiti," je izpostavil Pavlinjek.

Ob tem je dodal, da so sklenili do dnevov obrti pridobiti natančnejšo analizo o vpeljavi tega načela in podatke iz nekaterih evropskih držav, ki to vpeljujejo, npr. Grčije. "Potem bomo lahko tudi z argumentom nastopili proti državi, da je to res stvar, ki bo dobra za preprečevanje sive ekonomije in reda v tej državi," je še dejal predsednik OZS.

Pahor na srečanju z gospodarstveniki.
Pahor na srečanju z gospodarstveniki. FOTO: Aljoša Kravanja

Sestanek brez gradbincev

Veliko pa se je danes pričakovalo tudi glede reševanja slovenskega gradbeništva. Današnji delovni posvet o izrednih razmerah v gradbeništvu in morebitnih izrednih ukrepih vlade za sanacijo nastalih razmer, ki ga je sklical premier Borut Pahor, je potekal v znamenju izpostavitve problemov neplačanih podizvajalcev, najnižjih ponudb, zbranih na javnih razpisih, in nespoštovanja zakona o javnih naročilih.

A na sestanku ni bilo prav nobenega gradbinca, iz naše največje banke, to je NLB, kjer naj bi imel samo Ivan Zidar več sto milijonov evrov kreditov in garancij, pa so poslali zgolj drugorazrednega predstavnika.

Vlada je že v začetku letošnjega januarja sprejela osem sklopov ukrepov za sanacijo gradbeništva v Sloveniji. Ti med drugim zajemajo zagon infrastrukturnih projektov, energetsko sanacijo stavb ter preprečevanje plačilne nediscipline in dela na črno. Gradbeniki pa si v državi želijo predvsem zagona investicijskega ciklusa, ki pa je zaradi javnofinančnih omejitev otežen, hkrati pa je umeščanje v prostor zelo dolgotrajen postopek.

Pripravili bodo akcijski načrt

Udeleženci sestanka – poleg predstavnikov vlade so bili to še predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in bank – so se dogovorili, da bodo na podlagi današnjih pogovorov pripravili skupen akcijski načrt, ta pa naj bi bil podlaga za ustanovitev novega akcijskega telesa, je po srečanju povedala izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri GZS Alenka Avberšek.

Podizvajalci v veliki stiski

Kot je po srečanju ponovil predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri GZS Mirko Požar, so podizvajalci v veliki stiski, saj so obremenjeni z okoli 600 do 700 milijoni evrov dolga v insolvenčnih postopkih.

Pojasnil je, da so ministru za razvoj in evropske zadeve Mitji Gaspariju predali poročilo o 25 konkretnih primerih projektov, v katerih so podizvajalci ostali brez plačila za svoje delo. Med njimi je izpostavil dva še vedno nerešena primera - pomursko avtocesto in Celovške dvore. Izrazil je pričakovanje, da bo vlada vsaj zanju rešitev našla v nekaj dneh.

Namen zakona o preprečevanju zamud pri plačilih se po ugotovitvah GZS spreminja v svoje nasprotje: prej predvidljivi plačilni roki se podaljšujejo na zakonsko "omejenih" 120 dni, dobavitelje se izsiljuje z blagovnimi krediti prek 180 dni, javni naročniki pa obljubljajo posle po dumpinških cenah s plačilom čez leto ali dve. GZS

Izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri GZS Alenka Avberšek je pojasnila, da so na posvetu veliko besed namenili zamudam pri plačilih. Kot je zatrdila, tudi država ne plačuje v predvidenih rokih oz. ministrstva, občine, skladi in druge državne institucije pogosto ne spoštujejo zakona o javnih naročilih in drugih zakonov.

Po njenih besedah ima država trenutno za 33 milijonov evrov neporavnanih obveznosti, zato je pozvala k ureditvi tega področja. Prepričana je, da bi veljalo spremeniti zakonodajo tako, da bi se povečalo odgovornost javnih naročnikov.

Avberškova je spregovorila tudi o problemu najnižjih cen, ki so na razpisih pogosto glavni kriterij pri izbiranju izvajalca del. V tej luči je menila, da tudi zato, ker so za projekte ponujene nerealno nizke cene, prihaja do neplačevanja podizvajalcev. "Kdor poceni kupi, dvakrat plača," pa je o najnižjih cenah dejal Požar.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar pa je opozorila, da je novela zakona o javnih naročilih začela veljati šele sredi minulega meseca in da zato še ne more odražati reševanja težav. Obljubila je še, da bodo preučili, ali je treba sprožiti dodatno kampanjo za informiranje zavezancev, naj dosledno spoštujejo zakonske določbe.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je povedal, da je trenutno odprtih gradbišč, vezanih s pogodbami, čez 100 milijonov evrov. Med projekti, pomembnimi za ponoven zagon slovenskega gradbeništva, je naštel Teš 6, tretjo razvojno os (ceste), drugi tir (železnice), plinovod, daljnovod. Poleg tega je dejal še, da je predvidenih tudi za čez 140 milijonov evrov projektov, vezanih na učinkovito rabo energije.

Glede na sredstva iz kohezijskih skladov je v naslednjih letih predvidenih še za okoli milijardo evrov investicij v vodno infrastrukturo, protipoplavno zaščito, čistilne naprave, kanalizacijo, ravnanje z odpadki, je sklenil minister.

 

 

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maghelix
14. 04. 2011 14.21
tipsoni z obrnte zgledajo s svojimi trebuščki kot božički
Zapornik
14. 04. 2011 12.59
a da ne bojo? ja bejž no bejž. saj je vedno tako ,zagroziš s stavko pri nas, vlada se ti lepo nasmeje in vsi čist veseli, ker mislijo, da so zdaj pa dosegli svoje.
krnekdoo
14. 04. 2011 12.37
Sam MORAM plačevat članarino, zbornice in njenih zahtev pa sploh ne podpiram (ker sejejo meglo)!!! Oni pa to z mojim denarjem, in v mojem imenu!!! OZS deluje po stalinistično/ NSDAP metodah.
maghelix
14. 04. 2011 11.43
ukiniti obvezno članstvo
bnam 2707
14. 04. 2011 09.31
Obrtniki ?Kateri obrtniki? Gotovo ne tisti,ki so prisilni člani te združbe parazitov,ki jih ta združba molze z prisilno članarino. TAKOJ JE TREBA UKINITI PRISILNO ČLANARINO,DA SE BO VEDELO KATERI SO TI OBRTNIKI.
tito-idol
14. 04. 2011 08.47
Samo nakladate obrtniki....tako kot pri poslu...bla bla bla...
Miki Mišek
14. 04. 2011 03.44
načeloma jih podpiram, vendar ohromitev Slovenije je pa le preveč. Ne bomo vsi nastradali zaradi njih. Kaj pa če bi potem mi vzeli kamenje in kole in jim razbili kamijone? Kako bi se jim zdelo...
Lista Za Mlade Postojna
14. 04. 2011 02.36
tomazzz666ce
13. 04. 2011 22.40
Laži, Prevare in Kraja, TA vlada zame Več ne obstaja! p.s zdaje gledam najbolj gledan film v sloveniji, Gremo mi po svoje, ali ni škoda časa in energije za tako beden film po vseh zornih kotih, ma Kekec in njegova nadaljevanja so za 10 oskarjev, in še za Več, res
loden
13. 04. 2011 22.28
No, pa da vidmo, če bojo dal totiji 6 golov...:)))
mk13
13. 04. 2011 22.23
mah to sam govorijo v prazno tko k Semulič..... k sm zvedu da ma 5000 evrov plače.... še jz bi govoru gremo na ulce gremo za 5000 evrov pol pa ja smo se vse zmenili zvlado... a u stvari ostane isto oz. še slabše kokr je blo!!!
stajerc3
13. 04. 2011 22.12
Hajduk živi večno
loden
13. 04. 2011 22.12
major1 13.04.2011, 21:58 ...zaenkrat...
loden
13. 04. 2011 22.11
major1 13.04.2011, 21:58 -1 loden Ko stopiš mački na rep zamijavka, hvala za poduk. Reci bogu (ali komurkoli drugemu želiš), hvala, da ti ni treba mjavkat....:)))
major1
13. 04. 2011 21.58
loden Ko stopiš mački na rep zamijavka, hvala za poduk.
MOSSAD001
13. 04. 2011 21.58
Opa,ti pa nisi kr tam ena "deklica",si pa že kr ženska. ! ;-)
loden
13. 04. 2011 21.56
MOSSAD001 13.04.2011, 21:54 0 Real praviš,dodr izbor . To ni izbor, že od nekdaj, Real, Milan, pa Hajduk...:)))
MOSSAD001
13. 04. 2011 21.54
Real praviš,dodr izbor .
loden
13. 04. 2011 21.52
major1 13.04.2011, 21:44 0 Kako, da ti izkoriščani ubogi privatniki ne plačujejo ustrezno dela svojih delavcev, borijo pa se za svoje pravice, za pravice svojih delavcev pa jim je malo mar. Mal mešaš privatnike in privatnike.... ti marsikaj o gospodarskih družbah verjetno ni jasno... pa nič za to, vsak dan se kaj novega naučimo....:=)))
major1
13. 04. 2011 21.44
Kako, da ti izkoriščani ubogi privatniki ne plačujejo ustrezno dela svojih delavcev, borijo pa se za svoje pravice, za pravice svojih delavcev pa jim je malo mar.