Slovenija

Kakšne so plače policistov?

Ljubljana, 06. 07. 2011 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jure Brankovič
Komentarji
232

Seznam junijskih izplačil v policiji razkriva, da kar tisoč policistov prejema manj kot 1.100 evrov bruto, nekateri na višjih položajih pa s prek 6.000 evri bruto na mesec presegajo celo predsednika vlade.

"Gre za dodatke, ki jih imajo že vrsto let v vojski, carini, pri paznikih v zaporih. Skrajni čas je, da smo po 20 letih odpravili ta mačehovski odnos države do policije,“ je notranja ministrica Katarina Kresal pred dobrim tednom dni pojasnjevala vzrok za povišanje plač izbranim policistom.

Potem ko sta z Irmo Pavlinič Krebs poskrbeli za politični spopad zaradi dodatkov k plači policistov, so novinarji oddaje 24UR uspeli pridobiti poimenski seznam vseh 8.819 junijskih izplačil v policiji.

"Ne glede na to, kako se udriha po policiji tudi s pomanjkanjem sredstev, policija svoje delo oddela. Mogoče je prav zato odnos države mačehovski,“ pravi Kresalova.
"Ne glede na to, kako se udriha po policiji tudi s pomanjkanjem sredstev, policija svoje delo oddela. Mogoče je prav zato odnos države mačehovski,“ pravi Kresalova. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Ta razkriva nizke plače policistov – kar 1.000 jih prejema manj kot 1.100 evrov bruto – in hkrati visoke zaslužke njihovih uslužbencev na višjih položajih – nekateri med njimi s prek 6.000 evri bruto na mesec ne presegajo samo direktorja policije, temveč tudi predsednika vlade.

Direktor nacionalnega preiskovalnega urada je s 6.800 evri presegel vse kolege v modrem, sledu mu psihologinja, nato še dva policista, ki sta z dodatki za delo v nacionalnem preiskovalnem uradu presegla tudi svojega direktorja Janka Gorška, šele petouvrščenega. Vsaj trije modri možje presegajo tudi plačo predsednika vlade.

Slovenski policisti
Slovenski policisti FOTO: POP TV

Kresalova bi dodatno dvignila tudi plače pilotom in tehnikom. A med njimi, predvsem starejšimi piloti, je že danes večina plačnih rekorderjev med štirimi in petimi tisočaki. Sledijo jim inšpektorji, vodje spremljevalnih služb, šol, celo tiskovni predstavniki, odstavljeni funkcionarji – tudi zaradi zlorabe položaja obsojeni nekdanji poveljnik specialne enote Srečko Kope se zavrti med prvih petdeset.

Podatki o junijskih plačah policistom torej kažejo, da je policija mačehovska predvsem do svojih terenskih policistov, precej manj pa do svojih modrih funkcionarjev. Plače običajnih policistov so namreč še vedno na psu, na konju pa so modri oziroma kar zlati funkcionarji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

guli1
07. 07. 2011 13.35
+0
Problem v JS je v tem, da so vsi poklici v plačnem sistemu v enem košu (policija, vojska, carina...), kar pa je zelo, zelo narobe. Poklici niso pravilno vrednoteni (pa s tem ne mislim užaliti nikogar), ampak...ljudje, dajte malo razmisliti...vojak ima večjo plačo kot policist!!! A se vam to zdi prav? Vojak gre vsake toliko časa na strelske vaje, malo puza po blatu...ni v nikakršni nevarnosti v primerjavi z tem kar delajo policisti. Vzemimo za primer zadnji neljubi primer v Kresnicah. Policisti ki so prišli prvi na kraj niso vedeli, kaj se točno dogaja, ali je storilec še v objektu, ali jih čaka kdo noter in jih bo ob vstopu v objekt "pospravil"....in to vse za borih 750 EUR na mesec. In to je za vas nekatere preveč??? Seveda, ker pojma nimate kaj je delo policije in vidite samo tisto, da stojijo ob cestah in ustavijo vsake toliko časa kakšno vozilo in koga kaznujejo.
Bingo68
07. 07. 2011 13.03
+2
eni obsojate policijo, drugi ne veste kaj bi in le malo vas je, ki veste kako bi bilo, če jih ne bibilo tu med nami. Ja, vačish doživimo kako negativno izkušnjo. Saj imate argumente, ki jih tu pišete..zkajjih ne uporabite pri pritožbi???' Ker pač si izmišljate in ker pač res kdaj moramo malo dlje čakati na njih, ker so drugje, na dugem koncu ali pa zasedeni na kaki prometni nesreči ali kraji. - Pomislite na zahtevnost dela, ki ga delajo.... - Kako bi vi delali, če bi vam dali oni uniformo in pooblastila... - ravno včeraj je en prijatelj rekel: "joj, če bi meni dali uniformo samo za 8 ur, bi jim dal hudiča... Ja, maščevalen bi bil... Menim, da bi morali imet višjo plačo od vojske, od carine ipd... ker so najbolj izpostavljeni vsemu, delu v vseh vremenskih pogojih, mafiji, socialnim zasebnim kreanjem doma, pijancem, prometnim nesrečan, dan za dnem so na cesti, ... Vojak se bo vrememu izognil, razen če bo na kaki vaji, cariniki ne bojo ustavljali ali kontrolirali vozila na odprtem med neurjem, policaji pa morajo tudi takrat na kraj nesreče, ..... mah, kaj naj vam pišem. Ko pomislim kaj vse sem že videl mkar mine.... Res smo bedna država na tem področju. Sami niso varni, pa kako najs krbijo za našo varnost. Res, beda!!!
chemtrails
07. 07. 2011 12.02
Tisti, ki ste jim fauš 1100 bruto plače, dejte se mal umirit, kajti zaradi prekomerne zavisti in živčnosti, ki vas pošteno daje, lahko dobite še rano na želodcu. Kaj se sploh ubadate s tem kolk zaslužijo, s tako plačo še niso bogataši, mislim brezveze...
jouža
07. 07. 2011 11.16
klestijo povsod in tega niso krivi (vsi) zaposleni v JS, kakor tudi ne tisti v RS. mogoče je v konkretnem primeru problem v tem, da se policijo, vojsko, carino (mogoče sem koga pozabil) kot del JS, enači s tistimi "pri koritu", ki so nas v takšno situacijo pripeljali in ki odločajo o dokapitalizaciji banke NLB zato, da lahko potem v isti banki sami jemljejo kredite o kakršnih navaden smrtnik lahko samo sanja. res je, da v JS spadajo policija, carina, vojska,... ampak pravi problem v JS so direktorati, sekretariati, zavodi,... katerih je toliko, da noben minister ne ve, koliko jih ima v svojem resorju. vsak direktorat ima direktorja z direktorsko plačo, da ne govorimo o sekretarjih in generalnih sekretarjih, ki so na vsakem vogalu,...itn. 3/4 zaposlenih v teh direktoratih in zavodih sploh ne ve, kaj je njihovo delo, ker resnično ne delajo nič. da ne govorimo o parlamentarnih komisijah, ki poslancem nosijo dodatne evre, še nobena parlamentarna komisija pa ni ugotovila ničesar, ker tudi nima interesa, saj tako dlje časa deluje. ogromno teh komisij je sam na papirju. če pišem o tem bo cel dan premalo... ko se slovenski državljan ob 20-letnici naše ljube države ozre nazaj in se spominja časov od njenega nastanka do danes, dobi občutek, da je bila država Slovenija narejena zato, da jo pokradejo tisti, ki se že 20 let pod pretvezo različnih imen strank zamenjujejo na oblasti, v resnici pa gre za isto skupino ljudi, ki deluje po sistemu "ti meni - jaz tebi" in republike Slovenije v času SFRJ niso mogli pokrasti, saj so takrat kradli drugi. kar se tiče policistov na terenu... oni samo opravljajo svoje delo, ki ga je danes težko dobiti in srečni so lahko, da ga imajo. normalno je, da ljudje ne marajo policije, predvsem tisti, ki so že imeli opravka z njo. skoraj vsi pa se z njo srečujemo v prometu in vidimo samo kasiranje. problem v policiji ne predstavljajo policisti na terenu, katerim edinim lahko rečemo "policisti", ampak fikusi na PU, GPU in MNZ, ki dobivajo dobre plače in čeprav nosijo uniformo, dejansko to policisti niso, saj jim je pravo policijsko delo (z nekaterimi zjemami) španska vas. plačo dobivajo zato, da se v klimatiziranih pisarnah igrajo s statistiko, ki jo za nadrejene prilagajajo tako, kot le-tem v danem trenutku paše. enako je v vojski, carini,... da ne govorimo o tistih, ki bi že zdavnaj morali bit v penziji, pa svoje delo v nedogled podaljšujejo (beri: nočejo v penzijo), ker gre za lahko zasluženo (dobro) plačo. za to pa so krivi tisti, ki o tem odločajo in to dopuščajo.
Sh00t3r
07. 07. 2011 11.12
+0
Oh 6zabica, tolk k naša vojska požre denarja, ga nobena druga inšitucija. Pa nimamo od nje popolnoma ničesar, samo stroške. Od njih imajo nekaj afganistanci, pri nas jih pa še ob naravnih nesrečah ni od nikoder! Vsem ali pa nobenemu praviš.. ne mešaj jabolk in hrušk, ker ne gre za enake poklice!!!
Tonček Balonček
07. 07. 2011 10.59
Zakaj jim je pa Mate lahko zrihtal primerne plače? Ker je šlo za sposobno ekipo!
rerhati1
07. 07. 2011 10.58
+1
Če se policistom zdi 1100€ premajhna plača, naj gredo delat v tovarno za 500€. A ne vidiš, da je to bruto in ne neto (neto okoli 700 EUR)
Porkamadona
07. 07. 2011 10.44
+0
Če se policistom zdi 1100€ premajhna plača, naj gredo delat v tovarno za 500€.
SEBASTI
07. 07. 2011 10.38
Kredibilnost notranje ministrice Katarine Kresal je na ničli, slabo ji kaže večina javnomnenjskih anket, tako ali drugače je ovadenih več njenih sorodnikov. Kresalova pa vseeno ostaja na položaju... in ob vsem tem še naprej odžira narodu dostojanstvo.
petmar
07. 07. 2011 10.32
V vsaki krizi se krepi represivni aparat. Ko pride do demonstracij in nezadovoljstva morajo policisti biti opranih glav in poslušni. Prav to se sedaj dogaja.
exequor
07. 07. 2011 10.30
dajte jih raje 50% policajev odpustit, sej ne delajo nobenega reda, sam kasirajo za državo. policijska država do amena! banda neizobražena...
Porkamadona
07. 07. 2011 10.28
-1
Čudno.....za nas delavce se pa nikoli nihče ne vpraša kakšne plače imamo, pa delamo petek in svetek..!
6zabica
07. 07. 2011 10.08
Sam pozabila je povedati, da dodatke v vojski znižujejo in so najnižji od vseh. Sicer pa je policija že imela dodatke, ki so jih zniževali...hm zakaj neki. Saj pa lahko naredijo tako, da tsitim na položajih malce znižajo bruto dohodek in dajo tistim, ki imajo nizek bruto dohodek-prerazporeditev sredstev, nov pravilnik o plačah policistov...pa se da vse urediti...Zgleda pa, da bo javni sektor na osnovi tega spet stavkal, ker ne gre tako, da se daje enim, druge pa se pozabi...vsem isto ali pa nobenemu nič.
Hachi
07. 07. 2011 10.05
+2
@asdoasa - mal si se zmotu.glede na to, da sem delal v rezervni policiji tud 3 tedne na meji vem kako izgleda delo. delavnik je bil pa dva dni zapored po 12 ur čez dan(do meje sem imel eno uro voznje v eno smer - dodatni 2 uri) in potem 48 ur frej, ker si potem delal obratni delavnik, torej 12 ur ponoči, dva dni. Če zivi in dela ob meji, torej potnih stroskov nima nekih, malico pa dobi placano verjetno prav tako kot ti! Oziroma, ne vem če slucajno govoris o kaksnih drugih dodatkih za malico?kaksni bi ti bili? Pa ne zagovarjam vseh policistov, ker sam vem, da je tudi v policiji, prav tako kot VSEPOVSOD DRUGOD, tudi precej zabusantov, pokvarjencev,..., vendar ni pa potrebno potem vse posplosevati!
totnhem
07. 07. 2011 09.58
Pravo Kresnička sedaj pa bomo še upokojenci dobili 2 centa več.
Pikaa1234
07. 07. 2011 09.57
+1
dokelr bomo vsi sam pred pc-ji sedeli se v sloveniji ne bo spremenilo NIČ, gospodarstvo bo šepalo na račun požrešnih meneđerjev za vse pa bo kriv JS :))
imnesi
07. 07. 2011 09.57
11xwer112 tudi javni uslužbenci zaslužijo plačilo za svoje delo. Niso oni krivi, da je sistem tak kot je. Zaradi sistema in zastarelih postopkov in neustrezne opreme je pač potrebno imeti toliko in toliko zaposlenih. In čeprav imajo v 90% zelo nizke plače, je skupna masa velika. Ma za to niso krivi oni, ampak politika, ki tega sistema ne reorganizira. Zaposleni pa ja ne bodo delali zastonj!? Kar se tiče realnega sektorja pa še to: res je produktivnost pri nas zelo slaba. Zato bi se morali v realnem sektorju tudi zbuditi, ne pa samo jamrati nad državo. Tiste redke uspešne firme nimajo nobenih problemov z državo, javno upravo...
lodz68
18. 11. 2015 18.27
ti si tele na kvadrat .pridi v našo nemško firmo Carthago pa boš videl kaj je produktivnost.Aja,pa plače niso minimalne.
Tonček Balonček
07. 07. 2011 09.56
Jaz bi tudi rad delal neodvisno, dvignite mi plačo!
Pikaa1234
07. 07. 2011 09.54
-1
Platon2307.07.2011, 09:36-1 mislim da bi marsikdo bil zadovoljen z 1100 bruto ki so zagotovljeni vsak mesec reden regres dvojni dopust božičnica poceni državna stanovanja..... za to da stojiš na kakem mestu z kolegom policistom in kasirata denar? Se motim? dvojni dopust, božičnica, pa stanovanja???? povej kter del JS pa dam kr vlogo tja, božičnice pa dvojnega dopusta videla nisem :))
tao3
07. 07. 2011 09.52
+1
Edino kar podpiram, da se policiji dvigne plače, da bodo delali neodvisno. Dobro plačan policist si ne bo pustil s-r-a-t-i po glavi.