Prodajalka dobitne srečke: Oba sva bila šokirana

Slovenija je dobila novega rekordnega loto milijonarja, ki si je priigral 4,9 milijona evrov v Mariboru. Da je bilo pravih prav njegovih sedem števil, je izvedel šele zjutraj, ko je pri svoji prodajalki lota preverjal, ali je sploh kaj zadel.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Loto - 5

Prodajalka, ki je srečnežu povedala, da je zadel sedmico. (Foto: Mia Media)

Novi milijonar je srečno novico izvedel šele zjutraj, ko je na svojem prodajnem mestu lota prišel preverit, ali je kaj zadel, izvedel pa je, da je bilo prav njegovih sedem števil tistih, zaradi katerih je po novem vpisan na seznam slovenskih petičnežev.

Slovenija je v nedeljskem, 31. zaporednem krogu igre loto dobila novega srečnega milijonarja. Izžrebana je bila rekordna sedmica v slovenski zgodovini lota, srečnež pa je listek, s katerim si je priigral kar 4,9 milijona evrov, vplačal v Mercatorjevem centru na Ptujski cesti v Mariboru, je potrdila tiskovna predstavnica Loterije Slovenija Mateja Slamnik.

Tokrat je bila sedmica prvič vplačana na Teznem, številni pa še ugibajo, kdo je imel srečno roko pri izbiri pravih števil. V javnosti so se pojavila ugibanja, da je zmagovalni listek vplačal študent iz Ljubljane, ki se šola v Mariboru. Sledili so namigi, da je bila usoda tokrat naklonjena javnemu uslužbencu, na družbenem omrežju Twitter pa se je s kopijo vplačanega listka pojavilo celo ime Janez Mikec, a se je pozneje izkazalo, da je šlo zgolj za potegavščino.

Identiteta človeka, o katerem govori tako Maribor kot vsa Slovenija, je znana le prodajalki, pri kateri je zjutraj preveril, ali je v nedeljo kaj zadel. Potem ko mu je povedala, da je zadel sedmico, je odšel nemudoma domov, razen prodajalke Loterije Slovenija pa ga ni videl nihče drug.

Nevarnosti hitrega bogatenja

Ko od zmagovalnega dobitka odštejemo 15-odstotni davek na igre na srečo, bo dobitnik bogatejši za nekaj manj kot 4,2 milijona evrov, proračun občine, v kateri stalno prebiva, pa bo bogatejši za 735 tisoč evrov. Od obdavčljivih obresti se izračuna in plača dohodnina po stopnji 20 odstotkov od davčne osnove in se šteje kot dokončni davek. To pomeni, da se ne vštevajo v letno odmero dohodnine, pojasnjujejo na Davčni upravi Republike Slovenije.

Dobitnik

Stres ob tem, da izžrebajo vaših sedem števil, je primerljiv s smrtjo ožjih družinskih članov. (Foto: Thinkstock)

Kljub temu bi bila pridobljena vsota še vedno nadvse zavidljiva, psihologi pa poudarjajo, da je lahko tudi smrtno nevarna. Astronomski dobitki so šok za organizem, psihologi pa jih na lestvici stresnosti uvrščajo blizu šoka ob izgubi oziroma smrti najbližjih. Nenadejana obogatitev osebnega proračuna je lahko tako zlahka kriva za srčni infarkt ali kap. Vsekakor je gotova ena stvar: tak dogodek je življenjska prelomnica, po kateri nič več ni tako, kot je bilo.

Kam s silno vsoto denarja?

Doslej rekordna sedmica v Sloveniji je bila sicer po podatkih Loterije Slovenije izžrebana 10. julija 2005, vredna pa je bila 3.195.599 evrov, razdelila pa sta si jo dva igralca, ki sta listke vplačala v Ljubljani.

Teoretski psihoanalitik Roman Vodeb meni, da če enkrat zadenete sedmico, vam ni treba za vsako ceno ohraniti trezne glave, saj bi bilo to utopično pričakovati. "Zapravljanje takšnega bogastva bo na neki točki simptomatično. Sočutni ljudje bodo veliko darovali revežem in humanitarnim organizacijam. Skopušniki bodo nosili denar v banke, mešeterili z delnicami in živeli od obresti. Hedonisti si bodo dali duška v zapravljanju,“ pravi Vodeb.

Večina bi naslednji dan najverjetneje čudežno "zbolela" in ne bi odšla v službo, po tednu ali več počitka pa bi se nekateri najverjetneje odločili za daljši dopust in bi dali odpoved. Tako so v preteklosti pokazale javnomnenjske ankete, saj bi se za ta korak odločilo kar 60 odstotkov ljudi.

Če sreče ne bi mogli skrivati zase ter bi jo delili s prijatelji in družino, bi na vrata najverjetneje potrkali tudi dolgo izgubljeni in pozabljeni sorodniki, celo sosedi bi nas spet pozdravljali na cesti in začeli mahati za nami, veliko pa bi bilo tistih, ki bi povprašali za posojilo.

"Taktično dobro bi bilo, če prijatelji in sorodniki ne bi vedeli za ta enormni dobitek dotičnega srečneža. Ker včasih bi srečneži že znali biti sami kos sebi in svojemu bogastvu, problematični so prijatelji, kvazi prijatelji, znanci in svojci. Pri nasvetu: kako z bogastvom oz. denarjem živeti naprej, jaz ne bi priporočal, naj se povpraša kakšnega top ekonomista, borzne posrednike ali finančne svetovalce, pač pa raje kakšne modrece ali filozofe,“ je prepričan Vodeb.

Ker pa najprej poskrbimo zase in svoje potrebe, bi marsikdo najverjetneje poplačal svoje dolgove, posojila, si omislil eksotično potovanje ali morda kupil športni avtomobil, stanovanje, odprl lasten posel, morda zajadral v navtične kroge. Med najbolje prodajane in prestižne jahte spada 20-metrska jahta riviera 5800 sport yacht, za katero bi novopečeni petičnež odštel "le“ 1,3 milijona evrov.

Loterijski listek - 11

Za to, da izberete pravih sedem številk, ki so nato tudi izžrebane, imate 65 milijonink odstotka možnosti, slovenci pa smo tokrat vplačali 44 odstotkov vseh kombinacij. (Foto: Blaž Garbajs)


Denar je smiselno preudarno vložiti

Na vrhu lestvice želja so seveda hiše ali stanovanja. Mikroekonomist Sašo Polanec z ljubljanske ekonomske fakultete je v pogovoru za 24ur.com povedal, da je nakup nepremičnine ena izmed najvarnejših in najbolj smiselnih naložb, saj so cene na trgu še relativno ugodne, pravi. Za zmagovalni znesek bi lahko kupili trideset trisobnih stanovanj v Ljubljani. Polanec svetuje, naj si srečnež vzame mesec dni za razmislek in denar poskusno veže na svoji banki. Mesečno bi prejel plačo povprečnega slovenskega menedžerja, kar je lahko spodbuda za nadaljnje korake.

Evri

Denar je treba naložiti skrbno in preudarno. (Foto: Thinkstock)

Ker je tveganje ob vlaganjih v delnice in obveznice ob takšni vsoti nesmiselno, Polanec svetuje varnejše vlaganje in varčevanje v bankah. "Sam menim, da bi bilo denar najbolje vezati v obliki depozita na eni ali nekaj bankah v Sloveniji. Nedvomno bi bilo pametno kapital razpršiti med bankami, letno pa bi ob štiriodstotni obrestni meri lahko prejeli malce manj kot 140 tisoč evrov, kar ni slabo,“ pravi Polanec. Največja nevarnost, ki bi vlagatelju grozila, je bankrot banke, a kljub temu ne bi ostal čisto brez vsega.

Urška Štorman z ministrstva za finance je potrdila, da država jamči za bančna vlaganja v višini 100 tisoč evrov. Zaupanje varčevalcev je ključnega pomena za stabilnost bančnega sistema, zato država spodbuja vlaganje in varčevanje na bankah tudi z jamstvom na bančne vloge, s čimer se kljub krizi poskuša ohraniti zaupanje varčevalcev v bančni sistem, poudarjajo na ministrstvu.

Pa še to: pri varčevanju si iz rednih prilivov nekaj odškrne tudi država, saj so obdavčene vse obresti nad 1000 evri, zato bi bilo treba oddati odmero za dohodnino. Vsemu navkljub bi se kapital tako plemenitil, srečnemu in predvsem preudarnemu dobitniku pa se ni bati, da bi ob smotrni porabi živel lagodno in udobno življenje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 469
lunatetrka 31.01.2012 18:35:03
Denar je smiselno preudarno vložiti V LJUBLJANSKO BANKO HOHOHOHOHOHOHOHOHOHO
Grison Rajko 22.06.2012 20:35:10
dobra šala :)
 
bastiiiian 31.01.2012 16:56:57
maribor rabi denar za EPK...in 800.000eur 'injekcije' je zelo dobrodošlih ;)
 
vostro1 31.01.2012 16:45:00
AJDE ZDEJ PA DELAT PA PUSTE MILIONARJA NAJ RAZMIŠLJA SAM O PRIHODNOSTI
UstavimoPasjeBorbe1 31.01.2012 16:20:55
Nevem zakaj se tako poglabljate, vi POP.tv kdo je dobitnik! Iščite tajkune ki kradejo in še druge. Ne pa da javnosti izpostavljate ljudi, izpostavite svoje drušine in kje živite pa bote videli kako je to. V oddaji Preverjeno ste imeli prispevek o dobitku lotka ki je biu vreden okoli EN MILIJON, in so listek zavrgli in šli celo iskati na smetišče listek da bi ga najdli, pa ga niso. In končana zgodba. Logično je da ni lotko biu izplačan ker se dobitnik ni oglasiu. Zakaj se niste še malo naprej pozanimali pri LOTU, kje je tisti denar ker ni biu izplačan dobitnik.Zakaj niso dali nazaj vsoto ki je bila zagarantirana za lotka v lotka. LOTO Slovenija nikoli ni razložila kam gre denar ko se izžrebanec ne oglasi pa prevzame dobitek. Lotko ni biu izplačan. pa se je začeu spet od začetka. KDO JE TAJKUN v TEJ DRŽAVI mi povejte !!
kala1 31.01.2012 19:33:32
Kdor pozna pravila, ve da obstaja sklad neizplačanih dobitkov, iz katerega se zbrani denar vrne nazaj v dobitke. Da je bil lotko, katerega listič so iskali neizplačan, ozirom ali je bil res na tistem listku, ki so ga iskali, pa v oddaji niso potrdili.
UstavimoPasjeBorbe1 01.02.2012 00:59:30
V odaji je bilo lepo povedano, da je biu vplačan lotko tam kje je gospod vplačau in še čas se je omenjau tudi. Preverili oziroma klicali so tud na loto v Ljubljano, in so jim sporočili da se še ni nihče oglasiu glede dobitka. In nato so šli iskat listek in ga niso našli. Saj so tako povedali. Poglej si odajo in predvsem poslušaj kaj je povedaneka. Glede te tvoje izjave :
robetosss 31.01.2012 16:00:05
Kolikor mi je znano je dobitnik vzel en računalniško izpolnjen listek tako "mimogrede"...To dokazuje, kako deluje usoda...tudi sam vedno izpolnim samo en listek za 4 evre in če bom dobil bom, če ne grem naprej....ne razumem pa tistih, ki potrošijo po 100 in celo več evrov na 45 listkih, saj si možnost za dobitek minimalno (sploh ni omembe vredno) povečajo...pol pa se sekirajo in premlevajo ali bom jaz, pa bog nedaj, da je sosed bogo, ker se bom živ požru....takim življenje ni naklonjeno in se zato večno vrtijo v začaranem krogu lastnega in materialističnega nezadovoljstva....Dobitniku pa želim, da mu ta denar da in ne vzame sreče...
FafenziBitte 31.01.2012 16:05:23
ej stari dobro si povedal dobiš keks
robetosss 31.01.2012 16:57:04
pošlji mi ga na mail prosim
 
mat33c 31.01.2012 14:37:16
Mene pa najbolj zanima kako se dobitnik smeje, če slučajno bere tele komentarje hahaha
Latinoboy 02.02.2012 17:24:29
rav smešno mi je... :)
Tomaž Juhart 31.01.2012 14:11:34
aleksandar repić je dobitnik
 
Zlovenistan 31.01.2012 13:50:56
Zanimivo pri vsem tem tukaj gor je, da nelkateri plusi sploh ne delajo, drugi pač...Veliki brat nas gleda in tala odzive tam, kjer mu pač paše. Že videno, pa ne samo enkrat! Živela slovenska "demokracija"!
burja23 31.01.2012 13:30:29
Po moje je dobil en upokojenc ali vsaj en, ki si ful zasluži..., da bo lahko začel dostojno živet. Verjamem, da je tako.
ill_be_back 31.01.2012 12:54:51
Jernej88_ 31.01.2012 09:53:36
1
Marca bo, Eurojackpot
----------------------------------------------------------


kolikšni zneski se pa bodo vrteli tam v Eurojackpot-u???
GiyaA3 31.01.2012 14:12:56
trenutno je 33mil. :)
GiyaA3 31.01.2012 14:13:41
marca bo v kioskih ja, prek neta pa že sedaj lahko igraš
lunatetrka 31.01.2012 18:37:13
ko pride Eurojackpot našega ne vplačam nikoli več, ker samo goljufajo
Več komentarjev