Slovenija

Za kopalce na Bledu odslej brezplačna, jezeru in okolju prijazna sončna krema

Bled/ Bohinj, 06. 06. 2019 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poročila kažejo, da sta obali Blejskega in Bohinjskega jezera vedno bolj obremenjeni. Naše kopalne vode so sicer večinoma v odličnem stanju, a stroko skrbi povečan turistični obisk. Kot svarijo, moramo poskrbeti, da bodo naši biseri ostali 'lepi' in da z dobrimi praksami preprečimo, da bi imel porast turizma posledice na naše naravne znamenitosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odlične kopalne vode
    02:32
    Iz 24UR: Odlične kopalne vode
  • Novinarska konferenca o turizmu in kopalnih vodah
    35:24
    Novinarska konferenca o turizmu in kopalnih vodah

Kot smo pisali februarja letos, so bili številni obiskovalci slovenskega turističnega bisera takrat priča zaskrbljujočemu prizoru – rdečkasto obarvani gladini Blejskega jezera.

Domačini pravijo, da gre za običajen pojav. Stroka pa meni, da dokler je v jezeru ena sama cianobakterija, je to znak, da je jezero onesnaženo z organskimi odpadki, ki jih tja prinaša človek.

Čeprav je ekološko stanje jezera na podlagi strokovnih kriterijev med zmernim in dobrim, pa v zadnjih desetih letih strokovnjaki opozarjajo na poslabšanje. "Ubogo jezero je z vseh strani prizadeto," je takrat povedala Špela Remec Rekar, ki že vrsto let nadzira kakovost Blejskega jezera. 

Čeprav je ekološko stanje jezera na podlagi strokovnih kriterijev med zmernim in dobrim, v zadnjih desetih letih strokovnjaki opozarjajo na poslabšanje.
Čeprav je ekološko stanje jezera na podlagi strokovnih kriterijev med zmernim in dobrim, v zadnjih desetih letih strokovnjaki opozarjajo na poslabšanje. FOTO: Miro Majcen

Kakšno je stanje danes?

Ob začetku kopalne sezone so na Arsu priporočili nekaj naravi prijaznih dejanj kopalcev. Poročila namreč kažejo, da sta obali Blejskega in Bohinjskega jezera vedno bolj obremenjeni s turisti in kopalci.

Evropska agencija za okolje je pregledala 373 vzorcev vode iz 21 kopališč ob morju in 26 ob rekah in jezerih. "Vsa analizirana kopalna voda je v skladu z minimalnimi standardi po direktivi o kopalnih vodah in je torej klasificirana kot 'zadostna' ali bolje," je v poročilu za Slovenijo navedla agencija. Kaj pa stanje evropskih kopalnih voda?

Analize živalskih in rastlinskih vrst namreč opozarjajo, da tudi kopalci znatno prispevajo k spremembam biološkega stanja jezer. "Vidimo, da je stanje rastlin kot živali v priobalnem delu Blejskega jezera vsaj za razred slabše, kot je bilo," opozarjajo na Arsu. Tudi ob Bohinjskem jezeru imamo območje, kjer vzorčimo živali, najslabše ocene so tam, kjer je uradno kopalno območje.

Kopalci namreč že pri vstopu mehansko poškodujejo mikrohabitate, ki so zelo pomembni za ohranjanje rastlin in živali, ki ima veliko vlogo za vzdrževanje stanja jezera ter ohranja dobro stanje celotnega ekosistema jezera.

Kopalcem priporočajo, da se kopajo le tam, kjer je to dovoljeno in določeno, da pri tem ne poškodujejo rastja. Prav tako jih svarijo, da svojih potreb ne opravljajo v vodi, človeški izločki namreč lahko vsebujejo patogene bakterije in porušijo ravnovesje. Prav tako naj kopalci ne hranijo živali in naj ob odhodu za seboj odnesejo vse odpadke.

Kopalci namreč že pri vstopu mehansko poškodujejo mikrohabitate, ki so zelo pomembni za ohranjanje rastlin in živali, ki ima veliko vlogo za vzdrževanje stanja jezera ter ohranja dobro stanje celotnega ekosistema jezera.
Kopalci namreč že pri vstopu mehansko poškodujejo mikrohabitate, ki so zelo pomembni za ohranjanje rastlin in živali, ki ima veliko vlogo za vzdrževanje stanja jezera ter ohranja dobro stanje celotnega ekosistema jezera. FOTO: iStock

Brezplačna, jezeru neškodljiva, sončna krema za kopalce

Blejsko jezero je zaradi krajše kopalne sezone sicer nekoliko manj obremenjeno. A kopalci vnašajo v jezero tudi nevarne kemijske snovi, to so sredstva, ki so dodana zaščitnim filtrom v sončnih kremah. Meritve ki so jih sicer spremljali sredi turistične sezone, niso pokazalie nadmejnih koncentracij tovrstnih snovi v vodah. Na Blejskem jezeru bodo letos uvedli novost in sicer bodo kopalci na Grajskem kopališču lahko dobili brezplačno kremo za sončenje na veganski osnovi, ki naj ne bi vsebovala snovi, ki škodujejo jezeru. Krema bo na voljo v posebnih dozirnikih, zaščitni faktor pa bo 25.

V Sloveniji odlične kopalne vode

V poletni vročini se številna mesta ob slovenskih rekah, jezerih, morju, pa tudi ribnikih in gramoznicah spremenijo v priložnostna kopališča. Kopanje pa ni varno povsod. Tako imenovana 'divja kopališča' so brez upravljavcev in reševalcev iz vode, ki skrbijo za varnost in nudijo prvo pomoč, zato se tam kopamo na lastno odgovornost, dvomljiva pa je tudi kakovost vode.

Na slovenskih rekah, jezerih in morju je kopanju namenjenih 48 odsekov kopalnih voda, na katerih se že sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu in ustrezajo zakonsko določenim kriterijem za določitev naravnih kopalnih voda. Na teh odsekih se spremlja tudi kakovost vode vsake 14 dni v času kopalne sezone.

Vzorčenje kopalne vode in analize izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki ob vzorčenju opravi terenske meritve ter organoleptično oceni prisotnost vidnih nečistoč, površinsko aktivnih snovi, mineralnih olj, fenolov in pojava cvetenja. V odvzetih vzorcih vode v mikrobiološkem laboratoriju se ugotavlja prisotnost dveh bakterij, ki sta pokazatelja morebitnega fekalnega onesnaženja (Escherichia coli, intestinalni enterokoki), ustreznost posameznega vzorca vode pa je ocenjena glede na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kopalne vode so določene tam, kjer se ljudje tradicionalno kopajo. V Sloveniji imamo  torej 48 določenih kopalnih voda in po tem sodimo v sam vrh EU. Naravnih kopališč v Sloveniji je 18, 15 na morju, tri so določene na Blejskem jezeru. Na naravnih kopališčih imamo upravljalca in reševalce iz vode, ki skrbijo za varnost.

Na kopalnih območjih, ki so določena na rekah, dva na Bohinjskem jezeru in dva na Blejskem, sedem pa jih je na morju, ni reševalcev in tam se kopamo na lastno odgovornost. Na morju se lahko tako oddaljimo do 150 metrov od obale, na jezeru do 100 metrov na rekah 30 metrov.

Slabih kopalnih voda ne beležijo

Slovenija, kot so pojasnili na Arsu, izvaja reden monitoring kakovosti kopalnih voda. Pri nas so kopalne voda že vrsto let ustrezne, kar pomeni, da slabih kopalnih voda ne beležijo, kar je uspelo le malo državam.

Kot so pojasnili, je pri nas je velik delež kopalnih voda odličen, lani so zabeležili več kot 80 odstotkov odličnih kopalnih voda, pri tem so vse kopalne vode na morju že vrsto let odlične. Tudi letošnji prvi rezultati potrjujejo odličnost naših kopalnih voda, ki kažejo, da so bakterije prisotne v majhni meri, še dodajajo. 

Odlične kopalne vode so navadno določene v zgornjem delu Soče, Krke, mestoma na Kolpi, vse morske kopalne vode, Bohinjsko jezero in Blejsko jezero, odlične kakovosti je tudi Šobčev bajer.

Tudi hrvaška in grška obala se lahko ponašata večinoma z odličnimi kopalnimi vodami, medtem ko ima naša soseda Italija nekaj težav s kakovostjo kopalnih voda, so še dodali na Arsu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik429336
06. 06. 2019 20.49
+2
bedaki se ščitijo, s strupenimi kremami, proti zdravemu soncu
Puppy
06. 06. 2019 18.14
+8
glede na ceno parkinga je všteta v ceno :D
nadali
06. 06. 2019 16.42
+12
Krema bo samo v grajskem kopališču... Kaj pa ostala obala v Zaki, pri Mlinem in kopališče pri Toplicah in se kje... Dobro za začetek je bolje to kot nič, ampak zaradi tega ne bo bolj čisto jezero... Je za kaj drugega potrebno najprej poskrbet...
tvoja_stara
06. 06. 2019 15.17
-5
Za vse samo za migrante ne, turistom
sandi101
06. 06. 2019 15.16
+19
Moras bit pe res en genij da se gres kopat v tisto greznico!!!
tvoja_stara
06. 06. 2019 15.15
-4
Zakaj že je greznica?
dugi159
06. 06. 2019 14.54
+11
Vedno in povsod do najvecji obasnezevalci domacini , ne ljubljancani , kot se vsi radi izgovarjajo . Jaz ne vozim po gorenjskih gozdovih starih stedilnikov , gradbenega materjala , gum...
Capo dei Capi - novi profil
06. 06. 2019 14.26
-4
Do zdaj se je plačevalo kopanje v jezeru?.... Je to jezero privat? Kdo je lastnik? :)
luckysss
06. 06. 2019 14.17
+7
Bled ni znamenitost zaradi kopalnih voda, torej ne vidim nobene potrebe da turisti namakajo tam svoje riti...Pač prepovedati kopanje in pika...Tisti, ki so se prišli namakat itak ne bodo veliko zapravili...Kopajte se v morju, tu pa se lahko vozite po jezeru in občudujete lepoto .... potem pa na kremšnito in marš domov..
lilihip
06. 06. 2019 15.00
+0
detect
06. 06. 2019 13.10
+20
potem bi bilo najbolje,da prepovejo kopanje.
flojdi
06. 06. 2019 15.28
-2
.protisončna reklama ma prednost, ej. sam Namazat se Prav . pa bo.
Uporabnik113189
06. 06. 2019 13.05
+27
Bi napisal kakšne zgodbe iz življenja pa se bom vzdržal. Opozoril bom na eno samo dejstvo, da se turisti iz vsega sveta namakajo v sladki vodi, v kateri preživijo prav vsi organizmi, bacili, virusi itd.
dugi159
06. 06. 2019 14.51
+16
Tako kot drek domacinov . Najprej naj domacini postorijo malo vec za cisto jezero , potem pa lahko tudi prepovejo kopanje . Sicer je pa 30 kilometrov naprej raj , bled je za sminkerijo
spectator935
06. 06. 2019 12.48
+55
Pa bo krema tudi za slovenske turiste? Ali le za tuje, ki so dobrodosli?
Bofur
06. 06. 2019 12.19
+84
Članek je zelo zavajajoč. Največjo škodo, torej z vnosom hranil, zaradi česar nastopi pretirana rast alg, jezeru delajo ribiči na krape, ki v jezeru vsako leto zmečejo več ton ribje hrane, da lažje privabijo in nato ulovijo krape. Gre za začaran krog ... Dovolilnice se prodajajo in so velik del zaslužka. Prav tako je neurejena kanalizacija. Kopalci so najmanjši problem.
ggargamell
06. 06. 2019 12.57
+37
ni pa problem 1000 hotelov in hiš ter restavracij ki serjejo v jezero v letu 2019 ???
Bofur
06. 06. 2019 13.04
+21
Ne pravim, da kanalizacija ni problem. Je ! In to velik. So pa problem tudi ribiči, zaradi količine odvrženega materiala. Vsak ribič vrže v jezero vsaj kilogram ali več "vabe". 1000 ribičev to pomeni eno tono, hranila v jezeru na sezono. Drrugača pa lahko jezero zapaca že ena kanalizacijska cev.
Lolita12
06. 06. 2019 12.18
+26
Upam le, da bojo te dozirne vrečke/tube za kreme iz naravnih in recikliranih materialov...
flojdi
06. 06. 2019 15.30
-1
fairplayy
06. 06. 2019 10.55
+39
masovni turizem je rak ran planeta polno smeti, fekalij, kemikalij raznih krem, da ne govorim o onesnaženosti zraka in ogljičnega odtisa zaradi prevoza na destinacijo
ecnarf
06. 06. 2019 10.50
+12
Pa dajte no ne nabijajte ,vode so vse bolj ali manj onesnažene z fekalijami in ostalo svinjarijo tako da je kopanje nezdravo.
ata_jez
06. 06. 2019 10.16
+55
hahaha ... gume so v jezeru zaradi množičnega turizma ... točnotoboja.
ficfiric 1
06. 06. 2019 10.27
+49
ja verjetno pride turist iz nemcije na bled pa tam mimgrede se stare gume vrze.. domu gre pa pesaka potem... :-).. res nakladajo ti slovenci in njihovi novinarji..
borec91
06. 06. 2019 10.15
+72
v sloveniji so nas prisilili v drag priklop na cistilne naprave ,ki smo jih tudi drago placali sedaj pa vode bol umazane kot prej saj normalnemu je jasno ,da te kvazi cistilne katerih namen je bogatenje zupanov in prisklednikov niso sposobne cistih izpustov pac glavno ,da se lupi obcane