Piti vodo iz pipe ali iz plastenke?

V Sloveniji – za razliko od mnogih drugih držav – večinoma pijemo dobro, neoporečno vodo. Kar dve tretjini prebivalcev naše države ima dostop do vode prek velikih vodovodov in ta je praviloma ustrezna. Ljubljana pa je ena redkih prestolnic, kjer prebivalci pijejo izjemno dobro vodo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Črpajo jo iz globine približno 50 metrov in v ljubljanske hiše in bloke priteče kot neobdelana podtalnica. Ker je voda tako dobre kakovosti, je v Ljubljani sploh ne klorirajo oz. jo klorirajo zgolj občasno samo na južnem delu.

Največ težav z vodo pa je v krajih z manj kot 50 prebivalci, ki imajo lastne vodne vire. V nekaterih krajih tako vodo za pitje še vedno prekuhavajo.

Novinarka Tanja Volmut se je odpeljala v pet slovenskih krajev in skupaj z inšpektorji odvzela vzorce vode. Preverjala je, kakšna je voda v dveh večjih mestnih vodovodih, v enem manjšem vaškem vodovodu in kakšna je voda, ki jo lokalni prebivalci in turisti pijejo pri dveh priljubljenih naravnih izvirih. Mnogi ljudje živijo v starejših hišah in ne vejo, kakšne so v njihovi hiši cevi, zato jih pogosto skrbi, ali je v njihovi vodi svinec. Zato je Tanja z inšpektorji odvzela vzorec tudi v eni od starejših hiš in jo testirala tudi na svinec.

Rezultati so pokazali: neoporečni so bili vzorci, ki so jih odvzeli v stanovanju Ljubljani, s pipe na velikem, rižanskem vodovodu na Obali in na naravnem izviru Sv. Vid v Dobrovniku. Fekalne bakterije pa so bile v vodi iz naravnega izvira Curlek v občini Hoče Slivnica in vodi iz manjšega vodovodnega sistema v kraju Loka, ki je od Kopra oddaljen 18 kilometrov. Tam imajo krajani svoj vodovod, ki so ga zgradili sami, voda je pogosto oporečna, zato jo večinoma prekuhavajo.

Kakšna je voda drugod po Sloveniji? Kdo mora vodo nadzirati in kako to počnejo? Kdo mora obveščati lokalno prebivalstvo? Kaj pa dileme – piti vodo iz plastenke ali ne? Piti vodo iz vodnjakov ali ne? In kako izgleda črpališče vode v enem od večjih vodovodnih sistemov pri nas? 

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 116
 
sagesse 13.06.2016 15:01:59
Veliko negativnih komentarjev,brez ene same realne podlage.Res so kmetje eni od največjih onesnaževalcev podtalnice,toda trditi,da imamo v sloveniji nekakovostno vodo,se vidi kako,kmetički,,kateri niso prišli dlje kot do avstrije ali hrvaške,trdijo nekaj,kar nima z realnostjo nobene veze.KOliko držav ima pitno vodo iz kuhinjske pipe,,jih lahko preštejemo na prste.Ustekleničena voda,vseeno katerega proizvajalca,morajo vodi dodati,algicin in kemična sredstva za bistrost vode,ker naravna voda postane zelena v 3 dneh.Slovenci smo lahko srečni,da imamo tako kvalitetno pitno vodo in če kdo misli nasprotno,naj gre kdaj v zda,azijo ali rusijo,kjer je ta privilegij,katerega imamo tukaj samo sanje....
kolerika 13.06.2016 18:08:47
.... in ta naša sreča čedalje bolj v tujih rokah
Več komentarjev