Slovenija

Oskrba z vodo in odvoz odpadkov se dražita

Ljubljana/Maribor/Koper, 20. 11. 2012 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./T.P.
Komentarji
127

Prihodnje leto vlada ne bo več odločala o cenah komunalnih storitev, ampak bo soglasje k cenam dala občina. To pomeni, da se bodo ponekod cene celo potrojile. Komunalna podjetja opozarjajo, da zaradi zamrznjenih cen že več let poslujejo z izgubo.

Vlada je na seji 15. novembra sprejela uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Ta uredba določa, kako naj bodo oblikovane cene za oskrbo s pitno vodo, za odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode, za zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov, za obdelavo določenih vrst komunalnih odpadkov in za odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov.

O cenah po novem odločajo občine

Dražje komunalne storitve bodo finančno najbolj prizadele enočlanska gospodinjstva.
Dražje komunalne storitve bodo finančno najbolj prizadele enočlanska gospodinjstva. FOTO: Miro Majcen
Štiričlanska družina na območju Novega mesta bi tako samo zaradi dviga DDV morala za komunalne storitve plačati 36 evrov več letno. Če temu prištejemo še petodstotno napovedano podražitev, bi družino podražitev letno stala kar 57 evrov več.

S 1. januarjem prihodnje leto bo tako oblikovanje cen komunalnih storitev prešlo v popolno pristojnost lokalnih skupnosti. S tem bodo lahko občine obračunale polno lastno ceno komunalnih storitev. To za državljanke in državljane pomeni precejšnjo podražitev stroškov za vodo in odvoz smeti. A problem nastane, ker so položnice že zdaj visoke, mnogi pa komaj shajajo iz meseca v mesec.

Občine o konkretnih zneskih še ne želijo govoriti, so pa vse že napovedale, da se bodo komunalni prispevki podražili, saj vlada cen komunalnih storitev od leta 2010 ni spreminjala.

Mnogo občin je moralo komunalnim podjetjem pomagati s subvencijami, saj s pobranimi zneski niso pokrili vseh nastalih stroškov. Z novo vladno uredbo in seveda s podražitvijo komunalnih storitev pa občinam ne bo več treba pokrivati izgub izvajalcem komunalnih storitev iz občinskih proračunov. Vse kaže, da bo ta razlika v zneskih padla na pleča državljanov, pri čemer mnogo komunalnih podjetij meni, da so že vrsto let zaradi vladne "zamrznitve" cen finančno podhranjena.

Nekateri bodo dražili postopoma

Nekateri dvomijo o smiselnosti tega ukrepa in se sprašujejo, ali ne bodo občine z dražjimi storitvami polnile svojih občinskih proračunov.
Nekateri dvomijo o smiselnosti tega ukrepa in se sprašujejo, ali ne bodo občine z dražjimi storitvami polnile svojih občinskih proračunov. FOTO: Dare Čekeliš

Z odmrznitvijo cen naj bi se te zvišale za v povprečju od 10 do 15 odstotkov, pravijo pri Združenju občin Slovenije. O konkretnih zneskih podražitev smo povprašali tudi na različnih občinah, a nam podatkov še niso posredovale.

Zaradi zamrznitve so cene komunalnih storitev marsikje prenizke, zato morajo občine izgube izvajalcem kriti iz proračuna.

To pomeni, da bodo naše položnice drugo leto še višje. Mnogim že zdaj ne uspe poravnati položnic, kaj šele po novem letu, ko bodo občine potrdile nove in predvsem dražje cene komunalnih storitev. Zaradi zamrznjenih cen (vlada jih je zamrznila leta 2010) ljubljanska Snaga opravlja storitve po ceni, ki je približno za četrtino nižja od njihove lastne cene, zato že tretje leto zapored posluje z izgubo. Po njihovem mnenju bo potrebna precejšnja korekcija cene.

Najmanj bodo podražitev čutili uporabniki z večjo porabo

Z Mariborskega vodovoda so za 24ur.com sporočili, da bo dvig cen prizadel predvsem tiste občine, katerim je dvig preprečila zamrznitev cen s strani države, ki traja že vse od avgusta 2010. Tako pojasnjujejo, da imajo tisti izvajalci in predvsem občine, ki jim je uspelo dvigniti cene pred zamrznitvijo, v primerjavi s preostalimi prednost, ker imajo na voljo več sredstev, kar lahko vpliva na kakovost storitve. Poudarjajo, da so cene komunalnih storitev na tak ali drugačen način zadrževane že vse od osamosvojitve. V nekaterih občinah, ki jih oskrbujejo, so se cene nazadnje dvignile leta 2002. Kot poudarjajo na Mariborskem vodovodu so te cene precej pod stroškovno ravnjo, vse zamrznitve do sedaj, pa so šle v breme amortizacije infrastrukture, katere namen je obnova obstoječih infrastrukturnih objektov. V nekaterih občinah se že pozna primanjkljaj teh sredstev in investicij v omrežje, kar se kaže na večjih vodnih izgubah in slabšem standardu storitev, še opozarjajo na Mariborskem vodovodu, kjer so prepričani, da bi lahko imeli po sprostitvi cen dovolj sredstev za obnovo infrastrukture, a se v podjetju bojijo zakonske varovalke, ki bi opredelila namenskost teh sredstev. "Občine bodo imele naenkrat na voljo več sredstev (tiste, ki jim je uspel dvig, jih že imajo) in ni nujno, da jih koristijo oz. bodo koristile za namen, za katerega so ga uporabniki plačali, torej obnova infrastrukture," še opozarjajo na vodovodu v odzivu na naše vprašanje, ali si bodo s sprostitvijo cen komunalnih storitev občine polnile svoje proračune.

Novost so tudi enotne tarife za fizične in pravne osebe. Slednje so po stari metodologiji v določenih primerih plačevale tudi do 50 odstotkov višjo tarifo od fizičnih oseb. Nekatere pravne osebe bodo tako po novi metodologiji plačevale celo manj, kot so do sedaj.

Glede cene pojasnjujejo, da na podražitev močno vpliva sprememba metodologije obračuna storitve. Amortizacija infrastrukture se je do uveljavite Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja obračunavala v sklopu variabilnega dela "vodarine", obračunane na kubični meter vode. Ta del se po novem pravilniku zaračunava kot nova postavka "omrežnina" in se preračuna na število priključkov v posamezni občini z upoštevanjem določenih faktorjev omrežnine. Kot pojasnjujejo, je logika metodologije takšna, da bodo podražitev manj občutili uporabniki z večjo porabo. "To se na neki način zdi logično, ker je strošek amortizacije letni strošek, ima fiksno naravo in sam po sebi ni vezan na prodano količino vode. Najbolj bodo podražitev čutili uporabniki z neizkoriščenimi kapacitetami (npr. vikendi)," še pojasnjujejo na Mariborskem vodovodu.

Mariborski vodovod oskrbuje 17 občin in od teh zgolj v treh že obračunava cene v skladu z metodologijo, ki jo je predpisoval. Pri teh treh občinah v tej fazi ne bo spremembe. Pri preostalih občinah se bodo cene povečale različno. V enem od izračunov navajajo, da bo stanovanjska hiša s 16 m3 porabe mesečno imela približno za 31 odstotkov oz. 3,9 evra višji strošek. Pri 30 m3 porabe je povišanje 21,4-odstotno oz. 4,3 evra. Stanovanjski blok z 180 m3 porabe bo v povprečju imel za 29 odstotkov oz. za 32 evrov višji strošek, pravna oseba z 200 m3 porabe mesečno pa bo imela za 6,2 odstotka oziroma 10 evrov nižji strošek kot prej.

V Mariboru bo od 1. januarja 2013 odvoz smeti dražji za dobrih 22 odstotkov.
V Mariboru bo od 1. januarja 2013 odvoz smeti dražji za dobrih 22 odstotkov. FOTO: Reuters

Glede podražitve ravnanja s komunalnimi odpadki Snaga Maribor predvideva podražitev v višini 22,2 odstotka. Nova cena, ki bo v veljavi s 1. januarjem 2013, je že potrjena s strani mestnega sveta mariborske občine. Kot so nam sporočili iz Snage Maribor, je bila cena odvoza najpogostejše 120-litrske posode doslej 10,38 evra, od 1.1.2013 pa bo 12,68 evra. Tudi na Snagi dodajajo, da je glavni razlog za podražitev povišanje stroškov dela in zavračajo očitke, da se z novo uredbo prelaga stroške poslovanja komunalnih podjetij na pleča uporabnikov.

Rekordna podražitev naj bi čakala Ptujčane

S tem ko je vlada sprostila cene komunalnih storitev, lahko pričakujemo višje zneske na položnicah.
S tem ko je vlada sprostila cene komunalnih storitev, lahko pričakujemo višje zneske na položnicah. FOTO: 24ur.com

S Celjskega o večjih podražitvah za zdaj ne poročajo. Jim bo pa nova metodologija izračunavanja komunalnih cen omogočala vlaganja v obnovo infrastrukture, ki je obnove vsekakor potrebna.

Odmrznitev cen komunalnih storitev pozdravljajo skoraj v vseh mestnih občinah, saj večina komunalnih podjetij zadnja leta ne pokrije svojih stroškov. Za zdaj največ podražitev napovedujejo v občini Ptuj in na Obali. V Kopru so že leta 2010 hoteli kanalščino podražiti za 35 do 40 odstotkov, vendar zaradi vladne zamrznitve tega niso mogli storiti. O natančnem znesku še ne govorijo, so pa povedali, da se bo za nekaj deset odstotkov podražil tudi odvoz smeti.

Vlada pa predvideva še en ukrep, ki nas bo udaril po žepu. Vlada namreč tudi pri komunalnih storitvah načrtuje dvig DDV s sedanjih 8,5 odstotka na 20.

Kot kaže, rekordna podražitev čaka Ptujčane. Tam naj bi se cene komunalnih storitev dvignile kar za trikrat. Ekipa oddaje Svet je namreč na terenu ugotovila, da bi lahko Ptujčan za dvakratni odvoz zabojnika na teden po novem letu plačal kar 20 evrov, medtem ko naj bi sedaj znesek znašal 13,5 evra.

Na občinah pojasnjujejo, da so glavni razlogi za podražitve v višjih cenah goriv, dražjih stroških dela in stroških infrastrukture. Cene dvigujejo tudi stroški ločenega zbiranja odpadkov, več pa bomo plačevali tudi zaradi predelave odpadkov in za sama odlagališča. Da cene ne bi šle v nebo, namerava ministrstvo za okolje zagotoviti neke vrste medobčinski nadzor, mi pa lahko le upamo, da bo ta deloval.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepota in zdravje
21. 11. 2012 08.46
+3
Pohlep,pa zlato sodstvo
meta37
21. 11. 2012 08.44
+3
DRAGA NAŠA OBLAST, dajte poštene plače za pošteno življenje.... Pa kje je to normalno???? V Avstriji je bencin cenejši, hrana je cenejša in boljša, pralni prašek naprimer je cenejši in bolj kvaliteten itd...., plače so pa tudi 1x višje kot tu! Res ne vem kaj boste storili, ko bo pol Slovenije dobesedno pobegnilo iz rodne domovine Slovenije.... Ja kaj nam pa preostane drugega? FOLK, ZBUDITE SE!!!! Me res zanima na račun koga boste potem na gurmanskih večerjah z luksuznimi prevoznimi sredstvi sklepali posla v korist samih sebe!!!!!!!!! DRAGI OBLASTNIKI, KMALU BOSTE POŽRLI DRUG DRUGEGA!
BMWmunja
20. 11. 2012 22.31
+7
Ko teleta dobijo moč odločanja se to odraža v primerih, kot je ta. Ptujski svetniki, za katere je značilno, da ko enkrat dobijo moč, potrgajo vse ketne, se svoji tradiciji niso mogli upreti tudi tokrat. PTUJČANI, ZAPOMNIMO SI DOBRO TO SVINJARIJO. TE SVETNIKE, KI NAS SEDAJ TAKO JE_BEJO V GLAVO, NA NASLEDNJIH VOLITVAH POLITIČNO LIKVIDIRAJMO. KAJ TE TI HUDIČI NIMAJO NOBENE MERE ??!!!!!!!
Prassek
20. 11. 2012 22.05
+7
Spet bodo v porastu divja odlagališča. enaga lahko naredijo na Šubičevi.
Jeanus1
20. 11. 2012 21.38
+6
Pokvarjeni in pogoltni smetarji, totalna dezorganizacija, vse na pol, po domače, cene pa bi nabijali, kot da so smeti iz zlata! To se MORA končati, tako ali drugače!
ViktoriaLudovika
20. 11. 2012 21.25
+6
Komunalo bi tako ali tako lahko tudi ukinili, ker je sama sebi namen, ko jo potrebuješ, čeprav redno plačuješ, ti odrekajo pravico, ki je logična posledica plačevanja njihovih "uslug"!
Anonym0use
20. 11. 2012 21.23
+8
svetniki rabjo denar za nakupe klobas in dobrin za žurke
HooplaToopla
20. 11. 2012 21.00
+11
Jasno. -- Povečini gre za monopolne izvajalce, kjer so vsaj v administraciji zaposleni t.i 'pravi ljudje'. -- Tem pa je potrebno v skladu z višanjem življenjskih stroškov zagotoviti take plače, kot si jih 'pravi ljudje' zaslužijo. -- Da ne govorimo o profitih za 'najbolj prave ljudi'.
daf3
20. 11. 2012 19.53
+8
Ne vam zakaj podražitev sej pobirajo plastiko in bio odpadke katere predelajo in lahko prodajo tko da je to samo pobiranje oz. odiranje že tako obuboženega naroda itak je pa Zoki že enkrat podražu odvoz in kanalščino tko da bi zdej ne smel podražiti
Jeanus1
20. 11. 2012 21.26
+2
Itak da je vse eno samo odiranje in zaslužkarstvo, izgovorov pa na tisoče. Tudi jaz bi se jih izmislil, od vremena, pa do slabe volje.
tali?ni tom
20. 11. 2012 19.42
-1
oooooooooo , druga švica dogaja v fašistični sloveniji ! janez zrihtal stroške ko tam v pravi švici , sam plač , plač ni spremenil na gor pa penzij ampak na kamerunsko lestvico!
daf3
20. 11. 2012 19.49
+1
janez kle nima nč ma pa janković ker je on župan LJ in je že enkrat podražu zdej bo pa še enkrat
tali?ni tom
20. 11. 2012 20.29
+0
pa kako nima janez če je spustu iz vajeti cene obenem pa nam niža plače penzije in draži hrano ,zdravila gorivo ! lej zanj ki ma desetkrat večjo plačo kot jaz in to je samo osnovna plača pr njem kakor so uradno zapisali je en klinc par evrov medtem ko pr minimalni ki je spet produkt skorumpiranega kapitalizma in se je nekoč imenovala mezda ne moreš glih metat takole evre za enako stvar ki se vozi v enakih kamionih tako danes kot jutri ! na najbol bolan način slovenska elita NAČRTNO ugonablja narod sam v mariboru je bil štart in ko bo konec bo vse drugač ! in njim bojo dovoljene sanje do druzga dneva ! a naj pocrkamo ?? plačat moraš smeti magari jih ne ustvarjaš , kanalizacijski priključek MORAŠ imet , ne smeš met biološke čistilne naprave ki je enako draga kot priključek sam pol občina ne kasira ! pa smo ljudje delal potrebo že 200 milijonov let pa smo obstal dons je pa to okolju kakor škodljivo ! saj razumem brez skrbi da se gre kakor za čisto vodo samo kje je poanta ko recimo blato iz čistilne naprave odpeljejo na deponijo kjer spet zastrupljajo tla , nam pa zaračunavajo kakor čiščenje ! pa smeti ki so v svetu surovina in jih take firme prodajajo in ustvarjajo ter imajo dobiček pr ns pa to tudi sortirano zmečejo v en kamion in odpelejo na deponijo ! evo take me žulijo in janez pol da še proste roke lokalnim šerifom da nas lupijo še bočj z žegnom vrhovne oblasti ! a ni tole hecno !
realno1
20. 11. 2012 18.53
+6
A se kdo vpraša o učinkovitosti, teh podjetij, o produktivnosti na zaposlenega? Zakaj večino teh podjetij ne dobi poslov na razpisih, kljub temu, da imajo kader in mehanizacijo ( in zasoljene lastne cene). Spremenite zakonodajo, da bodo lahko občine in občani izbirali med tem, kdo jim bo ponudil cenejšo storitev, pa bomo videli, kako se bodo ti monopoli začeli podirati.
picajzlnamindzi
20. 11. 2012 18.08
+4
A niso še pred dvemi dnevi trdili, da je inflacija mesečna 0,5 %!
mimic
20. 11. 2012 18.03
+8
VLADA MORA ODSTOPITI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 jst jo ne podpiram že lep čas!
ViktoriaLudovika
20. 11. 2012 21.26
+2
Najprej se nauči pravilnega izražanja v pravi slovenščini, potem pa protestiraj
dolencccc
20. 11. 2012 16.48
+3
Upam da kangler in janković podražita za stokrat
XLisjak
20. 11. 2012 16.35
+4
sej kr nej višajo položnice, dnarja itak nimamo!!! ppfujj!!
Biofanatik
20. 11. 2012 18.04
+1
Ti bojo hiško al pa stanovanje zarubl, kaj pa pol?
tali?ni tom
20. 11. 2012 20.30
+0
ikoz
20. 11. 2012 15.58
-8
ma treba podražit še prepoceni je kolilor je odpadkov v slo
tron3
20. 11. 2012 19.23
+3
Sploh v politiki, pa v nekaterih mestih kjer se ta glavni piše šrot, v pogovornem jeziku, v mestu tem pomeni odpad!
SpacePig
20. 11. 2012 15.43
+2
"...Nekateri bodo dražili postopoma..." . Pod tem napisom je slika dveh policajev na konjih. To naj bi najbrž pomenilo, da je draženje komunale konjski biznis. Pri več kot dvesto občinah, ki samo čakajo, kako bi naropale čim več denarja, je to bolj oslovski. Sicer pa, kdo pa sedi v vladi? Banda!
GreenOasis
20. 11. 2012 15.15
+21
Gremo na ulice Slovenija in to čosto vsi!
dado4008
20. 11. 2012 14.56
+27
pobrali nam bodo čisto vse.V službo še hodimo samo za položnice,davke,za radarje....Vprašujem se do kod bo še to šlo,kdaj bo tista kaplja čez rob,ko bomo ljudje prisiljeni vzeti zakon v svoje roke?!
XLisjak
20. 11. 2012 16.42
+8
antraks
20. 11. 2012 14.32
+10
kadar mayer čuti blaginjo, narod vedno občuti draginjo!
Balki30
20. 11. 2012 17.28
+2
Kake veze ma to z janšo?Podjetja so občinska.Sj pa ni janša župan.
realno1
20. 11. 2012 18.47
+3
O ima ima. Večina županov naših žepnih občin je iz strank koalicije. Komunalna podjetja pa so valilnice novega političnega kadra, parkirišče za odslužen političen kader in pralnice občinskega denarja.