Slovenija

Pahorjevo kandidaturo za vnovičen mandat podprla SD, SLS z žensko kandidatko

Kamnik, 31. 08. 2017 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

SLS bo na predsedniških volitvah nastopila s kandidatko Suzano Laro Krause, ki pravi, da je čas za žensko, ki zna povzdigniti glas in udariti po mizi. Kamniški župan Marjan Šarec pa je potrdil, da je zbral dovolj podpisov državljanov za kandidaturo. Pahorja pa je znova podprla stranka SD.

Predsedstvo Socialnih demokratov (SD) je na današnji seji podprlo kandidaturo aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja za vnovičen mandat. Pahor je zaprosil za podporo stranke, ki jo je 15 let tudi vodil in ji, kot je danes dejal prvak SD Dejan Židan, dal osebni pečat. Pahor je danes izrazil hvaležnost za podporo, ki po njegovem mnenju danes ni samoumevna.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je v izjavi novinarjem povedal Židan, je predlog za podporo Pahorju na oktobrskih predsedniških volitvah podprlo 21 članov predsedstva, dva sta bila proti, en glas vzdržan. Pahorja je tudi sam podprl, je pojasnil Židan, ki je našel le lepe besede zanj.

Pahor je imel po njegovih besedah pogum, da je v času največje gospodarske in družbene krize prevzel vlado in ko jo je predal, "je Slovenija skorajda prišla iz krize, ponovno smo imeli gospodarsko rast". "Pahor je imel pogum, da je v času krize zvišal minimalno plačo za tretjino in je tisti politik, ki v Sloveniji morda še najbolj razume, da je zaradi majhnosti naroda potrebno, da delujemo skupaj," je še pojasnil Židan in napovedal, da bo SD aktivno sodelovala v predsedniški kampanji.

V SD verjamejo, tako Židan, da je aktualni predsednik republike Pahor tudi novi predsednik.

Pahor sicer letos kandidira zgolj s skupino volivcev

Pahor je v skupni izjavi z Židanom spomnil, da je pred petimi leti kandidiral kot kandidat SD in kot kandidat skupine volivcev. Pet let pozneje pa je po njegovem mnenju prav – ker si je prizadeval biti predsednik vseh ter politično in strankarsko nepristranski –, da kandidira zgolj s skupino volivcev. Je pa stranko SD zaprosil za podporo, pri čemer gre po njegovih besedah za simbolno in stvarno podporo. A mu je, kot je priznal, prva še veliko pomembnejša.

Stranki SD je sicer v sredo podpredsednik Janko Veber ponudil, da je njen kandidat za predsednika republike. A je volilni štab po Židanovih besedah na glasovanje dal predlog, da stranka podpre Pahorjevo kandidaturo. Po potrditvi predloga o Vebrovi ponudbi niso glasovali.

Spomnil je, da je s stranko soustvarjal pomemben del slovenskega političnega prehoda v demokracijo, ustanavljanja države in njenega umeščanja v mednarodni prostor, s SD je vodil vlado. "Z njo sem bil v težkih in lepih trenutkih, z njo sem spreminjal tako stranko kot Slovenijo," je dodal.

Po njegovih ocenah se je podpora SD njegovi kandidaturi za predsednika republike pred petimi leti zdela skoraj samoumevna, saj je bilo to tik po kongresu stranke, ko je njene vajeti prevzel nov predsednik. "Danes pa odločitev SD, da me podpre, vedoč, da se pri nekaterih vprašanjih razhajamo, ni samoumevna in je zame izraz velikega zaupanja," je poudaril Pahor in dodal, da je stranki zelo hvaležen.

Takšna odločitev SD po Pahorjevem mnenju kaže na to, da razume, da je eno položaj predsednika stranke, drugo pa položaj predsednika republike. To je pomembno spričevalo zrelosti stranke, meni Pahor.

Vsem, ki mu bodo v volilni kampanji pomagali, bo Pahor, kot je obljubil, po svojih najboljših močeh vrnil z delom kot predsednik republike.

Pahor se bo za ponoven mandat potegoval z enakim sloganom kot pred petimi leti – Skupaj.

Kandidatka SLS: Čas je za žensko, ki sama skuha svojo marmelado in vlaga kisle kumare. Takrat, ko poleg ni kamer

SLS bo na predsedniških volitvah nastopila s kandidatko Suzano Laro Krause, ki je bila doslej članica izvršilnega odbora in predsednica Slovenske ženske zveze pri stranki.

Kot je povedala na novinarski konferenci, je kandidatka za predsednico, ki se je pripravljena boriti proti korupciji in proti kvarnim posledicam preteklih režimov. "Verjamem, da se moramo iz preteklosti učiti, hkrati pa ne dovoliti, da nas hromi in medsebojno spre," je dodala.

Tako se je pripravljena boriti za boljše življenje ljudi. "Ta cilj in razumevanje bom kot predsednica v ključnih trenutkih pokazala kot kažipot," je dejala in dodala, da mora biti predsednik države moralni kompas državljanom, zato se mora najprej sam zavedati težav, s katerimi se njegov narod spopada.

Vsi smo že siti politike, ki se ukvarja sama s seboj, namesto z ljudmi. To bom spremenila," pravi kandidatka SLS Suzana Lara Krause.
Vsi smo že siti politike, ki se ukvarja sama s seboj, namesto z ljudmi. To bom spremenila," pravi kandidatka SLS Suzana Lara Krause. FOTO: SLS

"Vsi smo že siti politike, ki se ukvarja sama s seboj, namesto z ljudmi. To bom spremenila," je povedala. Po njenem mnenju je naloga predsednika, da se hitro in odločno postavi na stran naroda, na stran davkoplačevalcev in oškodovancev.

Krausetova je sicer 38-letna profesorica slovenščine in ruščine, politično pa je aktivna od leta 2010. Po njenem mnenju je sedaj čas za žensko, ki zna povzdigniti glas in udariti po mizi. "Takšno, ki sama skuha svojo marmelado in vlaga kisle kumare. Takrat, ko poleg ni kamer," je dodala.

Predsednik SLS Marko Zidanšek je povedal, da so se v stranki odločili za kandidatko, ki pooseblja prenovo stranke in predstavlja "svež poganjek na starih koreninah". Po njegovi oceni bo kot predsednica znala v ključnih trenutkih "izkazati razumevanje in pokazati smer narodu, znala bo biti moralni kompas, ki ga danes pogrešamo". Podpise podpore za kandidaturo že zbirajo v okviru stranke. Ob tem je Zidanšek dejal, da kampanja ne bo draga, saj se zavedajo, da se samo z denarjem ne zmaga volitev. Bo pa kampanja po njegovih navedbah dinamična in zanimiva.

Šarec zbral dovolj podpisov za kandidaturo

Medtem pa je kamniški župan Marjan Šarec na družbenem omrežju Facebook sporočil, da je zbral dovolj podpisov za vložitev kandidature na volitvah. "Ljubljana, prihajamo!" je zapisal kot napoved vložitve kandidature, ki jo bo vložil kmalu.

Šarec podpise zbira na stojnicah pred upravnimi enotami v več krajih po Sloveniji. Ker bo kandidiral s podporo Liste Marjana Šarca – Naprej Kamnik, potrebuje 3000 podpisov državljanov. Ima jih že več kot toliko, a bo z njihovim zbiranjem v teh dneh še nadaljeval, je pojasnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šarec je tako prvi od potencialnih kandidatov, ki je zbral dovolj podpisov državljanov za predsedniško kandidaturo. Sicer nekateri, ki želijo kandidirati, podpise že zbirajo oziroma bodo z zbiranjem začeli v prihodnjih dneh. Med njimi je tudi aktualni predsednik republike Borut Pahor, ki želi na volitvah nastopiti kot neodvisni kandidat in tako potrebuje 5000 podpisov, bo pa danes za podporo zaprosil tudi stranko SD. Podpise med drugim zbirata tudi veleposlanik v Skopju Milan Jazbec ter pesnik, dramatik, režiser in igralec Andrej Rozman – Roza.

Za predsedniško funkcijo se bodo potegovali še Ljudmila Novak, Jožef Jarh, Luj Šprohar ...

Za zdaj je še znano, da bo kandidatka NSi predsednica stranke Ljudmila Novak. Na volitvah bo nastopila kot kandidatka stranke s podpisi poslancev, zato podpisov državljanov ne potrebuje. Potrebujejo pa jih kandidati zunajparlamentarnih strank in neodvisni kandidati. 

Svojega kandidata je predstavila še ena, manj znana zunajparlamentarna stranka Naprej Slovenija. Njihov kandidat je Jožef Jarh, ki je zatrdil, da je že zbral potrebne podpise za vložitev kandidature. To bo, pravi, storil v naslednjih dneh.

Svet LDS pa se je v sredo dokončno odločil, da bo kandidat stranke na volitvah Luj Šprohar.

Odločitve dveh največjih parlamentarnih strank SMC in SDS pa je pričakovati kmalu. Medtem odločitve parlamentarnih DeSUS, Levice in Zavezništva bodisi glede lastnih kandidatov bodisi glede podpore drugim še niso znane.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
01. 09. 2017 13.37
+2
Pri SDju se motijo, če mislijo, da bodo zaradi te podpore dobili kaj več glasov na državnozborskih volitvah. Če je Pahor domet stranke SD... Očitno je. "Povej mi s kom se družiš in povem ti kakšen si." Včasih so bili napredna stranka, ki se je borila TUDI za malega človeka. Včasih.
Transformerji
01. 09. 2017 12.00
+1
Suzana Lara Krause - nova kandidatka. Zanima me samo to, če je moralno neoporočna, da se ni nikoli sodelovala v mafijskih poslih in korupcijah. Vlaganje sadja in zelenjave me ne zanima, to zna vsaka starejša ženska. Pahorju se očita, da se premalo spušča v pereče probleme (za Slovenijo sta poleg mej najglavnešja korupcija in mafijska posla, pa pranje denarja.....). Jasno, da se v take probleme ni vtikal, saj je bil prej vendar predsednik VLADE! Če je ta gospa tista, ki bo odpravila korupcijo vsepovsod, pa kraje vsepovsod, da se bo vtikala v čisto vse, kjer obstaja sum za zlorabo davkoplačevalskega denarja, grem na volitve. Samo predstavite jo, popolno, da vemo čisto vse o njej. Če se ne zgraža nad geji in lezbikami, če se strinja, da imajo lahko tudi ti otroke, ima otroke? Če lepa beseda, pa tudi ukazi niso nič zalegli, je že koga malo po riti? Vidite, to je pa povsem sprejemljivo!
minnaema@yahoo.com
01. 09. 2017 10.16
+1
...& je res, da praksa dela mojstra a tudi ženske so nekatere sposobne kakor Vrag-le oglejte si Angelco kako je sposobna z svojo ekipo sicer v 81 miljonski deželi pa še za eno Slovenijo beguncev je tam in imajo gospodarsko rast in ZAPOSLOVANJE !
Nightyfly
01. 09. 2017 10.53
+2
Ja , imate pravo visijo . Kot so jo vam plasirali . Niste pa nikoli prebral , da je Nemcija zasluzila stotine miliard ob zacetku krize 10 let nazaj .Govorim samo o italij . drzavnih papirjih .
Nightyfly
01. 09. 2017 10.53
+2
Ja , imate pravo visijo . Kot so jo vam plasirali . Niste pa nikoli prebral , da je Nemcija zasluzila stotine miliard ob zacetku krize 10 let nazaj .Govorim samo o italij . drzavnih papirjih . Isto tako je Nemcija ( potrjeno iz ekonom instituta -Leipzig ) , ze v zacetku krize zasluzila na racun grske krize cca 100 miliard € . Slovenija je takrat celo posodila (dala) en kup denarja za resitev Grcije ............. se spomnite laganja , kriminalnega obnasanja VW ,ko je vgrajeval false elektronske komponenete v milione vozil in zavajal cel svet ............. in ne nazadnje - je tu kje pisali ,da je Svica pred kratkim prepovedala uvoz in prodajo prestiznih Porschejevih dieselov Cayenne na obmocju federacije zaradi ponovnega kriminal .obnasanja koncerna VW ,katerega del je tudi Porsche . Je to sploh pisalo v slov . casopisih ? Skratka , vi zgoraj pisete o tej Angeli , o tej Nemciji in Evropi ,ki se ni se niti toliko stegnila in kihnila , da vsaj potrdi sodbo haaskega sodisca ,ki je ze dosodilo v tem sporu in raje po tihem podpirajo kroate ???? Kaj pravite , ni to nekaj simbolike , da morajo biti majhni narodi samo tiho ? Pa s e to .angela je mocna ,ker je Nemcija mocna in v njej se prekleto veli arijcev .Ne se slepiti o njihovi demokraciji . Ozrrite se cez planke v Avstrijo .
korintos23
01. 09. 2017 11.10
+0
Nemčija zelo bogata dežela, delavec si pa težko kupi parcelo in hišo zgradi! V moji lepi Sloveniji pa se še to da narediti, se še kar lepo gradijo, samo lenuhi pa ne, je treba delat tovariši, ne pa samo jamrat.
Nightyfly
01. 09. 2017 11.47
+1
kori , glede dela je po moje tako . Delo se najde vedno ,tudi v samih krizah . Tisti ,ki zeli delati in je vesc vsaj kakega opravila bo delo dobil .In to doma ali v tujini . Ne vem , ce je kaj pisalo , Skandinavci ,predvsem Danci v tem trenutku potrebujejo ogromno ljudi vseh profilov .Celo tako jim manjka ljudi ,da zaposlujejo tudi tiste ,ki ne znajo Danskega jezika . Je dalec , toda mi in nasi sorodniki so plajhali po celi Evropi , ded celo v Ameriko . Ce ti pa ni vsec ,ostanes doma .Zemljwe je kolikor hoces . Lacnih ust pa tudi . Volja , volja ,volja ......
Nightyfly
01. 09. 2017 11.48
Imas prav , Nemci ne kupujejo radi placa pa da bi gradili .Ce ze imajo denar ,kupijo . Pa ne vsi .
resort
01. 09. 2017 09.45
+1
SD, ali res ni več šans, za kaj pametnega ?
korintos23
01. 09. 2017 11.11
Narod pač noče bedakov izvoliti, kot da se boji drugim glas dati.
korintos23
01. 09. 2017 08.29
+0
Kaj pa čaka SDS s svojim kandidatom, mogoče bodo pa brez njega in bodo podprli Pahorja?
korintos23
01. 09. 2017 08.29
-1
Pahor ni nič kriv da ima same nesposobne kandidate, tako da bo pač moral še en mandat oddelati!
Apostol1
01. 09. 2017 08.50
+3
Pahor res ni nič kriv da je neprimeren za predsednika , krivi so ljudje ki jih tale Barbika brez težav zavede in to predvsem na podeželju , stare mamce in podobno družbeno strukturo ,ki vidijo zgolj fasado kaj je pa zadaj jih pa tudi ne zanima
korintos23
01. 09. 2017 11.12
-1
Apostol, a vi manjšina, ste po tvoje, bolj pametni od večine?
veliki svizec
01. 09. 2017 08.19
+6
Šel bom na volitve sicer nevem koga bom volil vem pa da Borčija sigurno ne.
korintos23
01. 09. 2017 08.25
+2
Za vsak slučaj Murka Rukni, ne boš nič kriv.
Castrum
01. 09. 2017 08.02
-3
Veber? Kateri Veber? A to je tisti , ki je zaradi TS naredil škodo državi Sloveniji za cca 500 milijončkov? Tisti Veber?
Dogo Argentino
31. 08. 2017 22.59
+14
Eden izmed kandidatov je tudi Andrej Šiško iz gibanja Zedinjena Slovenija (ZSi). Pove tako, kot je po pravici in z jasno vizijo. Nevem zakaj ga v mediji ne upajo predstavit ali se bojijo, da bi bil preveč dober kandidat, ki bi dal prednost ljudem.
veliki svizec
01. 09. 2017 08.16
+3
Kollerik
31. 08. 2017 22.38
+11
Pahor in pahorijanstvo sta še dodatno razvrednotila itak nikakvo avtoriteto predsednika države. Upam, da narod tokrat le ne bo volili tega škodlivega samovšečneža. Novakova je dosti bolj konkretna izbira...sam pa se bom odločil za onega kamničana....,.kajti LEVICA JE ZAKON!!!
MatejKat
01. 09. 2017 09.24
rofo
31. 08. 2017 22.26
+4
Dolgi nos,kdo je za tebe klovn.Aznašzamenjat žarnico?Pahor jo sigurno ne zna...Šarec brez problema naredi karkoli...,tolk od tega.Kdor pa ne razume nastopanja kot humorist enega človeka,ki je pod imenom Serpentinšek nasmejal celo Slovenijo,potem mu pač ni pomoči......Zaključujem,ker s takimi ni vredno polemizirat !!!!!
transs
31. 08. 2017 22.20
+14
Še ena serija telebajskov, kjer vem samo to, da so vsi lutke sistema, kjer nobeden od državljanov ne bo imel nič boljše življenje....le vsako leto večje davke,prispevke in račune!
relos
31. 08. 2017 22.14
+7
A Salome bo tudi zraven?
medo90
31. 08. 2017 22.22
+12
Še trio sestre, Plestenjak z novim prijateljem in bo ekipa skoraj popolna.
BildiTheEmperor
31. 08. 2017 22.12
+16
Sicer pa bodimo realni. Kakšna mizerna izbira ......
razocarani
31. 08. 2017 22.12
+7
pa kaj so nekateri res tako ubogi da sevedno nasedajo temu klovnu sicer pa ce smo ze dezela cirkusa naj bo se klovn predsednik ,,,zalostno kdo vse ima volilno pravico ,,
BildiTheEmperor
31. 08. 2017 22.10
+7
Prepričan sem da bo tokrat prišlo do sprememb saj narod NALAŠČ ne bo volil favoritov
razocarani
31. 08. 2017 22.14
+6
upam d aimas prav a kot vidim tisti ki se vedno volijo so res naklonjeni temu pajacu od pahorja ,,,,,tip je vse to par politik ne bi smel biti ,,,ti njegovi fanaticni malikovalci se ne zavedajo koliko skode ja ta naredil kot sef vlade za vse te zlocine pa ne odgovarja ,,,bi rekel da so ga ze proglasili za nepristevnega
rofo
31. 08. 2017 22.10
+12
Ni res,napačno razmišljate.Pahor ni naredil domače naloge,ne kot predsednik vlade ne kot predsednik RS.PikA. Jaz sem to od njega pričakoval in ga zato tudi voliv.Najbolj pa me boli,da so ga vse hrvaške babure peljale s...! Ne sme in si ne zasluži še enega mandata.Na srečo je kar nekaj sposobnejših.
razocarani
31. 08. 2017 22.18
+10
za vso skoda ki jo je zakrivil kot sef vlade si zasluzi najmanj dosmrtni zapor ,,,tip je bil najslabsi mandatar doslej se cmerko mu ni kos ,,,in to pokveko ljudje tako ljubijo ,,,ja cirkus je res tem zelooooo ljub,,,pa se zatonj je no ga bodo nasi potomci odplacevali vec generacij ta baraba pahor je za svoje ze dobro poskrbel ,,kaj pa za vase kateri mi tako prizadevno sluzite ?????????????????
Madeni
31. 08. 2017 22.04
+5
Vse je povedal o sebi o Komunistih nisem moralna avtoriteta TOREJ sem BARABA..
Kollerik
31. 08. 2017 22.33
+0
tovariši so bili zakon...., vi prodanci pa ste čiste izgube....tako in drugače-... :))
Fifi 24
31. 08. 2017 22.03
+9
Aktualna SD podprla pahorja ?? Ti takoimenovani social demokrati bi pod Titom v najboljšem primeru uživali na morju torej na Golem otoku al pa bi izginili zakaj ? Odpirajo meje brez nadzora, ukinili so vojsko, zagovarjajo istospolne poroke...njihov kandidat za predsednika v mariboru pokopaval kvizlinško vojsko-Ustaše....
BPGC
31. 08. 2017 22.03
-1
A ne bo Weber kandidiral?