Slovenija

Letos v družinskih ambulantah kljub stavki dva odstotka več obravnav

Ljubljana, 08. 05. 2024 21.09 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
3

Zdravniki že skoraj štiri mesece stavkajo. Po neuspešni mediaciji, ki je stala slabih sedem tisočakov, se Fides in vladni pogajalci tedensko sestajajo za zaprtimi vrati, a kot kaže nobena stran ne popušča. Stavka se je zaostrila z marcem, ko so nekateri zdravniki preklicali soglasja za nadurno delo, zato so jim ponekod delodajalci umaknili dovoljenja za delo v drugih zavodih. Stavka se bolj pozna v bolnišnicah, kjer odpadajo ne nujni pregledi in posegi, nekatere imajo zato milijonske izgube.

Izkušnje se od zavoda do zavoda razlikujejo. Ponekod so težave sicer večje, odvisno tudi od tega, kako velika je bila kadrovska stiska že prej oziroma kako močno so bili odvisni od pomoči zdravnikov iz drugih zavodov. 

Po skupnih podatkih zdravstvene zavarovalnice, ki opravljene storitve plačuje, pa so v prvih treh mesecih letošnjega leta izvajalci v ambulantah družinske medicine opravili skoraj dva odstotka več obravnav kot v enakem obdobju lani, prav tako v specialistični ambulantni dejavnosti. V zobozdravstveni dejavnosti je obseg storitev približno enak. 

Za skoraj štiri odstotke manj posegov, operacij pa je v akutni bolnišnični dejavnosti. To se pozna tudi koncesionarjem, ki so imeli za skoraj šest odstotkov manj operacij. Po podatkih zgolj za marec, torej ko so začeli veljati umiki soglasij za nadurno delo, pa so v primerjavi z lanskim marcem v vseh dejavnostih opravili manj obravnav. In sicer za približno štiri do devet odstotkov, največ ponovno v akutni bolnišnični dejavnosti, pri čemer so imeli denimo koncesionarji za 19 odstotkov manj operacij. 

Ob vsem skupaj velja sicer opomniti, da je v začetku lanskega leta veljal še Loredanov interventni zakon, po katerem so plačevali čisto vse opravljene storitve, brez omejitev in tudi to bil lahko vzrok za nekoliko manjšo realizacijo letos, pravijo na ZZZS. In še število čakajočih nad dopustno dobo, ki narašča iz meseca v mesec. Po podatkih NIJZ je zdaj takšnih pacientov že 155 tisoč.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorec2
09. 05. 2024 14.19
+1
No, nekaj pa le ni kakor bi.moralo. V bolnišnici Izola so pacientki dali napotnico pod HITRO za svojega specialista maja letos (2024), naročena je za JANUAR 2026. Očitno se delajo norca iz pacientov, ali pa jim stavka ustreza. Glavni Fides Polh je zaposlen v tej bolnišnici SB Izola. Ni kaj, stavka je zapisana v Ustavi. Beden je tak odnos do pacientov.
LETALC
09. 05. 2024 08.21
Torej se da mal hitrej kajnardit kolker zgleda..
JOCR1255
08. 05. 2024 21.50
+0
Dela tisti kot vedno.