Slovenija

Šarec: Če v parlamentu ne bo dovolj glasov, bo vlada pač padla

Ljubljana, 20. 06. 2019 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prodaja zadnje državne banke je naletela na velik odpor Levice, Luka Mesec je tako dejal, da ne vidi smisla v sodelovanju z vlado. Svet stranke naj bi o prekinitvi sodelovanja odločal julija, premier Marjan Šarec pa se je odzval z besedami: "Ni prvič, da se Levica pritožuje nad kakšno zadevo."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nezadovoljni z delom vlade
    02:31
    Iz 24UR: Nezadovoljni z delom vlade
  • Iz 24UR: Konec sodelovanja?
    01:24
    Iz 24UR: Konec sodelovanja?
  • Iz SVETA: Novo zaostrovanje
    04:39
    Iz SVETA: Novo zaostrovanje

V izjavi za javnost je Luka Mesec povedal, da "vlada izsiljenega postopka privatizacije ni skušala zaustaviti. Niti enkrat ni Marjan Šarec kot premier sklical vlade kot skupščine SDH, da bi posegel v prodajne postopke, ki so bili izsiljeni s strani Evropske komisije.Mesec je bil ob tem kritičen do vladne neodzivnosti pri prodaji Abanke. 

Po njegovih besedah stranka tudi ocenjuje, da vlada "vleče v desno". Med drugim na to namiguje tudi predlog nove davčne reforme.

V stranki so po besedah njenega glavnega koordinatorja tako z vlado nezadovoljni. Kot je povedal, so izrazili so željo, da izpeljejo štiri projekte, ki so bili določeni v koalicijskem sporazumu, a se niti eden od štirih projektov ni udejanil. "Konkretno so to sprememba člena zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim želimo onemogočiti privatizacijo zdravstva od znotraj, uskladitev minimalne študentske urne postavke z minimalno plačo, ureditev nepremičninskega posredovanja ter prenos stanovanj DUTB na Stanovanjski sklad RS," je naštel.

"Nemudoma bom organom stranke Levica bom dal predlog o odločanju o smiselnosti sodelovanja stranke Levica v vladi," je povedal Mesec. Svet stranke bo o tem odločal julija.

Šarec: Prodaje ali neprodaje Abanke v sporazumu ni bilo 

Levica premierju Šarcu očita, da je bila vlada neodzivna pri prodaje Abanke. Prav tako se po njihovi oceni niti eden od štirih projektov, opredeljenih v sporazumu o sodelovanju, dva tedna po sestanku s premierjem ne odvija tako, kot so se dogovorili. Zato bo o nadaljnjem sodelovanju z vlado julija odločal svet stranke. Vse očitke je Šarec danes odločno zavrnil. 

"Prodaje ali neprodaje Abanke v sporazumu ni bilo. Ne držijo trditve, da sem bil popolnoma neaktiven, daleč od medijev sem preučil vse možnosti in pridobil pravna mnenja," pa je Šarec ob robu vrha EU odgovoril na kritike glede nedejavnosti v povezavi s prodajo bank.

Šarec očitke Levice zavrača.
Šarec očitke Levice zavrača. FOTO: AP

Izpostavil je tudi, da sam ni pretirano vesel glede tega, kar se je v preteklosti dogajalo z bankami, a valjenje krivde nanj, kako ni ničesar naredil, se mu zdi po petih letih neodgovorno. 

"Če v parlamentu ne bo dovolj glasov, bo vlada pač padla, druge opcije ni," je odgovoril na vprašanje, kaj nezadovoljstvo Levice z delom vlade pomeni za manjšinsko vlado. "Če bo volja po nadaljnjem sodelovanju, bomo sodelovali, če ne, bo pač kaj drugega odprto," je še dejal Šarec.

Ob tem je Šarec poudaril, da so po sestanku z Levico o omenjenih štirih projektih ministrstvom dali jasne usmeritve, kar po njegovih besedah podpirajo tudi pisni dokumenti oziroma elektronska pošta.

"Ni prvič, da se Levica pritožuje nad kakšno zadevo," je dejal. Spomnil je, da so Levici ponudili delo v vladi. Ko imaš funkcijo in moraš dejansko delati v praski, pa so zadeve nekoliko drugačne, je bil še kritičen Šarec.

Kako bo zadnje nezadovoljstvo Levice vplivalo na glasovanje stranke o interpelaciji zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, ki ga čaka v petek, Šarec ne ve. Glede na sporazum naj bi se interpelacijam izogibali, zato ne pričakuje, da bi jo Levica podprla. "Seveda pa je vprašanje, kdo je na potezi in od koga je kaj odvisno," je dodal.

Na vprašanje, ali ima Erjavec njegovo podporo, pa je premier odvrnil: "Ni odvisno od moje podpore, odgovarjal bo pred parlamentom."

Iz koalicijskih vrst pozivi k dialogu

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je medtem napovedal, da bodo poslance te stranke povabili na razgovor in skušali zgladiti nesoglasja. Opomnil je tudi, da je o nezadovoljstvu Levice z delom vlade izvedel iz medijev. "Nek resen, kredibilen partner pride do tebe in ti pove, s čim se ne strinja, šele potem se obrne na medije," je opozoril Golubović. 

V SD se na napoved Levice niso posebej odzivali. Je pa vodja poslanske skupine Matjaž Han že pred tem tudi sam izrazil obžalovanje zaradi prodaje Abanke. Kot je dejal v izjavi za medije v DZ, bo verjetno težje, če država ne bo imela lastne industrije in lastnih virov. Dodal pa je, da bodo za obstoj vlade pomembni tudi drugi projekti, denimo proračun.

"Vlada je manjšinska. Zagotovo potrebuje partnerje pri sprejemanjih določenih zakonov," je poudaril vodja poslanske skupine DeSUS. Če bi se Levica dejansko razšla s koalicijo, bi bilo treba iskati neko novo, drugo rešitev, je povedal Jurša. Ocenil pa je, da prekinitev sodelovanje vendarle ni realna možnost, ampak gre bolj za iskanje pozornosti.

Znesek prodaje Abanke se vrti okoli pol milijarde evrov

Oba interesenta v ciljni ravnini prodaje, Nova KBM in madžarska banka OTP, sta ponujala med 450 in 500 milijoni evrov. Po naših podatkih se končni znesek vrti okoli pol milijarde evrov, kar je tako nad pričakovanji kot tudi cenitvami.

Predsednica nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Karmen Dietner je v sredo dejala, da "če kupnini dodamo še vse terjatve, ki jih prodaja DUTB", upa, da bodo dosegli oziroma presegli državno pomoč. Sanacijski vložek je za Abanko v sedanji podobi - v njo sta se po državni intervenciji združili Abanka Vipa in Banka Celje - dosegel 781 milijonov evrov.

Dietnerjeva je zatrdila še, da država pri tem izbranemu kupcu ni dajala nobenih jamstev za morebitne negativne posledice tožb, povezanih s sanacijo banke.

Luka Mesec bo spregovoril o morebitnih političnih posledicah prodaje Abanke.
Luka Mesec bo spregovoril o morebitnih političnih posledicah prodaje Abanke. FOTO: Bobo

Več bo tako po napovedih vodstva SDH znano po današnjem podpisu pogodbe o prodaji, ob tem pa bi lahko postale jasne tudi morebitne posledice za sodelovanje Levice z vladno koalicijo. Levica je namreč ostro nasprotovala prodaji tako Abanke kot tudi NLB, ki je bila posledica zavez Slovenije v zameno za odobreno državno pomoč obema bankama konec leta 2013.

Luka Mesec je v sredo poudaril, da je do po njihovem prepričanju za Slovenijo škodljive prodaje Abanke pripeljala neaktivnost vlade pod vodstvom Marjana Šarca na tem področju, čeprav je ta po njegovih besedah od lani jeseni obljubljala, da bo poskusila Abanko rešiti pred prodajo. Na vprašanje o morebitnih političnih posledicah pa je odgovoril le, da bo o tem več znano danes.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (893)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
14. 07. 2019 10.35
+1
Šarec bojim se , da si krepko skrenil s poti. Tvoja pot od Šmarce do Bruslja je bila malce prehitra! Nič novega saj poznamo tisto kot je prišlo tako bo tudi odšlo! Imaš lep primer predhodno vlado!
An ban pet podgan
14. 07. 2019 08.04
-1
Čas bi že bil.
Bowers
12. 07. 2019 21.55
-1
Skrajni čas da pade vlada,v vsakem primeru prepozno. Kako lahko takšen napol pismen vodi vlado ?
Frane Šajn
14. 07. 2019 10.37
+1
Ampak žal , se nam totalno nepismeni ponujajo kot njena zamenjava! Senca in zakisanost pameti!
SadButTrue
01. 07. 2019 18.14
"Levica premierju Šarcu očita, da je bila vlada neodzivna pri prodaje Abanke"........škoda, da mesečarja ne zmoti neodzivnost pri iskanju službe tistih, ki so prejemniki sociale.....
Frane Šajn
14. 07. 2019 10.42
Navaden desni zlajnan stih in nič več! Brez solzice poante , žal "pisar" tega zmazka zgoraj, nima pojma kaj poanta sploh je. Kot tista viža;" imala sta boben in lajno in žogica jima je ušla......la,la,la,la,....."
ROMELS
28. 06. 2019 17.56
+7
Grožnja, katere se vse vladne stranke strašno bojijo.
brezveze13
22. 06. 2019 17.33
+4
tale šarčev flegmitizem in določene izjave je bolj za na gasilske veselice kot v parlament
mali grizli
21. 06. 2019 13.39
+5
V SLO je že davno vse padlo.
Da se mene pita..
21. 06. 2019 10.45
+5
Lukec, je zgubil kompas..
Frane Šajn
14. 07. 2019 10.43
Mislim, da je v senci še en total bolj zmeden!
Uporabnik443897
21. 06. 2019 09.49
+4
Sarca boli patka, saj ce da se novih volitev nihce ne zeli
Mladi? Plasto
21. 06. 2019 09.04
+4
samo tole imam za mesečnika :D ..... KO SO NATEGOVALI NAROD Z DOKAPITALIZACIJO - SO BILI TIHO !!!!!!! ...... ZDAJ ,KO SO BILI SAMI NATEGNJENI S PRODAJO PA V JOK IN NA DREVO :D ..... ko so se sporazumi sprejemali LMŠ sploh še ni delovala na državnem nivoju !!!! - levica pač :D !!!! .... in sedaj bi oni krivdo in odgovornost pripisali izvršitelju???!!! in ne povzročitelju !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????
Mladi? Plasto
21. 06. 2019 09.09
-1
je pa umikanje iz sporazumov šport trenutne "skrajne"desnice v ameriki :D in TRUMPA :D ............. tak , da me samo zanima .......... kdaj so si naši levičarji :D - torej levica , k srcu vzeli desničarske metode :D :D :D
prinašalec2
21. 06. 2019 08.57
+10
"Privoščil"si je spet provokativno izjavo, ker tako ve, da vlada ne bo padla, ker zato, da on ostane obstojajo ogromni interesi tistih, ki v resnici vodijo to vlado oz. vladajo.
Mladi? Plasto
21. 06. 2019 09.14
-7
izjava je resnična .... in z jajci :D .... ker se za razliko od ostalih preračunljivcev ne boji iti na volitve :D
prinašalec2
21. 06. 2019 11.04
+4
Ja, ker pri nas pomeni izguba volitev prednost...ha, ha......ja dokler boste sestavljali "protijanševsko" vlado....in vas narod in kako temu narodu gre, sploh ne zanima...
Mladi? Plasto
21. 06. 2019 11.42
+2
ti bi mel janšo na vladi ??? .... depala vas - zloraba vojske in pooblastil , jest sm stražil polna skladišča orožja ... kje je al orožje al pa dnar ??? .... krediti tajkunom za časa prve njegove vlade .... patrija ,ki je zastarala ,ker ni znal pošte dvignit , pa imel je premajhen kaslc :D ..... in to bi TI dal na oblast ???? ..... na ja .... verjetno si itak njihov :D
Mladi? Plasto
21. 06. 2019 11.47
-1
in če v primeru prodaje orožja ni imel prav nič zraven ..... TO DOKAZUJE njegovo popolno nesposobnost obvladovanja svojega resorja ,ker je bil takrat obrambni minister .... in če ni vedel kaj so mu počeli v lastni vojski , v lastnem ministrstvu .... potem lahko upravičeno sklepam , da je popoln lolek ,ki nima pojma o ničemer ........ v obeh primerih ni primeren za predsednika vlade oz. katerokoli javno funkcijo ......
lukeeeeeec
21. 06. 2019 08.53
+10
Vrag je vzel šalo gopod Šarec,ko trdite, da je RESNICA sovražni govor. Poskušate omejiti, da državljani izražati svoje težave. Ne dojamete, da ste z dvigom minimalne plače pahnili v še večje brezno prav največje reveže. Lahko je talati,kar drugi ustvarjamo in s politiko DELITVE na naše in vaše si zagotavljati neko mesto,kateremu niste dorasli ne vi ne vaši ministri.
prašek
21. 06. 2019 08.57
-8
Kar si ti ustvaril, jaz še kosmato pojem ☺
Mladi? Plasto
21. 06. 2019 09.16
+1
luki dej razlož tole nebulozo ... o dvigu najmanjših plač in kako je to slabo za tiste ,ki te plače dobivajo ??? .... večji strošek je le za firme :D .... se ti manjša profit , da takole jokcljaš in postaš neumnosti :D ???
Uporabnik443897
21. 06. 2019 09.51
-3
Prasekneno leto te berem in stalno na napacni strani. Tebi pa ni resitve :)
Shisui
21. 06. 2019 08.53
+2
Vedel sem da bo Luka trojanski konj tej koaliciji. Vse stranke pro EU on proti, vse stranke za odprte trge on proti, vse stranke podpirajo kapitalizem on je proti, vse stranke bi narodu dopustile profite le komunist je proti. Hm. Je pa kar škoda no, Šarec ni slab.
4ndr4z
21. 06. 2019 08.51
+6
Se mi kar smili malo Šarec, ne dela slabo ampak s takim trnom v peti kot je tale Luka ne bomo nikoli shodili, kaj šele tekli.
Nabru3
21. 06. 2019 08.41
-9
Glede spodnjih SDS provokatorjev. Pa kje hudimerja vas najdejo? Podn od podna, upam, da se vsaj sebi zdite duhoviti.
lukeeeeeec
21. 06. 2019 08.50
+1
Veš problem so volilci katere je opisal Boštjan VIDEMŠEK. On že ve kakšni volilci se nahajajo v njegovem krogu. Prav?
Nabru3
21. 06. 2019 08.40
-1
Če Šarec ni dober za SDS in Levico, ne za SMC, SAB, SD, potem pomeni, da je več kot odličen za normalne ljudi. Menim, da bo LMŠ vsaj podvojila rezutat na naslednjih volitvah. Ljudje imajo dovolj prepucavanja.
bebo3
21. 06. 2019 08.23
+3
ja saj druge ni. če ni dovolj glasov bo pač padla. druge variante sploh ni. pametno je povedal
hotchilipoper
21. 06. 2019 08.19
+9
Sploh pa kaj ima ta mesec za govorit,če mu še mleko
Ricketts
21. 06. 2019 08.15
+12
Sem slišal, da je Marjan Šarec podal vlogo za spremembo imena in priimka. Iz Marjana Šarca se želi preimenovati v Mar ben Šar al Albani.
Mladi? Plasto
21. 06. 2019 09.18
-4
biggbrader
21. 06. 2019 08.09
+13
Pa je šel. Še en partijski napajalnik v franže. Stanje se bo tudi v Sloveniji počasi normaliziralo, tako kot se je že na Češkem, Slovaškem,...