Slovenija

Kako sta nakupovala Zemina in Anton?

Ljubljana, 17. 12. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Neža Šabanovič Grmšek
Komentarji
27

Na Cekinu smo se odločili, da z nakupom pomagamo Zemini in Antonu, ki smo ju spoznali preko Rdečega križa, obenem pa preučimo nakupovalne navade moških in žensk.

Le kaj sta nakupovala Zemina in Anton?
Le kaj sta nakupovala Zemina in Anton? FOTO:

Obema nakupovalcema smo podarili 50 evrov in se z njima odpravili po nakupih. Sama sta si izbrala trgovino, naša kamera pa jima je sledila pri nakupovanju. Začeli smo z Zemino, ki si je za svoje nakupe resnično vzela čas in po trgovini naredila pravi dopoldanski izlet. Zemina je nakupovala predvsem po občutku in si sproti ogledovala, kaj je v akciji in kaj ni. Kot sama pravi, cene živil dobro pozna in z "akcijskim" nakupovanjem precej privarčuje. Velikokrat izdelke preučuje tudi v katalogih, ki jih prejme v poštni nabiralnik.

Ko smo napolnili voziček Zemini, smo v trgovino odšli še z Antonom. Za razliko od Zemine je Tone v trgovino prišel zelo pripravljen in si že doma napisal seznam, opremljen s cenami vsakega posameznega izdelka.

Oba nakupovalca sta kupila pralna sredstva, izbor živil v njunih vozičkih pa se je precej razlikoval. Tudi način njunega nakupovanja je zelo različen. Zemina je begala od police do police in kupovala izdelke, ki so se ji tisti dan zdeli ugodni, medtem ko je Anton nakupil natanko tisto, kar potrebuje, ne glede na dnevne akcije.

Presenetilo so nas tudi določeni izdelki, za katere sta se odločila naša nakupovalca ...Več si poglejte v VIDEO PRISPEVKU!

Oba nakupovalca sta popolnoma po naključju zaključila nakup pri znesku 50 evrov in 29 centov.
Oba nakupovalca sta popolnoma po naključju zaključila nakup pri znesku 50 evrov in 29 centov. FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Zabukovec
17. 12. 2010 15.04
abigail17.12.2010, 10:537 Ni sramota če te s tvojim dovoljenjem snemajo. Sramota je da se na račun revščine le to izkorišča za zastonjkarsko in protizakonito reklamo neke firme. Sramota je to, da te kupijo za 50 evrov kot statista za skrito reklamo za katero so kasirali lepe denarce in tebi o tem nič ne rečejo. sramota je tudi to da se potem s posnetki hvalijo kot da so ti dali 5 000 000 evrov
slovenac03
17. 12. 2010 13.50
A ni to sramotno gledat v Sloveniji, da pošteni delavni narod nima za v trgovino, kriminalci, tajkuni, nepošteni politiki, odvetniki pa se bohotijo z miljoni in skritimi računi v tujini. Živela banana republika !
bibagre
17. 12. 2010 12.56
garfield, imaš prav, polenta, gres, ajdova moka,.... vse to manjka. to je tisto glavno kar bi si čovek v resnični stiski kupil, ne pa kuhinjske krp lol
sodelovka
17. 12. 2010 12.53
Ja nevem zakaj se noben ne vpraša kakšen avto vozi ga.Zemina . Pa tudi toliko boga ni tko da drugič bi bilo bolj pošteno da se kakšne stvari prej preverijo preden gre v javnost , kajti v resnici ni taka revca ker avtomobile menja na 2 leti in mislim da si ljudje na rdečem križu tega ne morejo privoščiti kot si ona !!!! igra igro na račun drugih
Garfield7497
17. 12. 2010 12.43
Obema iskreno privoščim,vendar sem mnenja,da očitno nista v takšni stiski,da morata obiskovati Rdeči Križ.Kar spet kaže na to,da hodijo po pomoč tudi tsti,ki niso na robu preživetja.Delam v prostovoljstvu,zato vam iz prve roke povem,da pri nas živijo ljudje,ki nimajo niti za moko in sladkor.Ampak ti ne bodo prosili za pomoč,ker jih je preveč sram.Na RK pa prihajajo več ali manj ljudje,ki jim ne manjka toliko,ampak si le malo olajšajo prehod skozi mesec.Če bi bila ta dva v takšni stiski,bi bolj racionalno porabila denar.Domov bi odpeljala 2 vozička.
bibagre
17. 12. 2010 12.24
Živa, govorim ker vem kaj govorim. oba z možem mava službo, pa si takih nakupov, kot si ga je anton privoščil, midva ne privoščiva. Ker kljub službam, na koncu še vedno zmanjka. Če je človek res v stiski, bo najprej poskrbel za golo preživetje, šele potem za komfort. Jaz antonu čist privoščim komfort, samo potem naj ne jamra da jutri ne bi imel česa na kruh za namazat,...
porka.malorka
17. 12. 2010 12.14
Tedva sta sigurno kakšni slovenski zvezdi v big brot. z njima
nik500
17. 12. 2010 11.21
izi11 17.12.2010, 10:26 " v Srbiji je marsikaj od tega cenejše " Temu primerno pa imajo tudi plače nižje od nas. Poglej naprimer tovarna Tiki, delavec je za opravljeno delo dobil 400 eur na mesec v Srbiji pa za isto delo dobi delavec 150 eur na mesec.
ziva35
17. 12. 2010 11.09
Berem ene komentarje in se zgrozim....kako lahko nekateri napišete, da ne varčujeta, če kupita actimel recimo? Vas ni sram? Če dobi nekaj denarja, bi moral zato jesti tri dni star kruh, da se nekdo ne bi zgražal? Si ne sme privoščiti koščka potice ali pa gavrilovičevo pašteto??? Kaj je z vami ljudje....ste res foušljivi vsakemu??? Mah...žalostno kam smo prišli....
abigail
17. 12. 2010 11.04
Hja, MT2; najbolj racionalen nakup za ljudi, ki imamo v vsakodnevnih stiskah tudi večne probleme s prebavo, je morda res odvajalni čaj, hahaha. Samo njegova dolgotrajna uporaba pač škoduje organizmu, zato je potrebno poskrbeti za njegovo ravnovesje na čim boljši način kot človek zna in mu paše. Malo neuvidevno, da ne rečem nesramno, je da za nekoga drugega določiš, kaj si lahko privošči in kaj ne?
abigail
17. 12. 2010 10.53
Zakaj pa kazen? In zakaj ne bi smeli snemati resničnosti kot je, ker se nekaterim zdi, da je človeku ponižujoče priznati, da si pač ne more privoščiti vsega, kar si nekateri lahko. Ne razumem čisto...v današnjem času so snemanja oddaj kot je Big brother nakaj popolnoma vsakdanjega. Sicer jih ne gledam, ker imam vedno kakšno drugo delo, se mi pa zdi, da se z objavami takšnih člankov kot je tale, veliko bolj približamo resničnosti in problemom ljudi, ki se medsebojno srečujemo. Da bi bila tole reklama za Mercator, se mi ne zdi - kvečjemu kritika in antireklama - saj je že iz komentarjev spodaj razvidno, da najnujnejše stvari večina raje kupuje v Hoferju. Tudi Interspar je boljša možnost od našega požrešnega soseda. Pa še bolje je založen z izdelki za vegetarijance in vse, ki imajo še dovolj pod palcem, da so lahko izbirčni. Tudi jaz rada pregledam, kje in kdaj se kakšna stvar bolj splača kupiti in sem bolj podobna Zemini v sodobnem lovu za preživetje družine. Tehtam med potrebami, željami, kvaliteto, cenami in možnostmi izrabe v čim daljšem časovnem obdobju. Zato moj lov traja vedno dalj časa kot možev. Če bi bil on, tako kot sem jaz, v večji meri nagnjen h kuhanju in eksperimentiranju bi to verjetno podaljšalo njegov način nakupovanja. Zanimivo, da za isti znesek denarja tudi jaz vedno privlečem k hiši več kot običajno on. Priznam pa tudi to, da marsikdaj kupim kakšno stvar, ki se izkaže za nepotrebno...blagor meni, dokler še lahko. Upam, da bo ta članek vendarle prispeval tudi k temu, da se bomo ljudje malo zamislili nad preveliki razlikami na bančnih računih in zahtevali od vlade akcije, ki bi te razlike zmanjšale. Kriza je izgovor tistih, ki kradejo in prihajajo do bogastva na nepošten način in pika.
MT2
17. 12. 2010 10.53
P.s Pa actimel in tale stvari niso ravno racionalni nakup za "nekoga ki prosi za hrano na rdečem križu".
MT2
17. 12. 2010 10.50
Meni se zdi, da bi bila lahko kljub praznikom malo bolj racionalna pri izbiri. Meni ni potrebno varčevati, pa vseeno ne razmetavam z denarjem in velikokrat posežem po blagovnih znamkah trgovcev in tudi v Mercatorju se da poceni in kvalitetno kupovati. V kolikor bi mene "našli pred rdečim križem" pa bi vsekakor bolj preudarno nakupovala (sploh pred kamero). Npr. moko, jajca, olje, pralni prašek in mehčalec od "najboljšega soseda" itd. Sama kljub zadovoljivim dohodkom kupujem znamke trgovcev, parv tako pa ne kupujem vse v eni trgovini (npr. sir, slane, sladke stvari, sladolede, brisačke itd. v Hoferju, razne mezge, omake, pršut, soke in zelenjavo itd. v Eurospinu, nehčalec, pralni prašek, pivo itd. v Mercatorju ... Bodite pozorni kdo kaj proizvaja: * Pralni prašek in mehčalec Mercator ni nič drugega kot pralni prašek in mehčalec LUNA (preverite zadaj na etiketi - proizvajalec ORKA) * Mercator pivo je Laško Pivo * Sok Mercator je Fructal * Tuš jogurti so jogurti Zelenih dolin itd. Skratka lahko kupuješ enako kvaliteto tudi do 1/2 ceneje.
myspace
17. 12. 2010 10.42
o joj pa kaj lahko kupi za 50 eurou...res ste se izkazal svaka cast hahahahahahahaa
izi11
17. 12. 2010 10.26
v Srbiji je marsikaj od tega cenejše
Ljoljo
17. 12. 2010 10.02
žalostno je to da si nemormo privoščit normalnega živlenja.Politkarji pa imajo kosilo po 2,50eur če se ne motim.Malica delavca pride cca od 5 do 8 eur itak gre pa večino za hrano.Cene so dražje ko v Nemčiji. Sram naj bo Pahorja in celo Slovensko politiko.
bibagre
17. 12. 2010 09.25
sem tole že napisala na cekinu: Zemina je kupila pol vozička za 50€, Anton je kupil 1/5 vozička. Zemina in otroka bodo s tem preživeli 1t. Anton je nakupoval predvsem izdelke višjega cenovnega razreda,.... torej nič kaj šparoven. Kupovanje pri najboljšem sosedu pa je nakupovanje pri najdražjjem sosedu. meni se zdi najnujnejše za nakupit in preživet: kruh, marmelada, puter, pasštete, fižol v zrnju, makaroni, krompir. Paradižnk v tetrapaku, pa kakšna zelenjava za v skrinjo. Pa bi lahko s tem preživela 1mesec. V Hofru kupiš, 1 dan star kruh za 35% manj, kupiš belo narezano štruco in jo daš v skrinjo, sproti jemlješ kose ven iz skrinje in jih tajaš, tako ne zavržeš niti koščka kruha, zalogo imaš lahko za cel mesec. Skuhaš pol kile fizola, nastane ga kilo in pol,...... ješ ga 5x v mesecu s čebulo v solati,....ali pa naredfiš matevža, kupiš še kislo zelje (pa ne v M) pa imaš obrok,....kupiš ajdovo moko in maš za kar nekaj žgancev,... Nazadnje sem naredila iz 1kg žgancev za 4 dni za 4 člansko družino. Kila moke je okoli 2€ (včasih manj), torej je na dan 50 centov plus mleko. To kar sta onadva nakupila, ni čisto nič šparovno in premišljeno. še najbolje pa se je odrezala zemina.
suhogrlo.com
17. 12. 2010 09.15
Za 100€ v lidlu nabavim poln prtljažnik, pa nimam majhnega avtomobila.
Franc Zabukovec
17. 12. 2010 09.02
jerry7517.12.2010, 07:266 Zakaj pa v Mercatorju, kateri je daleč najdražji? V Hoferju bi prišli "čez" s pol cene. Kaj praviš ZAKAJ ???? ker je bilo tistih 2x50 evrov v nakazilu ki ga je dal merkator in si s tem za zelo majhen denar privoščil za normalne razmere zelo poceni reklamo. mimogrede pa še to. tak način skritega reklamiranja NI DOVOLJEN in bi za to potezo morala oba plačati kazen. merkator in 24ur. Nakupovalcema pa bi morali plačati za čas snemanja kar malo več kot 50 vsakemu. škoda ker se inšpektorjem ne da delat brez da jim daš vsaj 500 za en priložnostni nakup
Gverila
17. 12. 2010 08.57
Gospa preživlja še dva otroka in to, da je s 50 evri nakupla za 10 dni za 3 ljudi je veliko boljši izkupiček kakor gospod, ki živi sam in je ponosen, da bo imel to za pol meseca. Gospa je tudi nakupila veliko več, praktično pol vozička zelo raznolikih in pestrih izdelkov, vidi se, da ji je jasno kaj vse potrebujejo, med tem, ko je gospod kupoval zadeve dražjega cenovnega razreda. Kljub temu sta me oba malce presenetila. Sama nisem na 'socialni' podpori, delam in nasploh čisto ok zaslužim, pa znam teh 50 evrov zapraviti še veliko bolj racionalno, kot pa ona dva...