Slovenija

Kako v poletnih mesecih varno in sproščeno na pot?

Ljubljana, 20. 07. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi letošnje poletje mineva v znamenju povečanega prometa in zastojev, predvsem ob koncih tedna. Zato so pri Amzs pripravili nekaj nasvetov, kako varno in sproščeno na pot.

Za začetek tako svetujejo voznikom, da pred odhodom na pot preverite stanje na slovenskih cestah in mejnih prehodih. V izogib daljšemu čakanju na bolj obremenjenih mejnih prehodih, med katere med drugim uvrščajo Jelšane, Starod, Gruškovje, Dragonja, Sečovlje, predlagajo, da izberete manjše in manj obremenjene mejne prehode.

Rana ura, zlata ura

Če vam čas dopušča, se na pot odpravite takrat, ko so glavne prometnice proti turističnim destinacijam manj obremenjene. "Voznikom svetujemo, naj se izognejo potovanju proti morju ob sobotah med 7. in 14. uro, ko je pričakovati največ zastojev. V obratni smeri, torej od turističnih krajev, predvsem iz Hrvaške proti notranjosti Slovenije ter v smeri proti Italiji in Avstriji, pričakujemo zastoje predvsem ob nedeljah čez dan ter proti večeru," so še zapisali na spletni strani. 

Pri uporabi navigacijskih naprav poskrbite za posodobitve kartografije in ne pozabite preveriti ali sploh imate naloženo ustrezno karto za državo, kamor se odpravljate, še posebej, če gre za države zunaj meja Evropske unije.
Pri uporabi navigacijskih naprav poskrbite za posodobitve kartografije in ne pozabite preveriti ali sploh imate naloženo ustrezno karto za državo, kamor se odpravljate, še posebej, če gre za države zunaj meja Evropske unije. FOTO: Dreamstime

Poiščite alternativne poti in manj obremenjene mejne prehode 

Namesto uporabe najbolj obremenjenih cest in mejnih prehodov na Amzs priporočajo, da poiščete alternativne poti in morda si lahko pot do počitniškega cilja tako popestrite z ogledom kulturnih in naravnih znamenitosti. 

Preverite stanje avtomobila 

Svetujejo tudi, da pred odhodom preverite kondicijo avtomobila, s čimer lahko preprečite okvaro in poskrbite, da sredi vročine v zastoju ne boste ostali brez hlajenja kabine ali pa na gorskem prelazu z obrabljenimi zavorami ter pregretim motorjem. "Avto mora na pot v dobri kondiciji – le tako bo vožnja varna in udobna." Tako ne pozabite preveriti zaloge tekočine za pranje stekel, količino olja, kakšna je raven hladilne tekočine, poskrbeti za ustrezen tlak v pnevmatikah, saj bo avto polno naložen. 

Red v prtljažniku in na strehi

"Pravilno naložena prtljaga ne pomeni samo manjšega tveganja za poškodbe ob nesreči ali zaviranju v sili, temveč tudi udobnejšo vožnjo," pravijo pri Amzs. Zato svetujejo, da prtljago sistematično in pravilno zložite v prtljažnik: težje predmete na dno prtljažnika takoj za naslonjalo klopi, nanje pa zložite ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso.

Nujno varnostno opremo, kot so odsevni brezrokavnik, varnostni trikotnik, komplet prve pomoči, rezervno motorno olje, tekočino za pranje stekel, kit za popravilo pnevmatik ali dvigalko in ključ za vijačenje, si pripravite na hitro dostopno mesto v prtljažniku. Tako ob okvari ali nesreči ne boste rabili iz avta zložiti vseh stvari. Enako velja za dostop do rezervnih oblačil, dežnika, svetilke in hrane ter pijače. 

Pravilno naložena prtljaga pomeni varnejšo vožnjo.
Pravilno naložena prtljaga pomeni varnejšo vožnjo. FOTO: Dreamstime

Previdnost je mati modrosti 

Ob postankih na poti vselej z zdravo mero modrosti in previdnosti izberite lokacijo za počitek ali obed. Iz parkiranega avta s seboj vedno vzemite dokumente, denar in mobilni telefon. Če je le mogoče naj bo prtljaga prekrita. Vsi vrednejši predmeti, kot je denimo foto oprema, naj bodo skriti pred pogledi, da ne vabijo nepridipravov, saj prilika dela tatu, še opozarjajo. 

Previdnost velja tudi pri prenočevanju na poti. Če je le mogoče avtomobil parkirajte na varovanem parkirišču motela ali kampa – čim bližje javni razsvetljavi. V neznanem okolju se izogibajte prenočevanju na odmaknjenih krajih, kar še posebej velja za spanje v avtodomu ali počitniški prikolici.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DEEP
20. 07. 2019 09.49
+6
HVALA, za pametne nasvete!!Pogubili bi se drugač.