Slovenija

Inšpekcijski nadzor opravljen, smučišče na Kaninu do nadaljnjega zaprto

Bovec, 28. 01. 2013 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Smučišče Kanin zaradi okvare žičnice do nadaljnjega ostaja zaprto. Z inšpektorata so sporočili, da sta pred ponovnim zagonom kabinske žičnice potrebna še dva pregleda. Izsledki inšpekcijskega nadzora so pokazali, da ima upravljavec veljavno dovoljenje ter da so bila vzdrževalna dela opravljena.

Smučišče Kanin po petkovi nesreči do nadaljnjega ostaja zaprto. Kot so danes sporočili z inšpektorata za promet, energetiko in prostor, je inšpektor odredil, da pooblačena pravna oseba "opravi strokovno-tehnični pregled žičniške naprave“ ter opravi "magnetno-induktivni in vizualni pregled transportne vrvi na žičniški napravi".

Smučišče Kanin do nadaljnjega ne bo delovalo.
Smučišče Kanin do nadaljnjega ne bo delovalo. FOTO: Gasilska zveza Bovec

Upravljavec mora tako odpraviti vse morebitno ugotovljene nepravilnosti in pomanjkljivosti na sami žičniški napravi oz. njenih sestavnih delih. Poleg tega si mora od pooblaščene pravne osebe, ki je opravila predhodne preglede, pridobiti pozitivna poročila. Do takrat smučišče ostaja zaprto.

"Na podlagi do sedaj znanih izsledkov inšpekcijskega nadzora je bilo ugotovljeno, da ima upravljavec veljavno dovoljenje za obratovanje naprave ter da so bila zagotavlja vsa vzdrževalna dela skladno z zakonodajo ter navodili za uporabo izdanih s strani proizvajalca žičniške naprave," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Na inšpektoratu ob tem še pojasnjujejo, da preiskavo vzrokov nesreče na žičnici Kanin vodi Policijska uprava Nova Gorica. V odkrivanje vzrokov nesreče se bo vključil tudi proizvajalec žičniške naprave. Vse ukrepe za zagotavljanje ponovnega varnega obratovanja krožne kabinske žičnice pa mora zagotoviti upravljavec žičniških naprav, to je družba ATC Upravljanje, Bovec, še pravijo na inšpektoratu.

Že kupljene vozovnice veljajo vso sezono

Direktor podjetja ATC Kanin Aleš Uršič je že pred dnevi ocenil, da s tem, ko je smučišče zaprto, izgubljajo med 5000 in 10.000 evrov dnevno. Kaj pa neobratovanje pomeni za smučarje, ki so že kupili karte?

Kot je za 24ur.com pojasnila Fabiola Komac iz TIC Bovec, so bile njihove smučarske vozovnice prodane v predprodaji in so brez datuma, kar pomeni, da se jih lahko porabi kadar koli do konca smučarske sezone. "Upamo, da bomo smučišče čim prej spet odprli in bodo takrat karte lahko izkoriščene," je dejala. 

"Če so ljudje kupili sezonsko smučarsko vozovnico, je velika večina takih, ki veljajo na vseh promotorjevih smučiščih – Kanin, Sella Nevea, Piancavalla, Trbiž. Te karte so praktično neprestano v uporabi, zelo malo je takih, ki bi veljale samo na Kaninu in Selli Nevei," je še povedala.

Letos so na Kaninu uvedli tudi samo vozovnico za slovensko stran po ceni 22 evrov, vendar se je ta lahko kupovala samo sproti.

Tisti, ki so v Bovcu in okolici rezervirali nastanitev med določenim datumom, so bili deležni nekih popustov pri nakupu smučarskih vozovnic. "Te popuste jim še vedno omogočamo. Blagajno imamo odprto zjutraj od 7. do 10 ure. Naši gosti, ki prebivajo v Bovcu, lahko s potrdilom, da so tukaj nastanjeni več dni, te vozovnice kupijo po cenah, kot jih je zagotavljal ATC Kanin, čeprav se z njimi potem smučajo v Selli Nevei," je še povedala Komačeva.

Na uradni spletni strani smučišča Kanin so smučarje tudi obvestili o organiziranem smučarskem avtobusu, ki ga financira Lokalna turistična organizacija Bovec. Avtobus na destinaciji Bovec–Kanin zjutraj smučarje odpelje v Sello Neveo. Gre za prevoz, ki ga organizirajo tudi v primerih, ko kaninska žičnica ne obratuje zaradi premočnega vetra ali kakšne druge nevšečnosti na smučišču.

Reševanje iz gondole na Kaninu - 2
Reševanje iz gondole na Kaninu - 2 FOTO: Gasilska zveza Bovec

Hrvaška smučarja obvisela v zraku

Kot je znano, je v petek na krožni žičnici smučišča prišlo do iztirjenja nosilne jeklenice iz vodil. Pri tem sta dve prazni gondoli padli na tla. V eni od preostalih gondol sta ostala ujeta zakonca, državljana Hrvaške, ki so ju po slabih dveh urah rešili nepoškodovana.

Zaradi nesreče je na smučišču ostalo okoli 350 ljudi, za katere je upravljavec smučišča organiziral avtobusni prevoz preko italijanske strani smučišča nazaj v Bovec.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
29. 01. 2013 10.11
Da ne bi kdo mislil, da se žičniške nesreče dogajajo le v Sloveniji: Najhujše žičniške nesreče v zadnjih 20 letih: Nesreče žičnic na evropskih tleh, v katerih je življenje izgubilo več ljudi, so bile sicer v minulih letih razmeroma redke. Najhujša nesreča, se je pred petimi leti pripetila v Kaprunu, kjer je umrlo 155 ljudi. 26. februar 2005: Na smučišču Axamer Lizum v bližini Innsbrucka je v globino omahnila štirisedežnica. Poškodovali so se štirje ljudje, 120 smučarjev pa je obtičalo v dvigalu in jih je muk odrešil šele helikopter. 14. november 2004: Na tirolskem Rettenbachfernerju se je zaradi nihanja žic skorajda zgodila tragedija. Po tem, ko se je odrtgal krmilni kabel in v globino spustil eno od gondol, so morali reševalci ujete v drugih gondolah reševati posamično. Reševalna akcija je trajala več ur. 16. oktober 2004: V Gmundnu na zgornjem Štajerskem je iztirila prazna gondola in treščila v gondola, ki ji je sledila. Zaradi silovitega trka je skozi okno odneslo 3-letno deklico. Deklica je kljub hudim poškodbam preživela. 2. februar 2004: Po tem, ko je upravnik vlečnih strojev v Grebenznu na zgornjem Štajerskem na enem izmed kablov, na katerih so visele sedežnice, opazil razpoko, so sedežnice zaustavili in z njih rešili 50 smučarjev. 11. november 2000: V požaru, ki je 11. novembra 2000 v Kaprunu zajel tunel tirne vzpenjače, je življenje izgubilo 155 ljudi. Umrli so štirje Slovenci, 92 Avstrijcev, 37 Nemcev, deset Japoncev, osem Američanov, dva Nizozemca, Britanec in Čeh. 3. februar 1998: V italijanskem smučišču Cavalese je ameriško vojno letalo letelo nedovoljeno nizko in hitro ter pri tem pretrgalo nosilni kabel žičnice. Umrlo je 20 ljudi. Ameriško sodišče je pilota Richarda Ashbyja marca 1999 spoznalo za nedolžnega, saj naj bi šlo za nesrečo. 29. januar 1992: V Mokrinah na avstrijskem Koroškem je v globino skupaj s kabli padlo več štirisedežnic. Življenje so izgubili štiri turisti. Nesreča pa je bila tako silovita, da se je pri tem podrl eden od nosilnih stolpov. 13. februar 1983: V italijanskem Champolucu v dolini Aoste so zaradi močnega vetra iztirile tri gondole in padle 50 metrov globoko. Pri tem je 11 ljudi izgubilo življenje. 9. marec 1976: V športnem središču Cermis blizu Cavaleseja je 60 metrov globoko padla polna žičnica. Umrlo je 42 ljudi. 12. juli 1972: V švicarskem Oberwallisu se je na poti od Bettna do Bettneralpa pretrgala vlečna žica, ki je v hrib vlekla kabino tirne vzpenjače. Kabina se je s silovito hitrostjo vrnila nazaj v dolino in treščila ob vlečno postajo. Pri tem je življenje izgubilo 13 ljudi.
doma?in 1
28. 01. 2013 21.57
+1
Predsednik Združenja slovenskih žičničarjev ter direktor GTC Kope in Pohorske vzpenjače je srečko, kateremu je padel nosilii steber Pohorske vzpenjače, na sedežnici Stolp mu je odpadlo pogonsko kolo in v obeh primerih so bili poškodovani smučarji. Vzroki nesreč še do danes niso bili objavljeni kaj šele krivci. Srečko je zato postal predsednik združenja slo. žičničarjev????? Se lahko potem čudimo nesrečam na žičniških napravah, vprašanje je le, kje bo naslednja.
24Petelinov
28. 01. 2013 21.14
-1
Tejle so pa čisto ta pravi A JE TO majstri. Eno leto so z ratrakom povozili sedežnico v smeri Selle Nevee, drugo leto so si zminirali sneg, ki je pojahal steber od kaninske žičnice, letos se jim sname zajla ... ma pejte domov in vsaj ne delajte več zgube in sramote! Zanič lastniki, zanič uprava ...in potem Uršič politično palamudi o varnosti in misli da je frajer.
bcan99
29. 01. 2013 08.19
+1
pa kaj kvasiš neumnosti? Sej ni čudno, da prihajajo ven take štorije, če pa vsak po svoje neki naklada.
NotMe
28. 01. 2013 19.07
+8
Vesel, da se je tako končalo in zato, ker ni bilo žrtev, sem tudi vesel, da se je to sploh zgodilo. Že pred leti so hoteli obnoviti gondolsko žičnico, pa ni bilo denarja (tudi zaradi smole z plazom). Žičničarji so zaprosili za pomoč v denarju bovške hotelirje, oni pa: "nas ne zanima, nimamo nič z vami". Zdaj pa javskajo vsi. Upam, da jim bo tale "incident" odprl oči in bodo začeli SODELOVATI, ne pa da vlečejo vsak na svojo stran in drug drugemu obračajo hrbet.
JožaZportoroža
28. 01. 2013 17.49
+6
ziher se je janša ki ma v okolici bovca parcelo, vtihotapil na smučišče in prerezal kable!!! to bo čez nekaj časa pokazala preiskava!!
kalhant
28. 01. 2013 17.39
+4
Na ovcah je trba zaslužt. zgodba o idrijskem rudniku vse pove.
polimer
28. 01. 2013 17.32
+15
Kanin je zakon. Najlepše je v mesecu marcu, ko je na Kaninu še prava zima, v dolini pa pomlad. Super!!!!
kitzbil
28. 01. 2013 20.10
+1
ja, bi blo super, če bi pršu nov lastnik , pa vse pošlhtu, tko pa je kot 35 let nazaj , takrat je blo super ma danes??????
Strok
28. 01. 2013 17.02
-13
Veliko sem že smučal po naših smučiščih a na Kaninu še nisem bil. In iz izkušenj vam lahko povem, da je SC Cerkno daleč pred vsemi, kar se tiče varnosti, ter opremljenosti smučišča nasploh.
fokit
28. 01. 2013 19.42
+2
pa kaj govoriš o varnosti...a mislš da se na počivalu nemore strgat zajla a kaj? a si tok prepričan da na cerknem je pa 100%varnost,pa ne da bi govoru čez cerkno ker sem velikokrat tam, samo pravte kot da je kanin zdaj k od ovce ker se je tole nardilo...
kitzbil
28. 01. 2013 20.14
+3
cerkno je seveda OK, ma dokler bodo naprave presegale kapaciteto smučarjev na terenu, se tam skor ne da normalno smučat
syborg
29. 01. 2013 07.41
Največ poškodb smučarjev in nesreč se zgodi ravno v Cerknem, kjer je nenormalna gneča.....
pravicnez.
28. 01. 2013 16.27
-9
Lani sem se peljal v gondoli na Kaninu. Ker sem hotel narediti eno fotko Kaninske vasi skozi okno gondole, sem se moral zaradi ukrivljene oblike vrat malo nagniti s stojne točke proti oknu na vratih, pri tem pa so se vrata odmaknila za kakih 25 cm navzven. Imel sem veliko srečo, da nisem padel v režo med vrati in gondolo. Kaj šele, če bi to naredil kak otrok. Ogledal sem si opozorila in nikjer ni pisalo, da se na vrata ne sme naslanjati, oz. da je to početje nevarno. Očitno je dosledna varnost tam bolj na papirju.
bcan99
29. 01. 2013 08.22
joj... Pri vseh kabinah se odpirajo vrata do max 10cm.
105firefighter
28. 01. 2013 16.18
+6
v Kranjski Gori nimajo gondole ampak je stanje tudi porazno, stokajo da nimajo denarja zaposljujejo za nedoločen čas pa na veliko.... pa redno zaposleni so frej, honorarci pa delajo...... in potem ni denarja.... hm? Sistem je totalno iz komunizma!
F-Minus
28. 01. 2013 16.07
+7
inšpekcije pri nas očitno ni oz. deluje na podkupovanju. Na Pohorski Vzpenjači je prerjavel steber in se zrušil, očitno je inšpektor hodu inšpicirat kuhano vino pod Pohorje ne pa stebre, kajti rje, ki je prežrla kovino do te mere, da se 1cm debel jeklen steber zruši, bi mogu najt že najmanj pet let prej, pa je ni, in se je vse podrlo. Tukaj zdaj odkrivajo napake, a pred sezono niso odkrili ničesar. V glavnem da se ogrožajo življenja ljudi s takšnimi malomarnimi inšpekcijami.
Merenda
28. 01. 2013 17.52
+1
Inšpekcijo za inšpekcije torej... En drugemu gledat pod prste. Problem nastane, ker bi v takem sistemu moral posledično podkupit obe inšpekciji... Kar pa bi bil dodaten strošek. Če bi pa podkupovalna vsota bila tako visoka, da bi raje denar dejansko investirali v infrastrukturo in dosledno opravili pregled...
aquauris
28. 01. 2013 16.02
+6
Če izgubijo 5-10000€ na dan, bi pa lahko mogoče kak evro namenili posodobitvam. Ne vem, no. Mogoče imam pa čudne ideje...
bb85
28. 01. 2013 18.26
-1
logično razmišljanje za vsakega, ki ima vsaj 1 g možganov. Samo za take direktorje je to že preveč napredno razmišljanje. Oni kasneje raje 10x preplačajo. To je v večina naših podjetjih stalna praksa, zato pa so tam kjer so.
tinitoni
28. 01. 2013 15.55
+4
Igrajo se z človeškimi življenji. Postavitev te žičnice je financiral še rudnik živega srebra v Idriji in to pove koliko je stara.Že zdavnaj je bila za v muzej.Lani sem na njej visel eno uro in takrat sem sklenil ,da me na Kaninu ne vidijo več.
Gosposvetski
28. 01. 2013 15.52
-3
In odgovorni bo odstopil ? Ja ,pa ja. V normalnih Državah naredijo odgovorni še celo pošten samomor !
User112003
28. 01. 2013 15.52
+0
jah to to k k prenavljajo mejao gondolo(jajčke lepi novi) pa kšne ležaje ostale zaščite se ne taknejo! Jaz bi dau nalogo da takoj vsak steber novo zaščito gor dajo stara ostane + nova, k ise ne sme odlomit in more zdržati če se to sname!¨!!
User112003
28. 01. 2013 15.52
-1
tle je tut inšpekcija kriva če mene prašaš ziher majo redne preglede in pač zaščite ne gledajo(sploh na vsakem stebru)?
mimic
28. 01. 2013 16.38
+1
syborg
28. 01. 2013 14.39
+7
Vedno sem bil skeptičen, ko sem se gor na kanin pelju s to muzejsko gondolo, sicer običajno pred aprilom, ko zaprejo ostala promoturjeva smučišča na kanin redko zaidem, da me slučajno ne mine smučat, zdej me pa ne vidijo več tej bovški lenuhi.....kej dej, spi naprej!
flum
28. 01. 2013 14.13
+1
In zdej zganjajo pravo znanost zakaj je iztirla gondolca. Sunk vetra pa je zajla s koles. Zato se pa daje balast v prazne ! Je bla to šlamparija al lenost ?
Dani Goltnik 1
28. 01. 2013 13.01
+3
jas bi dau smučanje na lastno odgovornist
CDROM
28. 01. 2013 13.40
+4
Ja pa kaj še! Se pravi plačam in smučam na lastno odgovornost! Kaj si ti na glavo padel ko si se rodil?
jcl2010
28. 01. 2013 15.53
+1
...mama je padla po stopnicah , ko je bila noseča :)
aquauris
28. 01. 2013 16.04
+2
fokit
28. 01. 2013 19.45
ja itak,plačaš in smučaš na lastno odgovornost,a mislš da bodo oni zate skrbel če se zlomiš..
CDROM
28. 01. 2013 12.26
+11
Denar vrnite za kupljene vozovnice (če niso od Promoturja!) ne pa, da lahko porabijo do konca sezone, to ni krivda kupcev, temveč upravljalca, ker ni zrihtal, da stvari tečejo brezhibno. Sicer se pa ve, da Promoturjeve vozovnice veljajo do konca sezone in jih lahko pokoristiš na vse Promoturjevih smučiščih! Sicer pa nekdo je moral podpisat na začetku sezone, da so žičnice brezhibne in sedaj naj se išče odgovorne. Mi pa njihovo namigovanje da naj bi veter bil kriv, da se je zajla snela dol kar neki. Če bi veter pihal bi verjetno prej snelo jeklenico kje gori pod vrhom, kot pa doli ki je malo v zavetju. TO se gre za šlamparijo!
Nekdo246
28. 01. 2013 16.21
+1
pa glej ga umetnika spet se oglašaš pa žališ vse povprek. a so te plačali da čakaš za računalnikom in žališ nonstop. zdj boš pa ravno ti ki samo doma na kavču visiš odkrival toplo vodo in kaj se je zgodilo in v kakih pogojih se lahko zgodi, pa verjetno strojnice še videl nisi bližje od 20m. umiri se malo pa pojdi na zrak da te ne zadane kak infarkt od razburjanja in žaljenja!
Maday
28. 01. 2013 12.11
+10
Zakaj še niso zaprli Inšpektorja in Direktorja.. Glavna krivca za to Šlamparijo...