Slovenija

Kako strokovno je to, da o invalidnosti odločajo tudi strokovnjaki nemedicinske stroke?

Ljubljana, 21. 05. 2015 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
108

Pred časom smo se spraševali, ali so zdravniki na ZPIZ bogovi, ki se jih dotaknejo le veze in poznanstva, saj so prezrli mnenje specialistov na URI Soča. Ti so bralki predlagali popolno upokojitev, a so jo na ZPIZ-u zavrnili. Po pregledu seznama izvedencev smo ugotovili, da v komisijah sedijo tudi varnostni inženirji in strokovnjaki strojništva.

Po zgodbi naše bralke, ki je po hudi prometni nesreči in oceni zdravnikov specialistov na URI Soča, da ni zmožna več za delo, vložila predlog za invalidsko upokojitev na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), a so jo tam zavrnili, smo zavod zaprosili, da nam pojasni, kdo vse odloča o tem, ali je nekdo upravičen do upokojitve ali ne. Namreč, postavlja se vprašanje, kdo so strokovnjaki, ki zavrnejo mnenje zdravnika specialista, ki več let zdravi poškodovanega ali bolnega in spremlja njegovo rehabilitacijo.

Na ZPIZ-u delujejo invalidske komisije I. in II. stopnje, njihovi člani pa podajajo mnenja kot izvedenci zdravniki posamezniki samostojno ali v senatih najmanj dveh izvedencev. Pogosto pa je v senatu le en izvedenec medicinske stroke.
Na ZPIZ-u delujejo invalidske komisije I. in II. stopnje, njihovi člani pa podajajo mnenja kot izvedenci zdravniki posamezniki samostojno ali v senatih najmanj dveh izvedencev. Pogosto pa je v senatu le en izvedenec medicinske stroke. FOTO: Thinkstock

Izvedence, ki jih plačujemo davkoplačevalci, ZPIZ ni želel razkriti

Da smo dobili imenski seznam oseb, ki so člani invalidskih komisij pri ZPIZ, je trajalo kar dva meseca. Na ZPIZ nam sprva podatkov o tem, kdo so njihovi izvedenci, niso želeli sporočiti. "V skladu z določili Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) želenih osebnih podatkov ne moremo posredovati, saj bi njihovo razkritje pomenilo kršitev varstva osebnih podatkov," so odgovarjali v ZPIZ. Po naši pritožbi in posredovanju urada Informacijske pooblaščenke smo po dveh mesecih vendarle dobili seznam izvedencev zavoda na dan 1. april 2015. Informacijska pooblaščenka je namreč odločila, da mora ZPIZ posredovati podatke, saj preeglednica s seznamom izvedencev, ki jo je ZPIZ posredoval informacijski pooblaščenki, nam pa je ni želel razkriti, predstavlja informacijo javnega značaja. Prav tako je informacijska pooblaščenka presodila, da izvedenci, ki so zaposleni na ZPIZ, opravljajo naloge izvedencev v okviru svojih delovnih obveznostih po pogodbi o zaposlitvi, zato so to javni uslužbenci, njihovo delo izvedencev pa predstavlja delo javnih uslužbencev.

Vsi tisti, ki na ZPIZ niso zaposleni, pa kot izvedenci sodelujejo v komisijah preko pogodb, niso javni uslužbenci, a je informacijska pooblaščenka presodila, da invalidske komisije zaradi svojih pristojnosti, ki izhajajo iz ZPIZ-2, opravljajo javnopravne naloge in zato izvajajo javno funkcijo v smislu 1. alineje tretjega odstavka 6. člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ). Zato so presodili, da je osebne podatke članov invalidskih komisij dopustno razkriti.

Na ZPIZ-u so nam že marca, ko smo jih povprašali, kako komentirajo postopek, v katerem je bila udeležena naša bralka, dejali, da so prepričani, da delajo v skladu z zakonodajo in da so njihovi zdravniki izvedenci strokovnjaki, ki upoštevajo vsa pravila in doktrino medicinske stroke. A očitno so tudi oni presodili, da potrebujejo še nek neodvisen organ.
Na ZPIZ-u so nam že marca, ko smo jih povprašali, kako komentirajo postopek, v katerem je bila udeležena naša bralka, dejali, da so prepričani, da delajo v skladu z zakonodajo in da so njihovi zdravniki izvedenci strokovnjaki, ki upoštevajo vsa pravila in doktrino medicinske stroke. A očitno so tudi oni presodili, da potrebujejo še nek neodvisen organ. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot rečeno, je vsa pot od zahteve, pritožbe do odgovora trajala kar dva meseca. Takšni so namreč zakonsko določeni roki, ki jih je ZPIZ izkoristil do konca. In vse zato, ker smo posumili, da morda v komisijah ne sedijo dovolj ali pa primerno usposobljeni strokovnjaki, zaradi česar se lahko prepogosto zgodi, da so do invalidnosti upravičeni tisti, ki imajo veze in poznanstva, in ne tisti, ki imajo zdravstvene težave.

Na ZPIZ-u delujejo invalidske komisije I. in II. stopnje, njihovi člani pa podajajo mnenja kot izvedenci zdravniki posamezniki samostojno ali v senatih najmanj dveh izvedencev. Izvedence imenuje pristojni organ ZPIZ (to je Svet ZPIZ na predlog generalnega direktorja zavoda), njihovo delovanje in organizacijo pa določa pravilnik o organizaciji in načinu delovanja izvedenskih organov ZPIZ.

Med izvedenci tudi varnostni inženirji in strojniki

Zanimiva je določba 5. člena Pravilnika, ki določa, da je za izvedenca lahko imenovan zdravnik specialist ustrezne usmeritve z veljavno licenco Zdravniške zbornice, ki ima najmanj dve leti delovnih izkušenj v svoji specialistični dejavnosti. Prav tako je za izvedenca lahko imenovan strokovnjak nemedicinske stroke z najmanj visoko izobrazbo, ki mora prav tako imeti najmanj dve leti strokovnih izkušenj. Predsednik komisije je lahko zdravnik specialist, praviloma specialist medicine dela, z najmanj štirimi leti delovnih izkušenj v svoji specialistični dejavnosti in je redno zaposlen na ZPIZ. Izvedensko mnenje poda senat v sestavi dveh izvedencev, izjemoma pa je senat lahko tudi v širši sestavi – glede na zahtevnost primera.

Bralka je opozorila tudi na postopkovne napake. Senat je namreč nikoli ni osebno pogledal, pa čeprav bi jo moral.
Bralka je opozorila tudi na postopkovne napake. Senat je namreč nikoli ni osebno pogledal, pa čeprav bi jo moral. FOTO: Aljoša Kravanja

Ko smo pregledali seznam izvedencev, ki nam ga je posredoval ZPIZ, smo ugotovili, da je večina izvedencev res zdravnikov specialistov. Od zdravnikov splošne in družinske medicine do ortopedov, nevrologov, psihiatrov in internistov. Med ostalimi izvedenci, teh je okoli petina, pa so večinoma varnostni inženirji in organizatorji dela. Zato se Miroslav Troha, ki nas je prvi opozoril na nenavadne sestave izvedenskih komisij in ima tudi sam slabe izkušnje z delovanjem invalidskih komisij, upravičeno sprašuje, ali je varnostni inženir primerna oseba, da odloča o tem, ali smo še sposobni za delo. Res da so invalidske komisije II. stopnje dvočlanske, eden od teh članov pa je strokovnjak medicinske stroke, pa vendar je smiselno vprašanje, zakaj nista oba člana zdravnika specialista, če pa presojata večinoma zdravstvene razloge za invalidnost ter nezmožnost za delo.

Ugotovili pomanjkljivosti? ZPIZ ustanavlja neodvisno izvedensko institucijo

Da ni vse tako, kot mora biti, priča tudi obisk vodstva in predstavnikov ZPIZ-a pri varuhinji človekovih pravic minuli ponedeljek. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je srečala z generalnim direktorjem ZPIZ Marijanom Papežem in njegovimi sodelavci, tudi z direktorjem sektorja za izvedenstvo. Med drugim so govorili tudi o delovanju invalidskih komisij, njihovem odnosu do kandidatov za invalidsko upokojevanje in upoštevanju mnenj specialistov, na kar so Varuha opozorili tudi zastopniki pacientovih pravic. Na srečanju so predstavniki ZPIZ varuhinjo med drugim seznanili s prizadevanji za ustanovitev neodvisne izvedenske institucije.

Varuh ZPIZ opozoril na sporen odnos komisije do kandidatov

Generalni direktor ZPIZ je na srečanju obljubil, da bodo predlog v zvezi z argumentacijo vsekakor preučili in skušali najti način za izvedbo, pogledali pa bodo tudi, kako je mogoče odnose še izboljšati, še navajajo v uradu Varuha.

Z urada Varuha so nam sporočili, da so bili tudi sami obveščeni o večjem številu primerov, ko so se komisije ZPIZ vedle neprimerno do strank ali niso upoštevale mnenja specialistov. Zato je namestnik varuhinje Tone Dolčič na srečanju z ZPIZ opozoril med drugim na odnos posameznih komisij do kandidatov za invalidsko upokojevanje, ki naj nekaterih posameznikov ne bi niti pregledale, ali pa naj bi jih pregledale na hitro, kar je v strankah zbujalo nezadovoljstvo. "Podoben odnos pri Varuhu ugotavljamo tudi v odnosu zdravnikov do pacientov, kjer zaznavamo odsotnost partnerskega odnosa v obravnavi," navajajo v uradu varuhinje in dodajajo, da je namestnik ZPIZ opozoril tudi na vsebino odločitev komisij, v katerih ne sledijo mnenjem specialistov, v pomanjkanju argumentov pa so stranke nezadovoljne z odločitvami. Ocenil je, da bi morala komisija temeljito argumentirati, zakaj ni sledila mnenjem specialistov.

Direktor sektorja za izvedenstvo na ZPIZ Dean Premik je na srečanju pri Varuhu povedal, da tudi oni prejemajo podobne pritožbe, da pa so to večinoma pritožbe strank, ki niso uspele s svojimi zahtevki pred invalidsko komisijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Davorin Živkovi?
25. 05. 2015 12.29
+1
Imam ms in potem meni ta v komisiji, ki sploh ne ve kako je dejansko, zavrne vse, Jao jao kje mam pištolo
felix59 drugič
21. 05. 2015 21.11
+19
Spet neke svinje , ki molzejo naš denar in kradejo dostojanstvo ljudem , ki bi radi delali pa žal ne morejo. Sigurno pa poskrbijo za svoje bližnje , ki so iste barabe ki se mastijo na naše žulje !!!
Biofanatik
21. 05. 2015 21.03
+3
Včas so temu rekl, Na lepe oči!
BMWmunja
21. 05. 2015 20.27
+9
Invalidske komisije so v prvi vrsti popolnoma slepe in gluhe za mnenja izvedencev stroke, in to vam lahko povem iz prve roke. To, kar počnejo ti tipi je popolnoma neprofesionalno in neodgovorno, celo nečastno bi dejal. Pričakoval bi, da bodo vsi ti bogovi imeli za seboj vsaj Hipokratovo zaprisego. Od kod pa naj en strojnik, varstveni inženir ali denimo kemik ima privzgojene lastnosti in poglede v skladu z omenjeno prisego??! Država te anomalije dopušča samo zato, ker so ti nesojeni "strokovnjaki" samo v funkciji umazane rokavice, ker pa nimajo nobene vesti jih tudi nima kaj gristi, ko mendrajo po človekovih in bolnikovih pravicah. Vsa ta farsa me spominja na povojna hitra sodišča. Vsaj za ta del zgodovine si upamo javno priznati, kako je umazan, če že za invalidske komisije poklicani nočejo...
sinhron
21. 05. 2015 18.41
+11
Zato pa lahko " invalidsko " upokojeni šušmarijo doma ali delajo okrog tudi po 12 ur , v službi pa 4 ure ne morejo ali takim primerom botruje plava kuverta ali neznanje komisije !??
JApajaDAja
21. 05. 2015 19.54
+3
Davorin Živkovi?
25. 05. 2015 12.30
Ja je bilo nekoč, da so dobili skoraj vsi, danes pa ne več
Zrkizz
21. 05. 2015 18.35
+11
V glavnem so pritozbe tistih, ki niso uspeli. Ja seveda! Zakaj bi se tisti pritozeval, ki je uspel? Raje clovek vse pozabi, samo da mu je uspelo, skoraj nemogoce.
luciluk
21. 05. 2015 18.08
+9
v glavnem koritniki. verjetno vsi politični. I guess
scernig
21. 05. 2015 17.35
+27
To je še ena žalostna in resnična plat našega zdravstva......poznam primer,ko je komisija pacienta pregledala in ugotovila,da je za delo nezmožen,ker pa gre to mnenje še drugi komisiji v potrditev,ga je slednja zavrnila.Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je ,da v tej komisiji ni bilo zdravnika,ki bi bil kompetenten za pacientovo bolezen!Niti ni pacienta nikoli videla,kaj šele pregledala!Da se ti želodec obrne ...ubogi ti ljudje,ki že tako trpijo zaradi svoje bolezni nekateri nimajo moči,da bi živeli ne pa da bi bili boj z temi pokvarjenci!!!
BMWmunja
21. 05. 2015 20.29
+5
nevica
21. 05. 2015 17.11
+7
V zakonu zelo natančno piše kdo je lahko v komisijah, še posebno v revizijski komisiji na 2. stopnji, ki dejansko odloča, prva stopnja poda smo orientacijsko mnenje oz. predlog. Uradni list v roke. Varnostni izženirji morajo napisati mnenje v delovni organizaciji, kjer je potencialni upokojenec zaposlen - z vidika ocene raznih naporov, fizičnih, hrupa in drugih okoliščin, odvisno od težave, ki jo eventuelni upravičenec ima. Če te dejanske komisije res niso zdravniške, potem je zadeva res problematična. Drugače je tudi zdravstvena komisija, ki odloča o bloniški neverjetno strokovna, oni na osnovi ocene povprečnih težav ocenijo koliko časa si lahko za neko težavo na bolniški. Npr.: Operirali so me trikrat, ker ni bilo dobro, komisja pa je pogruntala, da mi je dobro še pred tretjo operacijo. Bolj genialno že ne bi moglo biti. Doživela sem tudi to, da ne znajo prebrati diagnoze in te potem mobingirajo zakaj si na bolniški sploh, ko si že ves uničen, se jim pa utrne prava črka in s tem tudi prava beseda, če imaš srečo tudi prava diagnoza. Človek, ki je bolan, zelo težko prenaša vse te postopke tistih, ki v resnici nimajo ravno veliko pojma o pacientu. Pacient je namreč človek v celoti in ne samo njegova specialna težava, ki je sicer nosila za odločanje o upokojitvi, vendar pri zdravju težave medsebojno vplivajo na marsikaj, kar se na človeku zelo pozna in mu zniža delovno sposobnost, ne samo delovno, tudi življenjsko. Tak človek ima težave cel dan. Lečeči specialist ve o dejanskem stanju pacienta največ. Je pa tako, bolj se potrudi podati pravo sliko o stanju pacienta z vso ustrezno dokumentacijo, bolj verjetno je, da bo komisija dojela za kaj gre.
BMWmunja
21. 05. 2015 20.40
Respektiram tvoj komentar, nevica. Člani komisij pa si lahko privoščijo mendranje po bolnikovih pravicah med drugim tudi zato, ker niso nikomur odgovorni, ne moralno, ne materialno. Mislim, da je to že sistemsko tako naštelano, da mali človek vedno potegne ta kratko. Prepričan sem, da je tudi Radanov v zdravstvenih ustanovah kar nekaj, le da jih (še) niso odkrili. Če ubijejo penzionista enkrat, prišparajo njegovo penzijo na leto 12 krat. Riba vedno smrdi pri glavi, tako da mislim, da je to pospremljeno z državnih vrhov. Seveda je to popolnoma nedokazljivo, ker se na takih nivojih kujoni vedno zavarujejo. Na grbi imam 57 let in prav pošteno me je v tej državi strah starosti. Bojim se, da bom zase moral "poskrbeti" sam. Organ gleda statistiko...
tron3
21. 05. 2015 17.05
+6
Kaj stokate ta bel, ta rdeči, sredinski-analni, ta mladi komunisti, kaj jih niste Vi volili, za vsakič ko ste dali svoj glas, ali za JJ, Pahorja, Bratuvškov, Cerarja, ali pa veleuma, ki sliši na Korl, halooo ste tudi dali glas, da lahko to počnejo njihovi pudlčki na SPIZU kar hočejo, jasnoooooo!!!!!
nevica
21. 05. 2015 17.15
+3
bla bla, do sedaj še nobena oblast ni segla v dejanske podrobnosti sistema in še dolgo ne bo, ker se vlade pri nas samo spokopava, da nobena ne naredi niti dela tega, kar je obljubila. Je pa res, da kadar slabo kaže, je treba zamenjati, tron3 katero stranko vodiš, pa bom drugače volila, če boš kaj prida? Do takrat pa samo zrak mešaš.
tron3
21. 05. 2015 17.38
+0
nevica ste soodgovorni za takšno stanje v družbi, ker ste jih volili, ker ste slepi in butasti, jasnoooooo, nimate možganov da bi razmišljali, vse kupite, kar Vam prodajo, jasnoooooo!!!
BMWmunja
21. 05. 2015 20.42
Ob malo bolj spoštljivi retoriki do dame bi Vam dal +, tako pa sem moral dati le - ....
mežemadabite
21. 05. 2015 16.56
+23
Kdor nima izkušenj s temi komisijami kot so ZPIZ ,ZZZS... je lahko resnično vesel. To je pa dejansko skoraj poniževanje. Bolne ljudi predstaviti kot lenuhe , tistim ki jim pa ni bilo nikoli za delo pa nuditi socialno pomoč,pa ono pomoč,pa še tisto pomoč..... Invalid ki jedelal npr 20, 30 let pa socialna ne pripada ker dobi recimo nadomestilo za invalidnost ki je pa lahko tudi samo 50 evrov. Ampak ta človek ki je do bolezni delal je na koncu najmanj vreden..
jakec1575
21. 05. 2015 16.37
+16
Parkirani kadri. :) Verjetno vam je danes jasno, zakaj je tako velik poudarek v Sloveniji forma, stopnja izobrazbe, papir, plačni razredi. V Sloveniji se splača biti priden, če imaš vsaj malo vez. Narediš šolo, fakulteto, narediš ta tečaj, uno izobraževanje, ta strokovni izpit un izpit za izvedenca. vestno skrbiš za svoj cv in se redno prijavljas v napredovanja, med tem ko se tvoji kolegi ukvarjajo z vsebino na delovnem mestu. Hodiš v službo, medtem ko vestni hodijo na delo delat. Imas pogodbo o zaposlitvi in ne pogodbo o delu. In z roko v roki lepo fino napredujes do tocke, ko ti je nadvse udobno in ti ni treba več razmisljat in delat kaj pametnega v zivljenju razen da se igras s tujimi usodami po dnevnem pocutju. plača je vrhunska, plačni razred zadovoljiv, zaposlitev varna kot kočevski medvedi. seveda je med tisti, ki vlagajo ogromno bleferjev, ki hocejo zastonj denar. Ampak v tej neki zasedeni generaciji dveh pogrešam predvsem delo z vsebino. Če vidim Slovenijo kot deželo priloznosti na vsakem koraku, jo vidim tudi kot dezelo rigidnih ljudi, ki so si s šolanjem in vezami zagotovili udobno neodtuljivo delovno mesto in drugim solijo pamet, kako se ne znajdejo, kako niso sposobni, kako so leni, kako so napisali ze 150 napacnih cvjev, kako pripravljajo zakonodajo, ki nima veze z realnim gospodarstvom in zivljenjem. kako pa naj jo napisejo. Saj nikoli niso bili v situaciji, ko niso vedeli, kako placati poloznice. Oni dobijo placo 5 v mesecu. In to je moji dragi najvecji problem Slovenije. in potem se zgodijo radani, krivi ali ne, slaba organiziranost, kopirana zakonodaja, nonšalantnost vodij, slabi medčloveški odnosi, kjer nastradajo nedolzni.
luciluk
21. 05. 2015 18.07
+2
DAEMONIUM
21. 05. 2015 16.02
+29
Banda ti zdr.komisija je poslala rakavega bolnika delati, ki je sicer en dan delal nato pa cez teden dni umrl za rakom. Po drugi strani pa drzava na silo po zuifu upokoji v dveh zadnjih letih 500 policajev starih 50-54 let ki bodo bog ve kako dolgo crpali spiz medtem se bo v kratkem delovna doba povecala do 67 leta. Ta drzava je res popolnoma zmesana!!!
nevica
21. 05. 2015 17.19
+8
Mojo sodelavko je dala zdravstvena komisija po srčni operaciji delat. Spet na osnovi ne vem katerih kriterijev, res še ni bila hudo stara, cca 40 let. Tisti dan, ko je dobila odločbo, je ponoči umrla. Če koga zanima taka malomarnost, lahko povem vse podatke. V življenju še nisem bila bolj zgrožena. To pa res. Pa se spravljajo na dr.Radana s takim cirkusom, phhhh.
Maxxsi
21. 05. 2015 15.30
+10
To glede izobrazbe v JU pa v Sloveniji ni nic novega. Pomembna je samo stopnja izobrazbe, ostalo sploh ni problem. Edino na kljucnih mestih, kjer je dejansko potrebno znanje, seveda... Birokracija...
Balki30
21. 05. 2015 14.51
+21
Mam znanca ko dela v lesni industriji....na 3 izmene.....odrezal so mu nogo....napol slep....napol gluh.......huda astma..... blizu 50.....nema invalidske.....delat 8 ur...na 3 smene dalje.....pa to.
maneno48
21. 05. 2015 18.49
+1
3lan
21. 05. 2015 14.49
+28
Polna hiša pravnikov, z direktorjem na čelu, pa so dva meseca potrebovali, da so ugotovili, da je seznam izvedencev IK informacija javnega značaja!? Objavite imena teh izvedencev, najbolj pa me zanima, kateri so organizatorji dela in kaj le počnejo v invalidskih komisijah? Adijo pamet!
MonaJona
21. 05. 2015 14.30
+21
to je povsod tako, imam izobrazbo socialne delavke, od nekdaj sem si želela delat samo to, pa ne pridem nikjer v takšno delo zraven, potem pa marsikdaj ugotovim da je to zato, ker so tam kjer bi morali biti zaposleni mi, so vsi drugi iz vseh mogočih strokovnih in podobnih šol ki z socialo nimajo prav nobene zveze. Potem se pa čudijo zakaj pr nas nič ne laufa, ker so povsod zaposleni ljudje ki tja ne sodijo, posledično jim taka služba ni v izziv in vlečejo samo plačo, odločajo se narobe, ni jim cilj nadaljnega in dodatnega izobraževanja itd... sploh ne vem zakaj sem hodla na faks, bi šla raje na srednjo XY pa hitro v službo in bi bila zdaj že v javni upravi zasidrana za naslednjih xy let. Res sem pričakovala in si želela da bom do svojega 35 leta že strokovnjak na svojem področju, pa sem samo ena izmed mnogih ki ima izkušnje iz vsega drugega samo svoje stroke ne.
AtaAufbiks
21. 05. 2015 14.30
+22
Strokovno je toliko, kot je debela modra kuverta!
kmg
21. 05. 2015 14.20
+22
Baje, da se je na ZPIZ komisiji dalo vse urediti, tudi lepo upokojiti in določiti neko invalidnostno kategorijo in zraven pripadajoče dodatke, če si prinesel polno kuverto €....ta država je res carska!!! Nekateri pa dejanski invalidi, z vso polomljeno hrbtenico, pa jih pošiljajo delat...Bruha se mi ta tvorba od države
LOPOVIGOTOVISTE
21. 05. 2015 13.33
+35
30700 DRŽAVNIH URADNIKOV, PRERAČUNANO POVPREČNO NA VSAKO OBČINO KAR 135 DRŽAVNIH URADNIKOV - POZOR SAMO URADNIKOV. IN KAJ JE PROBLEM NAŠE DRŽAVE?? PREMALO DAVKOV ZA PREVEČ DOBROPLAČANIH SKRUMPIRANCEV!! IN KAKO SE VLADA LOTI TEGA PROBLEMA?? SIVA EKONOMIJA VIŠJI DAVKI ITD....... KDAJ BO PRIŠLA VLADA, KI BO DENAJNSKO ZABRISALA 15 000 DRŽAVNIH MUTIBARIČEV NA CESTO, DRUGIM PA RAZPOLOVILA PLAČO??? IN BO DAVKOV ČISTO DOVOLJ.... KOT DRUGO OMEJITE MANDATE VSEM FUNKCIONARJEM NA NAJVEČ PET LET DA SE PRETRGAJO TE MAFIJSKE NAVEZE.. .DA DENAR NEBO ŠEL TISTIM KI SI GRABIJO V JAVNI UPRAVI ŽE V NEDOGLED!!