Slovenija

Kangler odhaja: Preveč rad imam mesto, da bi moralo trpeti, zaščititi želim tudi družino in sodelavce

Maribor, 05. 12. 2012 22.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1001

Franc Kangler bo odstopil. Po več tednih razburkanega ozračja v Mariboru, ki so ga povzročili protesti proti županovi samovolji, osovraženi župan torej odhaja. Ali bo to pomirilo prav vse duhove v mestu, pa ostaja veliko vprašanje.

Franc Kangler je klonil pod pritiskom protestov. A opozarja – odstop bi lahko imel domino efekt.
Franc Kangler je klonil pod pritiskom protestov. A opozarja – odstop bi lahko imel domino efekt. FOTO: Mia Media

Franc Kanger odhaja. Po treh mariborskih vstajah, ki so na mariborske ulice zvabile na tisoče protestnikov, več 100 poškodovanih zaradi izgredov in gmotni škodi, ki znaša več 10 tisoč evrov, seveda pa tudi po telefonskem pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo Franc Kangler zapušča mariborsko mestno občino. Jutri bo z mesta župana odstopil!

Zdaj moramo še samo počakati na odstop njegovih podrepnikov! Kaže, da bomo jutri dobili prvo bitko! Gotovi so! FB skupina Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora po njegovi napovedi, da bo jutri odstopil
Kot je povedal v pogovoru z novinarko 24UR Danico Ksela, na njegov odstop ni vplival pogovor s premierjem Janšo.

Pravzaprav se za odstop, če bi poslušal nekatere vplivne ljudi, sploh ne bi odločil, saj lahko to sproži domino efekt, pravi. Razlog za odstop naj bi bil, da ima Maribor in tamkajšnje ljudi enostavno preveč rad, da bi morali meščani trpeti nasilje. Zaščititi pa želi tudi policiste, družino in sodelavce.

Čeprav je prepričan, da še vedno uživa podporo številnih ljudi, se po odstopu za županski stolček ne bo več potegoval.

Prepričan je, da je proti njemu le peščica, ki si želi njegovega položaja. Zato tudi meni, da ga po 31. decembru, ko bo odstop tudi uraden, ne bodo več preganjali s številnimi ovadbami.

Na nekoč priljubljenega Kanglerja se je vsul bes meščanov.
Na nekoč priljubljenega Kanglerja se je vsul bes meščanov. FOTO: Miro Majcen

Vzpon in padec Franca Kanglerja

Danes osovraženi, kmalu že nekdanji mariborski župan Franc Kangler se je rodil leta 1965. Odraščal je v Dupleku, nato pa se je odpravil v Ljubljano, kjer se je izobraževal na Srednji kadetski šoli v Tacnu. Postal je torej policist, zaradi česar ga še danes mnogi zbadajo, da je njegovo delovanje bolj kot delovanju prvega moža Maribora podobno delovanju kakšnega šerifa na ameriškem divjem zahodu.

Pozneje je postal pravnik in diplomirani ekonomist, potem pa se je podal v politiko. Tja se seveda drugače kot z glasovi volivcev na vidnejša mesta ne da. In dolga leta so ga volivci več kot podpirali.

Leta 1996 je bil tako prvič izvoljen za poslanca, nato pa se je zavihtel še na županski stolček. Prvič 4. decembra 2006, ko je s slabimi 55 odstotki glasov v drugem krogu premagal Gregorja Pivca.

In je začel delati. Napovedoval je velike projekte, Mariborčane so zabavale tudi njegove njegove pogosto neposrečene izjave, ki so jih poimenovali kar kanglerizmi. Tako je nekoč izjavil, da je res že čas, da v Mariboru rešijo trajnostno rešitev mestnega prometa, in dodal, da bodo religiozno kontrolirali avtobusne vozovnice. Ob obletnici pobreškega pokopališča pa je rekel, da na tem mestu čuti pozitiven srčni utrip.

Maribor
Maribor FOTO: Thinkstock

A vrag je kmalu vzel šalo. Najprej Kanglerju naklonjene Mariborčane je kmalu začela motiti njegova vloga glavnega mariborskega kadrovnika. Kangler je dobro skrbel za svoje sokrajane iz Dupleka, ki jih je postavil na pomembne položaje v javnih podjetjih in mestni upravi, na čelo le-te je postavil Milico Simonič Steiner iz Dupleka.

Dobro se je godilo tudi njegovim sorodnikom, znancem in prijateljem. Direktor zdravstvenega doma Adolfa Drolca Jernej Završnik je celo trdil, da ga je Kangler želel zamenjati, ker se je uprl imenovanju tete njegove žene za vodjo nabavne službe v zdravstvenem domu.

Napake ali nevoščljivi Ljubljančani?

Potem se je Kangler lotil številnih velikopoteznih projektov, kot so na primer Evropska prestolnica kulture, logistični center Oreh in najbrž še najbolj razvpita – univerzijada 2013, ki je, potem ko ji je država dokončno dala košarico, saj je postalo jasno, da denarja zanjo v Mariboru ni, ne bo.

Kangler je vse očitke o nepravilnostih zavračal. Povedal je tudi, da s projektom univerzijade ni prav nič narobe. In pri tem uporabil retoriko, ki v mestu ob Dravi "vžge" že desetletja – krivi so zlobni Ljubljančani, ki Štajercem ne privoščijo uspeha.

Nezadovoljni, a izvolili so ga še enkrat

Do lokalnih volitev leta 2010 je število glasnih Kanglerjevih nasprotnikov naraščalo. Bili so tako tisti, ki so mu očitali premalo uglajeno vedenje, kot tisti, ki so mu očitali, da občino vodi preveč po domače in predvsem do svojega in prijateljskih žepov prijazno.

Volivci so bili drugačnega mnenja in Kangler je na volitvah s konkurenco opravil že v prvem krogu. Sicer resda le za las, zbral je 50,41 odstotka glasov, a vendar – imel je kar 11 protikandidatov.

Mariborčanov očitno ni motilo niti to, da so se na njegov račun začele kopičiti kazenske ovadbe, nekatere so bile sicer nato vmes zavržene.

Ena takih je bila tista zaradi domnevne nepravilnosti pri financiranju gradnje nove mariborske tržnice, katere gradnja je v stečaj pognala kar podjetje Mariborska tržnica. Posel je takrat dobil Konstruktor, ki naj bi v zahvalo Kanglerju podaril 12 tisoč evrov vredno umetniško sliko Mersada Berberja. Kangler je vse očitke zanikal, slika, ki so jo kriminalisti leta 2010 zaplenili med hišno preiskavo, pa naj bi bila ponaredek.

Ta ovadba je bila za Kanglerja že enajsta po vrsti. Skupaj jih je zbral 12. Pred tem so bili na mizi kriminalistov še primeri Toplarna, Dom pod gorco, Mcline, Pravoslavna cerkev, Nogometaš, Bivanjske enote, Radijski novinar, Vedeževalka, Pohorske livade, sporna zaposlitev Astrid Bah in afera Ptičja hišica z nadzorno kamero. Za krivega se Kangler ni izrekel v nobenem primeru. "Nič od tega se ni zgodilo, nič od tega ni res," je zatrdil. Je pa policijo obtožil izvajanja medijskega spektakla.

Vir zla v Mariboru najbrž niso radarji, ampak dolga leta umiranja mesta, so pa utelesili vse, kar Mariborčane moti.
Vir zla v Mariboru najbrž niso radarji, ampak dolga leta umiranja mesta, so pa utelesili vse, kar Mariborčane moti. FOTO:

In potem so prišli zloglasni radarji. V mestu, ki se že dobri dve desetletji spopada z gospodarskim zatonom, brezposelnostjo in morečo družbeno klimo, iz katere mnogi ne vidijo izhoda, ljudje pač ne vidijo radi, da jih že tako sredi krize po žepu udari še kdo.

Radarji, ki jih je Iskra Sistemi postavila v zameno za obnovo prometne signalizacije, pobrala pa naj bi levji delež zbranih kazni, so bili tako v razburkanih časih očitno kaplja čez rob.

Ko so ljudje začeli dobivati kazni, ni več najbolj skrbela domnevno sporna pogodba, pač pa njihov denar. Kot so dejali, so prepričani, da jih župan s tem ne želi varovati, pač pa jim izprazniti žepe.

Najprej so radarje sežigali, nato so se vanje zaletavali, enega so celo priklenili za avtomobil in izruvali. Šli pa so tudi na ulice. Najprej s svečami, nato s transparenti z jasnim sporočilom "gotof je". Kanglerju je vmes 22. novembra hrbet obrnila celo lastna stranka SLS, ali pa predvsem krog okoli njenega predsednika Radovana Žerjava, saj je Žerjav kmalu potem napovedal slovo z vrha stranke, na kar naj bi precej vplivalo nezadovoljstvo nekaterih ob izbrisu Kanglerja iz baze članstva.Izključili so ga sicer z opombo, da se lahko, ko bo dokazal svojo nedolžnost, mirno vrne v njihove vrste. Rušiti se je začela tudi njegova mestna koalicija, a Kangler je vztrajal na svojem mestu.

Ko je bil izvoljen še na mesto državnega svetnika, so Mariborčani postali še bolj jezni. Vrnili so se na ulice. Po zraku so tokrat letele granitne kocke, skupaj s prometnimi znaki in baklami. Ker spet ni zaleglo, so se zbrali znova. Statistika je precej neslavna. Na zadnji, tretji mariborski vstaji je policija aretirala 119 ljudi, 39 je bilo poškodovanih, eden huje.

Politična kriza v mestu je oklestila celo tradicionalni začetek veselega decembra. Lučke so prižgali brez velikega pompa, tudi tradicionalno silvestrovanje bo očitno minilo brez nekaj stalnih elementov. A to ne bo tragedija, je prepričana skupina na Facebooku, ki je Kanglerja vseskozi pozivala k odstopu. "Letos bomo silvestrovali brez ognjemeta in brez župana! Ognjemet imamo že na protestih, župana pa ne bo noben pogrešal! Gotof je," so zapisali.

Vprašanje pa je, ali je s Kanglerjevim odhodom konec tudi protestov. Protestniki so že večkrat dejali, da najprej Kangler, potem pa ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1001)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mulacula
10. 05. 2014 07.22
se že posipa s pepelom,ubošček :)
25letluzerjev
06. 12. 2012 20.01
+4
Vsi Slovenci pod enim geslom SLOVENSKA VSTAJA 2012, le tako lahko dosežemo še včeraj nemogoče, jutri pa smo na cilju.
25letluzerjev
06. 12. 2012 19.59
+3
Prva bitka dobljena. Kangler mora odstopiti tudi iz državnega sveta-to je najmanj , kar mora ljudstvo zahtevat. Bravo maribor.
25letluzerjev
06. 12. 2012 19.52
+2
Prva bitka dobljena. Kangler mora odstopiti tudi iz državnega sveta-to je najmanj , kar mora ljudstvo zahtevat. Bravo maribor.
Aljosa Skrabelj
06. 12. 2012 16.28
+8
Kangler svaka čast. Tolko si razpizdo štajerce, da se je zakurla cela Slovenija. Morem rečt, da so toti radarji bli dobra ideja. Gospodje izkoriščevalci: Janša, Jankovič.... radarji prihajajo za vami. Si jih bote zapomnili za celo življenje.
Sara Osterman 1
06. 12. 2012 15.01
+6
bleem
06. 12. 2012 11.59
+28
nič še ni konec s protesti ...KANGLER JE LE DOBLJENA BITKA ... VOJNA SE JE KOMAJ ZAČELA!
+35
Skorumpirani politiki,sodniki,tožilci,gospodarstveniki,poslanci ,policisti in kriminalni vodja Janša ,sprašujete nas kaj hočemo,TU JE ODGOVOR! SLOVENSKA VSTAJA 19.11.2012. JANŠA IN GORENAK TRDITA ;DA SO PROTESTI ILEGALNI!!??? Tak anonimni organizator je bil včasih Janez Janša SI POZABIL LOPOV!? Spet oba lažeta!! Dr.CERAR je povedal ,da je ta oblika protesta ZAKONITA! JANŠA GOTOF SI GORENAK GOTOF SI SKORUMPIRANI ŽUPANI GOTOFI STE SKORUMPIRANI POSLANCI GOTOFI STE SKORUMPIRANI SODNIKI GOTOFI STE SKORUMPIRANI TOŽILCI GOTOFI STE SKORUMPIRANI PODJETNIKI GOTOFI STE KRADJIVCI V MARIBORSKI ŠKOFIJI GOTOFI STE BOGATAŠI ,KI STE NAS POKRADLI GOTOFI STE NA NOVO BOMO ZGRADILI SLOVENIJO PO VZORU IZ ISLANDIJE. 1) ODSTOP VLADE 2)IZBRATI 25 DRŽAVLJANOV BREZ POLITIČNE PRIPADNOSTI ZA VODENJE DRŽAVE - TE MORA POTRDITI SEDANJI PARLAMENT in PARLAMENT .KI BO NA NOVO IZVOLJEN 3) NACIONALIZIRATI NLB,NKBM IN SODNO PREGANJATI VSE ODGOVORNE BANČNIKE IN POLITIKE. 4)TAKOJ NACIONALIZIRATI VSO PREMOŽENJE VSEM TAJKUNOM ,KI SO KRADLI DRŽAVNO LASTNINO ,ILEGALNO PREPRODAJALI OROŽJE IN NJIHOVIM BLIŽNJIM SORODNIKOM DOMA IN V TUJINI;TER VRNITI SAMO DEL ZA KATEREGA NESPORNO DOKAŽEJO IZVOR. 5) PREOBLIKOVATI USTAVO S POMOČJO LJUDSTVA TAKO ,DA NE BO VEČ MOGOČA ORGANIZIRANA KRAJA POLITIKOV IN GOSPODARSTVENIKOV KAR SE JE DOGAJALO 22 LET JANŠA GOTOF SI PREDLOG VSEM PROTESTNIKOM IN DRŽAVLJANOM SLOVENIJE; Pri dosedanji protestih smo spoznali ,da smo po celi Sloveniji enotni v tem ,da so nam politiki in tajkuni ukradli državo in moralo. Za realizacijo naših ciljev potrebujemo enoten nastop po celi Sloveniji ,še posebej proti vladi in Janši ,ki podpira skorumpirane župane ,ker jih ne pozove ,da bi odstopili!,prav tako trdi ,da so vsi bolj legitimni kot mi,narod!!LOPOV!! PREDLAGAM: 1)VSE FACEBOOK SKUPINE SE IZJASNIJO O ZGORNJIH PREDLOGIH IN JIH SPREJMEJO ALI ZAVRŽEJO ali dopolnijo. 2) Naslednje proteste organiziramo v čim krajšem času ( do 15 decembra vsak v svoje kraju na isti dan ob 16 uri. 4)21 ,decembra naredimo shod pred DRŽAVNIM ZBOROM ob 14 uri. V primeru .da vlada ne odstopi pozovemo vse .ki se strinjajo z našim programom ,da organiziramo GENERALNI ŠTRAJK zaposlenih in vsi mladi ,nezaposleni in upokojenci državljansko nepokorščino do odstopa vlade! Na rodovitni Slovenski zemlji , s protestniki obsijana raste popolnoma nova Slovenija, spet moja dežela SVOBODA NARODU!
Apocalyptica
06. 12. 2012 12.16
+7
on (in mi ostali) smo že zbujeni, zdaj pa čas, da se še TI zbudiš in začneš nekaj delati za sebe in za svojo prihodnost!
25letluzerjev
06. 12. 2012 19.56
-1
Bravo. Vsaj delno se mora uresničiti kar je naštel
100ub
06. 12. 2012 09.47
+11
Moderator.Tisto o golem otoku sem mislil zelo resno ,veliko naše "elite"največ politične je godna za otok.Res ni samo to,da so nam ga sosedje hrvatje odstopili.Pa ne briši izjav ljudi in pa tudi moje ne čeprav niso v kontekstu kakršnega si ti očitno želiš.
Beno Pavlic
06. 12. 2012 09.44
+1
Mariborčani so svoje dosegIi IjubIjančani se bodo pa zdaj zavIekIi v topIe domove in prek forumov pIuvaI po Jansi, kot do sedaj!
+0
+15
KAJ JE Z GORENAKOVIMI POKRADENIMI PODPISI ZA REFERENDUM! VSE SLAVNE KOMISIJE IN INSTITUCIJE STE OBLJUBILE IZSLEDKE KONTROLE DO KONCA NOVEMBRA!! KJE SO VAŠA POROČILA!STE TUDI VI SKORUMPIRANI?!
mark50
06. 12. 2012 21.19
Jaka Planinc
06. 12. 2012 09.09
-22
NASILNEŽEV,VANDALOV,UNIČEVALCEV PREMOŽENJA NIKOLI NE UBOGATI ALI POSLUŠATI. KAMGLER NE BI SMEL ODSTOPITI AMPAK USTAVITI TE NASILNEŽE,NECIVILIZIRANE OBČANE,KI JIH MIKA SAMO KAKO BI ZASEDLI POLOŽAJE V OBČINI. New York ima10 ali več milijonov ljudi in ENEGA ŽUPANA IN NEKAJ SVETNIKOV. SLOVENIJA IMA cca 2 MILJIONA LJUDI 40 ALI VEČ ŽUPANOV NA STOTINE SVETNIKOV,NA DEST ITSOČE ZNANSTVENIKOV,BLEBETAČEV,LENUHOV,RAZNIH ŠTRUKLJEV,SEMOLIČEV,JANKOVIĆEV,POŽERUHOV V PRALAMENTU,PO OBČINAH itd.,KI SO SE ZAŽRLI V PRORAČUN,KOT KLOP ALI SVINJA ,KI ZLEZE V KORITO IN SAMO ŽRE. NE MOREŠ GA ALI JO PREGNATI .
MICLA
06. 12. 2012 08.45
+9
zakaj ni naredil tega takoj pa ne bi bilo toliko škode sedaj pa naj jo sam poravna.
ajvarina
06. 12. 2012 08.44
+6
ja, pa ja.... tale kanglca ma rada Maribor isto ko jaz Tamilnadu v Indiji...
+22
RAD GA JE IMEL KO GA JE MOLZEL SEDAJ PA JE MARIBOR NJEGOVA NOČNA MORA
25letluzerjev
06. 12. 2012 19.59
+2
O veliki ljubezni do Maribora se je danes izjasnil Kangler, še posebej ima zelo rad vse Mariborčane, seveda, dokler je njihov denar cuzal. Le koga lahko s takimi izjavami prepriča-budala Kanglerjeva.
Omelo1
06. 12. 2012 08.40
+5
Ena stvar je resno za razmislit. 2 leti nazaj je bil predsednik vlade Pahor. Bili so protesti in predčasne volitve. No sedaj, dve leti po tem dogodku, je izvoljen za predsednika države. Posledice protestov so bile predčasne volitve, kjer je bil izvoljen Janša. Sedaj ga s protesti pozivajo k odstopu. Ljubljana, dobrega pol leta nazaj. Kljub temu, da se je TOČNO vedelo, kaj in na kakšen način dela Jankovič, dobi tudi drugi mandat za župana. In sedaj, dobrega pol leta po tem, ko je bil izvoljen, ga s protesti pozivajo k odstopu. Z županom Novega mesta je podobna pesem. Je mogoče iz tega vidno, da pravzaprav Slovenci sploh ne vemo kaj hočemo? Tudi protesti brez kako naprej, v smislu nočemo tega, hočemo nekaj boljšega, ne bodo kaj dosti zalegli, sploh ne ob taki volilni udeležbi.
ajvarina
06. 12. 2012 08.50
+7
Levji
06. 12. 2012 08.54
+31
Sramota, smo edina država na svetu, ki imamo za predsednika vlade kaplarja, preprodajalca orožja, uničevalca in ponarejevalca dokumentov, podkupljivca, človeka ki podtika, lažnivca, maščevalca in nekredibilneža. Ni čudno da Sloveniji pada kredibilnost in bonitetne ocene. Čimprej dol z njim in njemu podbnimi priskledniki, ki podpirajo tega l....a !
gruber74
06. 12. 2012 09.26
+23
Ljudstvo ni izvolilo Janše.Ampak se je on sam postavil na mesto premiera.
Levji
06. 12. 2012 08.31
+27
Čestitke Mariborčanom, tako se dela dol z lopovi in zajedalci. Toda nekaj je. Mariborčani so se družno odločili, da odstranijo skorumpirane župana ker so ga tudi oni volili. Ne zagovarjam Jankoviča in vseh drugih županov, vendar se za njihovo odstranitev naj odločijo meščani, ki so jih volili. To je demokratično in pošteno. Kar se pa tiče vlade in poslancev pa jih imamo pravico vreči iz prestola vsi državljani in upam da se bo to zgodilo 21.12.2012. Gremo naprej do zmage.
pika50
06. 12. 2012 10.50
+5
Seveda, tako je edino pravilno. Naženite svoje župane, če jih ne želite imeti, skupaj pa bomo gnali politiko na državnem nivoju!
100ub
06. 12. 2012 08.23
+22
Sodržavljani. Upam,da ne bo ostalo pri odhodu kante z mesta župana,takšen parazit ne more biti državni svetnik,če boste Mariborčani dovolili to,je bila celotna stvar zelo jalova.Kanta oziroma ljudje njegovega kalibra ne smejo, in ne morejo opravljati nobene vidne funkcije.Kante po moje niti policija ne bi smela vzeti več v svoje vrste.
korintos1
06. 12. 2012 08.29
+4
pika50
06. 12. 2012 10.51
+6
Saj ne bomo odnehali. Če odstopi samo z županskega mesta, smo opravili le pol naloge. In Mariborčani nismo polovičarji! :-)
bleem
06. 12. 2012 12.02
+4
ko mi gremo mi gremo pa če bo tekla kri namesto vode v dravi
syborg
06. 12. 2012 08.09
+18
zdej pa kar ukinit lepo še mestne svete, povečalo se bo sicer število na zavodu za zaposlovanje kjer končale so se sanje, na vsakem svetniku prešparamo....50 poslancev sposobnih in poštenih, brez postopkov na sodiščih obdržimo, 400000 ljudi v gospodarstvu, katero razpada zato, ker se je politika vtaknla vanj, ne uspe preživet takšnega sistema to zna vsak matematik izračunat!!! To je edina pot za izhod SLO iz krize. Elita se bo treba navadit kej delat Slovenci smo znani kot dobri, cenjeni delavci v EU in svetu, vi nam samo kvarite ugled, nasvidenje LENUHI!!!!
Glavavtorbi
06. 12. 2012 08.08
-6
Maribor očitnno ni maral Šrota in njihove laške naveze, ne mara niti Kanglerja iz Dupleka, zgleda jih nastavljajo predvsem zato, da lahko potem nanje mečejo granitne kocke. Kdo ve, zakaj v Mariboru ni takega poslovnega interesa, mogoče imajo premalo države, da bi zaščitila svoje najboljše može. Glede na to, da so po mnenju našega pravosodja vsi nekrivi, je v Mariboru zgleda ostala edino še milica.
+6
pika50
06. 12. 2012 10.52
+1
Ti imaš očitno res glavo v torbi! Navij jo nazaj na vrat in začni misliti. Potem ne boš pisal neumnosti (vsaj nežno se nadejam).
Amasakul
06. 12. 2012 08.04
+15
mali korak za Franceja , velik korak za vsa druga mesta v Sloveniji ...
korintos1
06. 12. 2012 08.05
+6