Kam po zaključeni osnovni šoli?

Ministrstvo za šolstvo in šport je na spletni strani objavilo razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za šolsko leto 2012/13. Že veste, kdaj bodo informativni dnevi?

Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 17.662 učencev in učenk (lani 18.014), ki bodo lahko kandidirali na skupno 22.039 (lani 24.984) vpisnih mest na srednjih šolah.

Od tega je v programih nižjega poklicnega izobraževanja razpisano 640 (lani 688) mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 5275 (6971) mest, v programih srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja 8490 (9358) mest, v programih splošnih gimnazij 6061(lani 6185) mest, od tega je v zasebnih šolah 455 (483) in v programih strokovnih gimnazij razpisano 1573 (lani 1782) mest.

Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7634 (lani 7967) mest. Razpis bodo danes in v začetku prihodnjega tedna prejele tudi vse osnovne in srednje šole.

V katere šole se vpisujejo?

Študent - 4

Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7634 (lani 7967) mest. (Foto: Thinkstock)

Delež dijakov, vpisanih v gimnazijah, se že četrto leto zmanjšuje. Nekoliko se je zmanjšal tudi delež vpisanih v programe nižjega poklicnega izobraževanja, medtem ko se je v šolskem letu 2011/12 nekoliko povečal delež dijakov srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja.

Poleg mest, namenjenih učencem, šole razpisujejo še mesta za programe poklicno-tehniškega izobraževanja, poklicne tečaje in maturitetni tečaj, po katerih se izobražujejo dijaki, ki so že pridobili določen poklic ter svoje izobraževanje nadaljujejo po vertikali oziroma horizontali ali pa želijo pristopiti k opravljanju splošne mature.

Za nadaljevanje izobraževanja po končanem programu srednjega poklicnega izobraževanja je za poklicno-tehniško izobraževanje na voljo 2726 vpisnih mest, za poklicni tečaj je razpisanih 374 mest, za maturitetni tečaj pa 676 v javnih šolah in 30 mest v zasebnih.

Kdaj bo informativni dan?

Študent - 1

(Foto: Thinkstock)

Vse srednje šole bodo organizirale informativni dan, na katerem bodo učenci lahko dobili podrobnejša pojasnila o vpisu in izobraževanju ter druge informacije. Informativna dneva bosta v petek, 10. februarja, ob 9. in 15. uri, ter v soboto, 11. februarja, ob 9. uri. Posamezne šole bodo informacije o posameznih programih posredovale ob drugih urah ali na drugi lokaciji, kot je šola, zato naj bodo kandidati pozorni na tekst v razpisu.

Kaj pa programi s posebnimi vpisnimi pogoji?

Kandidati, ki se bodo želeli prijaviti v program, za katerega je potrebno izpolnjevati še posebne vpisne pogoje oziroma je potrebno opraviti preizkus nadarjenosti ali spretnosti, se za preizkus morajo prijaviti pred prijavami za vpis v šolo oziroma najpozneje do 17. februarja.

Na preizkuse se prijavijo na šolo, ki izvaja program, za katerega je to vpisni pogoj in na katero se želijo prijaviti. Preizkusi na šolah bodo v tednu med 1. in 6. marcem. Šole jim bodo izdale potrdila o opravljenih preizkusih najpozneje do 14. marca.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
 
didiss 20.01.2012 15:44:46
solstvo je v startu invalidno,zato se tudi daje vprasanje ki ni nedolzno,kam in kako naprej ,celo v afriki je solstvo bolj razvito,ce pogledamo njihovo statistiko izobrazenih jih je krepko visje izobrazenih kot v sloveniji...
Več komentarjev