Slovenija

'Kako živeti danes in kako živeti v prihodnosti'

Portorož, 11. 09. 2011 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrambna ministrica Jelušičeva se je poklonila nekdanjim internirankam, ki so preživele grozote druge svetovne vojne. "Zavedam se, koliko gorja in koliko trpljenja ste prestale, zavedam se, koliko moči je treba imeti v sebi, da premagaš vse to, kar ste premagale ve," je dejala.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je na osrednji slovesnosti v okviru tradicionalnega vseslovenskega srečanja nekdanjih internirank v Portorožu izpostavila zgled in vrednote, ki jih za vse predstavljajo nekdanje interniranke. Spomnila je na moč, pogum in solidarnost, s katerimi so uspele preživeti preizkušnjo taborišča.

"Zavedam se, koliko gorja in koliko trpljenja ste prestale, zavedam se, koliko moči je treba imeti v sebi, da premagaš vse to, kar ste premagale ve," je v svojem nagovoru na srečanju nekdanjih internirank, političnih zapornic, ukradenih otrok, sorodnikov, svojcev in prijateljev v Portorožu poudarila ministrica. Jelušičeva je opozorila tudi na pomen domoljubja, ki "je ljubezen do sočloveka" in kar vsi skupaj potrebujemo tudi danes.

Srečanje internirank
Srečanje internirank FOTO: Dare Čekeliš

Nekdanje interniranke lahko tudi vse nas naučijo pravih vrednot, tj. solidarnosti in spoštovanja drugače mislečih, je povedala slavnostna govornica. "Želim si, da bi iz vašega trpljenja, na katerega spomin ne sme zbledeti, vendarle dojeli, kako živeti danes in kako živeti v prihodnosti," je dodala.

Zbrane je prek videoposnetka nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je spomnil, da sta drugo svetovno vojno in trpljenje, ki je sledilo po njej, povzročili zločinski ideologiji nacizma in fašizma, ter opozoril, da je to "bistven del resnice o naši zgodovini". Ob tem je tudi ocenil, da spoznavanje zgodovinske resnice zahteva "etično resnost".

Nekdanje interniranke so pozdravili tudi piranski župan Peter Bossman, generalni sekretar ZZB za vrednote NOB Andrej Šušteršič ter predstavnik protifašističnih organizacij iz tržaškega zamejstva Jurij Žerjal. Zbranim je bila na kratko predstavljena tudi knjiga koroške Slovenke Maje Haderlap Angel pozabe, ki jo je avtorica v nemščini napisala na podlagi spominov njene matere interniranke.

Tradicionalno srečanje nekdanjih internirank, političnih zapornic, ukradenih otrok, sorodnikov, svojcev in prijateljev v organizaciji Taboriščnega odbora Ravensbrück - Auschwitz pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se je sicer začelo v petek, zaključilo pa se bo v ponedeljek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
12. 09. 2011 03.34
Buena Vita11.09.2011, 21:390 180 milijonov žrtev komunizma,še pomnete tovariši --žrtev kapitalizma je bistveno več, večini še umreti ne pustijo, životariti morajo iz meseca v mesec za svojega gospodarja, odvzeto jim je vse dostojanstvo. V bivši Jugi smo imeli vse, kar smo potrebovali in še veliko več. Predvsem moralne vrenote in dostojanstvo.
Gunnar
11. 09. 2011 23.12
kako živeti danes? iz dneva v dan ter iz meseca v mesec... kako živeti jutri? iz ure v uro, iz minute v minuto...
Osvald
11. 09. 2011 21.46
Slovencu je bila prav ista figa za koga se bori (razen nekaj levih faliranih študentov ki so vedeli zakaj) če bi kmet imel izbiro bi imel rit pri domačem ognjišču , za nekoga se je moral it boriti ker doma ni mogel ostat zato je ponavadi izbral partizane ker se je lahko zadrževal v bližini doma , po vojni so bili pa vsi generali. še najbolj takšni kot so stanovnik katerega ne obstaja samcat dokaz ali slika da je bil kdajkoli partizan.
Matjaž Zvan
11. 09. 2011 21.46
Živijo zločinci ene in druge strani oprosti Buena Vita. Ljudje si jemljete pravico deliti svet na črn in bel, sivo prezrete.
Matjaž Zvan
11. 09. 2011 21.45
Buena Vita
11. 09. 2011 21.43
matjažžvan nekoliko imaš prav,ampak dokler vemo da med nami živijo zločinci proti človeštvu in se propagirajo kot heroji, ne,ne mi vsiljevati tega
Buena Vita
11. 09. 2011 21.39
180 milijonov žrtev komunizma,še pomnete tovariši
Matjaž Zvan
11. 09. 2011 21.32
Viking, vse države imajo podobno zgodovino. Na Dansko se je zateklo več tisoč nemških žensk, otrok, starcev, vojakov,... Pustili so jih umreti od lakote! Si to vedel? Tudi Domobranci so obljubljali da ko bodo zmagali, bo Sava krvava do Zagreba. Misliš da bi sadili rožice skupaj s švabi, če bi zmagali? Represalije so žal del vojne, tako je. Le da so drugje kjer so zmogli odpor svoje grehe pometli pod preprogo in se raje spominjajo tistih, ki so rekli odločen NE okupatorju. Le pri nas se nabija politične točke, še vedno deli narod in ovaja lastno državo tujim da izgledamo kot največji Kalimeroti. Vem za Titove grehe, vem za Dachauske procese, vem za Goli otok in ostale svinjarije, a še vedno mislim da jo je Slovenija odnesla daleč bolje kot če bi jo pogoltnila Sovjetska zveza, nacistična Nemčija, ali vihra na Balkanu. Kdor se je želel pridružiti uporu, se je vedno lahko, na silo rekrutirani domobranci, ali na silo vpoklicani v nemško vojsko,... so bili vedno dobrodošli, saj so s sabo prinesli trening in orožje. Za jugoslovanske puške namreč nikoli ni bilo dovolj streliva, ker so imele malo ožjo cev. Problem je nastal, ko je gestapo in ss pričel z vrinjenci in domobranci z raztrganci. Iz tega je sledilo še več nepotrebnih ubojev. Ampak poglej situacijo z druge strani. Če bi bil v gozdu, z podpovprečnim orožjem proti eni najboljših armad sveta, medtem ko bi se tvoji sonarodnjaki spečali z okupatorjem, katerega cilj je bil v končni fazi izbris slovanov, in ovajali za njega, jedli in spali v postojankah, mučili, ovajali.... ne bi bil jezen? Jugoslavija si po vojni ko se ni točno vedelo ali se bosta zahod in vzhod spopadla, oziroma nas bo napadla SZ, tudi ni mogla privoščiti na svojem ozemlju sovražne vojske. V končni fazi pa so domobrance in njihove podpornike nazaj poslali zavezniki, ki so bili siti tega da jih morajo vzdrževati, zase pa so želeli Trst, kot možno strateško oporišče, če bi se začela nova vojna. Sicer pa se je kul kregati o zgodovini, res odvrne pozornost s tem da imamo v sedanjosti za reševati bistveno pomembnejše probleme ki bodo definirali našo prihodnost.
viking76
11. 09. 2011 20.15
Marjanmark 11.09.2011, 18:41 1 Ga. Jelušičeva, lepo je da ste se poklonila tem ženskam, kaj pa 500 povojnih množičnih grobišč, kjer je brutalno pobitih ogromno nedolžnih žensk in žena. dejmo se osredotočit na žive, mrtvi ne bodo odšli nikamor in je čas za poklone. Super bi bila pa, da se naši politiki ne bi kazali na tak način, ker vsi vemo, da se pred volitvam to non stop dogaja in s tem nabirajo točke. Ko so volitve mimo pa imajo te ljudlje, ki so vse to doživeli, 4 leta mir.
Tonček Balonček
11. 09. 2011 20.10
Tudi v Afganistanu ter Iraku je pobitih veliko otrok min žensk, ne po krivdi komunistov, pa se nihče nič en sekira. Sicer takšnega ministra, kot je bil gospodf Erjavec, ne bomo več imeli. Morda bo Janša zdaj angažiral Kukovičevo, ta bi bial tudi v redu! Sicer pa domobranciu niso nikoli sprejeli poraza, podobno kot ustaši ne, za njih ni bilo konca vojne! Imeli smo srečo, da jih ni bilo veliko, sicer bi Amerika na Ljubljano in MAraibor vrgla kakšno atomsko bombo, na civiliste!
prašek
11. 09. 2011 17.28
"Želim si, da bi iz vašega trpljenja, na katerega spomin ne sme zbledeti, vendarle dojeli, kako živeti danes in kako živeti v prihodnosti," je dodala. Mislim , da je s tem povedala vse ! Lepo si rekla , Ljubica !!
Civil
11. 09. 2011 15.02
Le kakšni ljudje so lahko počeli drugim take grozote? Včasih fašisti, potem komunisti, danes to dela Ljubica Jelušič, krade in trpinči poštene ljudi, pri čemer ne kaže nobenega usmiljenja do sočloveka. To danes, ko je mir, v kako pošast bi se spremenila šele v primeru vojne, ko so usode posameznikov zanemarljive. Vedite interniranci, danes naša vojska s svojo birokracijo počne isto, le pod krinko lažnega sistema in kar javnost tega ne sme zvedeti. Medijem je prepovedano poročati o izživljanju vojske ter policije nad navadnim,i nepomembnimi ljudmi, kot narod ni vedel za te zločine med fašizmom in komunizmom, drugače se ne bi nikoli zgodila koncentracijska taborišča in goli otok. Roke vam stiskajo in govorijo o sočutju isti ljudje, kot so vas nekoč mučili in vam uničili življenja!
kim llsung
11. 09. 2011 14.39
zadnijc mi glih ena babica razlagala kake grozote je dozivljala v taboriscu izdali so jo pa farji
francl12
11. 09. 2011 13.54
Jelušički, pra tako kot pahorju manjka veliko pameti!!!