Slovenija

FOTO: Maribor dan po protestih: razbita okna, manjkajoče granitne kocke, 30.000 evrov škode

Maribor, 04. 12. 2012 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podžupan Mestne občine Maribor Milan Mikl, ki nadomešča župana Franca Kanglerja v času njegove odsotnosti, je ponovil, da podpira proteste, a ne, ko gredo v skrajnosti, kakršen je bil vandalizem na ponedeljkovem shodu v Mariboru.

"Bojim se, da pride do popolne anarhije. Mislim, da si nihče od nas tega ne zasluži," pravi mariborski podžupan Milan Mikl, ki v času odsotnosti nadomešča Franca Kanglerja.

"Prav je, da nas protestniki opozarjajo. A ko se gre v takšne skrajnosti, kot so se dogajale včeraj in bojim se, da se bodo tudi v prihodnje, pa to ni več alternativa za zamenjavo politike," pravi.

Franca Kanglerja protestniki pozivajo k odstopu, on za zdaj vztraja na svojem položaju.
Franca Kanglerja protestniki pozivajo k odstopu, on za zdaj vztraja na svojem položaju. FOTO: Mia Media

Med ponedeljkovim protestom, ki se ga je po podatkih policije udeležilo okoli 8000, po podatkih anonimnih organizatorjev pa 20.000 ljudi, je bilo povzročeno veliko gmotne škode.

Razbili okna, na pločnikih manjkajo granitne kocke

Posamezni, večinoma mlajši protestniki so se namreč obnašali zelo vandalsko, sprva z metanjem različnih predmetov v občinsko stavbo ob Trgu generala Maistra, nato pa tudi z metanjem granitnih kock na policiste in razbijanjem po mestnem središču.

Kot so sporočili s PU Maribor, je bilo poškodovanih šest službenih vozil policije. V času gibanja po mestu pa so protestniki poškodovali avtobusno postajo, napravi za merjenje hitrosti, parkomat, več zabojnikov za smeti, več izložbenih stekel, osebni avtomobil in več stavb, med drugim tudi občinsko.

Po besedah Mikla je na občinski stavbi razbitih nekaj oken, poškodovan je omet, pločnikom manjkajo granitne kocke. Dve bakli sta prileteli na balkon občinske stavbe, kjer ima pisarno župan Kangler, a sta po kratkem času ugasnili, tako da ni prišlo do požara. "Pravočasno smo ukrepali in preprečili še kaj hujšega," je pojasnil podžupan.

Na mariborski občini so medtem ocenili, da je na občinski stavbi nastalo za okoli 13.400 evrov škode, skupno pa policija škodo po mariborskih protestih ocenjuje na okoli 30.000 evrov.

Po besedah Mikla občinske službe in upravna enota danes redno poslujejo. "Ne glede na situacijo moramo naše delo opravljati," je poudaril.

Posledice protestov si lahko ogledate v galeriji fotografij.

Kangler na dopustu, razmere podrobno spremlja

Župan Kangler si je sredi prejšnjega tedna vzel deset dni časa za razmislek, v času njegove odsotnosti pa njegove naloge opravlja Mikl. Ta je danes povedal, da sta z županom v stalnem stiku in da Kangler, ki ostaja v mestu, pozorno spremlja razmere. Obljublja tudi, da bo v kratkem sprejel razumno odločitev.

Protestniki zahtevajo odstop župana, ki mu med drugim očitajo korupcijo in klientelizem, Mikl pa je danes znova ponovil, da županov odstop ne bo prinesel rešitve nastalega položaja. "Mislim, da ni problem ta trenutek, da odstopi. Moramo poznati neko alternativo, kako potem naprej. Tudi meni ni problem zapreti vrata in iti, a sistem mora delovati naprej," je pojasnil in dodal, da bo sklicana seja mestnega sveta, na kateri bodo dorekli rešitve.

Izrazil je še upanje, da bodo vsi očitki na račun Kanglerja čim prej dobili uradni epilog, "da bi se ugotovilo, ali si je župan res zaslužil takšno obravnavo". "Jaz sem trdno prepričan, da ne. Mislim, da smo lahko razbrali, da niso več problem ne radarji ne Kangler, ampak je to vseslovenski problem, katerega se moramo vsi dobro zavedati," je še ocenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MB32
04. 12. 2012 22.38
to se bo dogajalo dokler nam bodo stari vladali. vsi so že med sabo povezani... vse bi morali zamenjat...
anzi_mahackala
04. 12. 2012 22.31
Ljudje..ni tezko najdit na FB policiste, ki objavljajo svoje slike z demonstracij in postavljajo neokusne komentarje...mislim, da se bodo ti komentarji hitro razsirili..jaz sem jih videl..zakaj je to potrebno? Potem pa jim se nosite cvetje..pardon ostalim normalnim policistom..ampak to je prevec.
raca123.123.
04. 12. 2012 22.24
+1
kdo ste pa vi ZAMASKIRANCI URADNI? 26let pa 250 jurjev stanovanje, stavim do jo kangler poriva povsod kje si zaželi!!!!!!!! in to je resnica ki jo je treba skrivat a ne kupljenci!!!!!
luciluk
04. 12. 2012 21.48
-1
KAJ JE ALTERNATIVA TENUTNIM VLADAJOČIM ELITAM SDS+SD+PS+DESUS+VIRANT+SLS ????????? Kaj je alternativa???????????????? Vsi frofesorji na fayih so v političnih strankah ( na vseh faksih), kdo lahko zamenja to buržoazijo ali javno-upravni fevdalizem??????????? ANARHIJA.........ki je le extrem, ki ga preživljajo javne financa (Nevladniki). Bomo postavili v parlament kleparje, krovce, peke, zidarje, električarje.....??? Mislite da modo ostali ob vsem €€€€ neomadežaevani??? ali se bodo pustili kupiti še za manjši denar. Tov.Kurnik ni alternativa ker je blefer, manipulator mladcev, ki mu zvesto sledijo?!?!?! Kaj je alternativa??? Morda nekdo ki je že dovolj bogat in ne potrebuje še več , ter želi pomagati državljanom. Vendar je tu še 150 000 javnih uslužbencev, ki soprišli do službe po VIP in nepotizmu. VPRAPANJE ZA 1.000.000.000 $ = LE KAJ JE ALTERNATIVA????????????
jastreb13
04. 12. 2012 20.59
+4
Z mirnimi protesti se v tej državi ne da doseči nič...ti lopovi so že predolgo na oblasti zato so postali zelo ošabni, arogantni in imajo se za nedotakljive...policijo izrabljajo za svoje namene, ker je vrh policije prav tako vpleten in povezan z lopovsko elito v državi kakor tudi tožilci in sodniki...policija pred protesti širi svojo propagando in ima oropani narod za huligane, ekstremiste, nacionaliste, neonaciste....če si res želi vse to bo pa dobila...narodu je dosti...zato ljudje ne bojte se policijskega pripora....bojte se svoje prihodnosti v tej državi...uvaja se sužnjelastništvo in suženjsko delo...vse to že lepo deluje...in kaj tukaj naredi policija..NIČ!!!...ker svojih političnih botrov, ki so te nastavili pač ne preganjaš...
Srecko63
04. 12. 2012 20.20
-4
Bravo stajerci. Kar tako naprej. Kmalu boste vsi zastonj delal, da boste maribor nazaj postavl. No lahko pa vse porusite in nic ne gradite.
raca123.123.
04. 12. 2012 19.47
za lorbeka! zakajmajo uši šest nog? ja z štirimi hodi z dvema pa bremza!!! gotovi ste!
irhaela
04. 12. 2012 19.42
+0
Mah, dajte no gospod Miki! Sami veste, da je vaš Kangler eden izmed mnogih koruptivnih ljudi v Sloveniji. Se ve, da je lopov na legalen in ilegalen način. Protesti so proti vsem tajkunom in lopovom. Biti župan, je privilegirana oseba, kar posledično pomeni, da lahko dela kar hoče. To je to in ljudstvo hoče, da odstopi. To pa velja tudi za vse ostale politike, poslance, vlado in takjune, ter tudi podkupljive sodnike in tožilce. Zato so demonstrirajo po celi Sloveniji. Huligane pa so verjetno poslali tisti, ki nočejo več spremljati mirne demonstracije.
Elpadre
04. 12. 2012 19.29
+1
Elpadre
04. 12. 2012 19.28
hrvaški komentarji::::
Vumose
04. 12. 2012 19.24
+5
ah tole je pljunek v morje v primerjavi s tistm kar so oni naredili z državo v 20 letih.
againstPolicy
04. 12. 2012 19.16
+12
Sedaj pa bom še jaz podal svoje mnenje o (nasilnih) protestih v Mariboru in med drugim, povsod drugje po državi. Da se razume, ne podpiram nasilja in se ga tudi izogibam, ampak bodimo realni. V Mariboru nas je bilo včeraj med 10.000 in 20.000 in vsakdo, ki je navedel manjšo številko, se je krepko zmotil, omenja pa se samo majhno peščico tistih, ki so povzročali "nasilje". Kje pa je pošten mariborski oz. slovenski narod, ki je prišel mirno, a glasno, izražat svoje razočaranje nad določenimi posamezniki "vladajoče elite" in nad trenutnim stanjem, tako na lokalni ravni, kot na državni ravni. Kje pa smo mi, pošteno in nenasilno ljudstvo? Kje pa je omemba našega sporočila tem "vladajočim" posameznikom v državi? Slovenski mediji v večini poročajo o nasilju, o huliganih, o izgrednežih, o materialni škodi, o vandalih, itd... Noben medij pa nima toliko poguma, da bi podprl ljudstvo v polni meri in to nasilje povezal s trenutnim stanjem, ne le v Mariboru, ampak tudi drugod po Sloveniji. Zakaj vzroka za nasilje ne iščejo drugje in ne v izdanem, obubožanem, lačnem, razočaranem ljudstvu. Je mogoče kdo razmislil o tem, da je tudi to, kar se je dogajalo v zadnjih 20 letih v Sloveniji, bilo nasilje, izvajano s strani "elit" nad poštenim slovenskim narodom. Seveda je to njihovo "nasilje" potekalo brez modric, brez saj in pepela, brez granitnih kock, brez pirotehnike, ampak je za seboj pustilo globoke rane v duševnem stanju ljudstva. Mar ni nasilje tudi to, da zaradi peščice "vladajočih" posameznikov v Sloveniji, starši ne morejo nahraniti svojih otrok, ker jih država (torej trenutno vladajoča elita) obere do zadnjega centa? Mar ni nasilje tudi to, da se ljudje vsak dan bojijo jutrišnjega dne, ker ne vedo ali jih bodo v službi odpustili, ker so tehnološki višek ali ker je potrebno zmanjšati proizvodnjo, zaradi umetno ustvarjene ti. recesije oz. zaradi zmanjšanja stroškov podjetja, kar pa pomeni, da bodo ostali še brez tega skopega dohodka, ki so ga imeli do sedaj? Mar ni nasilje tudi to, da ljudje zaradi dolga 100€ morajo prisilno zapustiti svoj dom, drugi pripadniki "vladajočih elit" pa kljub milijonskim dolgovom še vedno uživajo v razkošju svojega doma, kateri je nastal na plečih davkoplačevalcev, torej na plečih nas, poštenega slovenskega naroda? Mar ni nasilje tudi to, da morajo ljudje vsak dan gledati in poslušati, kako si peščica "vladajočih" posameznikov vsak dan, naš težko prisluženi denar izliva na svoje privatne bančne račune v banke, katere so locirane v ti. "davčnih oazah", mi pošteni državljani pa bi morali prijaviti vsak slednji €, ki ga prejmemo za pošteno delo? Mar ni nasilje tudi to, da tajkunstvo na ceste brez utemeljitev in odpravnin, pošilja na tisoče obupanih ljudi, sami pa še naprej uživajo v naših žuljih in ranah? Mar ni nasilje tudi to, da slovensko sodstvo in pravo na svobodo spušča kriminalce prvega kova, ljudstvu pa poda argument, da je šlo za kršenje osnovnih človekovih pravic, po drugi strani pa poštenega državljana pravnomočno obsodijo na bedo, samo zato, ker je svojim bližnjim želel vsaj delno olajšati lakoto? Mar ni nasilje tudi to, da zaradi določenih posameznikov v slovenski vladavini, predstavniki poštenega naroda naredijo samomor, ker za prihodnost nimajo več upanja in vizije, na drugi strani pa ti posamezniki, ki so za ta samomor odgovorni, ne čutijo niti kančka krivde? Mar ni nasilje tudi to, da se zaradi peščice "vladajočih" posameznikov v državi, ljudje predajo alkoholizmu in narkomanstvu, ker v nobeni drugi stvari ne vidijo več boljšega jutri? Mar ni nasilje tudi to, da moramo pošteno slovensko ljudstvo, vsak dan gledati in poslušati, kako nam slovenska "elita" politikov in funkcionarjev uničuje našo državo, zaradi svojega blagostanja, nam, poštenemu narodu pa zatrujejo, da je "potrebno zategniti pasove"? Mar ni nasilje tudi to...?
againstPolicy
04. 12. 2012 19.16
+8
Mislim, da bi z naštevanjem takšnega in drugačnega "nasilja", ki se zadnjih 20 let s strani peščice "vladajočih" posameznikov izvaja nad slovenskim poštenim ljudstvom, lahko nadaljeval še najmanj do naslednjih protestov, ki se bodo nedvomno v Mariboru še pojavljali. Mar vse to, ni nasilje nad poštenim slovenskim narodom? Po interpretaciji teh "vladajočih" posameznikov v državi, očitno ne. Za njih takšne vrste nasilje (kot je očitno) ne obstaja. Peščica "vladajočih" posameznikov v državi venomer poudarja, da je za določena dejanja, tako slaba, kot dobra, potrebno iskati globlje pomene in razloge. Sprašujem se, zakaj torej ti, ki vsa ta dejanja "nasilja" povezujejo zgolj in samo z (izdanim) ljudstvom naše države, ne iščejo vzrokov in pomenov "nasilja" v globljem smislu in ozadju. Že star pregovor pravi, da nasilje rodi še večje nasilje. A ni morda to "nasilje", ki se trenutno izvaja v državi s strani poštenega naroda, rezultat predhodnega nasilja, ki se je 20 let izvajalo nad slovenskim ljudstvom s strani določenih "vladajoč elit in funkcionarjev"? Sam nisem strokovnjak na področju psihologije, ampak mislim, da je odgovor vseeno zelo dobro znan in jasen! Kot sem že povedal, sam nisem pristaš fizičnega in psihičnega nasilja in ga tudi ne podpiram, ampak dobro razumem posameznike slovenskega naroda, ki pa ga (žal...ALI PAČ?) podpirajo. Sam sem tudi mnenja, da bo slovenski narod z veliko večjim zadovoljstvom plačeval nove prometne znake, nove fasade in okna na občinskih in državnih ustanovah, nove smetnjake, novo tlakovanje javnih površin in še marsikaj, kot pa mirno, z bolečino v duši in srcu, še naprej gledal slovenske "vplivneže", kako prelivajo naš težko prislužen denar, na svoje privatne račune in državo še naprej spravljajo v neskončen obup ter nam, poštenim državljanom, povzročajo nepopisno krivico, katere NE BOMO NIKOLI ODPUSTILI, prav tako pa bomo tej TIRANIJI (KONČNO!!!) naredili KONEC in spisali EPILOG, ki bo po godu nam, SLOVENSKEMU NARODU in ne lopovski eliti, ki se nam že več kot 20 let smeji naravnost v obraz! Žal mi je le in mi vedno bo, nedolžnih žrtev (ali bo to kdo izmed slovenskega naroda, ali kdo izmed policistov), ki bodo morebiti (iskreno upam, da ne) pri vsem tem nastale! GOTOFI SO!!!
Matjaž Fab?i?
04. 12. 2012 19.07
+5
Pred 3 urami/-a · Všeč mi je smo uporniški narod kar berte knjige iz zgodovine nazaj,kako so se upirali slovenski ljudje ko smo bili potujčeni pod barbare,fašiste,naciste,avstroogrsko,razne gosposvetske grofe,ki so zmeraj več hoteli od ljudstva davke,ma vendar se je narod upiral in tudi ubijal in zažigal gradove za svobodo,boljši kruh in tako se danes dogaja v sloveniji ko je narodu prekipelo ker nima za kruh in mleko-živela mirna revolucija
Atmaii
04. 12. 2012 19.05
+1
Na koncu so jim itak samo uslugo naredili. Ta stavba je predpotopna in potrebuje temeljito prenovo. Tako da, priporočam, da ne popravljate ničesar zaenkrat in počakajte na konec - potem pa na zavarovalnico. Mogoče bo celo treba z temeljev na novo začet, who knows.
Stane Sladi?
04. 12. 2012 18.55
+8
vso to škodo bi moral plačati sam kangler saj je vse to zakuhv čisto sam.)
odpisan2x
04. 12. 2012 18.37
+4
če to govorite da je to družbeno premoženje,ali lahko prenočim na občini,naj vas boli glava za uničene tovarne in delovna mesta
SBR
04. 12. 2012 18.34
+5
kangler bejž da ne bomo še iz ljubljane pršl nad tabo!! mariborčani so ti jasno dal vedet kje je tvoje mesto tko da sam bejž že 1x pa se nehi preseravat!!
delfin11
04. 12. 2012 18.11
+2
ON PODPIRA PROTESTE....SAM ON BI ,DA MU PODOKENCE ZAPOJEJO....
elah74
04. 12. 2012 17.36
+12
Prva smortna žrtev, ki bo padla zaradi protesta (pa magari zaradi norih glav), bo kriv Kangler, ker ne posluša svojega naroda. Če mu ni vseeno, bo odstopil, v nasprotnem primeru pa bo "kradel" dalje iz davkoplačevalskega denarja. Narod ga je volil, narod ga bo odstavil. Tudi brez njega bo šlo! Narodu je prekipelo in če ne bo šlo zlepa, bo šlo zgrda. To pa nix gut.
Igor Hari 1
04. 12. 2012 17.35
Politiko na stran jutri nas čaka en za..ban dan .....Sneg , voda , nesreče itd....