Slovenija

Kako varni so vaši otroci na poti v šolo?

Ljubljana, 09. 09. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ura je malo pred osmo zjutraj. Vijejo se kolone pločevine, živčnost, hitenje, hupanje, drvenje. In na cesti otroci, ki grejo v šolo. Kako varni so na tej poti? Kot je ugotovila ekipa rubrike 24UR Inšpektor, ki se je podala na teren s starši, otroki in tudi policisti, so mnogi šolarji primorani vsak dan v šolo in iz nje hoditi po zelo nevarnih poteh.

A pozor! Koliko je v Sloveniji vseh nevarnih šolskih poti, v naši državi ne ve nihče. Nihče nima v rokah seznama takšnih poti, ki bi jih nato sistematično urejali. Kako je to mogoče, je novinarka Eva Kobe Pavlovič vprašala na Agenciji za varnost v prometu, ki smo ji dobili leta 2010 in ki naj bi "z učinkovitimi ukrepi prispevala k zmanjšanju nevarnosti na cestah". Kako, da tega seznama ni naredila ravno ta agencija? "Gre za pristojnost lokalnih skupnosti," se brani Robert Strah z Agencije. A številni policisti, s katerimi smo govorili, kot tudi prvi mož zavoda Varna pot Robert Štaba, se strinjajo, da bi Agencija za varnost v prometu lahko in morala narediti več za varnost šolarjev. Smernice, zloženke in plakati žal niso dovolj.

Robert Strah ocenjuje, da "je sedemdeset odstotkov poti relativno varnih, trideset odstotkov pa je poti, ki niso primerne za varno pot otroka v šolo". Groba ocena, ki jo je naredila novinarka, torej je, da je nevarnih vsaj 300 poti, po katerih dnevno hodijo šolarji. In ker seznama, kot rečeno, ni, se ga je lotila sestavljati kar sama. Kontaktirala je občine, policijske postaje, ravnatelje, učitelje, starše ... in v pičlih treh tednih že naredila seznam 55 natančih lokacij nevarnih odsekov šolskih poti v naši državi in težav, ki se pojavljajo na njih.

Vse o (ne)varnih cestnih odsekih in o rešitvah pa v rubriki 24UR INŠPEKTOR jutri v oddaji 24UR. Ne zamudite.

Promo inšpektor nevarne šolske poti
Promo inšpektor nevarne šolske poti FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kam_to_pelje
10. 09. 2016 14.25
+1
Glede varnosti otrok na poti v šolo je bilo že ogromno povedanega. Prvo kar bi se morali zamisliti pa je kaj sami počnemo v prometu. Starši smo zgled otrokom in oni nas bodo zavedno ali nezavedno posnemali kasneje, ko bodo sami vozniki ... Ogromno staršev pripelje otroke v šolo z osebnim vozilom in se jim ne da niti toliko , da bi varno parkirali svoje vozilo v parkirni box. Pač pa se ubožčki zapeljejo malo da ne kar pred vhod v šolo. vozilo ustavijo otroka pospremijo v objekt in nato se počasi odpravijo z vozilom drugam. Pri tem pa obračajo vozila, vozijo vzvratno. Že puščanje samega vozila na neprimenrnem mestu povzroča veliko nevarnost za otroke, ko pa z vozilom manevrirajo ,kjer niti nebi smeli z vozilom biti. Je še toliko huje. Ko pa kakemu staršu spustiš opozorilo naj da ogorža otroška življenja s svojim početjem, te pa malo da ne nadere nazaj kaj se greš. Ko na kaj takega začneš opozarjati vodstvo šole. Te pa jemljejo skrajno neresno, kot da si priletel z lune ali marsa. Ter si jim že trn v peti. Tako da staršiin vsi ki vozite otroke v šolo. Ustavljajte in parkirajte svoja vozila na mestih,ki so zato namenjena. Kajti le ena napaka je dovolj in bo uničenih kar nekaj življenj vključno z vašim, ki boste mogoče povzročitelj nesreče!
izprijenec
09. 09. 2016 18.25
+0
Donirajte, donirajte za reveže :P
Kwaj
09. 09. 2016 11.30
Pojdite eno jutro pogledat kje hodijo prvošolčki v Gornji Radgoni!!??No POP tv.......ideja parkiranja samega ravnatelja šole!!
FoglofffTunekkk
09. 09. 2016 11.06
+9
Ja, kako varni so !?!?... No ja, če ni kakega župnišča v neposredni bližini, so še kar varni.
staridida
09. 09. 2016 11.03
+3
Prav nič niso varni-vam jih lahko socialne delavke ukradejo....
LazniviZares
09. 09. 2016 09.01
+2
Vecina poti do sole v nasi regiji je brez plocnikov. Po teh ozkih luknjastih cestah se drenjabo avti ,tezki tovornjaki,kolesarji,pesci, malcki z rumenimi rutami...Ceste so enake kot pod avstroogrsko le da imajo nekaj asfalta tu in tam... A so tudi za to krivi prehitri soferji ki lepo redno placujejo cestne takse pa 300% davke na gorivo? Al je mogoce krivo da po razpadu kraljevine na tem obmocju ni bilo vec drzavi podobne ureditve ?
xes
09. 09. 2016 09.06
+6
Moramo zaposliti še nekaj desettisoč birokratov, da se bodo v naslednji 100 letih intenzivno spopadali s težavo v zaprtih pisarnah raznih ministrstev.
sinaya
09. 09. 2016 08.08
+14
Res je otroci so ranljiva vrsta v prometu,pa vendar se mi je zgodilo v zadnjih dveh dneh,da so dobesedno skočili pred avto prvič je bila prisotna mama,ki ni bila pozorna in se je obnašala kot,da je parkirišče igrišče drugič stojim na prehodu nakar majhna deklica direkt pred avtom prečka,če bi mi slučajno sklopka ponagajala lahko komot trčim vanjo zato malo starši svoje otroke poučite o varnosti v prometu ne,da potem bezljajo,ker so pešci !
Tomvojo
10. 09. 2016 09.28
Tisti ki je dal prednost pešcem na prehodu je povzročil še večji kaos kot je že na cesta, pa štirje žmigavci in stoji sredi križišča, pa v rikverc na cesto in še je takih strokovnih umotvorov, zadnji novi znaki za bejanje sloovc
kam_to_pelje
10. 09. 2016 14.27
Se strinjam. Toda zakon je pa jasen. Tudi mi kot vozniki moramo biti še posebej zbrani in pozorni na take trenutke. Zakon bi bil v primeru prometne nesreče jasen. Kriv za prometno nesrečo bi bil voznik.