'Kako živeti danes in kako živeti v prihodnosti'

Obrambna ministrica Jelušičeva se je poklonila nekdanjim internirankam, ki so preživele grozote druge svetovne vojne. "Zavedam se, koliko gorja in koliko trpljenja ste prestale, zavedam se, koliko moči je treba imeti v sebi, da premagaš vse to, kar ste premagale ve," je dejala.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je na osrednji slovesnosti v okviru tradicionalnega vseslovenskega srečanja nekdanjih internirank v Portorožu izpostavila zgled in vrednote, ki jih za vse predstavljajo nekdanje interniranke. Spomnila je na moč, pogum in solidarnost, s katerimi so uspele preživeti preizkušnjo taborišča.

"Zavedam se, koliko gorja in koliko trpljenja ste prestale, zavedam se, koliko moči je treba imeti v sebi, da premagaš vse to, kar ste premagale ve," je v svojem nagovoru na srečanju nekdanjih internirank, političnih zapornic, ukradenih otrok, sorodnikov, svojcev in prijateljev v Portorožu poudarila ministrica. Jelušičeva je opozorila tudi na pomen domoljubja, ki "je ljubezen do sočloveka" in kar vsi skupaj potrebujemo tudi danes.

Srečanje internirank

(Foto: Dare Čekeliš)

Nekdanje interniranke lahko tudi vse nas naučijo pravih vrednot, tj. solidarnosti in spoštovanja drugače mislečih, je povedala slavnostna govornica. "Želim si, da bi iz vašega trpljenja, na katerega spomin ne sme zbledeti, vendarle dojeli, kako živeti danes in kako živeti v prihodnosti," je dodala.

Zbrane je prek videoposnetka nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je spomnil, da sta drugo svetovno vojno in trpljenje, ki je sledilo po njej, povzročili zločinski ideologiji nacizma in fašizma, ter opozoril, da je to "bistven del resnice o naši zgodovini". Ob tem je tudi ocenil, da spoznavanje zgodovinske resnice zahteva "etično resnost".

Nekdanje interniranke so pozdravili tudi piranski župan Peter Bossman, generalni sekretar ZZB za vrednote NOB Andrej Šušteršič ter predstavnik protifašističnih organizacij iz tržaškega zamejstva Jurij Žerjal. Zbranim je bila na kratko predstavljena tudi knjiga koroške Slovenke Maje Haderlap Angel pozabe, ki jo je avtorica v nemščini napisala na podlagi spominov njene matere interniranke.

Tradicionalno srečanje nekdanjih internirank, političnih zapornic, ukradenih otrok, sorodnikov, svojcev in prijateljev v organizaciji Taboriščnega odbora Ravensbrück - Auschwitz pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se je sicer začelo v petek, zaključilo pa se bo v ponedeljek.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
kleopatra-1 12.09.2011 03:34:11
Buena Vita11.09.2011, 21:390
180 milijonov žrtev komunizma,še pomnete tovariši


--žrtev kapitalizma je bistveno več, večini še umreti ne pustijo, životariti morajo iz meseca v mesec za svojega gospodarja, odvzeto jim je vse dostojanstvo. V bivši Jugi smo imeli vse, kar smo potrebovali in še veliko več. Predvsem moralne vrenote in dostojanstvo.
Več komentarjev