Znanost in tehnologija

Kako na spletu zajeziti sovražni govor?

Bruselj, 03. 12. 2015 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Internetni ponudniki lahko sami odstranjujejo vsebino, ki res očitno predstavlja sovražni govor ali poziva k nasilju. Vendar pa je nevarno za svobodo izražanja, da bi povsem sami opravljali to nalogo, zato je treba zagotoviti dialog, je izpostavil pravosodni minister Goran Klemenčič.

Pravosodni ministri EU so v Brulju razpravljali o ukrepanju proti sovražnemu govoru na spletu. V pogovorih s ključnimi ponudniki internetnih storitev, kot sta Facebook in Twitter, je storjen precejšen korak naprej, je povedal slovenski minister Goran Klemenčič. Slovenija je sicer po njegovih besedah na repu po odzivnosti na sovražni govor.

"Ne smemo dovoliti, da bi spletne platforme širile sovražna sporočila in pozive k nasilju," poudarja luksemburški pravosodni minister Felix Braz. Od internetnih ponudnikov pričakuje, da bodo prevzeli odgovornost ter prešli iz pasivne v dejavno vlogo.

Braz, ki v imenu luksemburškega predsedstva vodi današnje zasedanje, je ob tem spomnil, da so se pogovori z internetnimi ponudniki začeli pred več kot letom in da so bili sprva osredotočeni na terorizem, nato pa so jih razširili tudi na sovražni govor.

Pristop za obravnavanje nevarnih vsebin

Evropska komisija se s ključnimi ponudniki internetnih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google in Microsoft, pogovarja o načinih za izboljšanje preprečevanja in omejevanja sovražnega govora na spletu.

Vzpostavljamo platformo, ki bo zagotovila sistematično razpravo z internetnimi ponudniki o brisanju sovražnega govora ter pozivov k terorizmu in nasilju, je pojasnila komisarka za pravosodje Vera Jourova.

Cilj internetnega foruma EU in velikih internetnih podjetij, ki je po navedbah komisije začel delovati danes, je razviti skupen in prostovoljen pristop na podlagi javno-zasebnega partnerstva za odkrivanje in obravnavanje nevarnih spletnih vsebin.

Internetni forum EU je ena glavnih zavez v okviru evropske varnostne strategije, ki jo je komisija predstavila aprila letos. Forum naj bi vzpostavil okvir za učinkovito sodelovanje z internetno industrijo v prihodnosti.

Precejšen korak naprej

Goran Klemenčič
Goran Klemenčič FOTO: POP TV

Komisarka Jourova je sicer danes ministrom predstavila poročilo, ki kaže, da je že storjen kar precejšen korak naprej: internetni ponudniki se zavedajo, da so del problema in da morajo biti tudi del rešitve, je njeno sporočilo povzel Klemenčič.

Prvi korak je bil po ministrovih besedah že to, da so predstavniki EU sploh sedli za isto mizo s ključnimi ponudniki internetnih storitev ter da se pogovarjajo o rešitvah in o tem, kje potegniti črto, da ne bi bila ogrožena svoboda govora.

Internetni ponudniki lahko sami odstranjujejo vsebino, ki res očitno predstavlja sovražni govor ali poziva k nasilju. Vendar pa je nevarno za svobodo izražanja, da bi povsem sami opravljali to nalogo, zato je treba zagotoviti dialog, je izpostavil Klemenčič.

Skupni evropski pristop je po njegovih besedah izjemno pomemben za majhne države, kot je Slovenija, ki sama ne more vplivati na ravnanje velikih ponudnikov, pa tudi v absolutnih številkah je problematičnih komentarjev v slovenščini na spletu zelo malo.

Slovenija je ena redkih držav, ki ima prepoved sovražnega govora v sami ustavi in ta ustavna določba je izvedena v kazenskem zakoniku, v praksi pa ne deluje najbolje, Slovenija je na repu držav po odzivnosti na sovražni govor, je poudaril Klemenčič.

"V Sloveniji se glede tega včasih tudi prekrižajo kopja," je dejal minister ter dodal, da so na eni strani organi pregona, ki menijo, da nimajo podlag za pregon, na drugi strani pa je izjemno malo sodne prakse, saj ta ne more nastati, če nihče ne toži.

Pri tem je minister izpostavil, da bi se lahko marsikaj storilo tudi skozi prekrškovno pravo, če bi internetu priznali naravo javnega prostora. Kot nekdo ne more določenih stvari kričati na prireditvi, bi tako enako veljalo za internet, je ponazoril.

Sicer pa Slovenija razen skozi civilne sankcije v smislu odstranjevanja določenih komentarjev tega področja po ministrovih navedbah nima urejenega.

Veliko držav je izdalo izrecna navodila državnemu tožilstvu, da je pregon sovražnega govora ena od prioritet, v Sloveniji pa to ni mogoče, saj bi se štelo kot nedopusten poseg v neodvisnost tožilstva, pa mogoče ne bi bilo slabo, je ponazoril minister.

Kot pozitivno na področju prepoznavanja sovražnega govora v Sloveniji pa je Klemenčič izpostavil spletno oko. Izkušnje nastopa država v odnosu do Facebooka ali Twitterja v Sloveniji ni, so pa primeri, ko so posamezniki dosegli umik določenih objav, je pojasnil.

"V Sloveniji sovražni govor je prisoten, a gotovo ne v taki meri kot v nekaterih drugih državah. Ne dvomim pa, da se bo to tudi pri nas povečalo," je še ocenil Klemenčič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poslanka sexs
04. 12. 2015 18.52
+4
ZA SLOVENSKO OBLAST JE VSE SOVRAZNI GOVOR ZAME PA JE MNOGOKRAT RESNICA
paradoxal
04. 12. 2015 18.47
+1
vi na 24ur od sovraznega goivora zivite in pobirate na racun le tega nagrade za najvec klikov ...se pravi ce komu ni v interesu da se to kao "zajezi" ste to vi hinvcki k bi lastno mati za dva klika prodali
white power
04. 12. 2015 14.53
+5
če je sovražni govor,da se ne strinjaš z muslimani teroristi,potem so 24 ur izdajalci ,ker ne dovolijo komentiranja
waga7
04. 12. 2015 14.46
+8
če komu na žulj stopiš oziroma poveš po resnici, si takoj sovražen
GlavniModerator
04. 12. 2015 13.48
+7
sovrazni govor je vse kar pravjo liberalci da je sovrazni govor, tolk o svobodi govora...
provocateur
04. 12. 2015 13.18
+17
Je sovražni govor, če izrazim dvom o 'veri miru', ki jo s seboj prinašajo imigranti? Je sovražni govor to, da protestiram proti ukrepom, ki bi omejili oblačenje Evropejk, samo da ne bi 'žalile' moški del imigrantske populacije? Je sovražni govor to, da ne priznavam Alaha in podobnih namišljenih prijateljev? Je sovražni govor to, da smo si vsi enaki? Moški, ženske, homoseksulaci, itd.? V Islamu pač ženske in homosekusalci niso enaki moškim. Je sovražni govor to, da obsojam okrutne usmrtitve v zibelki Islama, Savdski Arabiji, zato ker nekdo izstopi iz religije 'miru' ali pa zato ker je istospolno usmerjen? Je sovražni govor to, če rečem, da se morajo imigranti prilagoditi nam in ne mi njim? ... V razmislek. Pa lep pozdrav vsem progresivnim liberlacem oz. kulturnim marksistom oz. aktivistom, ki pravijo da meja držav ni.
mbedrac
04. 12. 2015 14.15
-4
Ukinimo anonimno komentiranje oz. uvedimo prijavo z osebnim certifikatom, pa da vidimo potem vse te zdajšnje junake. Je pa tako, da, dokler se ljudje pogovarjajo, pa čeprav sovražno, je še zmeraj boljše kot da se tepejo ali pobijajo brez pogovora. Sovražni govor mora tudi bit, saj drugače kmalu nihče ne bo smel več ničesar napisat ali izrazit. Česa se bojijo vladajoči?
brezveze13
04. 12. 2015 13.17
-4
spletne portale ukinit pa bo spet zalaufo delo večer pa še kakšen nov cajtng, sploh pa gostilne kamor bomo komentatorji morali hoditi komentirati in sproščat svojo jezo nad neumnostmi ki jih bodo pisali takoj bo spet polna blagajna sploh če na še policaji ko ravno štrajkajo usoejo tudi z zmanjšanjem kazni
Montekristo
04. 12. 2015 12.47
+15
Zaslužena kritika portala 24UR nikakor ni sovražni govor, ampak dobronamerno opozorilo, da bodo brez bralcev propadli, če bodo še naprej takšne neumnosti pisali! Dokler je kritika, je še malo upanja, ko še te ne bo več, je pa konec z vašim zavajanjem bralcev in ustvarjanje zlaganega mnenja ljudstva!
Zviki68
04. 12. 2015 12.29
+11
Kako enoumen portal oz. TV je to. Stavek cenzurirajo zaradi besede p_a_t_r_i_o_t_i_z_e_m
ONniON
04. 12. 2015 11.58
+14
sovražni govor je za nekatere tudi da se ne strinjaš z njihovo ideologiji, svoboda nasploh je pa vse manj, še jokali boste za starimi časi , prihodnost ni nič kaj obetavnaa
Zviki68
04. 12. 2015 12.21
+8
To,to.Ravno sem mislil napisat,da je za različne ljudi definicija sovražnega govora drugačna.Eni bi
crazy but true
04. 12. 2015 11.53
+17
Dejstva in logika NI in NE MORE BITI "sovražni govor".. To je samo način kako ustavite diskurs in forsirate potem svoje ideje..
Maday
04. 12. 2015 10.25
+11
45. let so bili užaljeni Jugo vojska, partija, politične organizacije, Borci, tekovine NOB ja..komaj smo se teh rešli so začeli biti užaljeni v RKC ju..verski simboli....pa so se mal gasnali pa so užaljeni spet Cg.oni, narospolni, Muslimani...migranti, tujci, begunci ni da ni v Sloveniji je najbolje da ukinejo vse medije in zapovedo prepoved govora od ponedeljka do pettka..pol pa dva nič govort..in spet ood ponedeljka do petka...vsako drugo soboto pa na spoved LEVICI in pravljice o Multi kulturi..
steirer5
04. 12. 2015 10.36
+4
Pa pravijo, da je samo Jezus od mrtvih vstal? Jaz ze dolgo casa gledam, kako se Stalin sprehaja po Sloveniji...
Desade
04. 12. 2015 11.56
+1
Janko Ig
04. 12. 2015 09.36
+29
Dokler naši mediji ne bojo akceptirali da je beseda cig an v SSKJ in je popolnoma upravičena in primerna ne more biti normalnega komuniciranja. Če napišem, da je cig an povzročil nesrečo z neregistriranim avtomobilom in dopišem , da to ni nič novaega ampak v večini primerov dejstvo , to ni sovražni govor ampak opis resničnega stanja. Zato je brisanje takih postov omejevanje svobode izražanja.
Apostol1
04. 12. 2015 10.36
+8
LudiJoža
04. 12. 2015 14.39
+4
Ne samo omejevanje svobode izražanja prijatelj, to si milo rekel. To je popolna manipulacija nad ljudstvom in vsiljevanje svoje volje razmišljanja. Indoktrinacija! Zločin! Celo genocid nad narodom, saj lahko proti svojemu narodu in "slovenceljnom" pišeš kar te je volja, drugih pa niti ne smem poimenovati s pravilno sloveniščino iz SSKJ, kot si omenil, pa sem že izbrisan. V boj proti medijem, revolucija ni več daleč!
povanpireni
04. 12. 2015 09.26
+3
Če nekoga ne moreš doseči s šapom, potem je da svoj bes ispušeš na ta način. Papir vse prime to so dejstva...
Apostol1
04. 12. 2015 09.06
+1
Že večkrat sem omenil naj se komentarji razporedijo najprej tisti z največ plus in tako dalje in ko se bodo najslabši komentarji razporedili navzdol se jih tudi skoraj nikomur ne bo ljubilo brati , ljudje se bodo sicer ne vsi trudili da bodo napisali komentar ,ki ga bodo ljudje prebrali in tisti kratki komentarji kjer se dva zafrkavata bodo skoraj odpadli in tudi sovražni govori in podobno se bodo v tem razporejenem kupu komentarjev skoncentrirali več ali manj na enem delu tega kupa, Sicer pa vsak mora dati svoj email in ga ni problem najti , ker mnenja sem da tudi na omrežju mora i človek spoštovati iste norme kot pa na ulici ali v javnih prostorih kot so bifeji slaščičarne gostilne in podobno: Opaža se na netu predvsem to da ljudje ,ki mislijo da če pišejo na netu razne sovražnosti in žalitve da jim nihče nič ne more in ravno to naj se začne spreminjati , najprej tako kot sem že opisal oziroma vsaj poizkusi se naj nato pa z opozorili in nazadnje pa s kazensko ovadbo če ne gre drugače. Če pa pogledam komentarje na splošno je pa v njih veliko resnice in dobrih predlogov , klub temu da se vmes najdejo neprimerni ali sovražni in če bi se tisti ,ki odločajo s tem mislim tudi na politiko uporabili kakšne dobre predloge bi bilo tudi marsikaj boljšega na tem svetu. Da bi pa uvajali samo cenzuro z namenom ljudi prestrašiti in onemogočiti to pa vemo da pelje samo še na slabše.
RdecaZvezda
04. 12. 2015 09.20
+4
včasih pride do malo bolj hujšega izbruha,komentiranja ko ti pa pride vrh glave,to nesposobno vodenje države. amen.
buzerantos
04. 12. 2015 08.16
+23
Ok, razumem, da osvrazni govor ni ok, se pa sprasujem, glede na to kak "brainwashing" izvajajo na nas, zakaj se resnica tretira kot sovrazni govor ??? Oz odkrito mnenje in pogled na nekatere stvari ??? To ravno ni demokracija oz svoboda govora ! In tu vidim jaz problem, saj opazam, da kadar komentarji ustrezajo napisanemu in se seveda s tem strinjamo je ok, kadar pa ne, gre pa za sovrazni govor, vec ali manj... Lepo nas imajo za butalce...
To je pa zato, ker moderiranje komentarjev izvajajo, vsaj na tem portalu, nesposobni moderatorji. Po večini taki, ki so vodeni na podlagi emocij ali politike. Težko je dan danes najti nekoga, ki bi lahko moderiral nekaj, kar se nam zdi pravilno, s tem da se njemu to zdi narobe. Zraven pa ima on škarje in platno.
TechnoX
04. 12. 2015 08.16
-11
Za vsako objavo bi moral biti potreben digitalni certifikat. Potem bi lahko vsak sam odgovarjal za napisano in ne bi bilo treba brisat.
BULDOH
04. 12. 2015 08.02
+8
Kako da kure dovolijo komentiranje šele ob osmih, saj je že ob sedmih dan....
Inženir
03. 12. 2015 21.46
+27
Se vidi da je spet članek pisan od nekoga ki nima pojma. Internetni ponudnik sploh nima nobene veze z vsebinami na portalih, kjer se izmenjujejo taka in drugačna mnenja. To je kvečjem naloga moderacije da se s tem ukvarja. Ponudnik interneta ali ISP (internet service provider) se ma za brigat le o tem da nudi stabilno omrežje strankam dokler le te plačujejo po pogodbi. Nikakor pa niso pooblaščeni za nadzor prometa. S tem se ukvarjajo šele ko pade sodni nalog in še te zadeve prepustijo kriminalistom.
hahaha dober komentar, ki ponovno dokazuje nesposobnost politike in novinarstva. Imamo internetne ponudnike(ISP-je) in ponudnike spletne(internetne) vsebine.
oblikovana realnost
03. 12. 2015 21.35
+18
Kaj pa sovražni govor in diskriminacija v verskih knjigah? Ali bo to še naprej dovoljeno? Ali se danes lahko ustanovi nova religija ki bi napeljevala k sovražštvu in diskriminaciji do vseh pripadnikov drugih religij in ki bi nagovarjala da je treba spreobrniti ali pobiti vse ki nebi bili del te nove religije?