Slovenija

Katičeva je napovedala zamenjavo vodje obveščevalno-varnostne službe

Ljubljana, 06. 05. 2015 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kandidatki za izpraznjena ministrska stolčka sta prepričali pristojna parlamentarna odbora. Maja Makovec Brenčič, kandidatka za šolsko ministrico, se je zavzela za ureditev zakonodaje v visokem šolstvu. Andreja Katič, kandidatka za obrambno ministrico, pa napoveduje zamenjavo vodje OVS.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kako sta se kandidatki odrezali pred odboroma?
    02:39
    Iz SVETA: Kako sta se kandidatki odrezali pred odboroma?
  • Iz 24UR: Ministrska kandidatka se predstavi
    02:40
    Iz 24UR: Ministrska kandidatka se predstavi
  • Iz 24UR: Napovedala zamenjavo šefa OVS
    02:21
    Iz 24UR: Napovedala zamenjavo šefa OVS
Andreja Katič (levo), Maja Makovec Brenčič (desno).
Andreja Katič (levo), Maja Makovec Brenčič (desno). FOTO: SD/Aljoša Kravanja

Poslancem pristojnih parlamentarnih odborov sta se predstavili dve kandidatki za novi ministrici – Maja Makovec Brenčič, kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport in Andreja Katič, kandidatka za obrambno ministrico.

Da je bila predstavitev Makovec Brenčičeve ustrezna, je ocenilo 10 članov odbora, štirje so menili nasprotno. Katičevo pa je odbor podprl z osmimi glasovi za in štirimi proti.

Makovec Brenčičeva: priložnosti predvsem za mlade

Makovec Brenčičeva je v predstavitvi pred odborom DZ izpostavila, da je izobraževanje kompleksno področje, ki potrebuje dialog z vsemi deležniki. V trikotniku znanost, izobraževanje in gospodarstvo vidi priložnosti za razvoj, predvsem za mlade.

Večkrat je izpostavila pomen kakovosti in povezovanja posameznih segmentov v celoto.

Pri povezovanju z gospodarstvom je med drugim izpostavila vajeništvo. Zanjo je pomembna tudi intenzivnejša povezava raziskovanja in izobraževanja ter bolj odprto okolje za prenos inovacij.

Na področju dovisokošolskega izobraževanja je izpostavila razvoj dialoga o mreži šol. Prav tako je pojasnila, da je treba pri nacionalnih preverjanjih znanj in maturi izboljšati vpogled v temeljna znanja in kompetence.

Maja Makovec Brenčič je aktualna prorektorica ljubljanske univerze.
Maja Makovec Brenčič je aktualna prorektorica ljubljanske univerze. FOTO: Aljoša Kravanja

Zavzela se je za ureditev zakonodajnega področja v visokem šolstvu in znanosti ter pojasnila, da je treba izkoristiti dokumente in podlage, ki so že pripravljeni.

Na področju kakovosti visokega šolstva se je zavzela za premik na institucionalno akreditacijo ter upoštevanje resolucije o inovacijski dejavnosti, ki je po njenem mnenju potrebna sprememb.

Prav tako je omenila avtonomijo institucij znanja, a ob doseganju zastavljenih ciljev, ter mednarodno odprtost na vseh ravneh - torej pretok študentov, raziskovalcev in učiteljev, a ob prvenstveni skrbi za slovenski jezik.

Na celotni vertikali izobraževanja, od predšolske vzgoje do visokega šolstva je poudarila pomen profesionalnega razvoja pedagoških delavcev ter nujnost sistemskega in razvojnega financiranja. "Zavedamo se okvira, a znotraj njega so tudi priložnosti," je med drugim poudarila. Ob tem je med razvojnimi viri omenila tudi kohezijska sredstva, a dodala, da je treba k temu pristopiti smotrno.

Velik izziv vidi tudi v vpeljevanju fleksibilnejših šolskih okolij, uporabi inovativnih pristopov in prožnejših oblikah študija.

Aktualna prorektorica ljubljanske univerze Makovec Brenčičeva je sicer članom odbora v začetku orisala svojo dosedanjo karierno pot in med drugim omenila svoje profesorsko delo, nekaj časa je bila tudi v gospodarstvu, bila je tudi predsednica sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Aktivna je tudi na športnem področju, med drugim sodeluje v žiriji za nagrade Sporto.

Makovec Brenčičeva bo, če ne bo večjih presenečenj, na mestu ministrice za izobraževanje nasledila Klavdijo Markež, ki je v začetku meseca zaradi očitkov, da je njena magistrska naloga plagiat, primeru Miro Cerarju ponudila odstop, ta pa ga je sprejel.

Katičeva bo sprejela odstop vodje Obveščevalno-varnostne službe 

Kandidatka za obrambno ministrico Andreja Katič namerava v ospredje svojega ministrovanja postaviti pripravljenost za odzivanje na spremembe v mednarodnem varnostnem okolju, pripravljenost Slovenske vojske za delovanje v skladu z varnostno in zunanjo politiko ter pripravljenost zaščite in reševanja na odzivanje ob naravnih nesrečah.

Za Katičevo, ki se danes predstavlja pred parlamentarnim odborom za obrambo, so za dosego naštetih ciljev ključne zmogljivosti obrambnega sistema, torej popolnjene, opremljene in usposobljene enote. "Okrepiti je treba poslabšano obrambno pripravljenost in zmanjšati razkorak z zavezniki," je dejala.

Katičeva pravi, da je treba zaustaviti trend padanja sredstev za obrambni resor in slediti zavezam v strateških dokumentih. "Potrebno je stabilno in predvidljivo financiranje obeh sistemov, torej obrambe ter zaščite in reševanja," je prepričana Katičeva, zdaj še poslanka SD in podpredsednica DZ.

Andreja Katič je trenutno poslanka iz vrst Socialnih demokratov.
Andreja Katič je trenutno poslanka iz vrst Socialnih demokratov. FOTO: Dz-rs.si

Po njenih besedah smo v obdobju negotove mednarodne varnostne situacije. In čeprav Slovenija svojo obrambo zagotavlja v sistemu kolektivne varnosti Nata in EU, nas to, kot pravi, ne odvezuje obveznosti skrbi za lastno varnost. "Krize, s katerimi se sooča svet, so tudi naše krize in naša odgovornost, da jih rešujemo," je poudarila.

Čeprav Slovenije zdaj številni varnostni izzivi po svetu ne ogrožajo, ne smemo živeti v utvari, da se to ne more spremeniti, je prepričana. Obrambni sistem pa mora biti sposoben spremljati morebitne spremembe ter biti v zadostni meri fleksibilen za preventivno delovanje in ukrepanje.

Precejšen del svoje predstavitve je Katičeva namenila težavam, ki pestijo sistem obrambe ter zaščito in reševanje. Kot eno najtežavnejših je izpostavila kadrovsko področje, med drugim nepopolnjenost enot, saj sedanja kadrovska zasedenost ne dosega načrtov, tudi zaradi nenadomeščanja kadrov. Prav tako je težava nedoseganje razmerja enega častnika na dva podčastnika in pet vojakov, je naštevala.

Odprto je tudi vprašanje statusa vojakov po 45. letu, hkrati pa se Slovenska vojska sooča s staro strukturo, povprečna starost je skoraj 40 let, je še spomnila. Iskanje rešitev pri tem vprašanju po njenem mnenju ni le stvar ministrstva za obrambo, ki pa mora biti pobudnik reševanja teh težav.

Pri vprašanju izdatkih za obrambo je Katičeva poudarila, da je letos za to področje namenjenih le še 366 milijonov evrov, kar je 0,95 bruto domačega proizvoda, čeprav smo se Natu zavezali, da bomo namenjali dva odstotka. Ta trend zmanjševanja finančnih sredstev pa negativno vpliva na delovanje Slovenske vojske doma in v tujini, ugotavlja. Manj je usposabljanj, v zadnjih petih letih kar za polovico manj, je poudarila.

Kandidatka je omenila tudi delovanje obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Njenega predhodnika Janka Vebra je DZ razrešil prav zato, ker je OVS naročil analizo vidikov privatizacije Telekoma, s čimer je po večinski oceni politike prekoračil svoja pooblastila. Kot pravi Katičeva, mora OVS delovati strogo v zakonskih okvirih, hkrati pa mora biti ta služba po njenem mnenju pod stalnim nadzorom parlamentarne komisije. Prav tako si bo prizadevala za dvig ugleda ministrstva v javnosti, je še dodala.

Katičeva je spregovorila tudi o delovanju sistema zaščite in reševanja, med drugim je napovedala, da ne namerava krčiti števila regijskih centrov. Razvoj tega sistema po njenem mnenju sicer stagnira, prav tako je tudi tukaj vprašanje kadrovskega popolnjevanja, ki da ne sledi potrebam.

Katičeva pa je kandidatka za ministrico za obrambo postala potem, ko je DZ s tega mesta razrešil Janka Vebra, ki je bil deležen očitkov, da je s svojim naročilom vojaškim obveščevalcem, naj pripravijo analizo posledic prodaje Telekoma, prekoračil pooblastila. OVS po njenem mnenju ni opravil svoje naloge. Svoje delovanje bi moral OVS jasno pojasniti, ker tega ni dovolj jasno storil, pa bo sprejela odstop vodje OVS-ja Gorazda Rednaka, je dejala Katičeva.

Katičeva je trenutno poslanka in podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije.

Po zaslišanju bosta odbora pripravila mnenji o predstavitvah, ki ju mora predsednik delovnega telesa najpozneje v 48 urah posredovati predsedniku DZ in predsedniku vlade. Ta lahko nato najpozneje v treh dneh po prejemu mnenja umakne predlog kandidata za ministra in v izvolitev predlaga drugo ime.

DZ naj bi Katičevo in Makovec Brenčičevo potrjeval na izredni seji 13. maja.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
07. 05. 2015 10.09
+0
Opa???? Zbrisali so mi post v katerem sem napisal da so ti kvazi neoliberalni izobraženci zafurali državo in vzpostavili takšen politični sistem ki z nobenim evropskim ni kompatibilen še najmanj pa z avstrijskim, ki nam je zaradi zgodovinskih okloliščin pisan na kožo!
DAEMONIUM
07. 05. 2015 09.11
+3
Sr7nje je ta politicni sistem, ki vso to gnilobo omogoca, ni krivda v ljudeh ampak v tem gnilem politicnem sistemu, ki ze 25 let izcrpava slovenski narod in niso sovrazniki ljudje razlucnih politicnih barv ampak izkljucno politicni sistem narejen 91 ki je omogocil zakonito krajo drzave in postavitev delavca v zdgodnje 19. stoletje. In doker ne bomo zamenjali sistema te gnile drzave se bo ta zgodba nadaljevala, pa lahko vlada 100 Cerarjev ali pa Jans, zgodba bo vedno ista, mali clovek bo se naprej crkoval na obroke!
DAEMONIUM
07. 05. 2015 09.01
+2
TO BO EDINI NACIN DA SE BANDA NAZENE IZ POLOZAJEV NATO PA SE S POMOCJO AVSTRIJCEV VZPOSTAVI ENAK SISTEM KOT V AVSTRIJI! DOSTI JE 25 LET IZROJENEGA NEOLIBERALNEGA POLITICNEGA SISTEMA, KI JE NAMENJEN SAMO "KAPITALIZMU" ,KAKSNEGA DANES IZVAJA ŠEŠOK, KJER JE PTIČJI DR3K VREDEN VEČ OD DELAVCA! V BOJ!!! "A mi, mi ćemo ostati u Savskoj sve dok ne napravimo društvo po mjeri svakog čovjeka u Hrvatskoj - kazao je Glogoški, prekidan povicima "U boj, u boj". Nakon njegova obraćanja, na scenu se vratio Thompson s pjesmom "Nema predaje" TAKO SE BORI ZA PRAVICE LJUDI!!
VSEZNALECno1
07. 05. 2015 08.07
+0
Danes se počutim visoko etično in moralno.....glede vlade pa prav vzhičeno....lep dan vsem nategnjenim volivcem
srebrnibreg
07. 05. 2015 15.42
+0
Vas desetina nategnjenih ni omembe vredna.
wolfterier
07. 05. 2015 15.56
+1
Upajmo,da bo nastavila nekoga,ki vsaj približno ve,kaj je vojaška obveščevalna.
tron3
07. 05. 2015 07.32
-2
Ta koalicija se je odločila, da bo dotolkla Slovenijo, to je jasno, igrali bodo igro laži, dokler bo narod naiven, da bo verjel!!!! Ta bel, da se razumemo, Vaš ljubljeni vodja je isto sranje, samo drugo pakovanje!!!
pmx
07. 05. 2015 17.22
+1
V bistvu se strinjam. Edina vredna svojega imena in primerna za naredit družbo prijazno delovnim ljudem, šibkejšim, ... je pa Združena levica.
M_teorija
07. 05. 2015 06.55
+2
Pravilno. Že ta prvi dan je treba popucat vse sektaške krte, ki delajo štalo in nastiljajo za svojega botra!?
HeyBrigadeHitite
07. 05. 2015 06.19
+9
Se ena Obrambna Ministrica ki nima pojma o vojski. Menjava sefa OVS cista politicna poteza. Za navadnega vojaka pa bodo spremembe samo na slabse. Sramota je, v kaksnem stanju je SV. Vojsko masovno zapuscajo vojaki zaradi sistemskega mobinga. V SV ni perspektive in imamo veliko prevec castnikov ki nimajo pojma kaj to sploh pomeni biti castnik. Tudi sam sem zapustil SV po petnajstih letih, ker nisem vec zelel sluziti sistemu kot ga imamo sedaj v Sloveniji. Kjer pravi kriminalci ( Bankirji + tajkuni ) hodijo svobodno po svetu, kljub pokradenim bilijonom €. Na malega cloveka se pa vsi spravljajo. Cela evropa, tudi najbolj nazadnjaske drzave nas prehitevajo po levi in desni. Hrvati kupujejo nasa podjetja in vlada vse prodaja. Standard se niza, ukrasti ni vec kaj. Nihce od odgovornih ni kaznovan z J.J. na celu. Zato sem tudi zapustil Slovenijo. Pri nas ni prihodnosti. Je samo zivotarjenje in sistemski mobing. Jemati revezu da konca na cesti in dajati bogatim. Placujemo ene najvisjih davkov od plac v svetu. Denarja pa ni in ni. Ker je pokraden.
askralj
07. 05. 2015 05.58
+7
Doba novih obrazov in poneumljanja na važnih položajih ki so dobro plačani.
mastaflash
07. 05. 2015 05.54
+4
Pa kje najdejo tko antipaticne ksihte??!!
proletarec1
06. 05. 2015 23.56
+1
VDE JE V CELOFAN ZAVITO!!!!!!
bukefal
06. 05. 2015 23.55
-1
A cele Murgle res ne najdejo v državi tardečega kandidata za ministra, ki ne bi bil okužen s kakšno lumparijo? Aja, saj MMB še dvesto jurjev ni pokasirala. Me pa zanima, kaj bodo še odkrili raziskovalni novinarji!!!
bukefal
06. 05. 2015 23.53
+0
A tardeči že napovedujejo čistke???
poncij
06. 05. 2015 23.17
+8
sami nasmejani obrazi..ko točno vedo da za NEDELO dobijo vrhunsko plačo..ni kej primte se za tošle..krdelo hijen je v niskem štartu..
Diškor
06. 05. 2015 22.28
+12
ČEDALJE VEČ MINISTRIC, NAZADNJE BO ČIZ ŽENSKA VLADA TAM PA PASE CMERKO, ČE NI DRUZGA, VSAJ SLABA NI NA POGLED.
RožleX
06. 05. 2015 22.36
+7
Cela leva vlada je že po defoltu nevarna.....!
wolfterier
07. 05. 2015 15.58
+0
Postavna kot Alenka,upam da je malo pametnejša...
justime
06. 05. 2015 22.26
+6
in spet bomo gledali neke cvetke ki bodo v vladi vegetirale za bajne dnarje...tako kot jih to dela večina že
soniksk
06. 05. 2015 22.06
+6
Vam bom povedal v čem je razlika med znanstvenikom in politikom... Znanstvenik govori resnico vendar dvomi v njo, politik pa govori laž vendar vanjo verjame. Pa lahko noč Slovenija tudi z moje strani.
ONniON
06. 05. 2015 21.40
+8
na 24ur pač neradi slišijo resnice da je katičeva skorumpirana
srebrnibreg
06. 05. 2015 21.44
-4
Pa ti malo več napiši, da tudi mi ostali vemo. Zanima me recimo kdo je njena sestrična preko katere pere denar.
srebrnibreg
06. 05. 2015 21.36
-5
Klemenčič pa naj še ustavne sodnike menja pa bo spet boljše in pravičnejše v tej državi.
pingosok
06. 05. 2015 21.38
+8
Klemenčič je podkupljiv lažniv lopov in lažnivc.Taki ne bi smel biti minister-no v bananistanu je vse mogoče.Ga je cvilimožek cerar nagradil,saj mu je on "posel" zriktal !
srebrnibreg
06. 05. 2015 21.41
-6
To bo ja. Napisal si Klemnčiča mislil pa na pogoltnega Janeza.
pingosok
06. 05. 2015 21.46
+7
Ne mislil sem tega klemenčiča,keri se je lagal v poročilu KPK-in zaradi njega so ble predčasne volitve,kere so stale par milijonov.A je že vrnil denar ta klemenčič ??
pingosok
06. 05. 2015 21.49
+10
A mu bo masleša sodil-fišer pa bo tožilec??
pingosok
06. 05. 2015 21.50
+5
srebrnibreg
06. 05. 2015 21.52
-3
Kolikor je meni znano ni nič lagal. Ona dva še do danes nista pojasnila poreklo svojega premoženja in dokazano je, da ga imata.
DonDonDan
07. 05. 2015 06.33
+7
Klemenkotova žena je na Koprski občini Popoviča izsiljevala za 15.000 € pavšala na mesec za "pravna svetovanja". V nasprotnem primeru, je grozila Popoviču, da bi znal imeti "ogromno težav". Korupcija je tam v familiji.
Diškor
06. 05. 2015 21.34
+5
KADAR JE SD VOJSKO VODILA, SMO ZMERAJ ZMAGAL, SAM NJIHOVE USLUGE SO BLE ZLO DRAGE IN JIH ŠE DANS PLAČUJEMO
DAEMONIUM
06. 05. 2015 21.31
+10
Če imate radi grozljivke glejte oddajo na net TV o materi z otrokom s Cerebralna paralizo, kaj počne ta umazana država s starši, otroci....ne bom navajal ampak groza, verjemite. Država se tudi zmeni ne za te otroke, starše, vse morajo polno plačevati, tudi vrtec. 6 mesecov je trajalo da so otroka vpisali v vrtec?? Starši razmišljajo o izselitvi iz države ker je država popolnoma zatajila...mislim ne moreš verjeti da ta gnila stajkunizirana država ki meče milijarde v banke in to našega denarja ni v stanju pomagati staršem teh otrok??
srebrnibreg
06. 05. 2015 21.35
+0
Pozabil si pa napisati, da plačuje vrtec otrokom staršev kateri se z avti vredni čez 50 tisočakov vozijo po mestu. Žal.
DAEMONIUM
06. 05. 2015 21.46
+5
Žal sem zamudil začetek oddaje, vendar to ne moreš verjeti kaj se dogaja in so vsi naši "problemi" proti težavam s katerimi se srečujejo ti starši kot kapljica v morje. Starši nimajo denarja za terapijo otroka in ...nič, pač ne bo mogel iti?? Si zamislite?? In vse to je čisto lepo zakonito, kot vse bančne kraje v tej državi, ki so čisto legalne in zakonite.