Kangler organizatorje protestov pozval, da razkrijejo svoje obraze

Franc Kangler je tudi uradno vložil zahtevo za odstop s položaja prvega moža Mestne občine Maribor. Kangler meni, da za protesti stoji ''centralna ljubljanska leva politika''. Medtem pa so iz pripora izpustili vse priprte na protestu proti županu v Mariboru 3. decembra.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Franc Kangler

Franc Kangler je tudi uradno vložil zahtevo za odstop s položaja prvega moža Mestne občine Maribor. (Foto: Mia Media)

Franc Kangler je tudi uradno vložil zahtevo za odstop s položaja prvega moža Mestne občine Maribor. Svoj odstop je napovedal 6. decembra po vrsti protestov, na katerih so udeleženci med drugim zahtevali njegov odstop.

"Ker sem že dolgo v politiki in moja beseda v politiki nekaj velja, sem danes mestni svet in službo mestnega sveta pisno obvestil, da sem z današnjim dnem odstopil," je povedal v današnji izjavi za javnost.

"Ocenjujem, da smo v tem mandatu veliko postorili," je dejal in izrazil prepričanje, da med Mariborčani še vedno uživa veliko podpore. "Nekateri protesti, ki so se zgodili, so bili dobro načrtovani in vodeni. Prepričan sem, da za temi protesti in vstajami, ki so se začele dogajati v Mariboru, ne stoji mariborska lokalna politika, ampak centralna ljubljanska leva politika," je dodal.

Pojasnil je, da bo kljub odstopu z županskega položaja ostal aktiven v politiki, podrobnosti o tem pa ni želel razkriti. Tako tudi ni odgovoril na vprašanje, ali bo znova kandidiral za župana. Glede funkcije državnega svetnika, ki je prav tako sprožila veliko nasprotovanja v javnosti, je izrazil prepričanje, da bo ustavno sodišče razsodilo njemu v prid.

Organizatorje uličnih protestov, ki so se v zadnjih dveh mesecih zvrstili proti njemu, je pozval, da zdaj razkrijejo svoje obraze in pokažejo svoje alternative za prihodnost Maribora. Občino bo do izvolitve novega župana vodil podžupan Milan Mikl.

Kangler je dolgo zavračal možnost odstopa

Kanglerjev odstop je bila ena najglasnejših zahtev na novembrskih in decembrskih protestih v drugem največjem slovenskem mestu. Povod za zahteve o odhodu Kanglerja, ki mu očitajo korupcijo in klientelizem, je bila postavitev radarjev za merjenje hitrosti v mestu, pri čemer bi kršitelji kazni za prekoračitev hitrosti plačevali zasebni družbi.

Kangler, ki so mu Mariborčani oktobra 2010 zaupali drugi županski mandat, je dolgo zavračal možnost odstopa, čeprav ga je 22. novembra iz svojih vrst zaradi neetičnega ravnanja in izražanja nespoštovanja do institucij pravne države izključila tudi stranka SLS.

Nadomestne volitve župana razpiše občinska volilna komisija v roku 15 dni od prenehanja mandata dosedanjega župana, v tem primeru torej do 15. januarja. Volitve se opravijo v roku 60 do 90 dni od razpisa volitev, kar pomeni, da bi nadomestne županske volitve v Mariboru lahko potekale predvidoma v sredini marca 2013.

Dodaten gnev javnosti je Kanglerju nakopala tudi njegova izvolitev v državni svet 21. novembra, čeprav mu svetniki na ustanovni seji kot edinemu niso potrdili mandata. Po nasilnih izgredih v Mariboru 3. decembra je nato po treh dneh sprejel odločitev o odstopu, ki naj bi se zgodil na silvestrovo.

Mestni svet se bo z odstopom seznanil 7. januarja

Kot so pojasnili na občini, mestni svetniki o odstopu ne odločajo, temveč je odstop župana začel veljati že z današnjim obvestilom občinske volilne komisije.

Predstavniki Facebook skupine, ki je pozivala Kanglerja k odstopu, so namreč opozorili, da bo Kangler lahko opravljal funkcijo župana, vse dokler njegovega odstopa ne sprejme mestni svet. Očitno temu ni tako. V skladu z zakonom o lokalni samoupravi županu preneha mandat, ko o svojem odstopu pisno obvesti občinski svet in občinsko volilno komisijo. To je Kangler danes storil in s tem že ni več župan.

"Mestni svet bi moral čim prej sprejeti proračun za prihodnje leto"

Predstavniki posameznih političnih skupin v mestnem svetu so o današnji potezi župana, ki jo je napovedal 6. decembra, in nadaljnji zahtevi protestnikov za razpustitev mestnega sveta redkobesedni, češ da so že večkrat povedali svoje mnenje. Predsednik mestnega odbora SDS Gregor Pivec, ki je za Županovo listo druga najmočnejša svetniška skupina v Mariboru, je povedal, da je odstop Kanglerja "njegova odločitev". Prav tako je še vedno prepričan, da bi mestni svet moral čim prej sprejeti proračun za prihodnje leto.

"Po informacijah, ki smo jih dobili od župana, so strokovne službe proračun že pripravile. Na ta način bi bil upoštevan tudi zakonski rok. Če proračun ne bo sprejet v tem roku, se bodo stvari zaradi novih volitev župana močno zavlekle in sprejetje lahko pričakujemo šele v jeseni," je Pivec zapisal v javnem pismu minuli konec tedna. Zamude s sprejetjem proračuna bi po njegovih ocenah pomenile razvojni zastoj mesta za naslednji dve leti. "Ob že tako težki finančni situaciji, bi bilo to pogubno za mesto," je menil.

Na nujnost sprejetja proračuna je opozoril tudi predsednik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer. Prav tako je izpostavil, da je zakonodaja na področju lokalne samouprave nedorečena, kar med drugim dokazuje negotovost glede nujnosti potrjevanja županovega odstopa v mestnem svetu, prav tako negotove so posledice morebitnega dejanskega odstopa mestnih svetnikov.

Protesti v Mariboru - 11

(Foto: Miro Majcen)

Podaljšan rok za akt o sistemizaciji delovnih mest

Mariborski mestni svet je sicer na dopisni seji, ki se je zaključila danes dopoldne, privolil, da se za mesec dni podaljša rok, do katerega mora biti sprejet akt o sistemizaciji delovnih mest. Ker je Kangler danes podal svoj odstop z županskega položaja, bo moral ta akt zdaj do konca januarja 2013 sprejeti podžupan Mikl.

O osnutku tega akta, ki je bil pripravljen tik pred napovedanim odstopom župana, imajo sicer sindikati negativno mnenje, na njegovo spornost so opozorili tudi v opozicijski SD. Direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner pa je pojasnila, da ne gre za nobeno politično čistko med zaposlenimi, ampak za klasične potrebe organizacije delovnega procesa.

Naslednja redna seja mestnega sveta je napovedana za 7. januar, ko bodo med drugim odločali o porabi sredstev proračunske rezerve za odpravljanje posledic novembrskih poplav, ni pa na dnevnem redu tudi odloka o proračunu.

Na ta dan je tudi napovedan nov ulični protest, imenovan 5. Mariborska vstaja. Na shodu pod geslom "Pometimo jih vun!" bodo znova zahtevali odstop mestnega sveta. Doslej je odstopilo sedem od skupno 45 svetnikov, za takojšnjo samorazpustitev pa bi bili potrebni odstopi najmanj 23 svetnikov.

Protestniki na Trgu svobode

(Foto: Mia Media)

Od danes na prostosti vseh 28 priprtih ne protestu

Sicer je z današnjim dnem na prostosti vseh 28 priprtih na protestu proti Kanglerju, ki se je zgodil v Mariboru 3. decembra. Potem ko so minuli konec tedna odpravili pripor za osumljene napada na uradno osebo, so danes iz pripora izpustili še deset osumljenih sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje.

Okrožno sodišče v Mariboru je zavrnilo predloge tožilstva, naj se posameznikom, ki so osumljeni napada na policiste, pripor podaljša še za dva meseca. Tako so v petek in soboto iz pripora izpustili vse osumljene, da so na policiste na protestu 3. decembra metali granitne kocke in druge predmete. "Senat okrožnega sodišča v Mariboru je ugotovil, da ne obstajajo več razlogi, ki so narekovali odreditev pripora," so pojasnili na sodišču.

V priporu je ostalo deset oseb, ki jim tožilstvo očita nižje kaznivo dejanje, to je sodelovanje v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje, in na predobravnavnem naroku na okrajnem sodišču v Mariboru pred dvema tednoma niso priznali krivde. Po poročanju časnikov Večer in Delo so deseterico danes izpustili iz pripora.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1102
 
fumek 01.01.2013 17:12:50
Dva sta ze (javno) razkrita.Drugi sledijo
kaktus22 01.01.2013 20:43:04
In kdo sta ???
M_teorija 01.01.2013 14:27:21
Franca, če bi delal dobro ti noben politični nasprotnik ne more nič zakuhati. Torej ne izgovarjaj se na lastne grehe na račun drugih!
M_teorija 01.01.2013 14:25:32
Franca pravi, da ostaja v politiki, da kaj bo počel, pa zaenkrat še ne bo povedal.
Ja Franca to je hudič, ko si predolgo vpolitiki, pa potem nisi sposoben za nič drugega. In kaj naj bilo skrivnost. Kot prvo boš poskušal zamenjati Žerjava pri SLS, pa ponovna kandidatura za župana?! Izid bo pa odvisen od treznih glav, tako kot odstop!?
 
o22 01.01.2013 13:20:50
Najlažje je svoje grehe prenesti na druge.Vse vaše spletke in vragolije,ki ste jih in kot zgleda jih boste še naprej počeli si pripišite sebi,levica s tem pa res nima kaj ,ali pač.Morda vam niso več dovolili praznit davkoplačevalske blagajne.To bo to ,a ne G Kangler.Za vsako rit raste šiba in bolj ,ko raste bolj debela je.Pa srečno novo leto ,kjer koli že boste nadaljevali z svojo politiko ,če nekaj velja kot ste se sami hvalisali.
prašek 01.01.2013 13:10:52
Kangler
Moj obraz je razkrit !
Avatar poleg imena !
...Lejga... 01.01.2013 11:35:07
Kaj a tale tip Kangla še kar joka se vidi kako lepo mu je bilo v fotelji.
 
kvaternik 01.01.2013 10:33:48
Največja napaka Slovenstva je tiha privolitev napredovanja neslovenstva in "botrov" kot je Janković.Samo spomnimo se opozorila Toneta Ropa, pa kakršen je že bil. Zoki, je kadarkoli sposoben mobilizirati pri neredih (če je potreba) Izbrisane in podobne.
Zato bo ta velika nevarnost vedno prisotna dokler...
 
kkkkkkkyfgfdhfsdgd 01.01.2013 09:38:06
kangler sprehodi se po mariboru in nasel bos obraze ki jih isces, ne marajo te kaj ti ni jasn ? zmer so drugi krivi sam ti ne, adijo
levaMutibarićka 01.01.2013 10:11:02
---------------
stric iz ozadja 01.01.2013 10:38:15
Tudi Jankovič ni nič kriv ; nje.!!!???)))§
 
kvaternik 01.01.2013 09:37:21
Bilo bi zelo zanimivo. Naj Franc zopet kandidira za župana. Če dobi več kot 50set% , je v vseh demokracijah dovol, da postane ponovno župan. S tem bi se tudi razkrilo levičarsko ozadje in propadli bi nedolžni Zombiji.
maijster 01.01.2013 09:50:23
............nisem ne levi in ne desni,sem proti lopovom kot je kangler in njemu podobni,zato sem bil na demonstracijah,in ne bluzi o levih in desnih,to da je franca zapufal maribor za nekaj generacij naprej sam pa je obogatel z njegovim,i podrepniki vred,in da je maribor 100 let za LJ,to pa ne želiš videti ???.
kvaternik 01.01.2013 10:10:32
Prijatelj
Na začetku bi priznal. Ja semeden od zombijev in midva bi že zdavno opravila.
irhaela 01.01.2013 11:15:47
kvaternik, ni več tistih časov, da bi mi ljudje še naprej nasedali na kandidatove lepe besede in obljube! Nič več ni tako, morda bi Kangler dobil samo 10% podpornikov, ki pa so hkrati njegovi priskledniki! Tu pa levica nima nobene veze...
boš 01.01.2013 09:19:32
No zaj pa so na vrsti tisti ki tako nestrpno čakajo na županov stolček in prazne obljube....
Več komentarjev