Slovenija

Kaos na cestah: opozorilo tovornjakarjem k izločanju, a kaj, ko ga (očitno) nihče ne upošteva

Ljubljana, 02. 02. 2018 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenijo je zajelo močno sneženje, ki je kljub predhodnim opozorilom znova prineslo kaos na cestah. Težave so kot že večkrat povzročili vozniki tovornjakov, ki se niso pravočasno izločili iz prometa. Na Darsu pravijo, da vzvodov - razen opozoril - pri tem nimajo, saj mora voznik sam upoštevati signalizacijo in opozorila. Če tega ne stori, ga lahko policisti oglobijo. Pa to dejansko storijo?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaotične razmere na cestah se počasi umirjajo
    00:50
    Iz SVETA: Kaotične razmere na cestah se počasi umirjajo
  • Iz SVETA: Sneg vsem povzročil težave na cestah
    02:15
    Iz SVETA: Sneg vsem povzročil težave na cestah
  • Iz SVETA: Blaž Šter o tem, da sneženje še ne bo ponehalo
    00:19
    Iz SVETA: Blaž Šter o tem, da sneženje še ne bo ponehalo
  • Iz 24UR: Slovenija je obstala - zaradi snega
    01:25
    Iz 24UR: Slovenija je obstala - zaradi snega
  • Iz 24UR: Nič ni pomagalo - na cestah znova kaos
    03:03
    Iz 24UR: Nič ni pomagalo - na cestah znova kaos

Glede na to, da so vremenoslovci že pred dnevi opozarjali, da bo Slovenijo zajelo močno sneženje, je najmanj nenavadno, da so se na avtocesti znova pojavile velike težave v prometu.

Že dopoldne so se začeli prvi zdrsi tovornjakov tako na primorski kot tudi na dolenjski in gorenjski avtocesti, kar je povzročilo precejšnje zastoje tudi za voznike osebnih vozil.

Zakaj torej sistem izločanja tovornih vozil iz prometa več kot očitno ne deluje (kot bi moral)?

Na Darsu so za 24ur.com povedali, da se je izločanje na južni ljubljanski obvoznici v smeri proti Dolenjski začelo okrog 10. ure zjutraj, iz smeri Ivančne Gorice (na cestninski postaji Dob) proti prestolnici pa približno dve uri kasneje.

Glede na to, da je bila ljubljanska južna obvoznica proti razcepu Malence proti Dolenjski nekaj ur zaprta, bi lahko sklepali, da se je to zgodilo (nekoliko) prepozno.

"Izločanje poteka tako, da Darsovi delavci rednega vzdrževanja, ko je izdano opozorilo za izločanje, v najkrajšem možnem času postavijo ustrezno signalizacijo na točki izločanja, na posameznih mestih postavijo tudi fiksne table spremenljive vsebine, prek katerih se zapoveduje izločanje. Pregledniška vozila tudi varujejo konec kolone, ko se tovornjaki izločajo na odstavne pasove," so dodali na Darsu.

Težava je v tem, da Darsovi vzdrževalci avtocest nimajo pristojnosti urejanja prometa v smislu, da bi vozila preusmerjali na mesta za izločanje. "Voznik mora sam upoštevati signalizacijo za izločanje in to upoštevati. Če tega ne stori in zapelje mimo signalizacije, ga lahko policisti oglobijo."

Pa policisti dejansko to tudi storijo?

Maja Ciperle Adlešič s Policijske uprave (PU) Ljubljana je povedala, da so bili ves dan vsi razpoložljivi policisti na terenu, zato nam podatka o tem, koliko kazni (če sploh) so danes izdali voznikom tovornjakov, ki niso upoštevali navodila o izločanju.

"Veliko voznikov tovornjakov se na avtoceste vključi tudi z lokalnih cest, zato je popoln nadzor težak," je dejala. 

Na avtocesti proti Dolenjski je kljub izločanju promet zastal.
Na avtocesti proti Dolenjski je kljub izločanju promet zastal. FOTO: 24ur.com

Globe od 500 do 1000 evrov 

Na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo piše, da se z globo 200 evrov kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje vremenske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste. 

Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje vremenske razmere in je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk. 

Z globo 1000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, katerega voznik ne upošteva prometne signalizacije, njihova odgovorna oseba pa z globo 120 evrov. Z globo 120 evrov pa se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali samoupravne lokalne skupnosti, katerega voznik ne upošteva prometne signalizacije.

Nekoč samoizločanje, a je to učinkovalo še manj

Na Ministrstvu za infrastrukturo sicer pravijo, da "pravilo samoizločanje ne velja na avtocestah in hitrih cestah (od leta 2009), saj se je v preteklosti izkazalo, da se vozniki tovornih vozil v veliki meri niso izločali sami iz prometa, ampak so z vožnjo nadaljevali do trenutka, ko so zaradi zasneženosti vozišča dejansko obstali ali pa zdrsnili z vozišča. Posledica tega so bili več kilometrski zastoji na avtocestah, saj zaradi takšnih dogodkov tudi zimske službe niso mogle opravljati svojega dela."

Na spletni strani navajajo, da je na avtocestah in hitrih cestah določena obveznost upravljavca ceste, da iz razlogov zimskih razmer časovno in prostorsko omeji promet tovornih vozil. To pomeni, da ukrep izločanja odredi upravljavec ceste, pri čemer mora o uvedbi ukrepa obvestiti javnost (preko sredstev javnega obveščanja, PIC-a, spletna stran upravljavca ceste) in postaviti prometno signalizacijo za izločanje, kjer je to mogoče.

Pri zagotavljanju spoštovanja postavljene prometne signalizacije pa upravljavcu ceste pomagata tako policija kot tudi cestninski nadzorniki, ki tovorna vozila preusmerjajo na primerna mesta (npr. počivališča, odstavni pasovi). 

Izločanje tovornih vozil nad 7,5 ton se je po podatkih prometno-informacijskega centra sicer danes izvajalo na primorski avtocesti v obe smeri ter na štajerski in dolenjski avtocesti proti Ljubljani. Malce po 18.30 so s Primorsko-informacijskega centra sporočili, da je izločanje tovornih vozil na slovenskih avtocestah končano.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
03. 02. 2018 18.33
+1
Če bi tistemu rovornjakarju, ki povzroči zastoj, zaradi neupoštevanja pravil, zaračunali vse stroške zastoja, bo zagotovo več reda in manj zastojev. Torej nadzor s kamerami in policijo, pa bo mir.
kapljač1
03. 02. 2018 12.57
+1
Zoper koga bi se ukrepalo, če bi bil naslov, kaos v kkašni diskoteki, gostje ne upoštevajo osnovnih pravil druženja??? No, torej kaj počne prometna policija?? Aha štrajka! Ni prisotna! =Nagnat!
kapljač1
03. 02. 2018 12.55
+1
Kaj to pomeni, da nihče noče nič upoštevat? Čemu prometna policija in v izrednih razmerah vojska? Še mal pa bosta obe službi , družbi, predrag luksus , sej pa ne vemo več, čemu jih sploh imamo.
Banion
03. 02. 2018 08.19
+4
Sami se nikoli ne bodo izločali ker lahko zgubijo službo, saj vemo kaj počno delodajlci. To bi morla početi policija in ob enem kontrolirati opremo in gume, kaznovati pa lastnika kamiona ne šoferja ki je tako ali tako navaden suženj
nik500
02. 02. 2018 22.04
+6
Delodajalci silijo voznike da vozijo ko mocno snezi. Tukaj je problem tega.
Uporabnik458403
02. 02. 2018 22.08
-4
Idi malo v Revoz NM.... pa ti bo hitro jasno, kdo koga sili, ko se ves material pripelje na linijo. Termini pa na 5min doloceni......
StricPehta
02. 02. 2018 22.43
+13
Aha, torej zakoni ne veljajo za nekatere. In termini so bolj pomembni, kot tisti avto v katerega priletiš. Vsekakor.
Uporabnik458403
02. 02. 2018 21.54
-2
Zakaj pa se vi ne izlocite in ne greste v sluzbo?
KOPITES
02. 02. 2018 21.46
+3
Kok pa ta z DARSA laze pa to ne mors verjet
bracobaldo
02. 02. 2018 21.22
+5
Tovornjakarji to tovormjakaji ono, vsako zimo isto, naši tovornjakarji nimajo problemov v Nemčiji in Avstriji, ko pa pridejo v Slovenijo je kaos. Naši šoferji se vračajo čez Italijo v Koper. Nobenega problema. Dva sta šla čez Slovenijo v Ljubljano na servis in še zdaj nista prišla od meje z Avstijo v Ljubljano..Le zakaj.
Uporabnik458403
02. 02. 2018 21.57
-3
V Sloveniji imajo probleme zato, ker z osebnim vsi rinejo na vozni pas, ker je veliko bolj cist, pol pa se vozijo 40km/h in ustavijo kamione......... ko se kamion ustavi v hrib pa vec ne bo speljal in kaos se zacne
Diškor
02. 02. 2018 21.09
+9
Policajčki samo nas lovijo na radar, pa še to v lepem vremenu, kamionarji jim bi hebal mamico, se jim ne upajo približat.
ssbobo
03. 02. 2018 08.40
+2
In kdo ste vi da samo vas lovijo........ si bojazlivec ali si boječ morebiti močno prestrašen ko se približuje kamijon v vzratno ogledalo........ al kwa
pepikrlinca
02. 02. 2018 21.03
+11
a ni zimska oprema predpisana tudi za tovornjake? pa res ne vem čemu vsakič isto s...po cestah ko padejo dve snežinki, pa vprašajte tovornjakarje kaj se zgodi v Avstriji če zaradi neustrezne opreme obtičijo na cesti...vprašajte kolk jih to košta......Samo pr nas se vsi zgovarjaj en na druzga, policija ni kriva dars ni kriv....nihče ni nič kriv, samo zato ker se bojijo uveljavljat zakon.Ko sneži moraš imet zimske gume ali verige...al je to avto al tovornjak . Kdor nima kazen in dol z ceste....tu debate ni.
Uporabnik458403
02. 02. 2018 21.58
-9
Se ena, katera nima pojma, vazno pa ji samo je, da nabija.....
profi1.
03. 02. 2018 18.37
če obstaneš in zato narediš zastoj je kazen 500e
eva007
02. 02. 2018 20.57
+8
problem rešijo visoke kazni in vsi tovornjakarji,ki ne upoštevajo zakona prepoved vožnje po slo cestah.
Uporabnik458403
02. 02. 2018 22.02
-14
A res? Ce bi imela vsaj malo pojma bi vedala, da ce hoces, da posipana sol deluje se mora premesati z snegom. Za to so pa kamioni najboljsi......
cratos
03. 02. 2018 09.00
-1
Je dosti osebnih vozil ,da premešajo ta sneg !! Ne da šleparji zastoje povzročajo. Če je zapora je zapora in nič drugače ne more bit ,šoferju in lastniku firme napisat tako kazen ,da se nikoli več niti v sanjah nebi upala rint po cesti ,če DARS izda prepoved!!
kiboko
02. 02. 2018 20.45
+14
"A kaj ko ga nihče ne upošteva" --- Zakaj pa imamo policijo, zakaj pa DARS ne ukrepa na vstopih. DARS postavi blokado avtoceste, da preveri vinjete, ampak za sneg pa nič, to jih ne zanima.
pepe007
02. 02. 2018 19.45
+2
Dars ima vse vzvode. Najprej mora narediti prostor, počivališča. Do takrat je brezveze kaj gobezdati, ker se tovorna vozila nimajo kam izločati.
ggzz
02. 02. 2018 19.16
+22
dokle se bo z vsemi temi Romuni, Bolgari, Srbi, Moldavci ,.... delal v rokavicah, je štala predprogramirana. tako smo vedno hlapčevsko prijazni do vse teh Balkancev. Naj grejo o Avstriji z letnimi gumami, pa da jih vidimo
HorstWiesel
02. 02. 2018 19.43
+8
Ne pozabit na Ukraince, ki niso nič bolj....
osnovna šola
02. 02. 2018 20.43
+5
Danes okrog 12-ih zastoj od Razdrtega proti Kopru povzročil voznik cisterne Petrola.
kiboko
02. 02. 2018 20.46
+4
Vedno so krivi tujci, nikoli pa naš javni sektor. Zakaj pa imamo policijo, zakaj pa je DARS državna lastnina? Zato, da v takšnih primerih opravijo svoje delo.
kiboko
02. 02. 2018 20.48
+6
Kot piše Vogtar spodaj, zakaj v Avstriji ni tega? Isti vozniki, drugačna policija in drugačen upravitelj cest.
Vogtar Ogt
02. 02. 2018 18.33
+12
Zanimivo, da si takega ravnanja v Avstriji ne dovoli nihče... le zakaj? Očitno je nekaj narobe z izvedbo sankcij pri nas? Kaj le? Mogoče preusmerjanje denarja v pisarne za zalivanje fikusov namesto na ceste, kjer je potreben? Ne, v SLO ziher ne, kle živi najbolj pošten narod na svetu....
pepe007
02. 02. 2018 19.46
-5
Kak dan nazaj je bil na avstrijskem Koroškem kaos. Če ne prebereš na 24 ur, še ne pomeni, da ni.
Franci Luzar
02. 02. 2018 18.23
-13
zakaj pa naj se tovornjaki umikajo? saj oni plačujejo več kot pa osebni avtomobili, če mora gdo plačat je to naš dars oni bi morali plačati vsem ki niso uspeli priti pravočasno na cilj ! dva dni že najavljujete Sneg in snežno vreme ! kaj je naredil proti temu Dars? nič kot pa vedno.
yaks
02. 02. 2018 18.40
+7
Kaj bi naj po tvoje strehe postavli, al kaj?
truckersaso
02. 02. 2018 18.52
-8
Ne strehe,sam pravočasno začet plužit!!A si ti brihtol pil,ker si neverjetno brihten!!A nebi ti z marelo tekal gor pa dol?
HorstWiesel
02. 02. 2018 19.45
+6
Je pač treba vožnjo prilagoditi vremenskim razmeram in je treba, da se tovornjake izloči se jih pač izloči.
kiboko
02. 02. 2018 20.49
+5
Tovornjak ustvari obrabo za 24.000 osebnih avtomobilov. Ali mogoče plačajo 24.000 krat več?
clox
02. 02. 2018 18.13
+16
Ni potrebe po nobeni globi. Tovornjak naj se zadrži za 24 ur. Ne glede na tovor. Zamuda stane več kot katerakoli kazen.
clox
02. 02. 2018 18.15
+12
Sicer pa karkoli, policaji tako ali tako ne opravljajo svojega dela. Več od merjenja hitrosti niso sposobni. Ali pa se več od njih ne zahteva. Od kar se je ukinilo Tacen je slabo.
SEJBOBOL
02. 02. 2018 18.25
+7
pada sneg zakaj bi se močili , oni delajo svoje delo le ob lepem vremenu , ob slabem le nujno potrebna .....
RdecaZvezda
02. 02. 2018 18.12
+3
100°% GARANTIRAM DA TISTI KI VOZIJO KETNE V PRTLJAŽNIKU,DA JIH NE ZNAJO MONTIRAT Policija vsakega preverit če zna
truckersaso
02. 02. 2018 18.10
-3
Konec koncev plačujemo zato da se vozimo,gdo nam bo vrnil denar,ker očitno dars nemore izpolnjevati svojih obljub??Kot bi plačal kruh dobil pa prst v rit!
eskil
02. 02. 2018 18.09
+12
1. Ob napovedi sneženja in ob naletu prvih snežink, moar policija TAKOJ na cesto in še v normalnih voznih razmerah začeti izločati tovornjake na parkirišča. 2. Ob napovedei sneženja in ob naletu prvih snežink mora zimaka služba TAKOJ začeti posipavati na vseh cestah in ob debelini snega 3 cm plužiti. In kaj od tega se je res zgodilo. NIČ In pričakovati, da bo na tisoče voznikov toliko zavestnih, je pa res bedno. Kdo je krivec in kaj je vzrok?
ochi
02. 02. 2018 19.13
+8
oprosti, ampak poklicni vozniki bi se morali znati izločiti sami. policaji lahko samo še kaznujejo tiste, ki niso zakonsko ravnali.
kiboko
02. 02. 2018 20.50
+3
Oprosti, ampak zakaj potem imamo policijo in DARS? Očitno se poklicni vozniki ne izločijo in morajo državni organi ukrepati, zato jih imamo.
Maestral9
03. 02. 2018 08.58