Slovenija

Kardinal Rode: Na čelo Slovenije je stopil pogumen, iskren in dobrohoten človek

Ljubljana, 03. 12. 2012 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenke in Slovenci so se očitno odločili za konec delitev in medsebojno sodelovanje, je ob izvolitvi Boruta Pahorja za predsednika države dejal ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli. Franc Žnidaršič pa je pokritiziral tiste, ki se niso odpravili na volitve.

Velika pričakovanja: Pahorjevi podporniki pričakujejo, da mu bo uspelo združiti razklano slovensko politiko.
Velika pričakovanja: Pahorjevi podporniki pričakujejo, da mu bo uspelo združiti razklano slovensko politiko. FOTO: Miro Majcen

"Mislim, da je to dober dan za Slovenijo," je po objavi izidov drugega kroga predsedniških volitev poudaril ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli. Slovenci so po njegovih besedah na voliščih jasno pokazali, česa si želijo v prihodnosti. Odločili so se za konec delitev, za sodelovanje ter  skupno iskanje rešitev za krepitev gospodarstva in srečnejše življenje.

S stališča interesov ZDA bi bil po oceni Mussomelija kot predsednik dober kateri koli kandidat, saj sta oba naklonjena Natu in ZDA. Zato se ZDA niso opredelile za katerega od njiju. "Če me vprašate, kateri kandidat ima večjo možnost, da Slovence združi, pa je moje osebno mnenje, da so se Slovenci odločili prav," je dejal.

Pličanič: Pahor bo prispeval k združevanju

Pahorjeva izvolitev še vedno odmeva tudi na domačem političnem prizorišču. Minister za pravosodje Senko Pličanič meni, da gremo s Pahorjevo zmago skupaj v samozavestno Slovenijo, "ki bo temeljila na združevanju skupnega, in ne na razlikah, in ki bo temeljila na zelenem gospodarstvu in trajnostnem razvoju".

Minister iz vrst Državljanske liste, ki je podprla Pahorja na volitvah, tudi meni, da je Pahorjeva prepričljiva zmaga jasen signal, da si ljudje želijo sprememb, za katere se bomo skupaj dogovorili in jih skupaj dosegli. Po njegovih besedah je dovolj prepirov in zamer: "Slovenija je v resnem položaju. Vendar skupaj zmoremo veliko". Prepričan je tudi, da je Pahor tisti, ki lahko pripomore k temu, da se politični akterji dogovorijo o ključnih korakih za prihodnost.

Čestitala tudi Rode in Grabus

Borutu Pahorju je, kot je zapisal, za sijajno zmago čestital tudi kardinal Franc Rode. "Prepričan sem, da bo 2. december 2012 ostal v našem spominu kot lep in pomemben dan, ko je na čelo Slovenije stopil pogumen, iskren in dobrohoten človek," je zapisal. Z verzom iz Prešernovega Sonetnega venca pa je Pahorju predlagal, naj pomiri razprtije v državi, pri njegovem delu pa naj mu bo v pomoč "tudi On, ki vodi usodo narodov".

V imenu islamske skupnosti pa je Pahorju pisal mufti Nedžad Grabus. Zapisal je, da je prepričan, da bo Pahor v svojem mandatu združeval ljudi ne glede na njihov rod, raso, versko prepričanje ali strankarsko pripadnost. "Naša država preživlja težke trenutke in potrebuje zbrane in odgovorne voditelje. Verjamem, da boste delovali pomirjevalno in državotvorno v teh težkih časih," je zapisal in dodal, da upa, da bo dovolj pozornosti posvetil tudi vlogi Islamske skupnosti v Sloveniji.

Žnidaršič o fenomenu snežne kepe

Manj zadovoljen z razpletom je predsednik Demokratične stranke dela Franc Žnidaršič, ki obžaluje, da zdajšnji predsednik republike Danilo Türk ni dobil ponovnega mandata.

Žnidaršič, ki je podprl Türkovo kandidaturo, je prepričan, da je aktualni predsednik razmišljal o vsebini, ne o obliki. "On ni želel biti lep pred kamerami, ampak natančen glede tega, kakšno državo bi zagovarjal in kakšen odnos ima do aktualne vlade". Prav to se mu zdi prava tema, ki pa je po njegovem mnenju televizije niso znale aktualizirati in so zato "ponavljale vedno ista vprašanja o neki letalski karti in neki drugorazrednosti", je dejal Žnidaršič.

Rezultati volitev zanj niso razočaranje, ampak odpirajo vprašanje, kako je mogoče, da se podpornika sedanje oblasti, za katero volilno telo zahteva, naj pade, izvoli za predsednika. Spomnil je tudi na Pahorjevo vodenje vlade, iz katerega naj bi imeli izkušnjo, "da je nesposoben dejansko dosegati kakršne koli dogovore, ki bi bili ustvarjalni, ne da bi pri tem pristal na to, kar zahtevajo drugi".

Žnidaršič je bil kritičen tudi do velike stopnje neudeležbe na volitvah oziroma tistih, ki niso odšli na volišča. "Nekateri ljudje razumejo neudeležbo na volitvah kot neki dosežek, s katerim lahko vplivajo na potek, vendar je to zmotno razmišljanje," je dejal Žnidaršič, ki je prepričan, da je samo z udeležbo na volitvah in z vključitvijo v odločanje na vseh ravneh mogoče vplivati na spremembe.

Čestitke prihajajo tudi iz tujine

Po zmagi na predsedniških volitvah so Borutu Pahorju danes čestitali tudi hrvaški premier Zoran Milanović, makedonski predsednik Gjorge Ivanov in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.

Milanović je zapisal, da se veseli prihodnjega partnerstva v korist obeh držav ter sodelovanja glede dvostranskih, regionalnih in evropskih vprašanj.

Tudi Ivanov je izrazil željo po sodelovanju med državama, obenem pa se je Sloveniji zavzel za podporo Makedoniji v procesu vključevanja v evropske integracije.

Predsednik Evropskega parlamenta Schulz pa je prek Twitterja sporočil, da se veseli dobrega sodelovanja s Pahorjem v korist svetlejše evropske prihodnosti.

Pahor zmagal z veliko prednostjo

Rezultati včerajšnjih volitev so še vedno neuradni, danes bodo prešteli še glasovnice, ki so prispele po pošti. Kljub temu se izid ne bo korenito spremenil. Pahorja je podprlo dobrih 67 odstotkov volivcev, Danila Türka pa slabih 33 odstotkov. Volilna udeležba je bila skoraj 42-odstotna.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stromberg
04. 12. 2012 09.24
IN SVETNIŠKI SIJ NAJ MU SVETI.
FAUSTOS1
03. 12. 2012 22.17
+9
KOGA BLAGOSLOVI RODE GORJE NARODU KAJTI CERKEV VEDNO ČASTI VLADE TUDI TISTE KI MUČIJO IN TLAČIJO SVOJ NAROD-TAKO DA ČE BI GA PREKLEL BI IMELI VEČ MOZNOSTI ZA DEMOKRACIJO IN SVOBODO
Kopriva60918022
03. 12. 2012 20.30
+8
ob čestitki novemu predsedniku, pahorju je janša dejal da bojo predlagali spremembo ustave. Sedaj, ko je dobil predsednika z katerim bo delal kar bo hotel bo spremenil ustavo, ki jo mora podpisati seveda tudi predsednik. Vrjemite...še malo pa sploh volitev več ne bo..bo imel janša kar dosmrtno funkcijo..
amedeo
03. 12. 2012 20.08
+8
Na čelo slovenije je stopil Janšev Mandžurski kandidat.
galjot
03. 12. 2012 18.59
+9
Gospod Rode skromnost ni bila nikoli vaša vrlina,pridite vendarle na zaslužen počitek v graščino...samo glede na trenutno stanje bodo cerkve jutri prazne,kar sploh ne bi bilo slabo...vremena bi se kranjcem še bolj zjasnila kot sedaj
Fanika Baraga
04. 12. 2012 13.07
galjot prav imaš,rode naj zraven vzame še kučana,stanovnika in vse te stare dinozavre,ki si ne verjamejo da je njihov čas že zdavnaj potekel
krass
03. 12. 2012 18.58
+2
g. Rode, res je lepo, če je človek pogumen, iskren in dobrohoten, toda žal vsi teh vrednot ne premorejo. Zato se strinjam z vami, da bi moral On ( kdorkoli že ) nagraditi ( blagosloviti ) take in ostro kaznovati tiste, ki to niso. Lepo je tudi to, da ste ponovno opozorili na veličino Prešerna in moč njegove poezije, ki vas navdihuje in vam daje prispodobe za vsako priložnost in situacijo.
GAYPROPAGANDA
03. 12. 2012 17.12
+6
LOL Rode in RKC hvali kandidata, mi podpira splav, evtanazijo in istospolne poroke! Ti pa se znajo prilagajati!
Mira Šunkar
03. 12. 2012 16.20
+5
kaj ima pa Rode pri tem spet...
puntova
03. 12. 2012 16.18
-7
Pa je vendarle bila kaznovana \"vzvišanost in slinavost\" tureka. Izgovarja se na lestvico priljubljenosti- že davno nazaj ni več realna. Ko pa človek ob njemu vidi odpisane politike zares in lds -sami lopovi, dobi kurjo polt in ni bilo drugega izhoda kot zmaga Pahorja. Ja to je realnost in lestvica popularnosti. Država bo s Pahorjem lažje dihala. Kar se tiče demonstracij so do neke mere opravičene, je pa tudi res, da se je poskušalo po balkanskem vzoru -Zavadi pa vladaj. Spomnimo se Miškota, Janko in Milanček ne mislita drugače, *
sava27
03. 12. 2012 16.03
+10
slovenija je dozivela ze prav vse-tudi to cirkusko predstavo
Stanko58
03. 12. 2012 15.47
+12
pa kaj zganjate tako galamo saj ga pa ne podpira niti 30% volilnih upravičencev torej da je predcednik vseh je malo vprašljivo
nesramnez
03. 12. 2012 13.40
+16
država naj uvede davek cerkvi in bomo po tem videli kako mu hvalnice poje
Fanika Baraga
04. 12. 2012 13.11
tako bi moralo biti ja ampak mi imamo bivšega župnika za župana in smo zelo blizu¨NEBES!1 Imamo davek ki si ga je izmislil morda gre za cerkev???
Mich Diam
03. 12. 2012 13.25
+8
Bravo Rode! Rode je naš levičar!
pkorosec
03. 12. 2012 13.10
+10
Rode ne veseli se prehitro ... ko bodo pahorja narod vrgel s stola (v kar ne dvomim, saj ima v glavnem le podporo svoje kvazi strankre in jansevikov, ki so ga izrabli za strmoglavljenje Türka), v roku enega leta, pa bo se narod spomno, zakaj smo tega nesposobnega klovna vrgli s vlade, takrat bo se pa pahor morda spomno, da bo kandidiral za kardinala. V njegovih umetno pobeljenjih zobeh je luc!
hepalpan
03. 12. 2012 11.49
+9
KAJ SE PRITOŽUJETE, ZDAJ JE POTREBNO BODOČEGA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SPOŠTOVATI 5 LET. Jaz ne, jaz grem v tujino, upam da mi rata
Te vidim
03. 12. 2012 11.37
+2
Če reče Rode, potem smo vnih.
kordiljere
03. 12. 2012 11.25
+6
BOJKOT - sem Kristjan,in hodim v cerkev zaradi svojega prepricanja do Boga kot veliko ostalih slovenskih Kristjanov in ne zaradi Vatikana in Cerkvene hirarhije.
Neznamsipomagat
03. 12. 2012 11.27
+8
kordiljere
03. 12. 2012 11.22
+2
Antifa - si gledal-a film - Moj ata Socialisticni kulak?
kordiljere
03. 12. 2012 11.18
-11
BOJKOT- ne natepavaj,ce si slabo vzgojen. V Sloveniji smo za enkrat Kristjani se v vecini in bodi tiho. Kaj si pa se Cerkvi dal? Kaj je drzava? Smo Drzava ljudje? In?
Neznamsipomagat
03. 12. 2012 11.29
+2
k_komet
03. 12. 2012 11.46
+4
1. Kristjani (Rimokatoliki), niste večina 2. Cerkvi prostovoljno dajejo njeni pripadniki, vsem ostalim nam pa cerkev (s pomočjo oblastnikov) jemlje sama 3. Kaj je država, po zapisanem sodeč, ti očitno ne veš, zagotovo pa ni država krščanstvo 4. ne, ljudje nismo država, ljudje smo le pripadniki države
mackon08
03. 12. 2012 11.01
+20
Če ga Rode hvali potem je res Pahor najboljši za predsednika. Pa to. Zdaj pa se grem malo vsest ker mi je slabo.