Slovenija

Kako v trgovini prepoznati svežino mesnih izdelkov?

Ljubljana, 17. 03. 2016 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenci letno pojemo okrog 90 kilogramov mesa, večino ga kupimo v trgovini ali mesnici. A kako vedeti, da so mesni izdelki, ki se znajdejo na trgovskih policah resnično sveži in kakovostni? To bo prva tema, ki se je bodo v novi nedeljski oddaji Misija: najboljši nakup, s pomočjo naše ekipe lotili raziskovalci.

V hitrem tempu življenja ljudje pogosto nimamo časa biti pozorni na svežino in kakovost izdelkov, ki jih kupujemo. Enostavno zaupamo trgovcu, a smo pozneje, ko začnemo uporabljati kupljeni izdelek, pogosto razočarani, ker ta ne izpolnjuje obljub prodajalca. Med ljudmi pogosto velja splošno prepričanje, da je trgovcem vseeno za potrošnika, da je v njihovih očeh pomemben samo dobiček, zadovoljstvo kupcev pa je drugotnega, manjšega pomena. A temu ni tako. Nekatere trgovske verige se namreč zelo dobro zavedajo, da kupci znajo prepoznati kakovostno, svežo ter pestro ponudbo, zato jim nudijo samo najboljše. Zavedajo se namreč, da se dobro blago samo prodaja in se bodo zadovoljni kupci vedno znova radi vračali v njihove prodajalne.

V prvi epizodi oddaje Misija: najboljši nakup bo govora o vedno aktualni in izredno zanimivi temi: preverjanju svežine mesnih izdelkov. Zato v nedeljo, 27. marca ob 18.50 preklopite na POP TV!

Drži, da ustreznost ponudbe sicer preverjajo razne inšpekcijske službe, a za prodajalce so najpomembnejši preverjevalci kakovosti vsekakor kupci. Kupec kupcu namreč najbolj zaupa in dober glas seže v deveto vas. Prav zato smo se odločili za akcijo Misija: najboljši nakup. Izmed vseh tistih, ki ste izrazili željo, da bi sodelovali pri tej misiji in ste se prijavili preko obrazca na spletni strani, smo izbrali 16 vedoželjnih posameznic in posameznikov z močno raziskovalno žilico, ki bodo ob nedeljah pomagali preverjati kakovost izdekov v prodajalnah Lidl po Sloveniji ter učinkovitost izpolnjevanja zavez, ki jih dajejo kupcem. In kdo so? 

LUCIJA LAHARNAR, Litija
ALEŠ ŠIREC, Komenda
BABRABA STROPNIK, Ljubljana
ANDREJ BENKO, Ljubljana
ZMAGO LAVRIČ, Mirna peč
ZDENKA ČERNIVEC, Kamnik
MANCA TERČON, Kranj
ANJA GREGORIČ, Nova Gorica
ROBERT PIŠČANC, Homec
NEVENKA SUKOVIČ, Ljubljana
ANDREJA RANT, Kranj
SARA BIRSA, Ljubljana
VANJA CIMPERŠEK, Ljubljana
BOGDAN MARCELAN, Domžale
LANA NASTJA ANŽUR, Ljubljana
TATJANA RAZINGAR, Ljubljana

Lidl meso
Lidl meso FOTO: Lidl meso

Prav tako bodo ugotavljali skladnost ponudbe v oglaševalskih prospektih z dejansko ponudbo v prodajalni in preverjali, kako zelo kupci temu trgovcu pravzaprav lahko zaupamo. 

Ker je bil odziv bralk in bralcev, ki so želeli postati naši raziskovalci, resnično velik, smo v sodelovanju z Lidl Slovenija med vsemi prijavljenimi nagradili še 10 srečnic in srečnežev, ki prejmejo Lidlove košarice presenečenja.

MAJA REPAS, Slovenj Gradec
KLAVDIJA KRESNIK, Domžale
TADEJA PERKO, Šentvid pri Stični
URŠKA GUZELJ, Dobrova
VERONIKA OMERZU, Domžale
METKA MODIC, Celje
MERSUN ŠABANAGIČ, Trbovlje
MLADEN STARIHA, Ljubljana
TOMAŽ UŠTAR, Ljubljana
SLAVICA ŠTAJNER, Slovenska Bistrica 

Nagrajencem iskreno čestitamo!

Prva epizoda namenjena svežini mesnih izdelkov

V prvi oddaji, ki bo na sporedu že v nedeljo, 27. marca ob 18.50 na POP TV, bodo raziskovalci v oddaji Misija: najboljši nakup preverjali svežino mesnih izdelkov v prodajalnah Lidl.

Meso
Meso FOTO: Thinkstock

Ko je govora o svežini in kakovosti mesnih izdelkov, je dobro vedeti, da je kakovost odvisna predvsem od vrste živali, teže, starosti, spola, prehrane, od ravnanja z živaljo pred zakolom ter od ravnanja z mesom po zakolu, pravijo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Po zakolu na kakovost mesa vpliva predvsem zorenje mesa pri primerni temperaturi, skladiščenje pri primerni temperaturi in način zamrzovanja, pri čemer velja, da hitrejše kot je zamrzovanje, kvalitetnejše ostane meso. Kakovost mesa se določa še po količini čiste mišičine, po finosti in nežnosti vlaken, količini kosti, mastnega tkiva, vezivnega tkiva im marmoriranosti mesa z maščobo. Svežina je po drugi strani v največji meri odvisna od tega, kako hitro pride mesni izdelek iz klavnice do kupca, to pa je odgovornost trgovca.

O svežini izdelka pa lahko veliko pove tudi pravilno označevanje mesa. Kot označbo lahko štejemo vsako pisno informacijo, ki je podana potrošniku na mestu nakupa, tudi informacije podane na mestu prodaje v obliki reklame, plakata, obvestila in prospekta, ki je vezan na izdelek. Namen označevanja je zagotavljanje popolne transparentnosti nad poreklom mesa v prodaji. Pravilno označevanje, katerega osnova je zanesljiv sistem za označevanje in sistem registrov, zagotavlja kupcem način, kako je bila žival rejena, poreklo (izvor) mesa, vidike higiene in varnosti. S tem se tudi povečuje zaupanje potrošnikov. Potrošniki imajo pravico pričakovati, da je izdelek, ki ga kupujejo varen in ni povzročal nepotrebno trpljenje živali ali prekomerno onesnaževal okolice.

Vse to in še veliko več bodo raziskovalci preverjali že v nedeljo, 27. marca ob 18.50 na POP TV. Ne zamudite!

Mleto goveje meso
Mleto goveje meso FOTO: Thinkstock
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni