Slovenija

Problematična komunikacija med zdravniki in bolniki: Težave zdravstva niso izgovor za pomanjkanje empatije

Ljubljana, 08. 01. 2017 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kako zdravniki komunicirajo z bolniki? Dobite pri njih tudi razumevanje, toplo besedo, zadostno razlago? Se počutite kot človek ali le kot številka? Da veliko zdravnikov ne premore dovolj empatije, opozarjajo tudi zdravniki sami.

Zdravnica in bolnik
Zdravnica in bolnik FOTO: POP TV

Ko zbolimo, od svojega zdravnika pričakujemo, da nam bo pojasnil, kaj je narobe, in povedal, kako bomo lahko ozdraveli. Zdravniki so v času bolezni, še posebej če je ta huda ali neozdravljiva, naše upanje. Zato je zdravnikov odnos do nas izjemno pomemben. A najbrž se je tudi vam že kdaj zgodilo, da vas je zdravnik na hitro odpravil. Da ni imel dovolj razumevanja, da je manjkal človeški odnos. A ker se mudi, ker ni denarja, ker so čakalne dobe, stres ... je komunikacija problem. Tudi zato se pogosto zaplete, primeri eskalirajo ...

Da veliko zdravnikov ne premore dovolj empatije, opozarjajo tudi zdravniki sami. Prav zato se mladi zdravniki zdaj tega učijo. Ne le zdravnikova strokovnost, tudi njegov odnos in njegova komunikacija sta namreč za bolnika zelo pomembna.

Kje so težave in kje rešitve? In kako se do zdravnikov vedemo bolniki? Kakšen je začaran krog, zaradi katerega so v stiski tako bolniki kot zdravstveno osebje? Kako stvari spremeniti na bolje?
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario64
09. 01. 2017 18.01
+6
razlika med bogom in zdravnikom je.bog ve da ni zdravnik,zdravnik pa misli da je bog
resort
09. 01. 2017 17.52
-2
Ne mešat osebne zdravnike in specialiste. Sicer pa velja, odnos dveh oseb je zasnovan na spoštovanju in razumevanju z obeh strani. Da prideš do specialistov, pa ni problem zdravnika, ampak sistema.
flexi22
09. 01. 2017 16.38
+2
ja zdravniki so da dajejo žegen . ko delavci zbolevajo na določenih delovnih mestih .pa rečejo vi ste ne zmožni za delo .in tu se konča za njih .delodajalec dobi novega delavca in je vse dobro zanjih . ko bo šlo določeno obdobje mimo bo spet ista pesem delavec bo zbolev delodajalec bo spet zaposliv novega delovca IN SMO V KROGO .ti zdravniki bi morali predlagat nevem komu...?? da bi pregledali delovno mesto
Tomvojo
09. 01. 2017 15.48
+7
Poleg nove kolektivne pogodbe bo treba tudi kako novo zaprisego sprejet. Zdajšnja pri veliki večini ne velja več
jung
09. 01. 2017 17.49
+3
Namen zaprisege je le ta, da na svečani podelitvi pridejo staršem in bližnjim solze v oči. Potem pa ...kako je že tista od našega Kreslina.....mali bogovi...................
Transformerji
09. 01. 2017 12.44
+12
Bom zaključil s tem: ni problematična samo komunikacija, problematičen je ves zdravstveni sistem - od takrat, ko smo izgradili najmodernejši center UKC, se je pojavila korupcija, mafija. Do takrat so zdravniki dobivali samo kakšno vrečko za hvaležnostk, potem se je pa začelo širše podkupovanje, znenski so bili vedno večji, potem smo dobili korupcijo in mafijo na čisto samem vrhu. Tudi Cerar in njegova ministrica tega ne moreta odpraviti, tudi vsi predsedniki vlad in njihovi zdravstveni ministri tega niso naredili! Kajti vsi se in so se zavedali - če bi hoteli naredili red, bi bile nove volitve, upor pa bi bil sprožen tudi s pomočjo plačanih medijev!
Transformerji
09. 01. 2017 14.12
Principat
09. 01. 2017 15.43
+4
korupcija v UKC je v desetih letih enaka novemu takemu UKC , normalno da ta vlada to ne more popravit ,, saj se je od 2005 !! samo nadgrajevalo (Skaza molči o grožbjah , se pa ve izvor )
Tomvojo
09. 01. 2017 15.51
+0
Z malo truda tudi šibico na žajfi prižgeš.
Darko32
09. 01. 2017 11.52
+8
Če gledamo to področje vidimo, da jim ni v interesu skrb za delovne pogoje ampak kako obgoljufati proračun in si zagotoviti čimveč sredstev za svoj žep. Tukaj bi bilo dobro slišati kje je ta zdravnik medicine dela aktiven in kako. Če gledamo globalno na ta primer je potrebno delavca čimbolj uničiti, da čimprej gre k MATILDI in potem je za ZPIZ takšen primer dobiček. Zato ga bodo vsi v JU podpirali. Kot pa navajaš je celo osebni zdravnik in specialist se zgražal nad tem početjem. Jaz si upam trditi, da je primer, katerega si videla samo slika sistemske korupcije v zdravstvu in meče slabo luč na POŠTENEJAKE V ZDRAVSTVU IN NA DOBRE ZDRAVNIKE. ZAto je potrebno takšne primere v detajle razčisititi in zmetati barabe iz zdravstva.
resslovenka
09. 01. 2017 10.29
+8
Mislim da ga ni , ki ne bi imel pripombe na delo zdravnikov . Vsi smo dali čez neke določene izkušnje, ki zdravnikom ne morejo biti v ponos. O tem, koliko vlagamo v to, da postanejo kar so je škoda besed. Ne bom razlagala izkušnje iz družinskega kroga, ki je še v teku. Povem pa vam, da ti "zdravnik " na področju medicine dela lahko zeloooooo oteži pot za določeno delo. Z dobesednim izživljanjem nad kandidatom za določeno delovno mesto. Celo osebni zdravnik in specialist sta zgrožena. Ker...kandidat izpolnjuje popolnoma vse pogoje, brez ene same pripombe. Ko poslušam ne predsednika zdravniške zbornice (če je še isti gospod) se zavem kako prazno je njegovo besedičenje. V bistvu se nihče ne želi soočiti z realnim stanjem v "posvečeni" združbi.
Darko32
09. 01. 2017 11.53
-1
Če gledamo to področje vidimo, da jim ni v interesu skrb za delovne pogoje ampak kako obgoljufati proračun in si zagotoviti čimveč sredstev za svoj žep. Tukaj bi bilo dobro slišati kje je ta zdravnik medicine dela aktiven in kako. Če gledamo globalno na ta primer je potrebno delavca čimbolj uničiti, da čimprej gre k MATILDI in potem je za ZPIZ takšen primer dobiček. Zato ga bodo vsi v JU podpirali. Kot pa navajaš je celo osebni zdravnik in specialist se zgražal nad tem početjem. Jaz si upam trditi, da je primer, katerega si videla samo slika sistemske korupcije v zdravstvu in meče slabo luč na POŠTENEJAKE V ZDRAVSTVU IN NA DOBRE ZDRAVNIKE. ZAto je potrebno takšne primere v detajle razčisititi in zmetati barabe iz zdravstva.
resslovenka
09. 01. 2017 12.26
+3
Jasno! Obelodanila bom primer. Čakam na izid zadeve. Točno vse...kje, kdaj, za katero delovno mesto. Mislim, da dovolj povesta ta dva komentarja- Osebni zdravnik: "Ah , a je ta normalen?" Specialist: "Saj ne morem verjet." Pregled pri specialistu je plačal kandidat sam. Kot dokaz! No, moje mnenje je, da ima ta dotični "zdravnik medicine dela" v glavi izbor nekoga drugega. Ne bom tiho, če se to izkaže kot resnica!
ULT0P40
09. 01. 2017 10.19
+7
Zdravstveni sistem je odraz vsega negativnega v naši družbi.Mineštra brez primere,ki je vedno manj užitna.Zdravniki kot vrh te piramide so z vsakršno politiko v samostojni Sloveniji vzpostavili sistem,ki je grabežljiv in ne za ljudi,ki ta sistem plačujejo.Zdravnik v bilokateri ambulanti so samo ljudje.Če je nekdo prijazen še ne pomeni,da je dober in obratno.Če si v takem poklicu pač ni zaželjeno ,da ne gojiš empatijo do pacientov,pa če ti je nekdo še tako zoprn.
anjerd
09. 01. 2017 08.58
+4
Na vsakem vrtu rase plevel, ki ga je potrebno očistiti. Žal so tisti največji škodljivci vodstveni kader, ki ne prepozna plevela, ker ščitijo eden drugega-svoje položaje. V glavnem, menedžiranje je v zdravstvu španska vas, je pa zelo dobro poznana korupcija.
nono1234
09. 01. 2017 08.22
+11
Eno zagotovo drži: Slabo mnenje o zdravnikih ustvarjajo zdravniki sami. Dokler bodo tako naduti, tako prepričani, da so nad vsemi, da jim je vse dovoljeno in da lahko odločajo o našem življenju, tako dolgo bomo pacienti to opazili. Zakaj neki en zdravnik misli, da je boljši od dobrega inženirja. Zakaj so si nadeli pripis dr., inženir pa tega ne upa pripisati, ker bi zvenelo prepotentno, narobe svet. Ja, tako jih vzgajajo in to jim ugaja. Ni ga človeka, ki ne bi mogel navesti vsaj nekaj slabih izkušenj z zdravniki. Na zahodu vzamejo kredit, da se šolajo in takšen zdravnik ima drugačen odnos do svojega dela. Pri nas jim plačamo mi, da lahko potem zviška gledajo na nas. Ko jih izšolamo, lahko gredo kamor želijo, ne da bi odslužili vsaj svoj dolg do družbe, spet narobe svet. Vsi študiji morajo biti plačljivi, ker le s plačljivimi študiji bomo producirali kvaliteten kader in to tisti kader, ki ga zares potrebujemo.
Tomvojo
09. 01. 2017 08.07
+0
Problem čakalnih vrst bodo rešil tko da boš čakal doma v pripravljenosti , tako kot zdravniki, samo ne boš dobil nič plačano. Ka sem brihten.
pikam_dopust
08. 01. 2017 22.42
+48
Razlog je preprost. Tja se vpisujejo zato, ker je a) ugled, b) veliko denarja. Saj to, da je treba "malo v usrane gate pogledat", se bo pa sine že privadil, a ne? Tudi previjanja plenic se da navaditi, a ne? To je bistvena filozofija staršev. Potem pa njihovi otroci vstopijo na MF, tam se pa spet naposlušajo, kakšna elita da so. Ja, čemu bi se po tako sistematični indoktrinaciji o svojem vzvišenem položaju kdor koli ukvarjal s pacienti, a ne? In dokler se bo sistematično delalo na tem, da je zdravnikov premalo (pa raje plačujemo nadure crknjenim ljudem), toliko časa se tudi nihče od njih ne bo potrudil, da bi bil boljši. Čemu bi se mučil? Vsi vemo, da v takem sistemu vzameš vsakega, da te sploh kdo pogleda. S kvaliteto se nimaš kaj ukvarjati, ker izbire itak nimaš. Torej vzameš nekoga (kogar koli že), ali pa nimaš nikogar. Zelo preprosto. Zakaj imamo tako malo specializacij, pa preverite pri predsedniku zdravniške zbornice, ki se nadvse trudi, da bi čim bolj olajšal življenje (beri: privlekel kar največ "strank") zasebnim zdravnikom.
TNT4U
08. 01. 2017 22.11
+25
Zdravniki bi morali vedeti, da so se SAMI odločili za ta poklic in, da je to izključno delo z ljudmi. Poleg tega je zdravstvo storitvena dejavnost kar pomeni, da so izvajalci odvisni od odjemalcev storitev. Pri nas pa se hvalimo, da imamo javno zdravstvo in, da velja nered v zdravstvu, a ga (žal) nihče ne želi urediti, ker vsem odgovarja, da lahko počnejo kar jim paše, tudi zdravniki se lahko mirno požvižgajo na paciente, saj bodo plačo v vsakem primeru prejeli. Tako pridemo do zaključka, da je prijaznost zdravnika do pacienta zgolj njegova dobra volja in nikakor ne obveznost.
jung
08. 01. 2017 22.09
+17
O tej temi,ki ste jo načeli bi lahko pisali knjige.Empatija kot tudi druga čustvena stanja so poglavje zase. Poanta je v tem,kako se mlad človek odloča (po domače povedano) kaj bo oziroma kje se nekako vidi.Tudi odličnjaki ,ki končajo gimnazijo so mnogokrat v precepu, kam naj ? Vseh možnih točk imajo več kot dovolj in vsak faks jih sprejme. Potem so tu še starši, pomembni znanci,ki te tavajoče odličnjake usmerjajo pač po svojih prepričanjih. Tako gredo nadobudni fantje in punce na medicino. A potem je druga zgodba.Treba je delat z ljudmi in to ne samo z ideanimi ampak z bolnimi, polnimi vseh raznih problemov . Mislim ,da je zdravstvo zelo občutljiva zadeva ,ki zahteva celega človeka. In spet smo na začetku. Eni so za, eni pa bi si morali izbrati drugo profesijo.
Trollka
08. 01. 2017 22.07
+9
Jaz sem z svojim osebnim zdravnikom v domačem kraju zelo zadovoljen. Super oseba, zelo korekten, prijazen, lahko se pogovarjam z njim o svojih problemih, skratka ni da ni. In verjetno vas ima večina z lokalnimi in družinskimi zdravniki zelo dobre izkušnje. Čisto drugačni odnosi pa so v Mariborskem UKCju in dispanzerju, kjer sem opravljal pregled za vozniški izpit. Pri večini teh zdravnikov pa res vidiš, da so finoče, da se jim gre samo za kariere in dobro plačano službo, ne vzamejo si trenutka za sočloveka in ne pokažejo niti malo empatije. Pri zadnjem pregledu mi je zdravnik tako "robotsko" dajal navodila, da sem se že njega ustrašil, da mi bo kaj slabega povedal. In največje packarije v zdravstvenem sistemu se zgodijo ravno v teh mestnih klinikah, ker vladajo robotski odnosi. Veliko probemov bi se v zdravstvu rešilo že, če bi bili zdravniki bolj spoštljivi do pacientov. Ni pa to edini vzrok za takšen kaos, velik del nosi tudi politika in pa pogoltne zavarovalnice, zaradi katerih se čakalne dobe daljšajo. Ravno ta teden sem dobil obvestilo, da se mi je mesečna premija zvišala za 2 evra. Barabe požrešne!
Darko32
09. 01. 2017 12.01
+4
Da nebo pomote takšnih zdravnikov je v Sloveniji kar nekaj. So z dušo in srcem v svojem poklicu in ga opravljajo pošteno. Res pa 1/3 kriminalcev v zdravstvu, katerim je glavni cilj kako si napolniti čimbolj žepe in pozabljajo na osnovno poslanstvo katerega opravljajo. Že prej pa se zaščitijo tako, da priredijo kartoteke in potem dajjajo krivdo na vse drugo. ŽAl to svinjarijo podpria tudi ZDRAVNIŠKA ZBORNICA.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
08. 01. 2017 21.48
+11
Obstajajo slabi zdravniki, a obstajajo tudi slabi pacienti.... To so pacienti, ki dvakrat kihnejo in panično letijo k zdravniku, v ordinaciji pa od zdravnika zahtevajo, naj naredi vse možne preiskave kar jih obstaja.... Če se pacientovim zahtevam ne ustreže je prijava na varuha pacientovih pravic neizbežna, če pa jim grejo na roko pa je to neetično do ostalih pacientov, da je nekdo zaradi svoje vztrajnosti in sitnobe obravnavan privilegirano.... Seveda pa so potem tu še t.i. hipohondri, ki v ordinacijo pridejo vsaj 2x na teden na 1-urni ˝sistematski pregled˝, preostale dni pa kličejo po telefonu in želijo govoriti z zdravnikom - ti pogovori pa običajno trajajo 30minut ali več.... Vse to na škodo ostalih pacientov v čakalnicah in tistih, ki bi se jim zdravniki resnično morali posvetiti.... Enostavno pa 5 minut za obravnavo pacienta NI DOVOLJ, število družinskih zdravnikov, ki so med najbolj obremenjenimi, pa bi morali podvojiti.....
jakec1575
08. 01. 2017 21.44
+6
Mladi osebni zdravniki so zelo dobri, tudi v odnosu, ne samo strokovno. Spet se resuje stvar na napacnem koncu. odgovori so jasni. premalo specializacij in neizkoriscena nakupljena oprema, ker ni dovolj denarja za preglede in operacije, ker so direktorji bolnisnic slabi menedzerji ( so izjeme) in denar sfrckajo skozi razpise za opremo. Ko bodo zaceli rezati izgube, pogodbe, kjer sfrckajo denar, ko bodo optimizirali kuhinje in podobne procese, kot npr ciscenje uporabljene opreme pred odlagaliscem, namesto da peljejo direkt skurit itd. bo vec denarja za preglede, bo oprema bolje izkoriscena in se bo pravilno amortizirala, bo vec denarja za pripravnistva in specializacije in bo manj cakalnih dob in bo vec casa na pacienta. vsi ti zdravstveni veljaki pa ne bi radi, da se pri nabavah karkoli spremeni(osebni dobicki, provizije??) in potem prodajajo solzne zgodbe kako se ne uspejo posvetiti pacientom v 5 min. V Sloveniji se vedno prodaja meglo in zamegljuje pravi vrstni red resevanja problemov. Pozdravljam pa vpeljavo predmetov komunikacijec curiculum, vendar upam, da je poudarek na tem predmetu tudi pri pripravnistvu. kot kazejo mladi zdravniki, ocitno nov sistem komunikacije deluje.
sandi101
08. 01. 2017 21.35
+34
Po mojih izkušnjah sploh ni problem osebni zdravnik, ampak specialisti...., zelo odvisno je na koga naletiš, srečo moraš imeti, da prideš do dobrega specialista, da se resno posveti tvojim težavam, se s teboj pogovori......, ja to je že pa sreča ! Kot na Lotu, ča zadaneš sedmico!
Zentrum
08. 01. 2017 21.20
+6
Zaenkrat sem, hvala bogu, še vsepovsod imel dobre izkušnje, tako pri osebnem zdravniku kot pri specialistih. Tudi pri določenemu specialistu na UKC, za katerega velja, da je (citiram) "preveč zagledan vase". Ne vem, mogoče pomaga tudi to, da ne jamram v nedogled in dejansko želim razumeti, kaj mi govorijo?
Vicarious
08. 01. 2017 21.16
+11
prideš k zdravniku rečeš gripa, bolniška en teden in greš.. če že rabiš bolniško.. za vsak kašelj ali prehlad pa res ni treba k zdravniku hodit.. da ne omenjam upokojencev ki hodijo vsaki dan k zdravniku kot mladina na žure.. zaradi druženja in drog..
pikam_dopust
08. 01. 2017 22.34
+3
Bodimo pošteni. 20 let nazaj se po raznem rumenem čtivu (kar je tudi ta portal) še ni objavljalo tako veliko razno raznih medicinskih nasvetov, katerih skupni imenovalec je, da seveda lahko končno diagnozo (ali se ponoči potimo zaradi tega, ker imamo raka, ali pa zato, ker smo zvečer pojedli pikantno hrano) postavi samo zdravnik. Večji del te matre so itak nastale pod samimi zdravniki. Potem se pa vsi čudite, zakaj upokojenci sedijo tam? Ker imajo čas, da to "preverijo pri zdravniku". To bi počeli tudi vsi ostali, če bi imeli čas - tega torej ne počnejo zato, ker so "pametnejši", ampak zato, ker "nimajo časa". Napisano samo zato, ker sem sem in tja sit tega slepega obsojanja upokojencev, pri čemer se pa nihče ne vpraša ZAKAJ tam sedijo oz. ZAKAJ je do tega prišlo. Pa lep večer.
pikam_dopust
08. 01. 2017 22.36
+14
BTW Če hočeš uveljavljati bolniško, MORAŠ iti k zdravniku. Tako pač je. Četudi npr. rabiš samo dva dni, ker si staknil eno brezvezno virozo. Ljudem se pač ne zaupa - država (in delodajalci) so mnenja, da smo vsi goljufi, ki nas je treba stalno nadzirati. Verjetno politiki (pa tudi delodajalci) sklepajo po sebi.