Slovenija

Kakšen praznik 31. oktobra praznujemo Slovenci in zakaj?

Ljubljana, 31. 10. 2016 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji praznujemo dan reformacije. Praznik obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, po zaslugi katerega smo Slovenci dobili Katekizem. Gre za prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Primož Trubar
    01:04
    Iz SVETA: Primož Trubar
  • Iz SVETA: Duhovnica
    05:11
    Iz SVETA: Duhovnica
  • Iz 24UR: Dan reformacije
    02:08
    Iz 24UR: Dan reformacije

V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije. Praznik in dela prost dan obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, po zaslugi katerega smo Slovenci dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh - Katekizem. Z njim je Primož Trubar leta 1550 postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

Reformacija je v 16. stoletju vzniknila v Nemčiji iz potrebe po preoblikovanju rimskokatoliške cerkve. Njen glavni začetnik je bil Martin Luther, ki je na današnji dan leta 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu protestno obesil 95 tez, s katerimi je zahteval njeno prenovo. Gibanje se je nato razširilo po Evropi.

Primož Trubar je s knjigo Katekizem leta 1550 postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.
Primož Trubar je s knjigo Katekizem leta 1550 postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku. FOTO: POP TV

Med zahtevami tudi ta, da bi verniki brali Sveto pismo v maternem jeziku

Ena od Luthrovih zahtev je bila tudi, da bi verniki brali Sveto pismo v maternem jeziku. To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim na slovensko. V obdobju reformacije so tako nastale prve slovenske knjige, približno polovico vseh, ki so jih napisali protestantski pisci, je prispeval Trubar (1508-1586), osrednja osebnost reformacije na Slovenskem.

Poleg njegovega Katekizma, ki mu je dodal še Abecednik, sta iz tega obdobja pomembna še prevod Svetega pisma Jurija Dalmatina in prvi slovenski pravopis Zimske urice proste Adama Bohoriča.

V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992. Osrednjo prireditev oziroma proslavo ob tem dnevu zadnja leta organizira Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar. Letošnja je bila v petek v Murski Soboti.

Bodimo samozavestni! Imamo znanje in pogum ter smo lahko uspešni in še uspešnejši tudi v prihodnje. Ob prazniku reformacije vam zato čestitam in vam želim veliko miru ter pogumnih in pravih odločitev. Naj nam bo ta praznik spodbuda za našo nadaljnjo uspešno pot! Miro Cerar, slovenski premier

Cerar: vedno smo znali dokazati, da je naša narodna zavest močna

Premier Miro Cerar je ob današnjem prazniku sporočil, da se spominjamo gibanja, ki je prineslo napredek. "Je tudi praznik razmisleka o samobitnosti, o pomenu človeka, ki svobodno in odgovorno išče svojo pot na duhovnem področju in v družbi. Ta odgovornost je bila mnogokrat na preizkušnji, tudi med Slovenkami in Slovenci. A smo vedno znali dokazati, da je naša narodna zavest močna, da smo pomemben del evropske kulturne, intelektualne in duhovne identitete."

Pravi, da se je bit Slovencev kot naroda oblikovala ravno v času reformacije. S slovenskimi protestanti smo postali narod kulture, tiskane besede, narod z imenom. Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Adam Bohorič in drugi ustvarjalni posamezniki so s svojim delom nenadomestljivo zaznamovali našo kulturno in duhovno samobitnost, a hkrati, kar je tudi ključno, postavili Slovence na zemljevid evropskih narodov. Njihovo delo je temelj našega civilizacijskega razvoja, na katerem smo gradili našo pot do lastne države, meni premier. 

"Vrednote reformacije, ki so močno vplivale in še vplivajo na sodobne demokratične in razvojne procese, ter odgovornost do lastnega razvoja - tako duhovnega, gospodarskega kot kulturnega, niso danes nič manj aktualni kot nekoč. Vse tiste vrednote, ki stremijo k dostojanstvu človeka in dobrobiti družbe, so za današnji čas še posebej pomembne. Moramo se jih zavedati, jih ponotranjiti in jih živeti. Spodkopavanje napredka in negativizem, ki nas je v zadnjih letih pogosto prevzemal, sta škodljiva."

Častni škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša bo slavnostni govornik na nocojšnji slovesnosti na Trubarjevi domačiji na Rašici. Reformacija je na Slovenskem močno vplivala na kulturno, šolsko in narodnozavedno področje. "Za nas Slovence je pomembna, ker smo z njo dobili ime - kot Slovence nas je namreč v svoji prvi tiskani knjigi poimenoval Primož Trubar -, dobili smo prvi tiskani knjigi Katekizem in Abecednik, ter slovensko Evangeličansko cerkev, v kateri so obredi potekali v slovenskem jeziku," je v nedavnem pogovoru za STA dejal evangeličanski škof Geza Filo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
31. 10. 2022 08.56
narodna zavets je močna, zato ker se počasi zavedamo, da preko asimilacije zgubljamo svojo kulturo in prostor v okolju, ki so si ga naši predniki izborili skozi stoletja.
AxisDei
31. 10. 2016 17.47
+7
Primož Trubar je mislil izza škatle že takrat, ko to ni bilo dovoljeno. V Nemčijo je pa šel izključno zaradi razloga, ker bi ga doma čakala smrt ali pa vsaj peklenski zapor, ne veš, kaj od tega bi bilo pravzaprav huje. Protestanti so bili cerkvi trn v peti:da ima slehernik svoje zemeljske potrebe, tudi duhovniki, se je Trubarju takisto verjetno zdelo, zelo odkrito je kritiziral gradnjo cerkva na vsakem levem griču (to bi si morali prebrati vsi, neprecenljivo), uredil je prvo šolo za dekleta (oz. je predvidel skupno šolanje do 12 leta že 300 let, preden je bilo to zakonsko uvedeno, kar se pa ni čisto realiziralo), napisal je prve pravne dokumente (o desetinah in cerkvenem dednem pravu) ter na veliko prevajal, večina se vas sploh ne zaveda, koliko dela je bilo, ko je mogel človek prevesti 500 strani v veku, ko ti ni bil omogočen dostop do knjižnic). Vsaka primerjava s politiko ni samo neumna, je sprevržena in žaljiva, za to bi jih bilo vredno kdaj dobiti po ustih. ki kar tako opletajo po tipkovnicah. Praznujemo ne samo dan reformacije, ampak dan samostojnega mišljenja, samoiniciative in intelektualnega upora. Ampak kolikor vidim na tem portalu, so poskusi do slednjega bolj jalovi.
3334446789
31. 10. 2016 18.22
+1
Sem človek, ki svobodno išče svojo pot na duhovnem področju in v družbi!? Hvala vam, spoštovani premier, tega glede na vsakodnevne dogodke, še nisem spoznal.
Najdrajžejša
31. 10. 2016 15.53
-10
Kako pa to ? A niso tisti rdeči zločinci ustvarili Slovenije ?
ooResnicA
31. 10. 2016 16.42
-7
korintos23
31. 10. 2016 17.31
+3
Najdrajžejša
31. 10. 2016 18.02
+0
komarec
31. 10. 2016 19.16
+2
Najdrajžejša , res je Trubar je bil normalen. Kaj pa ti?
yyyeb
31. 10. 2016 15.21
+9
jaz sem slovanski pogan, zahtevam svoj praznik
misterbin
31. 10. 2016 16.37
+6
Kollerik
31. 10. 2016 17.19
+5
torej si postavita nekje kakšno skalo in nekaj popenzlajta nanjo, pa kakšno svečo še zraven prižgita.... :)
ochi
31. 10. 2022 08.57
Skalinada
31. 10. 2016 15.18
-8
Nekateri nas prepricujejo, da je bila prva slovenska knjiga - partijska knjižica.
yyyeb
31. 10. 2016 15.20
+8
ooResnicA
31. 10. 2016 16.43
-2
3334446789
31. 10. 2016 18.26
+1
Sem človek, ki svobodno išče svojo pot na duhovnem področju in v družbi? Hvala spoštovani premier, tega glede na vsakodnevne dogodke še nisem spoznal
NiVseRes
31. 10. 2016 14.03
+0
Nic ne praznujemo..ni ficnkov
Uporabnik113189
31. 10. 2016 13.26
+13
Kako pomemben je ta praznik se 99% slovencev niti ne sanja. Da bi zgodbo malce bolje osvetlili je potrebno pogledati v kako knjigo o evolucijski nevrologiji za katero menim da je nenavadno poučna. Poleg mnogih drugih znanstvenih spoznanj je tudi ta, da pismenost krepko spremeni možgane in seveda način razmišljanja. Nepismeni razmišljajo popolnoma drugače od pismenih in v času učenja pisave tej spretnosti sledi tudi rast možganov. Tako kot športniku narašča spretnost smučanja s treningom in ustrezna mišična rast. Psihološki test, v katerem morate razvrstiti slike kladiva, dleta, francoza in kosa lesa iz izločanjem odvečnega predmeta v trenutku pokaže razliko med pismenim in nepismenim. Nepismeni (ali tudi mnogi vzhodnjaki z drugim vzorcem razmišljanja) bi izločili francoza iz igre, medtem ko bi normalen zahodnjak zabrisal ven kos lesa. Nepismen se namreč odloča po pravilu kaj trenutno potrebuje, če delaš z lesom, dletom in kladivom je logično da je francoz odveč. Kako je človeštvo pismenost spremenila je še zelo neraziskano. Pismenost namreč povzroča hkratno kategorizacijo in razvrščanje pojmov, predmetov v skupin razrede (poleg mnogih drugih učinkov). Vsi se nagonsko brez razmišljanja odločijo za razred "orodje". (povzeto po Klawans-u). Omeniti še velja, da je bilo leta 1550 mogoče prešteti pismene na prste, to so lahko obvladali le bogati in seveda Cerkev ( vera seveda nima nobene vloge ampak dostop do znanja). To znanje pa so slovenci večinoma osvojili nekje do leta 1920, s pripombo da je bila še vedno množica nepismenih. Po koncu druge svetovne vojne svojih 70 let nazaj smo kljub vsemu imeli še množice nepismenih kar je danes nepredstavljivo. Šele z zapisano besedo imamo možnost sprejemati znanje naših prednikov, prej se je izgubljalo v ustnem izročilu in mitih, razne verske sekte pa so resnice sprevračale za svoje lagodno življenje na račun ovc, zapisovale v razne svete knjige polne polresnic in domišljijskih likov. V prihodnje so zelo vprašljive posledice računalnikov, posebej pa uvajanje govora kot sredstva sporazumevanja z strojem (avtom), ukazovanja. Če ne bo slovenščina sledila temu razvoju je možno da bomo svoj jezik in identiteto izgubili in kot narod izginili.
Uporabnik113189
31. 10. 2016 13.41
+9
Posledica pismenosti je torej tudi razvrščanje vrednot ( teze) o čemer prej niso mnogo razmišljali in tudi izhaja iz reformacije.
bema1201
31. 10. 2016 12.35
-8
Poz aslugi Trubarja smo dobili slovenski Katekizem, po zaslugi komunističnih zločincev pa komunizem, ki nas duši še danes.
sinhron
31. 10. 2016 13.55
+14
yyyeb
31. 10. 2016 15.21
+11
po zaslugi cerkve pa zažiganje le teh trubarju podobnih
ooResnicA
31. 10. 2016 16.44
+0
bema1201
31. 10. 2016 18.35
-5
Belogardizem je zasluga rdečih gošarjev ki so že v začetku vojne pobijali nedolžne ljudi, večino na Dolenjskem.
M_teorija
31. 10. 2016 11.56
+6
Praznujemo, ker bi drugače bli še vedno v srednjem veku!?
NiVseRes
31. 10. 2016 14.04
-6
A potem je on spremenil zgodovino sveta...brez njega bi srednji vek trajal vecno..beb
vladaricaumov
31. 10. 2016 11.53
+4
Pogani nasi majo tud praznik, niso si to nc Ameri zmislil, ampak Irci oz. Kelti.
Kollerik
31. 10. 2016 12.02
+6
Kelti so praznovali že od začetka, tudi v civilizaciji na tisoče let nazaj, v Hiperboreji. Njihovi modreci izpod hrastov ali druidi so (po raziskavah) bili še zadnja vez med našo in prejšno civilizacijo. No, te druide so naši župniki potolkli in na večini njihovih svetišč zgradili cerkve...
Banion
31. 10. 2016 11.42
+18
Slovenci se niti ne zavedamo pomena reformacije ker so nam glave napolnimi z drugimi nauki. Na žalost pa voč kot o pomenu reformacije in pridobitvah za jezik tega naroda se govori o neki bedati uvožni noči čarovnic. Čarovnic še nismo videl a slovensko znamo
tedoVV2HCmedo
31. 10. 2016 10.59
+2
Hvaležen sem Trubarju, ker sem jaz specialec za slovensko besedo. Bi pa šel pritisniti na vsa današnja pisanja, ker se sedaj povsod piše npr. pametni, ustvarjalni... kar je narobe, saj če se vprašamo npr. kakšen človek, kakšen predmet, kakšen izdelek, mora biti odgovor: pameten, ustvarjalen...; ne pa da se vse pridevnike, ki imajo "n" kot zadnji soglasnik, piše kot da so vrstni pridevniki. Saj vem, da če ima beseda več pridevnikov, se vsi od drugega naprej pišejo kot vrstni, v v skoraj vseh drugih primerih se morajo pisati kot kakovostni pridevnik - no, prav tukaj je "kakovostni" prav, ker je to vrsta pridevnika, ker obstajajo kakovostni, vrsti in svojilni. Pri UKC je zame prav "univerziteten klinični center", ker obstaja nedoločeno število vrst centrov, v takem primeru se moramo vprašati "kakšen" center in ne "kateri".
NiVseRes
31. 10. 2016 11.16
+2
Mislil si specialist...sicer pa to klobasanje ki si ga napisal sedaj,nima ne repa ne glave..
3334446789
31. 10. 2016 18.35
+2
To govori lahko samo tisti, ki tega pisanja nima v svesti, ki mu je vseeno ali govori mal po švabsko, slengovsko ali kreolsko. Če se Trubar, Luther in Bohorič ne bi zavestno borili proti človeški neumnosti, bi imeli sedaj slovenščino na nivoju človeške ribice. Kaj si ona misli o slovenščini pa sam bog ve!!!
Dobskibelozapornik
31. 10. 2016 10.57
+16
Cerkev in vse cerkvene usluge je treba obdavčit.
yyyeb
31. 10. 2016 15.22
+4
seveda, isto kot gradbeništvo, textilstvo, trgovino in druge usluge
misterbin
31. 10. 2016 10.47
-12
Kaj nosite tega Trubarja saj pa večino življenja je bil v tujini .Že takrat so bežali iz države
Dobskibelozapornik
31. 10. 2016 11.00
+12
Kleriki so ga preganjal in dokončno izgnal iz države.
misterbin
31. 10. 2016 16.38
-7
NiVseRes
31. 10. 2016 09.47
+3
Res se praznuje no..jaz osebno bom spekel vola
TellingTheTruth
31. 10. 2016 09.44
+5
Danes je spomin na padlega borca ki je 31. oktobra 1943 podlegel pod kroglami okupatorja. Franc Udovč je bil clan takrat sila pomenbne divizije rdece revolucije, Primoz Trubar je bilo njegovo partizansko ime, saj se je bal da bi se okupator masceval njegovi druzini. Na usodnega dne 31. oktobra je skupaj s svojimi tovarisi branil gorski vrh pred stevilnimi jurisi nemskih vojakov ki so tudi z oklepniki pritiskali na partizanske enote. Enota Franca Udovca (Primoz Trubarja) je bila malostevilna a se ni smela umakniti saj so tako omogocali varen prehod 20.000 partizanskim ranjencem in civilistom proti osvobojenemu ozemlju. Na koncu so se ranjenci resili, toda Primoz Trubar je padel za slovenski rod. Sestrelil je celo 2 letala tipa messerschmit z svojo zvesto karabinko, preden je podlegel pod kroglami nemskega oficirja ki se je infiltriral v partizanske vrste. Zato danes praznujemo v spomin velikega padlega borca. Vse je res. Komunisti ne lazejo
Dobskibelozapornik
31. 10. 2016 10.41
+9
Slava mu, to in take ne smemo nikoli pozabiti. Poštene ljudi, ki so padli za svojo domovino za svoj narod v upanju da bo jutri lepši dan. Danes se nekateri neuki ali pa ne moralni ljudje norčujejo iz tega ne vedoč koliko mladih fantov je padlo za njihovo svobodo od različnih sovražnikov. Danes so časi drugačni, živimo v času, ko religije živijo na enak način tako kot so nastale, same prevare in laži, vsi davkoplačevalci imamo obveznosti do države, pa tudi študentje od krvavo zasluženega denarja mu država vzame svoje, Cerkvi pa ne. Primož Trubar je človek velikan, v času v katerem je živel je naredil maksimalno kar je lahko za svoj narod, če prav je dobro vedel s kom ima opravka.
Kollerik
31. 10. 2016 10.45
+3
3334446789
31. 10. 2016 18.28
Sem človek, ki svobodno išče svojo pot na duhovnem področju in v družbi? Hvala vam spoštovani premier. Tega, glede na vsakodnevne dogodke še nisem spoznal.
DAEMONIUM
31. 10. 2016 09.19
+5
ta praznik bi se moral preimenovati v praznik lacnih slovenskih otrok katerih je letos povecala slovenska levica se za 5000 tako da je sedaj uradno na robu lakote 55.000 lacnih otrok. Seveda si je vlada za ta uspeh pri unicevanju malih slovencev nagradila s tem da si je povecala place za 350 eur oz ravno toliko kot znasa leva neoliberalisticna pokojnina za 40 let dela. Cestitajmo SMC in Miru Cerarju za ta neverjeten dosezek slovenske levice.
Kollerik
31. 10. 2016 10.45
+0
yyyeb
31. 10. 2016 15.24
+2
daj nehaj z politiko. v vsaki temi se najde eden ko eno in isto pogreva
Kollerik
31. 10. 2016 17.25
+2
....zamisli si, kak dolg cajt bi šele bil brez te politiki... o čem bi se pa potem špetirali?!! :))
komarec
31. 10. 2016 19.24
+1
Za število lačnih otrok so krivi tisti, ki se danes hvalijo da so osmosvojitelji. Lakota se je pričela z osamosvojitvijo.
felix59 drugič
31. 10. 2016 09.08
+16
Vsi lopovi in tajkuni slovenske pomladi niso prav nič kulturno kradli.Lep primer je košarkar BAVČAR , ki se še vedno sprehaja na prostosti.
korintos23
31. 10. 2016 08.48
+11
Zakaj je v imenu tote vere bilo toliko mrtvih po svetu, kje je Bog, a se to ne da preprečiti, je tudi on podkupljiv?
I G N O R A N T
31. 10. 2016 09.01
+0
Naj pa so se boljševiki nadaljevali to tradicijo.Toti svet je cisto zmesan
yyyeb
31. 10. 2016 15.25
+2
v imenu tote ni blo tolko mrtvih kot v imenu katoliške
SDS_je_poden
31. 10. 2016 08.39
+17
Prišel je čas za še eno reformacijo RKC-ja. V taki požrešni obliki, ji je že zdavnaj potekel čas in rok uporabe.
Kollerik
31. 10. 2016 10.46
+8
Toda oni goljufajo in grabijo premoženje, ter sejejo ideološki razdor med ljudi še naprej.