Slovenija

Kako bo stavka vplivala na vas? Številni bodo delali le najnujnejše, zaprti bodo nekateri vrtci, knjižnice ...

Ljubljana, 15. 01. 2018 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sindikalisti dvomijo v verodostojnost ocen vlade, ki je zahteve sindikatov ovrednotila na 991 milijonov evrov, saj da se te ocene vsak dan povečajo za nekaj sto milijonov evrov. Od vlade zahtevajo ustrezno ovrednotenje dela v okviru enotnega plačnega sistema, upoštevajoč načelo enakega plačila za primerljivo delo, in odpravo še preostalih varčevalnih ukrepov, ki so bili uveljavljeni v času krize.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Počivavšek meni, da minister Koprivnikar ni kredibilen sogovornik in zahteva njegovo zamenjavo
    00:54
    Iz SVETA: Počivavšek meni, da minister Koprivnikar ni kredibilen sogovornik in zahteva njegovo zamenjavo
  • Iz SVETA: Natančnih podatkov o tem, koliko zaposlenih bo stavkalo, še ni
    01:46
    Iz SVETA: Natančnih podatkov o tem, koliko zaposlenih bo stavkalo, še ni
  • Iz SVETA: Počivavšek: Minimalna plača bi se lahko dvignila še za več
    00:45
    Iz SVETA: Počivavšek: Minimalna plača bi se lahko dvignila še za več
  • Iz SVETA: Kako bo potekalo delo v času stavke?
    02:28
    Iz SVETA: Kako bo potekalo delo v času stavke?
  • Iz 24UR: Stavka bo, prav tako protestni shod
    03:08
    Iz 24UR: Stavka bo, prav tako protestni shod
Sindikati, ki jih vodi Jakob Počivavšek, vztrajajo pri enotnih pogajanjih.
Sindikati, ki jih vodi Jakob Počivavšek, vztrajajo pri enotnih pogajanjih. FOTO: Kanal A

Sindikati javnega sektorja iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pred stavko v prihodnjem tednu vztrajajo pri enotnih pogajanjih z vlado. Kritični so do poteze vladne strani, ki se je ločeno sestala s sindikatom Sviz. Očitajo ji zavlačevanje, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pa vidijo kot nekredibilnega sogovornika.

Kot je predstavil Počivavšek, je stavko za 24. januar doslej napovedalo 16 sindikatov, protestni shod, ki bo na dan stavke pred vladno stavbo, pa bo podprlo 22 sindikatov javnega sektorja iz dejavnosti državne uprave, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, kulture, okolja, obrambe, socialnega varstva, socialnega zavarovanja, pravosodja in poklicnega gasilstva.

Od vlade zahtevajo ustrezno ovrednotenje dela v okviru enotnega plačnega sistema, upoštevajoč načelo enakega plačila za primerljivo delo, in odpravo še preostalih varčevalnih ukrepov, ki so bili uveljavljeni v času krize.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob vrhu koalicije dejal, da so predlog članov vladne pogajalske skupine že pripravili. Če se bo koalicija z njim strinjala, pričakuje, da se bo do njega na korespondenčni seji že v torek opredelila še vlada. Po predlogu bi za usklajenost vseh pogovorov skrbela ožja pogajalska skupina, ob tem pa bi imeli še širšo pogajalsko skupino, v kateri bi bili predstavniki ministrstev, ki so dobri poznavalci področja. Te bi k pogajanjem pritegnili, ko bi bilo za posamezno področje potrebno. Sicer pa, kot je dejal glede zahteve dela sindikatov o njegovi zamenjavi na mestu vodje pogajalske skupine, nima "nobenih zadržkov, če vlada najde bolj kompetentnega pogajalca, ki bo z večjo verjetnostjo tudi dosegel dogovor".

Vlada po navedbah Počivavška ni pripravljena odpraviti neustreznega vrednotenja delovnih mest za zaposlene nad 26. plačnim razredom in se ni pripravljena pogajati o odpravi plačnih nesorazmerij, ki jih je povzročila s sklepanjem dogovorov in višanjem plač posameznim skupinam zaposlenih v javnem sektorju. Trditve ministra za javno upravo Koprivnikarja, da si vlada prizadeva za ohranitev enotnega plačnega sistema, so tako zgolj prazne besede, saj so ravnanja vlade drugačna, je ocenil Počivavšek.

Sindikalisti dvomijo v verodostojnost ocen vlade, ki je zahteve sindikatov ovrednotila na 991 milijonov evrov, saj da se te ocene vsak dan povečajo za nekaj sto milijonov evrov. O finančnih posledicah sindikalnih zahtev bodo lahko govorili šele tedaj, ko se bo vlada spustila v pogajanja, je poudaril Počivavšek.

Spomnil je tudi, da je vlada na četrtkovi seji sklenila oblikovati posebno pogajalsko skupino, ki se bo pogajala enotno s sindikati javnega sektorja, že naslednji dan pa se je ločeno sestala s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je stavko napovedal za 14. februar. Po Počivavškovih besedah je tudi nerazumljivo, da namerava vlada za vodjo posebne pogajalske skupine imenovati Koprivnikarja, ki je pogajanja pripeljal do točke, ko so sindikati primorani uporabiti svoje najmočnejše orodje - stavko.

Kot je ocenil Počivavšek, je Koprivnikar, ki se je v petek udeležil pogajanj s Svizom, nekredibilen sogovornik in pogajanja z njim na čelu ne bodo zagotavljala zaupanja med obema stranema. Zato vlado pozivajo, naj za vodjo pogajalske skupine imenuje drugo osebo. Ob tem je izrazil tudi kritiko predsednika vlade Mira Cerarja, ki da se je umaknil v ozadje, čeprav bi pričakovali, da bi se aktivno vključil in prevzel odgovornost za razreševanje situacije.

Počivavškova namestnica Ana Jakopič je opozorila tudi, da se predsednik vlade do danes še ni sestal s stavkovnim odborom Sove, ki stavka že drugi mesec. To po njenih besedah kaže na neresen odnos vlade do družbe, zato jo pozivajo, naj k pogajanjem pristopi resno.

Kako bo potekala stavka? 

Predstavniki nekaterih sindikatov so na današnji novinarski konferenci nakazali, kako bo potekala stavka v njihovi dejavnosti, podrobneje pa bodo aktivnosti predstavili na novinarskih konferencah v prihodnjih dneh.

Na področju zdravstva se stavki pridružujejo sindikati v okviru konfederacije Pergam, ki imajo med svojimi člani različne profile, kot so medicinske sestre, bolničarji, strežnice, laboratorijski tehniki in farmacevti. Napovedali so, da bo njihovo delo okrnjeno - v času stavke bodo opravljali le nujna dela in tista opravila, ki jim jih narekuje zakonodaja.

Lekarne bodo organizirane tako kot v času dežurstva. Veterinarji bodo ta dan opravljali samo nujna dela v zvezi z zaščito živali. Prav tako bodo omejene storitve na centrih za socialno delo. Na fakultetah bodo večinoma odpadla predavanja. Kjer so izpitni roki, bo presoja prepuščena posamezniku, ne bodo pa odpovedovali že dolgo napovedanih izpitov. Pri tem so v visokošolskem sindikatu poudarili, da so sindikat za celotno dejavnost in vključujejo tudi administrativno tehnične delavce.

Zaprte bodo nekatere visokošolske knjižnice, prav tako nekateri vrtci, so pojasnili v Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije Vir. Po navedbah Sindikata kulture in narave Slovenije pa bodo vrata zaprli tudi nekateri zavodi, kot so knjižnice, arhiv, gledališče, kjer si ta dan tako ne bo možno izposoditi knjig ali pa bodo odpadle predstave.

Po navedbah sindikatov bo stavka ta dan tudi na upravnih enotah, finančni upravi, zaporskem sistemu, pa tudi v državnem zboru. Na Radioteleviziji Slovenija se nameravajo stavki pridružiti z enourno prekinitvijo programa ter neke vrste bojkotom političnih funkcionarjev tako, da bodo program namenili predvsem stavkovnim temam.

Za vojake velja prepoved stavke, jih je pa eden od dveh sindikatov, ki jih zastopata, pozval, naj si vzamejo dan letnega dopusta in se udeležijo protestnega shoda. Gasilci, ki so z vlado nedavno dosegli dogovor, tudi ne bodo stavkali, v njihovem sindikatu pa napovedujejo udeležbo na protestu.

Čeprav so v sindikatih poudarili, da gre za stavko vseh zaposlenih, h katerih so povabljeni tudi nečlani sindikatov, pa ni jasno, kolikšen delež zaposlenih se ji bo pridružil. Nekateri sindikati so namreč napovedali ločene stavke, tako bodo 12. februarja stavkali policisti, dan za tem sta stavko napovedala sindikat zdravstva in socialnega varstva ter sindikat delavcev v zdravstveni negi, 14. februarja pa bo stavka v vzgoji in izobraževanju, ki jo organizira Sviz.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
16. 01. 2018 11.25
+1
tale stavka javnjakov, bo najbolj ogrozila upokojence in zaposlene z nizkimi prejemki.
proletarec1
16. 01. 2018 11.21
+1
ORGANIZIRATI JE TREBA VSESLOVENSKO STAVKO.V SLOVENIJ JE ŽE OKOLI400000 REVEŽEV .TO PA JE ŽE ZNAK ZA ALAREM.V NASPROTNEM PRIMERU NAS BODO PARAZITI, ŠE BOLJ ISKORIŠČALI.
ROMELS
16. 01. 2018 10.53
+0
Več bomo prihranili, ker ne bo treba otrok voziti v šolo in vrtec itd, itd................. Te prihranke pa bomo dali za izlet.
ROMELS
16. 01. 2018 12.42
+1
cratos
16. 01. 2018 09.37
+3
Sindikalni zaupniki in predsedniki sindikatov. Ali berete komentarje! Narod je odločno proti ,da se vam dvignejo plače. Hočete kar miljardo. Ste vi normalni,ali kaj ?? Če, bi bil jaz predsednik vlade znižam vsem direktorjem plače na ravan predsednika vlade ,razliko pa razdelim najnižje plačanim uslužbencem v javnem sektorju .Torej najvišja plača v državi je predsednik vlade 4000€ in na dol ,nihče v državni upravi nebi smel zaslužiti več kot predsednik .Nek Direktor Zd. pa odnese domov 13.000€ kje si to še videl.Ko pride nova vlada bi morala na novo zastavit plačilno politiko. Sprejeti zakon o lažjem odpuščanju v javnem sektorju .Jim ponudit plačo,ki bi ustrezala sorazmerju predsednika vlade ,če nisi zadovoljen ADIJO !! Pojdi si iskat službo drugam. Ukinit minimalca ampak uredit urno postavko je lahko najmanjša toliko ( NA PAMET- 5€ NAJVIŠJA 9€) in mirna Slovenija.
cratos
16. 01. 2018 09.45
+1
Najlažje se je prisesat na državni sesek in cuzat pa še cuzat ,Slovenija pa tone.Mi smo vsi na isti ladji ,eni pa vrtajo trup,kaj se zgodi'? adja se potopi in
13klu?
16. 01. 2018 08.27
+1
Ker je večina Slovencev na zajamčenih dohodkih bi blo pa res noro da bi z davki od teh dohodkov plačevali ljudi ki manj delajo in so bolje plačani.
ROMELS
16. 01. 2018 08.17
+0
Naj se naredi statistika za obdobje stavke in se ugotovi prihranek v državni blagajni in prihranek pri ne stavkajoćih.
pepikrlinca
15. 01. 2018 22.52
+1
ma če vsi štrajkajo en teden. pa da novinarji ne bi pisali o tem....sej razen staršev otrok ,nihče drugi sploh ne bi opazili, da se štrajka....
gulmor
15. 01. 2018 22.42
+6
Žalostno je , da hočejo vsako leto višje plače. Vzdržujemo jih pa mi iz gospodarstva in proizvodnje s pol manjšimi plačami in ogromnimi prispevki.
Skalinada
15. 01. 2018 21.37
+0
A veste kaj! Jaz sem pa pred časom to naredil. Namreč izstopil iz javnega sektorja in se zaposlil v gospodarstvu. Še nikoli mi ni bilo lepše: osnovna plača cca 500 EUR višja kot prej v JS, ravno tako vsakega 5. v mesecu, variabilni del plače, o katerem JS samo sanja, tolikšnega regresa, kot smo ga bomo dobili februarja, še videl nisem, božičninca skromna, a je bila, sledi še nagrada za poslovno uspešnost.... Vsem bivšim sodelavcem v JS sporočam: če ste pametni, pojdite čim prej delat v zasebni sektor, pa vam ne bo treba prav nič stavkat!
Enmajstr
15. 01. 2018 22.25
+10
Mi v firmi tudi imamo enga takiga, ampak bo vsak čas na borzi, ker je totalno nesposoben.
Von_Clausewitz
15. 01. 2018 21.19
+5
Še opazil ne bom, ko bodo stokali, ups stavkali. ;)
Von_Clausewitz
15. 01. 2018 21.23
-1
Šolnikom pa bi predlagal, da naj poučujejo izven delovnega mesta pa ne bodo imeli majhnih plač, čeprav za moje pojme še to kar dobivajo je daleč preveč.
Skunk Works
15. 01. 2018 20.23
+4
Neizpodbitno dejstvo, ki se kaže sedaj po izkušnjah 25 let samostojnosti Slovenije , je sledeče: korenitejše spremembe v političnem življenju, v delovanju države in njenih podsistemov in posledično gospodarskem življenju in življenju navadnih ljudi, so mogoče le v naslednjih treh primerih: 1. - Ko bo (če bo kdaj) desnica osvojila 60 +% glasov na parlamentarnih volitvah,......2. - Ko bo zaradi naraščajočega javnega dolga (sploh v primeru ponovitve globalne krize, ki jo nekateri že napovedujejo) prišlo do zloma javnih financ, bankrota države in ponovitve grškega scenarija v Sloveniji, in 3. - v primeru širše mednarodne nestabilnosti, vojaškega konflikta ali elementarne nesreče večjih razsežnosti......Do takrat pa se bo tale satus-quo bojl ali manj nemotemo vlekel naprej, med drugim torej porazno stanje v bolnišnicah in zdravstvu, nizke penzije in plače navadnih ljudi izven JS + nižji sloj JS, delovanje pravne države za vse "enako", izseljevanje desettisočev mlajših sposobnih slovencev, ki jih bodo nadomeščali prišleki - koristniki socialnih transferjev, itd, itd, ......kljub deset in deset tisočev komentarjev tukaj...
vox populi
15. 01. 2018 20.13
+12
Pa še nekaj ko so stavkali v Luki Koper so delavci povzročili ne samo OGROMNO gospodarsko izgubo AMPAK GROMOZANSKO. Kaj pa ta javni sektor nima nobenih stroškov stavkanja????? Aja javni sektor ne povzroča škode ampak samo koristi sama sebi.
TOX6
15. 01. 2018 20.29
+9
Če javni sektor stavka je celo dobiček ker ne delajo vsakodnevne izgube!
DAEMONIUM
15. 01. 2018 20.01
+17
To javno upravo je treba prepoloviti, ni logicno da je danes vecja kot v casu yuge ko je bilo 21 milionov ljudi. 221 obcin?? Kdo to placuje?? Sodnikov glede na stevilo prebivalcev vec kot v Nemciji a popolna nesposobnost. Tistega ki ga je varnostnik pregledal in drugi dan njegovega sefa na TV..halo, v vsaki normalni drzavi bi to poslali psihiatru ne pa da se gredo sodnike, poden od podna in vse to placuje narod ki ima minimalca in bedni penzionisti s 500 eur da ima lahko ta jara gospoda place od 3000 eur naprej. Poden od podna, ta drzava naj cimprej crkne ker imajo od nje korist le tajkuni, lopovi in njena uprava ostali pa crkujejo na obroke!
schlamastika
15. 01. 2018 20.17
+3
TOX6
15. 01. 2018 20.01
+20
ODPUŠČANJE je edina tema s sindikati javnega sektorja-realno min 50% go home
resslovenka
15. 01. 2018 19.44
+14
Še to...kdo od spoštovanih šolnikov pa je na minimalcu? So pa poklici tudi v JS , ki so. Tisti, o katerih je bilo že mnogo rečnega. Sedaj se bo minimalna plača dvignila za 25 Eur neto? Koliko se je pa direktorjem in zakaj? Odkrito norčevanje, le to lahko rečem.
resslovenka
15. 01. 2018 19.39
+11
Zelo nepravično do delavstva v gospodarskem sektorju. Mnogi delajo za minimalca, ne dobijo regresa, plače z zamudo ali sploh ne, letijo na cesto takorekoč čez noč. V JS tega ni. Plače 5. ali 10. v mesecu redno. V primeru " viškov" prerazporeditev. Reden regres. V redu, ampak koliko je delovnih mest v JS, ki so sami sebi namen, pa svetovalcev ki so že izpolnili pogoje za upokojitev. Zakon bi morali spremeniti na način, da se delavca, ki izpolni pogoje za pokoj upokoji avtomatsko in brez razlik. Delovna mesta pa zapolniti z mladimi, ki ne najdejo zaposlitve. Nekdo je omenil upokojence. Veste spoštovani, mi smo svoje prispevali v pokojninsko blagajno vsa delovna leta. Mirno trdim, da še dolgo ne bom "pokurila" svojega prispevka. Problem so pokojnine tistih, kibso se upokojili po posebnih pogojih in z benificirano delovno dobo. Absolutno bi se morale njihove pokojnine črpati iz posebnega sklada in ne iz prispevkov tistih, ki bonitet pač nismo imeli. Tako je pa vse en "smoren", ki nima ne repa ne glave. In v bistvu je zelo preprosto ampak volje ni nobene.
draghci
15. 01. 2018 19.45
+3
Ja pejte na cesto, ane, saj firme se bašejo od dobičkov. Kdo vam je kriv, e se ne znate združit in udart po mizi. mi vas podpiramo, ker vemo, da denar je. samo nepravično je porazdeljen. Dobički še nikoli niso bili tako visoki, kot leta 2017. Torej? A mate kaj logike.
JApajaDAja
15. 01. 2018 19.49
+10
realni sektor, korajžno...stopite skupaj, saj financirate 80% js!
schlamastika
15. 01. 2018 20.15
+4
Če gr na cesto realni sektor ki vas plačuje, firma gladko ukine delovna mesta... In je konec vsega... Vi pa štrajkate popolnoma neutemeljeno in država zasadi tega še bolj obremeni nas, ki prispevamo v proračun in vas plačujemo...
Von_Clausewitz
15. 01. 2018 21.22
+4
Za nas v realnem sektorju je 13 plača znanstvena fantastika ;)
vox populi
15. 01. 2018 19.35
+3
Zahtevajte od teh šolnikov naj JASNO IN GLASNO že enkrat POVEDO KOLIKŠNA NAJ BI BILA PRIMERNA MINIMALNA PLAČA ZA ŠOLNIKE, Govorim o minimalni plači in nato naj odkrijejo postopek dvigovanja plač na posamezen nivo. Predvsem pa podatek o PRIMERNI MINIMALNI PLAČI za državo Slovenijo.
draghci
15. 01. 2018 19.46
-5
Saj vemo kakšna je minimalna plača v sloveniji, kaj jo šolniki določamo?
schlamastika
15. 01. 2018 20.17
+4
Ne, samo večina šolnikov ne dela kot bi mogla, plače pa še vedno dobiva normalne, moralo pa bi biti kot v gospodarstvu... Stimulativni dohodek...
vox populi
15. 01. 2018 20.17
+0
Ne ne gospa ali gospod ne govorim , da šolniki določijo minimalno plačo za zaposlene na splošno AMPAK DA DOLOČITE PO VAŠEM MNENJU KOLIKŠNA NAJ BI BILA VAŠA PRIMERNA MINIMALNA PLAČA ZA ŠOLNIKE in ne na splošno.
biggbrader
15. 01. 2018 19.20
+10
Ne bo šlo drugače, kot da delavska raja ponovno naredi pohod od Ruskega Carja do parlamenta in da parlamentarce izstrada v lastnemu hramu. Kje si naslednik Franceta Tomšiča, da nas popelješ nad izkoriščevalsko svojat !?
JApajaDAja
15. 01. 2018 19.18
+10
to zgleda kot mini -z maxi posledicami-državni udar! preveč sinhronizirano, da bi bilo naključje! da so nekateri premalo plačani za svoje delo-drži...samo v js jih cca 40% hodi samo v službo.....to je narobe!
mallonge
15. 01. 2018 19.06
+9
Ta minister je navaden pijanec s službenim avtom po meri za prevoz inštrumentov in godenjem po lokalih v sitne nočne ure. Kako naj on zastopa interese vlade, če pa je v šrartu nedelaven in nestrokoven pa še vsaka kvazi ministrica podpisuje plačne sporazume.
mallonge
15. 01. 2018 19.08
+5
Edini rezultat mu je generalni štrajk celega javnega sektorja in to zaradi nedela in nestrokovnosti.