Slovenija

Kandidat se še išče

Ljubljana, 16. 04. 2007 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Drnovšek imena kandidata za novega guvernerja BS še ni predlagal. Še vedno išče najboljše možne rešitve.

Janez Drnovšek predloga za guvernerja Banke Slovenije do redne aprilske seje ne more posredovati
Janez Drnovšek predloga za guvernerja Banke Slovenije do redne aprilske seje ne more posredovati FOTO: POP TV

Predsednik države Janez Drnovšek v državni zbor še ni posredoval predloga o kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenije, so povedali v njegovem uradu. Kot so nato sporočili, je Drnovšek danes predsedniku DZ Francetu Cukjatiju sporočil, da "predloga do redne aprilske seje ne more posredovati in da bo nadaljeval aktivnosti za iskanje najboljše možne rešitve".

Kljub Drnovškovi napovedi iz sredine marca, da bo predvidoma ime kandidata posredoval v roku, ki bi omogočal obravnavo na redni aprilski seji DZ, se to tako ne bo zgodilo. Seja DZ se bo začela prihodnji ponedeljek, mandatno-volilna komisija, ki pred obravnavo v DZ glasuje, ali kandidata za guvernerja podpira ali ne, pa je sklicana za sredo.

Andrej Rant ni dobil zadostne podpore poslancev
Andrej Rant ni dobil zadostne podpore poslancev FOTO: POP TV

Slovenija je od začetka aprila brez guvernerja Banke Slovenije, saj se je takrat iztekel mandat Mitji Gaspariju. Ta je približno dva tedna pred iztekom mandata za svojega namestnika imenoval Andreja Ranta. Oba je Drnovšek DZ že predlagal za novega guvernerja, a jima poslanci niso izrekli podpore.

Nekateri mediji so že pred današnjo Drnovškovo potezo namigovali, da naj bi predsednik države intenzivno, a neuspešno iskal kandidata za guvernerja. Morebitni kandidati niso želeli dati soglasja h kandidaturi, saj ne želijo deliti Gasparijeve in Rantove usode.

Mitji Gaspariju je v začetku aprila potekel mandat guvernerja
Mitji Gaspariju je v začetku aprila potekel mandat guvernerja FOTO: POP TV

DZ je namreč februarja zavrnil vnovično kandidaturo Gasparija, potem ko ga je mandatno-volilna komisija v kandidaturi podprla, nato pa marca še predlog, da guverner postane Rant, ki pa ni užival niti podpore te komisije. Koalicijske stranke so Drnovšku očitale, da se o kandidatih ni posvetoval s poslanskimi skupinami, in izrazile pričakovanje, da bo to pred izbiro tretjega kandidata storil.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
18. 04. 2007 14.38
Predsednik tut če je izvoljen z večino, ima omejene pristojnosti . Njegova funkcija glede guvernerja je zgolj , da predlaga kandidata za guvernerja po posvetu z vsemi parlamentarnimi strankami . Če pa on misli, da mu avtoriteta daje možnost, da predlaga kandidata, ki ni usklajen z voljo strank je to njegov problem. S tem samo izgublja kredibilnost . V politiki je to čisto SOLIRANJE ! Lahko bi ti bilo jasno, da bo guverner tisti, ki bo ustrezal večini v parlamentu ( posredno Vladi ) in ne tisti, ki ustreza Drnovšku ! ali pa guvernerja nebo še nekaj časa !
pomi@auspuh.com
18. 04. 2007 14.04
Mene ni nihče nikamor silil. Niti v JLA. In nisem bil v partiji, niti moji predniki ne. In nikoli nisem imel nobenih problemov z nikomur. Nasprotno. Nisem pa vtikal nosu tam, kamor se me ni čisto nič tikalo. Po ustavi je jasno, kdo kaj predlaga in kdo kaj potrdi. Preberi si jo. Predsednik pa je, za razliko od vseh ostalih, izvoljen z večino, kar mu vsaj teoretično daje avtoriteto. Vsekakor pa ne vidim nobene povezave s tvojo famozno partijo. Mi gre pa grozno na živce lažno označevanje z namenom diskreditacije, vsakogar in vsepočez, kdor ti ni po volji in nimaš pametnejšega argumenta. Boš rekel, da je to normalno?
kosir_maks
18. 04. 2007 13.31
Pomi : ja res pa je da so nas v vojski spraševal kdo bi šel v partijo ! Kandidate za desetarje pa so skor utopl v žlic vode če ni hotel v partijo ! Sam nikol nisem bil in hotel v partijo ! Da drugih metod šikaniranja Slovencev in Šiptarjev v JNA ne naštevam ! Pa sej nima smisla govort ! V teh blogih sploh še nisi povedu nič konkretnega . Vemo samo to, da prebiraš Toporišičev slovar in da nekaterih stvari ne najdeš v slovarju ! Povej če se ti zdi normalno, da se predsednik ne posvetuje s strankami glede imenovanja guvernerja ! Do sedaj je bila to stalna praksa Kučana in povsem logična ! V čem je sedaj problem, da Drnovšek vodi solo akcije tako v zunanji kot notranji politiki ! Guverner je direktno odgovoren parlamentu in Vladi ne pa predsedniku države ! Torej gdo ima besedo pri odločanju gdo bo guverner . Jasno da tisti , katerim je neposredno odgovoren ! Sicer pa nima smisla sploh ta debata, da prepričan prepričuje prepričanga !
pomi@auspuh.com
18. 04. 2007 11.23
kosir_maks torej si bil celo sam pionirček in za to obtožuješ druge. Višek sprenevedanja in cinizma. Končno priznavaš, da obvladaš partijske metode, ti prebarvani komunajzer. Jasno mi je, da si bil v partiji in te niti partija ni hotela. Si očitno preveč partijskih metod uporabljal in so se te odrekli! Očitno je, da kamorkoli prideš delaš zgago. Od pionirčkov, do mladincev, partije, JLA in celo zdaj. Ti tukaj debatiraš sam s sabo - haluciniraš. In ne ti meni o starših, ker ju ni več.
kosir_maks
17. 04. 2007 17.06
POMI : Uporabljam partijsko izrazoslovje, ker sem ga bil sam deležen . Najprej si obriš nos smrkavec ko se pogovarjaš z mano, ker bi ti bil lohk fotr. Sem skusil partijske metode že v JNA, v času ko se je začela slovenska pomlad in dobr vem kako se tem stvarem streže ! Špoštuj očeta in mater , smrkavec ! Pejt rajš na blog BB, tle starejši debatiramo !
rosomoh@email.si
17. 04. 2007 14.30
Kot vidim je kandidat že znan in določen.Na žalost konfuzni Drnovšek ne bo povedal dokler se ta revež (kandidat) išče.In,ko bo našel sam sebe bomo zvedeli kje SE JE iskal.
Matej Rojc
17. 04. 2007 14.28
Janša je LAGAL, ko je rekel da je še dovolj časa za izbolitev novega guvernerja. Drnovšek je vsaj govoril po RESNICI, da praktično ni več dovolj časa. Drugače pa dandanašnja levica zaenkrat nima na prihodnjih volitvah nobene možnosti, preprosto in samo zato, ker razmišlja in deluje centralistično. Lep zgled je Jankovič, ki vidi vse samo v Ljubljani. Centralizem pa je v Sloveniji nekaj, kar razen Ljubljančanov noben več ne mara.
Boštjan Grafenauer
17. 04. 2007 14.24
pa še ta belim bo dal črno piko ;)
pomi@auspuh.com
17. 04. 2007 14.23
Ne ti meni o sprenevedanju zafrustriranc. Tvoja zadrta psihopatskost in idiotizem se kaže že v izrazoslovju. Najprej žaljivke, nato lažna označba in za povrh popačenke, ki jih razumeš samo ti (v SSKJ jih ni). Znanja seveda nobenega torej drugače niti ne znaš komunicirati. Bom kar v tvojem stilu nadaljeval. Same partijske metode uporabljaš. Kje si se jih naučil? V Kumrovcu? UDBI? Ali pa niti toliko nisi star? Jasno, če nisi bil titov pionir, pomeni, da si še smrkavc. Impotentni šizofreni smrkavc, ki povsod vidi strahove.
kosir_maks
17. 04. 2007 14.06
Malasutra . Seveda se Drniju nikamor ne mudi . Ve, da ma v ekipi Ranta, ki je klečeplazu pred levičarjem Gasparijem ! Tako je Rant že preverjen s strani levice in tako neškodljiv! Moja predvidevanja so, da bo Drni potegnil tole sago o guvernerju tja do septembra ,oktobra , vmes pa predlagav še kakšnega levičarja, da ja ne bo dobil podpore parlamenta . Tako se bo napetost stopnjevala do njegove volilne kampanije , kar pa tudi najbolj potrebuje za zmago na volitvah za predsednika ! Stvar je jasna kot beli dan ! Taktika pa tudi ni slaba !
kosir_maks
17. 04. 2007 13.58
POMI : Res si taprav majstr za sprenevedanje, ti cicibanček ! Ah ne ti si že titov pionir! komaj si se opismeniv pa že stikaš po slovarjih , genij ! No naj ti olajšam delo ! Pr nas se levičarske politike pojmuje tiste, ki zagovarjajo bivši totalitarni enopartijski sistem ne podpirajo lustracijskega zakona in vse kar zdraven sodi , tiste ki kurijo dosjeje UDBE po SOVI ...itd . pa saj vsi vemo kdo naj bi to bili ! Komunajzer pa je popačena beseda iz besede komunist ! Moral bi napisati bivši, vendar še vedno zagrizeni komunajzerji ! Upam da sem ti vsaj malo razložil stvar in kmalu boš zaradi tega lahko že sprejet med titove mladince v okviru ZSMS. Za domovino s titom naprej !
pomi@auspuh.com
17. 04. 2007 13.43
Kdo je levičar? V Sloveniji levice ni. A sploh veš, kaj je to levica?
tllema
17. 04. 2007 13.23
Milan Aksentijević,Vegos, malasutra,pkorosec,pomi pa da ne pozabim vele uma Jožajoža(glede na komentarje je prej Jusuf)mislim da ste tud za levičarje sramota:tudi tam ne morejo biti vsi tako zarukani!!!
pomi@auspuh.com
17. 04. 2007 13.09
Nacibleček maks se v peskovniku ne more igrati. Je alergičen na živo srebro, pa pesek mu gre v gate. Sicer pa papek maks, iščem po slovarjih in internetu kaj pomeni pojem komunajzer, pa ne najdem. Prosim za definicijo. Zaradi resnosti prosim še za tuj vir.
doki007@email.si
17. 04. 2007 12.56
črni panter ,.....bla .....bla ....on nima kej nadrsat ,..on je svoje dosegu nej zdej ostal mal prtegnejo ,......
?rni panter 1
17. 04. 2007 09.53
Kot 13 letni mulc se obnaša naš Drni.Lahko jeba koalicijo kolikor hoče,nadrsal bo itak sam,tako kot ste levi na parlamentarnih,tako bo on in vi na naslednjih parlamentarnih,...Hehe
pkorosec
17. 04. 2007 09.47
Koalicija hoce enga kandidata, ki bi bil toliko neodvisen kot je bil mariborski zupan Gregor Pivec. Sedaj pa glej, clan SDS-a. Sramota. Maks, ce noces obdrzati kot skrivnost, ali lahko poves kolk si star? Ali imas sploh kaj prijateljev? Zeno, otroke? Ali si osamljen zadrti desnicar, ki zivi preko komentiranja na 24ur ?
doki007@email.si
17. 04. 2007 07.14
to Drni kr tko naprej ,...treba je je*at to koalicijo in njihove privržence ......
malasutra@gmail.com
16. 04. 2007 22.44
maks, če ne bo več kandidatov (beri: norcev, ki bi se vrgli v čeljusti vrlih parlamentarcev), bo rant še dolgo v.d. to pa, kot veš, drniju čisto odgovarja, saj ve, da je bs na ta način v strokovnih in profesionalnih rokah. kaj pa zdaj, maks? da se ne boš slučajno katapultiral iz kože.
kosir_maks
16. 04. 2007 20.48
Men ni čist nč ! Povem sam ,da bo guverner tisti, ki bo po volji večini v parlamentu in ne tisti, ki bo po volji Drnovšku ! Nima veze, tut če ni še dve leti guvernerja ! Drni nej se kar zajebava : No problem !! Kapirate ! a po kitajsk govorim !