Slovenija

Kakšne hiše bodo ponudili poplavljencem?

Ljubljana, 23. 02. 2024 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mesec dni časa imajo arhitekti, ki želijo zasnovati nadomestne gradnje za lastnike hiš, uničenih v poplavah in plazovih. Toliko časa namreč traja natečaj, ki ga je pripravilo ministrstvo za solidarno prihodnost. Njegova vsebina pa razkriva, kaj so nesrečnikom namenili: eno- ali dvostanovanjske stavbe, dvojček, vrstne hiše, velikost pa od 80 do 122 kvadratnih metrov. Okvirno so že določili tudi velikost prostorov, eden od pogojev pa je tudi, da morajo biti načrtovane tako, da jih bodo lahko ljudje s preprostimi posegi nadgradili in prilagodili svojim potrebam.

Arhitekt
Arhitekt FOTO: Shutterstock

Ministrstvo za solidarno prihodnost je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije pripravilo natečaj, v okviru katerega bodo izbrali strokovno najprimernejše rešitve nadomestitvenih stanovanjskih stavb, primernih za tiste, ki so jim lanske poplave uničile domove. Z obnovo želijo zagotoviti tudi trajnejšo rabo prostora.

Osnovni namen natečaja, ki se bo zaključil 21. marca, je zagotoviti ljudem, prizadetim v poplavah, dostopen in kakovosten nadomestitveni dom, ki bo čim hitreje na voljo za vselitev, so sporočili z ministrstva. Za razpis natečaja so se odločili, ker na trgu ni ustrezne ponudbe, ki bi odgovarjala potrebam ljudi po kakovostnem novem domu. "Vzporedno s tem smo upoštevali tudi razvojno komponento, saj se zavedamo, da popoplavna obnova ponuja tudi priložnost za okoljsko ustreznejše rešitve v prostoru," so zapisali.

Nadomestitvene stanovanjske stavbe, ki bodo racionalne po površini in se bodo v največji meri prilagajale zahtevam ljudi, bodo upoštevale tudi regionalne značilnosti in posebnosti mikrolokacije, kot sta naklon terena in orientacija, so napovedali. 

Kakšne hiše bodo gradili? 

V natečajnih pogojih so določeni naslednji tipi nadomestitvenih gradenj: enostanovanjska hiša, dvostanovanjska hiša, dvojček in vrstna hiša. Stavbe, ki bodo imele od 80 do 122 kvadratnih metrov uporabne bivalne površine, morajo biti načrtovane tako, da jih bodo lahko ljudje s preprostimi posegi nadgradili in prilagodili svojim potrebam. "Končni cilj je gradnja hiše za vse življenje, hiša, ki je načrtovana tako, da jo lahko s preprostimi spremembami prilagodimo za različna življenjska obdobja in situacije tako z upoštevanjem notranjega razvoja oziroma notranje rezerve stavb in enot kot tudi rast stavb z dodajanjem novih prostorov," poudarjajo.

Fotografija potencialnega območja umešanja stanovanjskih stavb v Občini Rečica ob Savinji
Fotografija potencialnega območja umešanja stanovanjskih stavb v Občini Rečica ob Savinji FOTO: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Zmagovalne rešitve bodo objavljene v posebnem katalogu. Ta bo vseboval tri tipe stanovanjskih stavb, in sicer prostostoječo stanovanjsko stavbo, stanovanjski dvojček in vrstno hišo, so zapisali v razpisni dokumentaciji. 

Prostostoječa stavba bo predstavljena v treh velikostih: kot enostanovanjska za tričlansko gospodinjstvo, enostanovanjska za štiri- in veččlansko gospodinjstvo ter kot dvostanovanjska. Pri slednji morajo predvideti dve možnosti: prva sta dve ločeni stanovanji, druga pa, da bo hiša medgeneracijska, pri čemer bi si jo delila starejši par in tričlanska družina. 

Naslednja zahteva je, da mora biti prostostoječa enostanovanjska stavba za tričlansko družino predstavljena oblikovno skladno s tremi prizadetimi regijami: Koroško, Savinjsko in Škofjeloško. 

Stanovanjski dvojček in strnjena gradnja (vrstna hiša) bosta predstavljena samo v eni velikosti, kot enostanovanjska stavba za tričlansko gospodinjstvo na srednje nagnjenem terenu, tipološko prilagojena Savinjski regiji. Ob tem pa so dodali: "Natečajnik naj pri snovanju dvojčka in strnjene gradnje upošteva tudi njuno možnost prilagoditve drugim velikostim in preostalima dvema regijama." 

Kot še napovedujejo, bo katalog ponudil pet najboljših rešitev prostostoječih stavb ter po tri najboljše rešitve stanovanjskih dvojčkov in vrstnih hiš. 

 Enostanovanjska stavba bo predstavljena kot: 

- stavba za tričlansko gospodinjstvo na srednje nagnjenem terenu, prilagojena tipologiji regije Koroška, 

- stavba za tričlansko gospodinjstvo na srednje nagnjenem terenu, prilagojena tipologiji regije Savinjska, 

- stavba za tričlansko gospodinjstvo na srednje nagnjenem terenu, prilagojena tipologiji regije Škofjeloška,

- stavba za štiri in veččlansko gospodinjstvo na srednje nagnjenem terenu, prilagojena tipologiji regije Savinjska,

- stavba s stanovanjem za starejši par in tričlansko gospodinjstvo na srednje nagnjenem terenu, prilagojena tipologiji regije Savinjska. 

 

Dvojček bo prikazan kot: 

- stavba z dvema enostanovanjskima enotama na srednje nagnjenem terenu za tričlansko gospodinjstvo, prilagojena tipologiji regije Savinjska. 

 

Vrstna hiša bo prikazana kot: 

- tri ali več enostanovanjskih enot za tričlansko gospodinjstvo, postavljenih v strnjenem nizu, na srednje nagnjenem terenu, prilagojenih tipologiji regije Savinjska.

Velikost

Kakšna naj bo velikost stavbe, določa Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč. "Za dve osebi v stanovanju je standardna stanovanjska površina v enostanovanjski stavbi 90 m, v dvostanovanjski stavbi 75 m, za tri osebe v stanovanju je standardna stanovanjska površina v enostanovanjski stavbi 100 m, v dvostanovanjski stavbi 85 m, za štiri osebe v stanovanju je standardna stanovanjska površina v enostanovanjski stavbi 115 m, v dvostanovanjski stavbi 95 m, za pet oseb v stanovanju je standardna stanovanjska površina v enostanovanjski stavbi 130 m, v dvostanovanjski stavbi 115 m in za več kot pet oseb v stanovanju se izračuna standardna stanovanjska površina tako, da se za vsako nadaljnjo osebo doda 6 m." 

Razpis sicer predvideva velikosti stanovanj od 80 do 122 kvadratnih metrov. Največ kvadratov so, razumljivo, namenili prostostoječi enostanovanjski hiši za štiri- ali veččlansko gospodinjstvo, najmanj pa jih predvidevajo za stanovanje starejšega para v dvostanovanjski medgeneracijski hiši. 

Okvirno so določili tudi velikost prostorov, ki naj bodo smiselno združeni z možnostjo pregraditve. 

Okvirna velikost prostorov za prostostoječo enostanovanjsko stavbo za tričlansko družino
Okvirna velikost prostorov za prostostoječo enostanovanjsko stavbo za tričlansko družino FOTO: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Lastniki hiš, uničenih v poplavah, ki jih bo predvidoma treba odstraniti (takih objektov je 348), imajo sicer na voljo štiri možnosti: da se preselijo v stanovanje ali hišo, ki je že zgrajena, da od države kupijo nadomestno nepremičnino, da prejmejo odškodnino ali da se odločijo za nadomestitveno gradnjo. "Po prvih odzivih ocenjujemo, da se bo velik delež odločil za nadomestitveno gradnjo," so zapisali na ministrstvu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
24. 02. 2024 20.13
-1
ljudje si naj gradijo hiše sami, stanovanja pa naj bodo minimalistična tistemu ki se ji podrla koča naj dobi kočo - tistemu ki se je podrla vila naj tudi dobi le kočo- saj nismo državljani krivi da so oni gradili na poplavnih področjih - občine ki so dale dovoljenja pa naj prenesejo komunalni prispevek na predviden nov objekt.
Grma53
24. 02. 2024 09.31
+3
Hiše so na razpolago, saj jih Golob zgradi po 100 vsak mesec. Le odločiti se poplavljenci ne morejo, ker je ponudba prebogata.
Nace Štremljasti
23. 02. 2024 18.43
-3
spet se bo kradlo sdssi že mane roke
setisfekšn
23. 02. 2024 18.35
+3
Vsak ki se samo malo spozna na elektro stroko ve da je el. avtomobil zabloda človeštva najvecja zabloda do sedaj z najhujsimi posledicami. Če vzamete vse v kompletu!!
Pig Brother
23. 02. 2024 17.42
+5
Take da bo nekdo pri gradnji le teh nenormalno zaslužil...
N0EL
23. 02. 2024 17.15
+5
A pridejo hiše tudi z novim avtom? Če že častimo državljani... Po drugi strani pa ogromno starih babic samih životari v plesnivih 100 let starih podrtijah z miloščino od penzije. Ampak važno, da častimo bedakom, ki gradijo na poplavnih območjih. 😏
Grma53
24. 02. 2024 13.49
+4
Če se te stare babice preselijo v Gazo bodo takoj deležne naše pomoči iz fonda, ki smo ga morali zbirati za poplavljenca. Bodo pa ti še malo počakali, saj je teroristov potrebnih pomoči, še nekaj na tem svetu.
testosteron
23. 02. 2024 16.42
+10
Razpisi bodo prilagojeni sorodstvenim vezam gradbenih podjetij,...spet se bo mešetarilo na veliko...načrtov za montažne hiše je ogromno in zakaj je potrebno sedaj komplicirati ?...
Jaka Jack
23. 02. 2024 16.37
+6
S to vlado bodo hiše ostale samo na papirju in v študijah. Denar iz naslova za sanacijo žal zapravljajo za študije, cenene prenosnike na zalogo, subvenconiranje nezdravih e-koles, politične NVO-je in kupujejo nasedle podrtije prijateljev, kot jo je kupila bivša min.?
JApajaDAja
23. 02. 2024 17.00
+5
Dragica Cegler
23. 02. 2024 15.54
+6
Pričakujem od poplavljencev,da gredo pred parlament in prosijo kmete,da jim pripeljejo gnojnico,da zalijemo pokvarjen golobnjak.Ravnokar so poslali 1,5 milijona Palestincem in ukrajincem najnovejše drone,poplavljenci pa boste v kontejnerjih.Ce ne boste tega storili,si pa res ne zasluži nič,razen kontejnejnerjev.
Mežiška dolina
23. 02. 2024 15.41
+9
Spet neki razpisi. Kot da ni na trgu ogromno različnih načrtov za klasične hiše , ogromno montažnih. Bo razpis za verjetno že znane "naše ".
osservatore
23. 02. 2024 15.19
+10
Še zmeraj ni jasno kako so dobili gradbena dovoljenja na popolavnih območjih. Nihče še ni odgovarjal in tudi ne bo.
Important notice
23. 02. 2024 15.03
+5
Čisto OK. Samo, ne vem, zakaj se to rešuje 6 mesecev po katastrofi? Sedaj bo razpisno obdobje trajalo še nekaj mesecev, pa potem zidava vsaj eno leto .... In ljudje bodo tako dve do tri leta čakali na nadomestno hišo. Medtem bodo obračali in kradli denar, ki je bil namenjen za obnovo. Upam, da bodo na koncu podali obračune, kam so kaj namenili. Kakšne so bile obresti od zadržanega denarja in kam so šle.
Jozaa
23. 02. 2024 14.56
+8
Kakorkoli, solidarnost za primerna bivališča, za nadstandard naj poskrbijo sami?
sektor1
23. 02. 2024 14.46
+12
Že zdavnaj bi bile zgrajene če bi uporabili ves doniran denar (npr. od radia antena, pa dobrodelne tekme, ipd....)
Kod.
23. 02. 2024 14.39
+8
Kakšne hiše bodo ponudili poplavljencem?................................................................................................Po vsej verjetnosti nevidne
maco 1
23. 02. 2024 14.32
+7
ajde lešinari,čas ,da se bo spet kradlo na veliko.
2mt8
23. 02. 2024 14.31
+5
Kaj pa bodo ponudil poplavljencem, če so za denar namenjen njim porabili za nakup razpadle stavbe na Litijski? 🤣🤣
Minifa
23. 02. 2024 14.20
+1
Kako že če ne zavarujem, na črno gradim od ostalih ki nimajo hiške hiško dobim.
gebo 1
23. 02. 2024 14.17
+0
Top Gun
23. 02. 2024 13.59
-1