Prodajalka dobitne srečke: Oba sva bila šokirana

Slovenija je dobila novega rekordnega loto milijonarja, ki si je priigral 4,9 milijona evrov v Mariboru. Da je bilo pravih prav njegovih sedem števil, je izvedel šele zjutraj, ko je pri svoji prodajalki lota preverjal, ali je sploh kaj zadel.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Loto - 5

Prodajalka, ki je srečnežu povedala, da je zadel sedmico. (Foto: Mia Media)

Novi milijonar je srečno novico izvedel šele zjutraj, ko je na svojem prodajnem mestu lota prišel preverit, ali je kaj zadel, izvedel pa je, da je bilo prav njegovih sedem števil tistih, zaradi katerih je po novem vpisan na seznam slovenskih petičnežev.

Slovenija je v nedeljskem, 31. zaporednem krogu igre loto dobila novega srečnega milijonarja. Izžrebana je bila rekordna sedmica v slovenski zgodovini lota, srečnež pa je listek, s katerim si je priigral kar 4,9 milijona evrov, vplačal v Mercatorjevem centru na Ptujski cesti v Mariboru, je potrdila tiskovna predstavnica Loterije Slovenija Mateja Slamnik.

Tokrat je bila sedmica prvič vplačana na Teznem, številni pa še ugibajo, kdo je imel srečno roko pri izbiri pravih števil. V javnosti so se pojavila ugibanja, da je zmagovalni listek vplačal študent iz Ljubljane, ki se šola v Mariboru. Sledili so namigi, da je bila usoda tokrat naklonjena javnemu uslužbencu, na družbenem omrežju Twitter pa se je s kopijo vplačanega listka pojavilo celo ime Janez Mikec, a se je pozneje izkazalo, da je šlo zgolj za potegavščino.

Identiteta človeka, o katerem govori tako Maribor kot vsa Slovenija, je znana le prodajalki, pri kateri je zjutraj preveril, ali je v nedeljo kaj zadel. Potem ko mu je povedala, da je zadel sedmico, je odšel nemudoma domov, razen prodajalke Loterije Slovenija pa ga ni videl nihče drug.

Nevarnosti hitrega bogatenja

Ko od zmagovalnega dobitka odštejemo 15-odstotni davek na igre na srečo, bo dobitnik bogatejši za nekaj manj kot 4,2 milijona evrov, proračun občine, v kateri stalno prebiva, pa bo bogatejši za 735 tisoč evrov. Od obdavčljivih obresti se izračuna in plača dohodnina po stopnji 20 odstotkov od davčne osnove in se šteje kot dokončni davek. To pomeni, da se ne vštevajo v letno odmero dohodnine, pojasnjujejo na Davčni upravi Republike Slovenije.

Dobitnik

Stres ob tem, da izžrebajo vaših sedem števil, je primerljiv s smrtjo ožjih družinskih članov. (Foto: Thinkstock)

Kljub temu bi bila pridobljena vsota še vedno nadvse zavidljiva, psihologi pa poudarjajo, da je lahko tudi smrtno nevarna. Astronomski dobitki so šok za organizem, psihologi pa jih na lestvici stresnosti uvrščajo blizu šoka ob izgubi oziroma smrti najbližjih. Nenadejana obogatitev osebnega proračuna je lahko tako zlahka kriva za srčni infarkt ali kap. Vsekakor je gotova ena stvar: tak dogodek je življenjska prelomnica, po kateri nič več ni tako, kot je bilo.

Kam s silno vsoto denarja?

Doslej rekordna sedmica v Sloveniji je bila sicer po podatkih Loterije Slovenije izžrebana 10. julija 2005, vredna pa je bila 3.195.599 evrov, razdelila pa sta si jo dva igralca, ki sta listke vplačala v Ljubljani.

Teoretski psihoanalitik Roman Vodeb meni, da če enkrat zadenete sedmico, vam ni treba za vsako ceno ohraniti trezne glave, saj bi bilo to utopično pričakovati. "Zapravljanje takšnega bogastva bo na neki točki simptomatično. Sočutni ljudje bodo veliko darovali revežem in humanitarnim organizacijam. Skopušniki bodo nosili denar v banke, mešeterili z delnicami in živeli od obresti. Hedonisti si bodo dali duška v zapravljanju,“ pravi Vodeb.

Večina bi naslednji dan najverjetneje čudežno "zbolela" in ne bi odšla v službo, po tednu ali več počitka pa bi se nekateri najverjetneje odločili za daljši dopust in bi dali odpoved. Tako so v preteklosti pokazale javnomnenjske ankete, saj bi se za ta korak odločilo kar 60 odstotkov ljudi.

Če sreče ne bi mogli skrivati zase ter bi jo delili s prijatelji in družino, bi na vrata najverjetneje potrkali tudi dolgo izgubljeni in pozabljeni sorodniki, celo sosedi bi nas spet pozdravljali na cesti in začeli mahati za nami, veliko pa bi bilo tistih, ki bi povprašali za posojilo.

"Taktično dobro bi bilo, če prijatelji in sorodniki ne bi vedeli za ta enormni dobitek dotičnega srečneža. Ker včasih bi srečneži že znali biti sami kos sebi in svojemu bogastvu, problematični so prijatelji, kvazi prijatelji, znanci in svojci. Pri nasvetu: kako z bogastvom oz. denarjem živeti naprej, jaz ne bi priporočal, naj se povpraša kakšnega top ekonomista, borzne posrednike ali finančne svetovalce, pač pa raje kakšne modrece ali filozofe,“ je prepričan Vodeb.

Ker pa najprej poskrbimo zase in svoje potrebe, bi marsikdo najverjetneje poplačal svoje dolgove, posojila, si omislil eksotično potovanje ali morda kupil športni avtomobil, stanovanje, odprl lasten posel, morda zajadral v navtične kroge. Med najbolje prodajane in prestižne jahte spada 20-metrska jahta riviera 5800 sport yacht, za katero bi novopečeni petičnež odštel "le“ 1,3 milijona evrov.

Loterijski listek - 11

Za to, da izberete pravih sedem številk, ki so nato tudi izžrebane, imate 65 milijonink odstotka možnosti, slovenci pa smo tokrat vplačali 44 odstotkov vseh kombinacij. (Foto: Blaž Garbajs)


Denar je smiselno preudarno vložiti

Na vrhu lestvice želja so seveda hiše ali stanovanja. Mikroekonomist Sašo Polanec z ljubljanske ekonomske fakultete je v pogovoru za 24ur.com povedal, da je nakup nepremičnine ena izmed najvarnejših in najbolj smiselnih naložb, saj so cene na trgu še relativno ugodne, pravi. Za zmagovalni znesek bi lahko kupili trideset trisobnih stanovanj v Ljubljani. Polanec svetuje, naj si srečnež vzame mesec dni za razmislek in denar poskusno veže na svoji banki. Mesečno bi prejel plačo povprečnega slovenskega menedžerja, kar je lahko spodbuda za nadaljnje korake.

Evri

Denar je treba naložiti skrbno in preudarno. (Foto: Thinkstock)

Ker je tveganje ob vlaganjih v delnice in obveznice ob takšni vsoti nesmiselno, Polanec svetuje varnejše vlaganje in varčevanje v bankah. "Sam menim, da bi bilo denar najbolje vezati v obliki depozita na eni ali nekaj bankah v Sloveniji. Nedvomno bi bilo pametno kapital razpršiti med bankami, letno pa bi ob štiriodstotni obrestni meri lahko prejeli malce manj kot 140 tisoč evrov, kar ni slabo,“ pravi Polanec. Največja nevarnost, ki bi vlagatelju grozila, je bankrot banke, a kljub temu ne bi ostal čisto brez vsega.

Urška Štorman z ministrstva za finance je potrdila, da država jamči za bančna vlaganja v višini 100 tisoč evrov. Zaupanje varčevalcev je ključnega pomena za stabilnost bančnega sistema, zato država spodbuja vlaganje in varčevanje na bankah tudi z jamstvom na bančne vloge, s čimer se kljub krizi poskuša ohraniti zaupanje varčevalcev v bančni sistem, poudarjajo na ministrstvu.

Pa še to: pri varčevanju si iz rednih prilivov nekaj odškrne tudi država, saj so obdavčene vse obresti nad 1000 evri, zato bi bilo treba oddati odmero za dohodnino. Vsemu navkljub bi se kapital tako plemenitil, srečnemu in predvsem preudarnemu dobitniku pa se ni bati, da bi ob smotrni porabi živel lagodno in udobno življenje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 468
hotchilipoper 31.01.2012 18:35:03
Denar je smiselno preudarno vložiti V LJUBLJANSKO BANKO HOHOHOHOHOHOHOHOHOHO
Grison Rajko 22.06.2012 20:35:10
dobra šala :)
Več komentarjev