Slovenija

Kandidat znan v roku

Ljubljana, 16. 03. 2007 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drnovšek bo ime kandidata za guvernerja BS posredoval v roku, ki bo omogočal obravnavo na redni aprilski seji.

Janez Drnovšek bo posredoval ime novega kandidata za guvernerja BS v roku
Janez Drnovšek bo posredoval ime novega kandidata za guvernerja BS v roku FOTO: Kanal A

Predsednik republike Janez Drnovšek je predsedniku DZ Francetu Cukjatiju sporočil, da bo ime kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije predvidoma posredoval v roku, ki naj bi omogočal obravnavo predloga na redni aprilski seji, so sporočili iz urada predsednika države.

Poslanci DZ bodo aprilsko zasedanje predvidoma začeli 23. aprila.

Poslanci in poslanke državnega zbora so pred tednom dni zavrnili predlog Drnovška, da se za guvernerja Banke Slovenije s 1. aprilom za šestletni mandat imenuje viceguvernerja Andreja Ranta. Sedanjemu guvernerju centralne banke Mitji Gaspariju, ki v začetku februarja ni dobil podpore poslancev za vnovični mandat na čelu banke, se mandat izteče 31. marca.

Andreja Ranta poslanci na tajnem glasovanju niso potrdili za guvernerja
Andreja Ranta poslanci na tajnem glasovanju niso potrdili za guvernerja FOTO: POP TV

Cerar: Primernejša rešitev imenovanje namestnika

Scenarij, po katerem bo Banka Slovenije začasno brez guvernerja, je vse bolj verjeten. Pravni svetovalec DZ Miro Cerar je povedal, da bi tekoče posle guvernerja lahko opravljal zdajšnji guverner ali pa eden izmed viceguvernerjev. Imenovanje namestnika se mu zdi primernejša odločitev.

Po mnenju Mira Cerarja bi bila primernejša odločitev imenovanje namestnika guvernerja
Po mnenju Mira Cerarja bi bila primernejša odločitev imenovanje namestnika guvernerja FOTO: POP TV

Začasno imenovanje namestnika se Cerarju zdi primernejša rešitev, saj zakon o Banki Slovenije že določa možnost začasne postavitve namestnika guvernerja. A zakon primera, ko se zdajšnjemu guvernerju izteče mandat, nov pa še ni imenovan, ne obravnava, poudarja.

Predstavnica za stike z javnostmi v Banki Slovenije Gordana Pipan je na vprašanje, kdo bo banko vodil po 31. marcu, ko se zdajšnjemu guvernerju Mitji Gaspariju izteče mandat, odgovorila, da "odgovor na to vprašanje ni v pristojnosti Banke Slovenije". Odgovor je treba poiskati pri piscih zakona, je poudarila.

Na zasedanju sveta ECB brez slovenskega guvernerja?

Z odmikanjem imenovanja novega guvernerja Banke Slovenije vse bolj verjetno postaja tudi, da Slovenija na prihodnjem zasedanju sveta Evropske centralne banke (ECB) 12. aprila ne bo prisotna z guvernerjem.

Bo do zasedanja Evropske centralne banke znan guverner?
Bo do zasedanja Evropske centralne banke znan guverner? FOTO: Dare Čekeliš

Zna se zgoditi, da Slovenija na zasedanju odbora sploh ne bo imela predstavnika, piše današnji časnik Financial Times. To bi bilo prvič v zgodovini območja evra in pravni strokovnjaki bi morali ugotoviti, ali bi lahko Banka Slovenije imenovala namestnika.

Odgovor na vprašanje, kdo se bo udeležil seje sveta ECB - ali se je mora udeležiti guverner ali pa Slovenija lahko pošlje koga drugega -, je treba poiskati pri ECB sami, je dejala Pipanova.

Če Slovenija ne bi poslala predstavnika na zasedanja sveta ECB, ne bi mogla sodelovati pri določanju obrestnih mer. Sicer pa bi imela odsotnost Slovenije le skromen učinek na odločanje v ECB, še piše Financial Times.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.