Slovenija

Nekdanji študent Kangler je 'pretežni del besedila prepisal iz del drugih avtorjev'

Maribor, 30. 01. 2013 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./G.G.
Komentarji
736

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je ostal brez naslova diplomirani ekonomist. Senat mariborske fakultete DOBA je namreč ocenil, da zaključna naloga v pomembnem delu ni rezultat študentovega samostojnega strokovnega dela.

Franc Kangler je ostal brez strokovnega naziva.
Franc Kangler je ostal brez strokovnega naziva. FOTO: Mia Media

Senat DOBA Fakultete za uporabne poslovne in družbene študije Maribor je na včerajšnji popoldanski seji soglasno sprejel sklep, da se Francu Kanglerju odvzame strokovni naslov diplomirani ekonomist (VS) zaradi ugotovitve, da njegova zaključna naloga v pomembnem delu ni rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela. Fakulteta bo v Uradnem listu nemudoma preklicala veljavnost aprila 2008 izdane diplomske listine.

Na decembrsko razkritje suma, da je nekdanji diplomant brez ustreznega navajanja virov prepisal večji del svoje zaključne strokovne naloge z naslovom "Pristojnosti župana v postopku priprave, sprejemanja in izvrševanja občinskega proračuna", se je fakulteta nemudoma odzvala in sprožila vse predpisane postopke za ugotavljanje morebitnih kršitev.

Kangler je nad odločitvijo fakultete presenečen in napoveduje, da bo sprožil upravni spor.

Strokovne službe fakultete so takoj opravile tehnični pregled te naloge z računalniškim programom za odkrivanje plagiatov Safe Assign, ki ga fakulteta sistematično uporablja za vse pisne izdelke študentov od študijskega leta 2008/2009, za mnenje in pregled so zaprosile tudi članico mariborske univerze, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). Tehnični pregled ni potrdil suma kršitve, zato je bil izveden še ročni pregled zaključne strokovne naloge.

Senat: Zaključna naloga ni rezultat študentovega samostojnega dela

Senat fakultete je soglasno odločil, da se Kanglerju odvzame naziv diplomirani ekonomist.
Senat fakultete je soglasno odločil, da se Kanglerju odvzame naziv diplomirani ekonomist. FOTO: Jani Dolinšek

Senat fakultete je na predlog dekana imenoval posebno komisijo za ugotavljanje suma kršitve pri pripravi zaključne strokovne naloge. Komisija je pridobila mnenji mentorja navedene zaključne strokovne naloge Ervina Mauriča in soocenjevalca Boža Grafenauerja ter obravnavala ugotovitve strokovnih služb. O začetku postopka je bil diplomant pisno obveščen, omogočen mu je bil vpogled v dokumentacijo, podal je pisno izjavo in ob prisotnosti pooblaščenke Odvetniške pisarne Čeferin predstavil argumente na seji senata.

Senat je soglasno sprejel ugotovitve in stališča komisije ter v skladu s 85. členom statuta fakultete sprejel sklep, s katerim se navedenemu diplomantu odvzame na tak način pridobljen strokovni naslov.

Komisija senata fakultete je ugotovila, ''da je navedeno zaključno strokovno nalogo nekdanji študent izdelal tako, da je pretežni del besedila prepisal iz del drugih avtorjev, česar ni citiral z uveljavljenimi načeli citiranja, in celotno delo prikazal kot svoje lastno, kar nalogi jemlje značaj veljavnega zaključnega strokovnega dela. To dejstvo pa predstavlja kršitev, za katero je študent odgovoren skladno z drugim odstavkom 28. člena Pravilnika o diplomiranju v visokošolskem strokovnem programu.'' Komisija je prav tako ugotovila, da ''zaključna strokovna naloga ni rezultat študentovega samostojnega strokovnega dela'' in tako ni v skladu z 2. členom omenjenega pravilnika.

Kanglerjeva odvetnica Maja Guštin iz odvetniške družbe Čeferin je pojasnila, da odločbe o odvzemu strokovnega naslova še niso prejeli, niti je ni prejel sam Kangler. "Zaradi navedenega napovedane odločitve senata DOBA Fakultete za poslovne in družbene študije Maribor po vsebini še ne moremo komentirati. Po prejemu odločbe bomo zoper le-to vložili ustrezno pravno sredstvo," je zapisala.

Osamljen primer na fakulteti

Fakulteta s tem izpričuje svojo odločnost po ničelni toleranci glede nespoštovanja študijskega reda in vseh drugih nepoštenih in netransparentnih poskusov, ki v akademskem svetu nimajo mesta. Tudi zato so strokovne službe fakultete z računalniškim programom za odkrivanje plagiatov Safe Assign pregledale še vseh 84 preostalih zaključnih strokovnih nalog, oddanih pred začetkom sistematične uporabe tega programa in pri njih niso ugotovile kršitev. Na tej podlagi strokovne službe fakultete zaključujejo, da gre pri odkritih kršitvah pri pripravi zaključne strokovne naloge za osamljen primer na fakulteti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (736)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

basg4
31. 01. 2013 20.04
+1
Vilijeva (Pšeničny) izjava, da je odgovoren izključno avtor, je naravnost grozljiva. To je približno tako, morda je slaba primerjava, da je za slab izdelek kriv delavec in ne, na primer, Toyota. Vedno materialno in drugo odgovornost prevzame Toyota. "Šola" Doba, je izdala potrdilo o diplomi, torej garantira, da je izdelek v skladu z vsemi običajnimi akademskimi standardi. Če pa Vili misli, da temu ni tako, potem pa je to in njej podobne šole nemudoma zapreti ali pa jim vzeti akreditacijo. Ti "diplomanti" v povprečju kakšnih 30 delajo nepredstavljivo škodo državi. Pa Doba niti ni največja karikatura naših šolskih anomalij. Celje, Novo mesto, Kranj in Nova Gorica se borijo za primat.
Buena Vita
31. 01. 2013 19.00
zakaj niso spremenili zakona o vladi,o poslancih kdo je glasoval proti,dejte,poskusite se pogledati v oči,sami sebi in ljudem,poglejte v podatke
Buena Vita
31. 01. 2013 18.57
povejte meni stari kmečki bunki od kje stotine in sotine tisoč evrov na računih profesorjev,povejte meni če se upate lagati,,,lažete lahko celi sloveniji,meni ne morete ker vam dokažem nasprotno
pacifik12
31. 01. 2013 18.56
Kangler, z dobe na dob
Buena Vita
31. 01. 2013 18.58
sanjaj,kdo ga bo obtožil,če imajo vsi večje grehe, ko preganjajo čokoladičarje in paštetičarje,veliki lopovi pa v smeh
Buena Vita
31. 01. 2013 18.54
na koprski univerzi je bivša lds-ova rektorica mentirica stotinam študentom,naj pokaže samo enega študentada ga pozna,večino študentov nikoli prrofesorji niti ne vidijo, in zakaj novinarji ne grejo v to leglo svinjarij,ker imajo vse diplomke preplonkane,samo sekret diplome ,
Buena Vita
31. 01. 2013 18.55
čokova ni nikoli srečala večino svojih študentov,kot mentirica je od nas davkoplačevalcev kasirala stotine tiosočakov,a kdo v tej ljubi nam deželi pokaže napravega lopova
pacifik12
31. 01. 2013 19.00
+0
Kaj misliš da je v ljubljani kaj drugače. Dekan strojne fakultete hodi v Srbijo in po svetu na ne vem kaj in pošilja na predavanja asistente. Pol še pove da bo predavanje na silvestrovo in niti ne pride. Njegovo predavanje pa je bolj o kakšnem družboslovnem strojništvu in politiki. Govorim o gospodu Duhovniku, ki ima tudi svojo politično stranko.
Buena Vita
31. 01. 2013 18.50
pokažite mi samo enega študenta v sloveniji kateri ni vsaj 50 strani prepisal,saj je javna tajna da študentje naloge delajo v skupinah in si pomagajo z prepisovanjem
rozlee
31. 01. 2013 18.09
+1
....Kako to ,da potem te odpadniki... ....spet dobro plačano službo dobijo....?
rfhkl
31. 01. 2013 15.07
+1
Ta primer samo potrjuje, da v Slovenistanu ni več nobenih zadržkov. Kako pa bi na ekonomski v MB izpite delu, tako kot na Dobi, kar pomeni, da so vsi med sabo zmenjeni. Edino pošteno na njem je 110 kg smrada, ko se postavi na vago. Nikomur več se v tej državi ne sme verjeti pa če sedi na tvoji levi ali desni. Lahko hodiš lep na Faks malo čvebiš, pa malo na kafe, odgovore pa dobiš v mapi, če pa še za to nimaš časa, pa kar žig.
ROMELS
31. 01. 2013 15.06
+3
Sem mnenja, da je 90% vseh diplomskih nalog izdelano po podobnem sistemu.
Kunar
31. 01. 2013 17.30
ujej na računalniških faksih se pregleda diplomsko nalogo do zadnje pike če je plagiat ali ne. Tak da na rač. faksih ziher ni...razen če je podkupljena cela vrsta ljudi
mari?ica
31. 01. 2013 12.33
-1
Nibo ima kar prav. Kje je mentor in komiusija, pred katero je Kangler zagovarjal diplomo? Oni bi ga morali ustaviti! Tudi jaz mislim, da je več kot 80% diplom, magistrskih del in doktoratov po teh kriterijih plagijat.
Terezinka
31. 01. 2013 12.45
+1
rfhkl
31. 01. 2013 15.08
santamaura
31. 01. 2013 12.22
+3
Za to, kar bo sedaj lahko še delal pa res ne rabi diplome
BNAM2707
31. 01. 2013 11.56
+7
Naj ne nabija prazne slame in naj odide kamor hoče,samo da ne slišimo več zanj.Le kdo se bo še z njim ukvarjal.z njim se naj ukvarjajo tisti,ki so zato poklicani in naj sporočijo samo to ali je šel sedet ali ne.
Tinka Marinka
31. 01. 2013 11.31
+5
Samo v Sloveniji se kaznuje, preganja in uničuje dobrotnike! Gangsterji, izdajaci in zajedalci pa so bogato nagrajeni! Edini "časti vreden" poklic kateri je in bo ostal v REPUBLIKI Sloveniji na plačilnih listah, je poklicni lopov! STOP: CIA & EURO ATLANTIC MAFIA & slovenian slaves gangsters! Janez Janša: ropaj SLOVENIJO, delaj za AMERIKO - deluj LOKALNO, razmišljaj GLOBALNO Vsi, ki ste v kolaliciji ali v vladi Jusufa Janše, ste prav tako CIA-ški razbojniki in le nadaljujete z zločini proti človeštvu... ... zgolj transparentni kriminalci, orodje v rokah EVRO-ATLANTSKE mafije, bedaste, zle in netvorne pojave ! CIA-ška in EvroAtlantska "demokracija" uničuje države po vsem svetu, jih napada in potiska v državljanske vojne, tako bo tudi s Slovenijo, kjer so po CIA-ških navodilih njihovi hlapčki najprej vse razkradli, sedaj bi ukinili še referendume, voljo ljudstva. Očitno se jim le počasi izmika iz rok totalna medijska manipulacija, totalitarna inkvizicija, katero so uspeli pojmovati kot "demokracija", ljudstvo pa tega sploh ni dojelo, počasi pa to sprevrženost končno le dojema. Od tod ideja po ukinitvi referendumov.
Maday
31. 01. 2013 10.31
+3
Nič še ni jasno, če je že Kangler poklical Bohinca na Primorsko univerzo, kjer bi do diplome prišel po programu ( 2+1 ) prideš plačaš in odneseš diplomo domov.. Avtorja tega programa so levaki predlagal celo za ustavnega sodnika.. Ker baje so tam sami taki..
Terezinka
31. 01. 2013 11.56
+6
Ja, res si odkrila nekaj novega. Kolikor mi je znano je v desni ekipi glavna ekipa ponarejevalcel in tistih, ki kopirajo in fotokopirajo. A ste kaj slišali o nalogi JJ
24vohomurckov
31. 01. 2013 13.11
+0
Mb128
31. 01. 2013 10.19
+2
To še ni nič. Doba je v to zadevo vpletena do grla. Imam kolega, ki je komaj na podelitvi diplom izvedel da je Kangler njegov sošolec. A se zavedate da ta človek na Dobi po tem programu ni opravil niti enega izpita?! Ja, tudi Doba je pogreznjena sedaj v to gnojšnico do grla in še čez.
24vohomurckov
31. 01. 2013 10.38
+3
ma...kangle ni niti na fotografiji diplomantov.....saj bi jih šteknilo v srce,če bi vedeli,da so morali študirati za 7,župan si je pa diplomsko preplonkal(res bi bilo zanimivo vedeti,koliko in,če sploh kakšnega..od izpitov je spacal skupaj)......pa še trdi,da ni nič res...kljukec!!
24vohomurckov
31. 01. 2013 10.09
+5
...mulo v srednji šoli bo dobil pa opomin pred izključitvijo,če bo plonkal pri kontrolni!!??
24vohomurckov
31. 01. 2013 10.08
+7
...velika večina politikov in županov je sramota za slovenijo....ja!!..pa nas,ki smo jih volili mora tudi biti feeeejssst sram!!...mene je!!
Ksenofont
31. 01. 2013 12.59
+2
Bravo, podpis in +. Sam sem tudi večkrat se narobe odločil, ampak mi je zato bilo žal in me ni bilo sram priznati svojo napako. Pred leti sem dal Pahorju glas in kasneje sem bil jezen, ker sem volil manekena brez ja*c. Priznam. Zato pa mu sedaj nisem več dal glasa, ker sem se od napake nekaj naučil.
mikson1402
31. 01. 2013 08.51
+5
evropska slovenija....hehehe..banana republika,,,
Maday
31. 01. 2013 08.44
+3
In kaj ima Slovenija od teh ( Avtorskih ) diplom družboslovja.. 100 000 nesposobnih preživetja na zavodu za zaposlovanje.. In 300 razredov Gimnazijcev..
Terezinka
31. 01. 2013 11.58
+7
In veliko znanstvenikov tipa gospa Zver, ki so visoko izobraženi za razdor med narodom. To so res pomembne teme za štipendiranje in potrebne za razvoj Sovenije
papir22
31. 01. 2013 13.49
+1
Terezinka butni v steno. 100.000 jih je ne samo gospa Zver.
ansev88
31. 01. 2013 08.40
+3
Sej tko so vs diplome narjene, sam da eni znajo pravilno citirat in pivzemat, eni pa ne. In ti zadnji so potem hitro obsojeni na plagiatorstvo.