Slovenija

Kangler se brani. Fakulteta že sprožila prve postopke

Maribor, 14. 12. 2012 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mariborski župan v odstopu naj bi skoraj v celoti prepisal svoje diplomsko delo. Kangler je diplomiral leta 2008, večino diplome pa naj bi prepisal iz strokovnih člankov. S fakultete so sporočili, da postopki v zvezi s preverjanjem avtorstva naloge že potekajo.

Časnik Dnevnik razkriva, da je Kangler leta 2008 končal študij na mariborski zasebni šoli Doba, njegovo diplomsko delo z naslovom Pristojnosti župana v postopku priprave, sprejemanja in izvrševanja občinskega proračuna pa naj bi bilo skoraj v celoti prepisano. Najprej so diplomsko delo preverili z računalniškim programom turnitin.com, nato pa še "ročno".

49 strani dolgo diplomsko delo naj bi bilo večinoma prepisano iz strokovnih člankov revije za lokalno samoupravo Lex localis, katerih avtorja naj bi bila Boštjan Brezovnik in Žan Jan Oplotnik, poroča časnik Dnevnik in dodaja, da naj bi Kangler že na začetku prvega poglavja od začetka do konca, z minimalnimi spremembami besednih zvez, prepisoval iz Kataloga pristojnosti občin, ki ga je objavil Inštitut za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor, kot vir pa naj bi navedel zgolj ustavo, ne pa tudi omenjenega kataloga.

Kangler se je letos vpisal na magisterski študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Če se izkaže, da je njegova diploma plagiat, potem s tem študijem ne bo nič.
Kangler se je letos vpisal na magisterski študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Če se izkaže, da je njegova diploma plagiat, potem s tem študijem ne bo nič. FOTO: Jani Dolinšek

Dnevnik še poroča, da naj bi Kangler dobesedno prepisoval članke obeh avtorjev, ne da bi ustrezno navedel, da citira omenjena avtorja. Časnik dodaja, da Kangler v delu avtorja sicer omenja, a največkrat zapiše, da ju "povzema". Dnevnik celo navaja, da v temeljnem besedilu diplomskega dela skorajda ni mogoče najti odstavka, ki ga ni mogoče v isti obliki prebrati tudi v člankih Brezovnika in Oplotnika.

Fakulteta: postopki že potekajo

S fakultete so sporočili, da postopki v zvezi z diplomsko nalogo Franca Kanglerja že potekajo. "Kadar se pojavi sum kršitev, dekan DOBA Fakultete predlaga senatu DOBA Fakultete ustanovitev strokovne komisije za ugotavljanje morebitnih kršitev. Senat nato kot drugostopenjski organ odloča o kršitvah. O odvzemu diplome oziroma strokovnega naziva odloča Senat Doba fakultete glede na mnenje komisije," so pojasnili na naše vprašanje, kako bodo ukrepali.

Prav tako dodajajo, da preverjanje avtorstva pisnih nalog na DOBA Fakulteti poteka od študijskega leta 2008/09 sistematično za vse študente enakovredno in transparentno. "Za preverjanje avtorstva uporabljamo orodje Safe Assign, ki odkriva morebitne plagiate v interni bazi seminarskih, diplomskih in magistrskih nalog in tudi preko iskalnika Google," pojasnjujejo na fakulteti.

Ker je bila Kanglerjeva zaključna naloga oddana in zagovarjana pred uvedbo tega programa, bodo strokovne službe DOBA Fakultete za potrebe komisije preverile tudi navedeno diplomsko delo, postopek pa naj bi bil zaključen do konca tega koledarskega leta.

Kangler očitke zavrača

 

Kangler pa odgovarja, "da gre za specifično diplomsko nalogo, ki je neposredno vezana na zakonske in podzakonske akte ter člene, ki so v diplomski nalogi omenjeni in citirani. Citati določenih avtorjev so v diplomski nalogi ustrezno označeni. Prav tako so ustrezno označeni vsi povzetki oz. sprotne opombe (od 1–15), ki tudi navajajo avtorje vsebin in citatov." Dodaja, "da ima diplomska naloga 49 strani, med literaturo in viri pa so navedeni različni avtorji in zakonski ter podzakonski predpisi. Tovrstno vsebino je težko opisati v diplomski nalogi, če v nekem delu ne napišeš citata in ustrezno označiš avtorja le-tega."

Brezovnik: Stvar fakultete je, da zadevo razišče

Za komentar smo prosili tudi pravnika Boštjana Brezovnika, ki je avtor številnih člankov v reviji Lex localis, od leta 2008 do 2011 pa je bil celo glavni urednik te revije. Kangler naj bi v svojem delu dobesedno prepisoval njegove članke, avtorstva pa naj ne bi ustrezno navedel. Brezovnik je dejal, da diplomskega dela ne pozna, zato zadevo težko komentira. Poudaril je, da je spisal že na stotine strokovnih in znanstvenih člankov ter ogromno knjig. Veliko avtorjev povzema njegova dela v različnih diplomskih, magistrskih nalogah, doktoratih, celo ustavno in računsko sodišče se sklicujeta na njih. "Ne morem za vsakega vedeti, na kakšen način je citiral moja dela."

"To je stvar fakultete, da presodi, ali je Kangler pravilno citiral in navajal vire," pravi Brezovnik in dodaja, da upa, da tisti, ki uporablja njegova dela, da jih vsaj pravilno navaja. "Glede na to, da je časnik ugotovil, da je Kangler v nalogi uporabil naša dela, potem je moral v nalogi tudi navesti, da je uporabljal ta vir. Če je tako, potem jaz osebno ne vidim nič spornega v tem."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (793)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LubaGela
16. 01. 2013 11.10
Franca BO DISKREDITIRAL VSE DOSEDANJE IN BODOČE DIPLOMANTE z Dobe. Že tk Doba nima neki rešpekta pr nas, zdej jim pa še Franca pomaga rušit ugled.
zmago56
15. 12. 2012 13.30
+4
Sosedje, Hrvati so začel tudi tiste preganjat, ki spričevala in diplome prodajajo, ČE bi se to tudi pri nas zgodilo, bi bila še marsikatera diploma pod vprašajem.
borzojoj
15. 12. 2012 15.14
+6
Pod vprašajem bi morala postati tudi takšna fakulteta !!!!!!!!!!!!
LubaGela
16. 01. 2013 11.11
Sej je že.. To je sam za u kako družinsko podjetje al pa občino in parlament, če rabiš sam pildek za upravičeno višjo plačo.
zmago56
15. 12. 2012 13.15
+1
So pred leti LDS-ovci ( ko so še na oblasti bili ) na ves glas kričali "pekla ni", "grožnje z peklom so skrajno nehumana dejanja", " grožnje, da goš z slabimi dejanji v pekel prišel pohabljajo naše otroke" Sedaj smo pa tam, kjer smo, Imamo skorumpirano in skrajno neučinkovito sodstvo, v pekel niti cerkveni dostojanstveniki ne verjamejo in tud oni kradejo, pekel pa kar cela Slovenija postaja.
concord
15. 12. 2012 12.40
+8
Preveril sem, koliko strani ima moja diploma ... ima jih natanko 131. "Diploma" s samo 49 stranmi, pa še na Dobi ... ma, to je smešno! Če je Kanger napisal/prepisal to diplomo, jo seveda lahko zagovarja! Postavit ga pred komisijo, pa naj razloži kaj to v njegovi diplomi piše. Pa brez skrbi, NI ŠANS, da se Kangler nauči niti 10 strani, ne pa teh bednih 49. Samo Kangler ne samo da diplome ni sam napisal, ni jo sam niti prepisal! Verjetno kakšna tajnica po njegovem nalogu.
borzojoj
15. 12. 2012 12.30
-11
Mislim, da bi bilo dobro preveriti, koliko teh, ki sedaj DEMON_strirajo imajo diplome, magisterije in doktorate iz famozne mariborske FAKULTETE DOBA !!!!!!
borzojoj
15. 12. 2012 12.28
+0
Dekan DOBA Fakultete je dr. Viljem Pšeničny. Ali je tudi dekan te fakultete doktoriral na Dobi? Samo vprašam, ker ga nič ne poznam.
franz1988
15. 12. 2012 15.22
+2
LubaGela
16. 01. 2013 11.13
Je odprl fakulteto in potem na njej diplomiral in doktoriral. Tk ko on fant, ki je bil tako močan, da je samega sebe dvignil za kravatlc.
borzojoj
15. 12. 2012 12.27
+1
Koliko pa jih je s kumrovško fakulteto v DZ in DS ?
?ira?ira
15. 12. 2012 12.06
+3
Zakaj preh niso ugotovili. Mislim da jih je polovico v DZ in DS.
LubaGela
16. 01. 2013 11.13
janezpodre
15. 12. 2012 10.21
+13
Pa še nekaj o mariborskih i fakultetah. Kako je možno, da je oni poslanec MAGISTRIRAL z 4 leta staro DIPLOMSKO nalogo. Po logiki, bi morali oni diplomantki, ki je avtor originala, nemudoma priznat magisterij.
summer_breeze
15. 12. 2012 11.48
+1
concord
15. 12. 2012 12.59
+1
Ne vem zakaj pišeš o mariborskih fakultetah, saj so vse "stare" fakultete zalo dobre! Problem so samo te novodobne "fakultete" ... kot Doba in podobne.
gizadlinka
15. 12. 2012 10.20
+12
mogoče bi bilo treba take fakultete zapreti, to se pa nihče ne vpraša, pa naj bodo fakultete kot pred leti, par faklutet pa tiste vredu.
jutranjisij
15. 12. 2012 10.59
+7
Da o višjih in visokih strokovnih šolah, ki rastejo kot gobe po dežju v vsaki večji vasi, sploh ne govorimo. Izobrazba je v tej državi popolnoma razveljavljena (približno 2 stopnji) glede na izobrazbo nekoč. Izjeme, ki so raven vendarle obdržale, so zelo redke: medicina, farmacija, FNT, morda še kakšna. Hkrati so diplome fakultet DOBA, FDV., PeF... enakovredne diplomam zahtevnih tehniških faksov. In potem se čudimo, da je Slovenija v krizi, ko pa (zelo drago) plačujemo lažne papirje.
LubaGela
16. 01. 2013 11.14
Slovenija rabi samo 2, max 3 univerze... Vse ostalo je koorac.
zmago56
15. 12. 2012 10.14
+7
"Prilika naredi tatu" je staro in neizpodbitno dejstvo! Kumrovško fakulteto so zamenjale druge fakultete, ki jim je mar samo denar in jih prav malo zanima tema in vsebina diplomske naloge. Isto velja tudi za ostale kraje in lopovščine, zato pa je Slovenija tam kjer je. GLAVNI krivec za nastalo stanje je Slovensko ( skorumpirano ) pravosodje, ki dovoljuje tako početje in potencialnim lopovom ne da jasnega signala, da se lopovščina in ostale prevare ne splačajo, če bi par lopovov pošteno in ostro kaznovali bi ostali ( potencialni lopovi ) dobro premislili predno bi se začeli z lopovščino ukvarjeti.
gizadlinka
15. 12. 2012 10.21
+4
pravosodje pa itak samo prekrškarje lovi in kaznuje ali pa mogoče še kurje tatove,, tistim so menda pa kos.
borzojoj
15. 12. 2012 11.23
+2
Kakor jim naročijo strici iz ozadja. To je praksa stricev že vse po-osamosvojitveno obdobje. Kdo je imenoval večino današnjih sodnikov pa dobro vemo, kajne?
gizadlinka
15. 12. 2012 13.29
+2
strici iz ozadja, zato pa je tako kvalitetno, da je sramota za državo, do devetih še kar na kavi sedijo.
gizadlinka
15. 12. 2012 09.49
+6
če bi v javnem sektorju in državni upravi bili plačANI po opravljenem delu, po učinku, vseh teh nebroj magistrov, doktorjev, raznih diplomirancev, ko niti ne veš kako se šoli reče in kaj se tam učijo, ne bi bilo. Tako pa imajo plačo po izobrazbi ne pa po delu. Dokler bo ta virantov sistem in dokler tega ne bodo ukinili in takoj postavili učinek na prvo mesto, bo pač tako. Zakaj pa ne bi prepisala neke diplome, če imam potem pol večjo plačo delam pa itak na delovnem mestu, ki ga lahko opravlja s srednjo šolo.
rekapaka
15. 12. 2012 09.48
+13
Diplomo so mu ta levi na fakulteti podtaknili. To je Kangler pozabil povedati. Levi so ga odstavili kot župana. Levi mu niso potrdili mandat v Državnem zboru Z levo roko je prejemal denar in ga dajal v desni žep.
laznivec
15. 12. 2012 09.47
+6
A je diploma na DOBI sploh mednarodno priznana? Glede na način študija preko maila, kjer lahko kdor koli v imenu"študenta" DOBE pošilja naloge, diplomska dela na DOBI so pa podobna SLABIM seminarskim na ostalih faksih. Kanglerjevo diplomsko delo ima 49 strani, marsikatera moja seminarska jih je pa imela čez 30. Seveda na na DOBI!
hotchilipoper
15. 12. 2012 09.32
+9
Splošna mobilizacija zoper spremembe "Strici iz ozadja, ki po padcu komunizma niso nikoli izgubili nadzora nad ključnimi ekonomskimi, finančnimi in medijskimi centri moči v državi, se zavedajo usodnosti današnjega trenutka: če bo Janševa vlada resnično prodala tujcem državne banke in zavarovalnice, velike gospodarske sisteme in medijske hiše, potem bodo za vedno izgubili nadzor nad ekonomsko, medijsko in politično močjo v državi. Zato imajo vsi dogodki v prihodnjih tednih, vključno z referendumi in demonstracijami proti Janševi vladi, v resnici samo en cilj: preprečiti prodajo državnega premoženja in odprtje Slovenije v svet, tudi za ceno padca vlade!" Tako je v današnjih Financah svoj komentar sklenil ekonomist Stanislav Kovač. V tej analizi, ki se bere kot dramatičen crescendo nevarnosti, s katerimi se spopada republika, ne bi mogli spremeniti niti črke, toliko utemeljena namreč je. Na njeni osnovi lahko razmišljamo naprej in se vprašamo, kako da je država zašla dobesedno v stanje državljanske vojne. Vsakodnevno dogajanje na ulicah, alarmantne zahteve, ostre besede, dejanja, ki mejijo na kriminal (poškodovanje uradnih oseb), in podobno postaja naša družbena stvarnost. Reč je presenetljiva še po nečem: če pogledamo sosednje republike, ki so nam bile in nam še morajo biti za vzor, severno Italijo in Avstrijo, bomo videli, da tam nihče ne protestira ali drugače javno ne izkazuje nezadovoljstva. V Avstriji je reč celo takšna, da od leta 1945 do leta 1982 ni bilo nobene stavke, toliko učinkovit je bil namreč model socialno-tržnega gospodarstva, h kateremu smo ob osamosvojitvi težili tudi mi. Danes so stavke v Avstriji izredno redke, komaj opazne in daleč od tega, da bi jih spodbudili sistemski razlogi. V deželi, kjer vlada splošno zadovoljstvo in koder so plače ter pokojnine še enkrat višje kot v Sloveniji (in trikrat višje kot v slovenskem socializmu pred letom 1991), razlogov zanje preprosto ni. Zlom pajdaškega kapitalizma je izčrpal narodne moči. Koncept, ki je bil dve desetletji napačen, temeljil pa je na velikih gospodarskih sistemih, obvladljivih s politiko iz ozadja, se je sesedel sam vase. Če bi poslušali Demosov predlog iz leta 1991, bi z notranjo privatizacijo podjetij, v kateri bi bili udeleženi tam zaposleni, dobili fleksibilno strukturo manjših podjetij, takšno, kot jo premorejo severna Italija, Avstrija, Nemčija, Švica in kar je še uspešnih dežel v Evropi. Pozitivno dejstvo je, da je kolaps državnega sistema, utemeljen na privilegijih izpred osamosvojitvenega časa, s seboj potegnil tudi kapitulacijo tranzicijske politike. Ta ne premore nobene moči več, tam, kjer bi lahko bila učinkovita: parlament, vlada, državni svet in druge inštitucije legalne oblasti so tu brezmočni. Da bi preprečilo optimalizacijo domačega gospodarstva (privatizacijo), tranzicijsko zakulisje zdaj organizira parastrukture, ki so z njo bistveno povezane. To so Semoličevi sindikati (Semolič je bil dejaven že v nedemokratičnem režimu), tu je Kučanov zet Štrukelj, naposled sta tu ulica in njena oborožena falanga, skupine, ki prisegajo na anarhokomunistične "ideale", delujejo pa po preverjenem trockističnem principu, to je po načelu zastraševanja z nasiljem. Tako obstaja skupina antifašistične akcije, katere ideje pomaga širiti predvsem Radio študent. Ta uživa državno podporo, predvaja pa antifašistične seminarje, posnete tudi na FDV-ju. Radio študent je javni zavod, katerega ustanovitelj je študentska organizacija, ta pa se financira iz provizij, ki prihajajo iz študentskega dela, deloma pa iz proračuna. Obstajajo tudi študentski centri, Mirovni inštitut, znotraj katerega deluje anarhična Delavsko-punkerska univerza, ki spet razbija temelje vsake državnosti, tudi slovenske. Ne preseneča, da se Mirovni inštitut spet sofinancira iz proračuna. Potem so tu tudi mladinski centri po državi, kjer se tudi predava o antifašizmu, vse se financira z državno pomočjo. Tu je tudi klub Gromka, ki domuje na Metelkovi: tam učijo mlade aktiviste
Chester88
15. 12. 2012 09.40
+4
laznivec
15. 12. 2012 09.48
+6
Je tudi pametnejsi pa še neplačan, misli z lastno glavo....
laznivec
15. 12. 2012 09.52
+9
Sem zadnjič gledal o lovkah NLB-ja; Peščica ljudi je odobravala kredite svojim pajdašem, vedeli so, da krediti ne bodo odplačani, člani uprave in pajdaši so si razdelili milijone, TI, ON, JAZ in MI VSI pa sedaj dokapitaliziramo to isto banko. Eni ne vračajo milijonskih kreditov, po drugi strani pa socialno šibkim odvzemajo stanovanja in dediščine, če so več kot 12 mesecev prejemali socialno pomoč... Veliko vas verjetno ne ve, da ta zakon obstaja in se tudi IZVAJA!
borzojoj
15. 12. 2012 11.20
-2
+9
Preveriti je potrebno diplome 1 policaja Gorenaka 99.999% so prepisana !!
ni_mi_vse_eno
15. 12. 2012 09.22
+18
Joj kolk je folk, ki odloča o nas neizobražen. Alenka Koren Gomboc ima triletno kmetijsko šolo, več kot polovica poslancev so diplomske naloge prepisali, potem pa ti, ki nimajo pojma in jim gre samo za njihovo rit odločajo o usodi cele Slovenije. Žalostno.
maijster
15. 12. 2012 09.26
+10
.......ja se strinjam z teboj,ampak bankirji,menežerji,...pa niso glih brez izobrazb,pa so oni krivi za 9 milijard kreditov,ki se nebodo vrnili,....tako da pri nas je ena sama velika štala,katero je treba počistiti,he,he,he,..
gizadlinka
15. 12. 2012 09.46
+5
menda ima samo Alenka Koren Gomboc brez VIP in prepisovanja končano kmetijsko šolo, drugi zgleda še te nimajo.
zemljemerec
15. 12. 2012 09.16
+7
Kako to, da v demokratičnih državah doktorji znanosti postajajo vse mlajše osebe brez delovnih izkušenj?Ko sem jaz študiral so bili Doktorji znanosti profesorji z 20 let prakse. Danes pa vidimo, da proizvajamo diplomante brez da bi obiskovali predavanja ali bili prijavljeni v njej. To je nevarno početje politikov-funkcionarjev-svetnikov vse v eni osebi.
gizadlinka
15. 12. 2012 09.19
-1
zakaj pa delovne izkušnje, če lahko prepišeš kar so drugi napisali, zato pa so tudi taki strokovnjaki,, saj pravim pri nas s srednjo šolo več znajo in si z njimi lahko veliko več pomagaš.
maijster
15. 12. 2012 09.12
+10
............naš mariborski franc,je res sposoben,študij,županstvo,pa košenje in sušenje trave,...he,he,he,....mi pa od tako vsesplošnega sposobnega župana terjali odstop,he,he,he,...
MICLA
15. 12. 2012 08.57
+12
tudi polovico teh na fakultetah bi morali umakniti ,ker kaj so delali do sedaj da niso videli da je pol slovenije s ponarejenimi izobrzbami in skoraj polovico državnega zbora,in taka banda naj bi odločala v našem imenu.DOL Z NJIMI ČE NE ZLEPA PA ZGRDA.