Slovenija

Kakšen je načrt za podnebne spremembe?

Ljubljana, 16. 02. 2010 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Akcijskega načrta za izvedbo strategije prilagajanja kmetijstva in gozdarstva podnebnim spremembam še ni. Pristojni odbir DZ je zato sklenil predlagati vladi, naj tovrsten načrt pripravi.

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes razpravljal o izvajanju strategije prilagajanja slovenskega kmetijstva in gozdarstva podnebnim spremembam, ki jo je vlada sprejela junija 2008. Odbor je opozoril, da akcijskega načrta za izvedbo te strategije še ni, zato je sklenil vladi predlagati, naj ga pripravi.

Na predlog predsednika odbora Franca Bogoviča (SLS) so člani odbora sklenili predlagati vladi, da zadolži ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, naj pripravi akcijski načrt za izvedbo omenjene strategije in ga predloži vladi v roku šestih mesecev.

Slovenija je še brez akcijskega načrta za prilagoditev podnebnim spremembam.
Slovenija je še brez akcijskega načrta za prilagoditev podnebnim spremembam. FOTO: Reuters

Kot je uvodoma pojasnil generalni direktor direktorata za kmetijstvo na kmetijskem ministrstvu Branko Ravnikar, je ministrstvo pripravilo osnutek akcijskega načrta, nato pa je vlada januarja letos njegovo pripravo razveljavila, in sicer zato, da se ta pripravi v okviru splošne podnebne strategije.

Ministrstvo sicer po besedah Ravnikarja in ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika nadaljuje z izvajanjem strategije prilaganja kmetijstva podnebnim spremembam.

Ravnikar je izpostavil, da želijo, da se na državni ravni pripravi podnebna strategija, h kateri bi se priključil akcijski načrt o izvedbi strategije prilagajanja slovenskega kmetijstva in gozdarstva podnebnim spremembam.

Bogoviča je zanimalo, kdo je predlagal tak sklep vladi, v.d. direktorja službe vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih pa mu je odgovoril, da je pobuda prišla z njihove strani, saj so mnenja, da se ta pripravi v okviru nacionalne podnebne strategije.

Stritih je spomnil, da je službo vlade za podnebne spremembe vlada ustanovila junija lani, z delom pa so začeli novembra. Pred službo sta letos dve glavni nalogi, in sicer nacionalna podnebna strategija in zakon o podnebnih spremembah.

Dokument kmetijskega ministrstva ni širše usklajen.
Dokument kmetijskega ministrstva ni širše usklajen. FOTO: Reuters

Tako v zakonu kot strategiji se bodo na eni strani posvetili blaženju oz. preprečevanju podnebnih sprememb, na drugi strani pa prilaganju na podnebne spremembe, je izpostavil. Dodal je, da je strategija, ki jo je pripravilo kmetijsko ministrstvo dobrodošla za širšo strategijo, ki jo bodo pripravili.
Lučka Kajfež Bogataj z ljubljanske biotehniške fakultete je ravno tako opozorila, da se je pri akcijskem načrtu precej zaustavilo, saj ima osnutek zadnji datum maj 2009. Navedla je še, da se prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe ni začelo s to strategijo, ampak je pred njo potekala dvoletna raziskava. Ob tem je poudarila, da so analize podlaga za strategije.

Skrb, da ta dokument kmetijskega ministrstva ni usklajen širše, je izrazil tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Ciril Smrkolj, ki je ocenil, da bi moral akcijski načrt o izvedbi strategije prilagajanja slovenskega kmetijstva in gozdarstva podnebnim spremembam potekati vzporedno s strategijo.

Tudi generalni direktor Agencije RS za okolje (Arso) Silvo Žlebir je pričakoval nadaljevanje aktivnost na področju prilaganja kmetijstva klimatskim spremembam v smislu akcijskega načrta. Kot je poudaril, Arso sodeluje pri treh stebrih boja proti podnebnih sprememb, in sicer pri blaženju, prilagajanju in spremljanju podnebnih sprememb.

Pavel Gantar (Zares), ki se je seje udeležil kot nadomestni član, je dejal, da bi moral biti v razpravi o podnebnih spremembah v ospredju zakon o podnebnih spremembah. Kmetijsko strategijo je pohvalil, saj ima kar nekaj pozitivnih elementov, hkrati pa ocenil, da je ta dokument bolj resolucija kot strategija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brejakuzla
12. 07. 2010 18.21
če bi imeli strategijo bi že zrihtali hitro železnico, ne da v lJubljano Maribor vsak dan pripelje 200.000 avtomobilov!
brejakuzla
12. 07. 2010 18.20
vodo bodo pretakali iz kozarca v kozarec!
brejakuzla
12. 07. 2010 18.20
miha.123
17. 02. 2010 13.45
@think.twice - na žalost imaš prav - samo so pa še vedno edini, ki objavijo vsak kaj od tega na področju klimatologije, gso,... in podobnih STRAHOV (ki so notri prazni, zunaj jih pa nič ni), s katerimi nas zasipavajo Wagnerce, Lučke, Gori, Komati in njim podobni in ki VEDNO dobivajo elitne termine v medijih !
petdan
17. 02. 2010 11.47
Saj vendar strateški načrt za podnebne spremebme že imamo: izgradnjo TEŠ 6.
agakhan
17. 02. 2010 09.03
@think_twice In še Mladina izgublja na področju okolja kredibilnost s svetlobno hitrostjo. Dve tri številke nazaj preberite analizo okoljskih ministrov od osamosvojitve naprej. Kaj pravite, kdo je ocenjeval delo prvega - Jazbinška. Nihče drug kot njegov tedanji državni sekretar in današnji šef klimatske službice Jernej Stritih in Jazbinškova "piarovka" Vida Ogorelec Wagnerjeva. Res kredibilno in neodvisno.
Tonček Balonček
17. 02. 2010 07.28
Problem je v tem, ker so te podnebne spremembe en navaden nateg!
think_twice
16. 02. 2010 22.08
Odpri oči: Me veseli da nas je kar nekaj, ki preberemo še kaj več kot naše časopisje. Svetla izjema je sicer Mladina, ki sem in tja (sicer previdno) le podvomi v dogmo "klimatskih sprememb", ostali so raje tiho. Kako tudi ne bi bili če pa vse politične opcije tulijo v en glas, da je "globalno segrevanje" znanstvena resnica in da nas reši le odrekanje. V stilu "človek je grešno bitje", in ker smo grešili, ne smemo več uporabljati avtomobilov, letal, gretja hiš ampak samo ponižno plačevati vse večje davke za "alternativne vire energije". Našteti nesmisli IPCCja so kot veš le majhen delček neodgovornosti, danes je znano, da so bile ponarejene vse tri podatkovne zbirke temperature, ne le ona v CRU tudi obe ameriški (tam so preprosto izbirali le tiste postaje, ki so kazale na povečanje konec 20. stoletja). Skratka, pretiravali so prek vseh meja, kot edino razlago za zmerno povečanje temperature v zadnjih 25 letih (primerljivo s prejšnjimi podpovprečno nižjimi) so ves čas opozarjali le na CO2, vse ostale možne dejavnike pa povsem ignorirali. Žalostno in povsem neznanstveno. Ker pa tovrsen način dela odgovarja medijem in seveda še posebej politiki (ki se rada pokaže kot zaščitnik ljudstva), je nastala vsa ta farsa. In ne pozabite, da aktivisti tipa "nevladnih organizacij" prejemajo za svoje "delo" plačilo neposredno iz proračuna, tako državnega kot evropskega. Stara in preizkušena taktika.
miha.123
16. 02. 2010 22.07
@odpri.oci - mislim, da je skrajni čas, da začnemo ustanavljati združenja "dravega razuma", ki bodo protiutež popolnoma zblojenim eko-histerikom, ki brez absolutne vsake znansstvene ali logične osnove širijo paniko po svetu,... S skrajno prozornim motivom financiranja lastnih "inštitucij", ki ne delajo ničesar produktivnega, morajo pa se preživeti,... in producirajo bolj in bolj histerične novice, ki jih (žal) popolnoma nekritični mediji papagajsko ponavljajo. Saj zgodovina bo Wagnerjevo pa Bogatajevo pa Komata in podobne "primerke" postavila na svoje mesto - samo bodo pa s svojo agresivnostjo in lažmi povzročili veliko škode.
Odpri.oci
16. 02. 2010 20.02
(nadaljevanje) . In še komentar na prispevek na TV, kjer so (podobno kot Al Gore - verjetno je imela prste vmes spet Ogorelec-Wagner-jeva), kjer so prikazali Piran, potopljen za 6 metrov.... in opustošeno Lipico..... Tipičen način "ustrahovanja" ljudi, ki se ga ne bi sramoval niti Goebels. In to vse zato, da bo par nesposobnih "strokovnjakov" in odpisanih politikov grelo svoje riti na novo ustanovljenem Uradu za podnebne spremembe !!!! Kdaj bomo ustanovili še Urad za zemeljsko gravitacijo ? In še cel kup uradov za zadeve, ki so povsem normalne ??? .
Odpri.oci
16. 02. 2010 19.59
V Sloveniji smo zopet žrtve popolne medijske in politične cenzure. Na svetovni sceni se DNEVNO pojavljajo dokazi, da je IPCC AR4 iz leta 2007 popolnoma zlagan, da so politiki najprej napisali "povzetek za odločanje", potem so morali pa takoimenovani "strokovnjaki" svojo znanost prilagajati političnim zahtevam. Poleg tega se v mednarodnih dokumentih Slovenija omenja kot podpisnica Copenhagen Accord-a, čleprav je to dokument, ki ga je PO (!!!) konferenci vsilil Husein Obama in predvideva obveznost znižanja CO2 za USA 17% glede na 2005, za Evropo pa 30% glede na 1990. Kakšna je razlika sploh ni potrebno posebej poudarjati, saj se bodi ZDA "vrnile" na nivo leta 2003, Evropa pa na nivo leta 1950 (industrijsko gledano) !!! In tak dokument je podpisala tudi Slovenija ????? . In kako izgleda vsiljevanje birokratskih rešitev v praksi ? . Pred IPCC histerijo na danskem sem Slovenski vodji delegacije poslal en dopis. V odgovor sem prejel naslednje (citiram) : Spoštovani g. "Odpri.oči", strinjam se z vami, da mora biti človek kritičen in ne sme kar slepo sprejemati ugotovitev, ki mu jih drugi servirajo. Vendar pa, ali mislite, da se da soditi o povprečni globalni temperaturi in globalnem ogrevanju na osnovi podatkov ene same postaje na Zemlji? Po mojem ne. Poleg tega naj vam povem, da se IPCC ukvarja tudi s t.i. klimatsko variabilnostjo, ne samo z globalnim segrevanjem. O tem je celo objavil knjigo, v kateri je ugotovil, da se z globalnim segrevanjem ta variabilnost povečuje. Dalje, IPCC ne trdi, da so njegove ugotovitve 100-odstotne, ampak jim prida ustrezno stopnjo verjetnosti. Pri nekaterih ugotovitvah je verjetnost tako velika, da ni pravega vzroka za dvom. Torej, z vašimi ugotovitvami se ne moram strinjati. Ste pa lahko mirni, v Koebenhavnu ne bom podpisal nobenega dokumenta. Če bo ta mesec tukaj ali mogoče prihodnje leto kje drugje sprejet nov sporazum, ga bo moral ratificirati naš Parlament, da bo za Slovenijo postal veljaven. Lep pozdrav, Andrej Kranjc . Ob dejstvu, da je CRU DOKAZANO ignoriral podatke merilnih postaj v sibirijiin v okolici Bajkalskega jezera, upošteval pa meritve na strehah blokov, postavljene tik ob ventilatorjih klima naprav.... mar res lahko verjamemo tem "izračunom"?. Še posebej, ko vemo, da je več znanstvenikov prosilo za "surove podatke", da bi lahko sami izračunali povprečje, pa jih niso dobili ???? In kakšen je bil izgovor ? ZARADI POMANJKANJA PROSTORA NA DISKU so jih zbrisali ????? Univerza, ki prejme več 10 mio EUR /leto za izračun povprečnih temperatur nima 100 EUR, da kupi 1TB disk ???? V to lahko verjame samo popoln .diot. Tudi o tem, da je IPCC objavil knjigo - hahahaha- ravno prej omenjeni IPCC AR4, za katerega je prav tako dokazano, da nima nikakršne znanstvene podlage... V njem namreč tudi trdijo, da do 2035 ne bo več ledenikov v Himalaji ??? In za več "znanstveno dokazanih člankov" se je izkazalo, da so zgolj prepisani pamfleti iz reklamnih sporočil raznih EKO teroristov ??? To knjigo mi omenjajo kot "referenco" ???? . Pa pustimo "znanstvena dognanja" in poglejmo zadnja dva stavka !!! . "Ste pa lahko mirni, v Koebenhavnu ne bom podpisal nobenega dokumenta. Če bo ta mesec tukaj ali mogoče prihodnje leto kje drugje sprejet nov sporazum, ga bo moral ratificirati naš Parlament, da bo za Slovenijo postal veljaven. " . Zato sprašujem.... KDAJ JE SLOVENSKI PARLAMENT RATIFICIRAL TA SPORAZUM ???? . Sicer dvomim, da t.i. "strokovnjaki" berejo forume, saj so "nad-ljudje" in jih mnenje navadnih ljudi ne zanima, pa vseeno - je KDORKOLI IZMED VAS zasledil, da je Slovenija ratificirala ta "dokument" ? . In še komentar na prispevek na TV, kjer so (podobno kot Al Gore - verjetno je imela prste vmes spet Ogorelec-Wagner-jeva), kjer so prikazali Piran, potopljen za 6 metrov.... in opustošeno Lipico..... Tipičen način "ustrahovanja" ljudi, ki se ga ne bi sramoval n
agakhan
16. 02. 2010 19.23
@foreverblue Komisarka za klimatske spremembe je pa res dokaz za klimatske spremembe!!! Tale je pa res vrhunska. Tudi v egiptu so verjeli v nezmotljivost faraonov..
goso
16. 02. 2010 19.05
A kkšen načrt za Triglavski ledenik. Kva se pa pr ns še druzga spreminja, nej že kdo pove, lepo prosm.
think_twice
16. 02. 2010 18.55
Samo malo: podnebne spremembe ali globalno segrevanje? Ker se svet že dve leti ne greje ampak več kot očitno hladi, ali mogoče razpravljamo o tem, kaj storiti, da ne zmrznemo? To bi bilo mogoče dobro premislit, preden zapremo termoelektrarne :)
foreverblue
16. 02. 2010 18.37
@agakhan: Glede na to, da imamo poleg Potočnika tudi komisarko za podnebne spremembe, bi rekel, da so le-te kar solidno dokazane. Bi težko rekel, da se v Bruslju ravnajo po vaških govoricah in izvajanjih svetovno priznanega strokovnjaka Alkalaja.
agakhan
16. 02. 2010 18.28
Nobene strategije dokler mednarodna konferenca na načelu enakopravnega sodelovanja ne sooči znanstvene argumente ali je človek res krivec za klimatske spremembe ali ne in ali se planet ohlaja ali segreva. Halo gospoda,ali sploh spremljate,kaj se dogaja po svetu?
miha.123
16. 02. 2010 18.10
Načrt za prilagajanje podnebnim spremembam, je seveda potrebno imeti. Na vso srečo je ta proces zelo počasen in govorimo o več desetletjih - do stoletjih,... Tako da par mesecev tule,... ni ravno krize :-)
LexLuthor
16. 02. 2010 17.59
Ledene dobe se žal ne da preprečiti. Najbolje, da nam organizirajo nakup parcel v Sahari. Tam bo takrat vse zeleno :). Jaz se bom potegoval za kako v bližini morja...