Slovenija

Kakšna je voda v rekah in bazenih?

Ljubljana, 27. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V./B.J./V.Ć.
Komentarji
0

Ob slovenskih rekah in jezerih je kar 170 kopalnih mest. Ljudje takšna divja kopališča radi obiščejo, saj se tako izognejo gneči na morju. Pomanjkljivost pa je, da čistosti te vode nihče ne nadzoruje.

Kopalci so večinoma zadovoljni z rečno vodo
Kopalci so večinoma zadovoljni z rečno vodo FOTO: POP TV

Pravega nadzora nad čistostjo voda pri nas ni, ker kopališča nimajo upraviteljev, ki bi tovrstno testiranje plačevali. Zato se lahko, ne da bi vedeli, namesto v čisti reki kopate v fekalijah, kemikalijah ali drugih odpadnih vodah. Območni zavodi in občine denarja za monitoring tudi ne trošijo.

Ivanka Gale z Inštituta za varovanje zdravja razlaga, da pri rečnih kopališčih nimajo obvestil ali je voda primerna za kopanje ali ne, zato se lahko zgodi tudi, da je onesnažena. Vzorce, razen na Gorenjskem, jemljejo le enkrat letno, večina pa je fekalno onesnaženih.

Tudi če voda izgleda čista je lahko onesnažena
Tudi če voda izgleda čista je lahko onesnažena FOTO: POP TV

Najbolj čista slovenska reka naj bi bila Kolpa, medtem ko so v Krki sledi fekalij že našli. Navdušenje kopalcev nad rekami pa ostaja. Onesnaženost se kaj hitro pozna na koži kopalcev, ki morajo biti na spremembe še posebej pozorni.

Vendar vse ni posledica onesnažene vode. Dermatovenerolog Borut Žgavec opozarja, da se številni insekti in pršice nahajajo tudi v grmovjih ob rekah. Ne smemo pa pozabiti na učinke sonca in mazil, ki jih uporabljajo kopalci.

Če se že ne morete upreti kopanju v rekah pa dermatologi priporočajo, da se zadržujete stran od obale, kjer je voda čistejša in da kožo po kopanju dobro očistite.

Kopališča so bolj čista

Rečna kopališča so privlačnejša, ker so brezplačna
Rečna kopališča so privlačnejša, ker so brezplačna FOTO: POP TV

Zdravstveni inšpektorji so junija in julija pregledovali vode tudi v bazenskih kopališčih. Ugotovili so, da je za kopanje primerna večina analiziranih vod.

Na ljubljanskih kopališčih, ki jih je obiskala naša novinarka, kopalci glede čistoče vode niso bili imeli večjih pripomb. Tudi analize vode, ki jih tedensko opravljajo območni zavodi za varovanje zdravja kažejo, da je voda za kopanje primerna. Vode sicer ne menjavajo vsakodnevno, redno pa jo prečiščujejo z več močnimi filtri. Dvakrat tedensko v vodo spustijo tudi poseben sesalnik s katerim očistijo dno bazena.

Bolj pa kopalce moti značilen vonj klora, ki ga dodajajo v bazensko vodo, vendar je za pripravo bazenske vode nujen, saj uniči vse bakterije, ki jih prinesemo s seboj.

V zadnjih letih inšpekcije niso ugotovile večjih primerov infekcij. Za to so na kopališčih poskrbeli z večjim nadzorom in modernejšo bazensko tehnologijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3