Slovenija
Oglas

Kako uspeti na tujih trgih?

Ljubljana, 23. 10. 2014 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija za večino podjetij, ki želijo rasti in se razvijati, hitro postane premajhna, zato so prisiljena iskati priložnosti na tujih trgih.

Tako izvoz ostaja gonilo slovenskega gospodarstva, kar dokazuje tudi precejšnje izboljšanje položaja Slovenije na lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2014, kjer je z 11. mestom zabeležila velik skok pri kazalcu rast izvoza blaga. To je kar 43 mest bolje kot lani, občuten skok pa je tudi pri kazalcu mednarodna trgovina, kjer se je povzpela za 20 mest na 17. mesto.

SPIRIT Slovenija, javna agencija slovenskim podjetjem, ki jih zanima poslovanje s tujino, ponuja vrsto brezplačnih storitev, s katerimi želi podjetjem omogočiti kar najbolj učinkovit način širjenja poslovanja v tujino.

Hitro do informacij o tujih trgih

Spletni portal Izvozno okno vam omogoča hiter dostop do informacij o poslovanju na kar 53 tujih trgih in ostalih storitvah SPIRIT Slovenija za slovenske izvoznike. Podjetjem na konkretna vprašanja v zvezi s poslovanjem na tujih trgih SPIRIT Slovenija v sodelovanju s slovenskimi poslovnimi klubi v tujini in ekonomskimi svetovalci tudi svetuje.

Temeljito raziščite trg

Raziskava tujih trgov je osnova za načrtovanje mednarodnih poslovnih aktivnosti. SPIRIT Slovenija slovenskim podjetjem sofinancira tržne raziskave na novih tujih trgih in zagotavlja informacije na podlagi katerih lažje določite perspektivne tuje trge. Katera država uvozi največ vaših izdelkov, iz katerih držav, kakšen je trend uvoza in kakšne so carinske in druge dajatve, lahko brezplačno preverite v bazah MAT (Market Analysis Tools). Pri izbiri izvoznega trga si lahko pomagate tudi s statističnimi podatki o menjavi med državami in podrobnimi opisi gospodarskih panog na posameznih tujih trgih, ki jih najdete na spletnem portalu Izvozno okno.

Pripravite izvozni načrt

Velikokrat se podjetja izvoznih aktivnosti lotevajo spontano, nenačrtovano. Na ta način lahko svoje vire neuspešno usmerjajo na neprave trge. SPIRIT Slovenija izvaja mednarodni izobraževalni program Vodenje izvoznega poslovanja (International Trade Management – ITM), kjer se podjetja naučijo sistematičnega pristopa pri pripravi izvoznega načrta in pridobijo najnovejša praktična znanja, s pomočjo katerih izvozni načrt tudi učinkovito izvajajo. “Doslej smo se izvoza lotevali precej intuitivno. Razviti znamo odličen izdelek, ne znamo pa ga prodati. V izobraževanju ITM smo se naučili načrtovanja prodora na tuje trge, izdelati tržno raziskavo, najti poslovne partnerje itd.“ Irena Štamcar, HYB d. o. o.

Predstavite se na tujem trgu

Udeležba v gospodarskih delegacijah, ki jih organizira javna agencija SPIRIT Slovenija, omogoča slovenskim podjetjem stroškovno učinkovitejše spoznavanje poslovnega okolja in priložnosti na tujem trgu ter navezovanja poslovnih stikov s tujimi poslovnimi partnerji v okviru b2b sestankov, kot če bi se tega lotila sama. SPIRIT Slovenija je letos organiziral vrsto izhodnih in vhodnih gospodarskih delegacij, med drugim v Burkino Faso, Francijo, Rusko federacijo, v podjetja FIAT v Italiji, AVTOVAZ v Rusiji, pred kratkim se je v Sloveniji mudila japonska gospodarska delegacija, če jih naštejemo le nekaj. Letos je v delegacijah sodelovalo preko 300 slovenskih in 8.000 tujih podjetij. »Na povabilo javne agencije SPIRIT Slovenija smo se udeležili gospodarske delegacije v Franciji. Poleg odlične organizacije delegacije bi želeli izpostaviti predvsem kakovostne sestanke s tujimi podjetji, ki so bili rezultat skrbno izbranih poslovnih partnerjev, s katerimi smo se dogovarjali o možnostih poslovanja na tujih trgih. Na podlagi omenjenih sestankov smo pridobili že dve novi stranki, s katerima že poslujemo ter vrsto zelo koristnih poslovnih kontaktov.« Izidor Gorenc, GORENC d. o. o.

Predstavitev slovenskih podjetij v podjetju AVTOVAZ v Rusiji v organizaciji SPIRIT Slovenija in ACS (foto: arhiv SPIRIT Slovenija, javna agencija)
Predstavitev slovenskih podjetij v podjetju AVTOVAZ v Rusiji v organizaciji SPIRIT Slovenija in ACS (foto: arhiv SPIRIT Slovenija, javna agencija) FOTO:

SPIRIT Slovenija pa spodbuja tudi predstavitve podjetij na sejmih v tujini. Letos so, na podlagi interesa slovenskih podjetij, organizirali 13 skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini, na katerih so krili stroške najema neopremljenega razstavnega prostora, vpisa v katalog in tehničnih priključkov in na ta način podjetjem znižali stroške sejemske predstavitve. Seznam sejmov za letošnje in prihodnje leto je objavljen na spletnem portalu www.izvoznookno.si. Če podjetje na seznamu sejmov za skupinske sejemske nastope ne najde ustreznega sejma, se lahko prijavi na javni razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini, preko katerega bodo letos finančna sredstva odobrena 58 slovenskim podjetjem.

Svetovanje in pomoč na tujem trgu

V tujini delujejo slovenski poslovni klubi, ki združujejo slovenska in tuja podjetja z informacijami, znanjem, izkušnjami in poslovnimi kontakti na posameznih tujih trgih. SPIRIT Slovenija sofinancira 16 slovenskih poslovnih klubov v tujini, ki slovenskim podjetjem zagotavljajo konkretne informacije ter pomoč pri navezovanju stikov s potencialnimi poslovnimi partnerji v tujini.

Več informacij v zvezi s storitvami javne agencije SPIRIT Slovenija za izvoznike: www.izvoznookno.si, email: izvoznookno@spiritslovenia.si.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni