Slovenija

Kaninska žičnica v preizkusni fazi. Prve vožnje obiskovalcev 5. avgusta

Bovec, 27. 07. 2016 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krožna kabinska žičnica na Kanin je v zaključni preizkusni fazi, v kateri bo potekal tudi obremenitveni test. Ko bo ta uspešno zaključen, bo žičnica končno predana v uporabo. Med prvima dvema postajama naj bi tako začela voziti že 5. avgusta, v celoti pa 20. avgusta.

Z zagonom zaključne preizkusne faze z obremenitvenim testom se je danes zaključilo dolgo obdobje rekonstrukcije krožnokabinske žičnice na Kanin. Po koncu testov bodo žičnico predali v uporabo ter tako še ujeli del poletne počitniške sezone. Med postajama A in B bo za javnost začela obratovati 5. avgusta, do končne postaje pa do 20. avgusta.

Žičnica na Kanin
Žičnica na Kanin FOTO: POP TV

Zaključek obnove kaninske žičnice je bil sicer že večkrat napovedan, nazadnje je ob občinskem prazniku v začetku julija. Datum dokončanja se je odmikal predvsem zaradi slabega junijskega vremena, ko zaradi neviht ni bilo mogoče delati na stebrih ter zaradi prepočasne dobave rezervnih delov.

Naložba v obnovo krožne kabinske žičnice na Kanin je vredna 5,9 milijona evrov, od tega naj bi po lanskem sklepu vladne službe iz evropskega sklada za regionalni razvoj na Bovškem pridobili 3,8 milijona evrov.

Po besedah skrbnika pogodbe na ministrstvu za gospodarstvo Alojza Posedela bo investicija v obnovo žičniškega sistema na Kaninu nekoliko večja od načrtovane, saj je bilo potrebno zamenjati več delov, kot je sprva kazalo. Zaradi nekoliko zastarelega modela žičnice je bilo treba nekatere dele narediti po naročilu, od tu tudi nekoliko daljši dobavni roki rezervnih delov, pa je ob današnjem testnem zagonu povedal predstavnik Pome v Sloveniji Franc Alan Furlani.

Projekt prenove mora biti zaključen najkasneje do 30. septembra, a bodo dela verjetno zaključena že prej.

Vsekakor pa bo žičnica za uporabnike popolnoma varna, so zatrdili prav vsi sodelujoči na novinarski konferenci. Že zato je bilo po besedah bovškega župana Valterja Mlekuža vredno počakati nekoliko več časa. Ob tem pa snujejo že nove projekte za nadgradnjo sedanjega sistema skupaj z italijanskim smučiščem Sella Nevea na drugi strani Kanina.

Projekt bodo prijavili na razpis za pridobitev evropskih sredstev v prihodnjih letih. Smučišči na slovenski in italijanski strani Kanina sta namreč tako povezani, da so v treh letih, ko smučišče na slovenski strani ni delovalo, razmišljali celo o zaprtju zaradi premajhnega obiska.

Vodja občinske komisije za obnovo kaninske žičnice Danijel Krivec je povedal, da bo prenova žičnice stala toliko, kot je letni izpad prihodkov zaradi zmanjšanega obiska turistov v zimskem času. Z obnovo žičnice se zanimanje za najem ali nakup zaprtih bovških hotelov ponovno povečuje.

V prvih mesecih bo s krožnokabinsko žičnico upravljalo podjetje Kaskader. Po zagonu vseh naprav pa bo občina Bovec po spremembi občinskega odloka iskala najemnika žičniških naprav z javnim pozivom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
27. 07. 2016 17.06
+0
metanje dnarja v brezno brez dna
vikendaš
27. 07. 2016 16.54
+7
Končno. Sedaj je Bohinj na vrsti za eu sredstva.Kje je Bohinjska Občina ali spi, ali je na psihiatriji.
DeBill
27. 07. 2016 16.43
+2
zamujajo skoraj leto, a bodo penali?
SEJBOBOL
27. 07. 2016 15.05
-5
Le kaj dela EVROPA kar deli denar :) , ups od kje pa pride to pa ne povete ......