Slovenija

FOTO: Zakaj begunci zapustijo svojo državo? 'Vsak dan na cesti vidijo mrtve prijatelje'

Ljubljana, 26. 08. 2015 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
0

David Zorko, ki pomaga beguncem na grškem Lezbosu, se je pogovorjal z njimi in jih povprašal tisto, kar poudarjajo tisti, ki beguncev ne želijo v svoji bližini. Eden izmed beguncev je električar, ki bi rad delal, pa ne more, saj je njegovo mesto porušeno. Beguncem lahko pomagate tudi vi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor s Katarino Bervar Sternad
    03:08
    Iz SVETA: Pogovor s Katarino Bervar Sternad
  • Iz SVETA: Zbiranje pomoči
    01:07
    Iz SVETA: Zbiranje pomoči
  • Iz SVETA: V čakanju na boljši jutri
    01:06
    Iz SVETA: V čakanju na boljši jutri
  • Iz SVETA: Utrujeni od poti, lačni svobode
    03:53
    Iz SVETA: Utrujeni od poti, lačni svobode
  • Iz SVETA: Pomoč bo Adriino letalo peljalo na Lezbos
    01:46
    Iz SVETA: Pomoč bo Adriino letalo peljalo na Lezbos
  • Iz 24UR: Polno letalo pomoči
    02:06
    Iz 24UR: Polno letalo pomoči
Trenutno je v Siriji in Iraku razseljenih okoli osem milijonov ljudi. Med to ogromno množico jih med osem do deset odstotkov želi v Zahodno Evropo - to je med 600.000 in milijon beguncev. K tem beguncem, ki želijo v Evropo, pa je treba prišteti še ekonomske migrante, ki potujejo predvsem prek Libije, pa tudi ljudi, ki bežijo pred destabilizacijo v sami Libiji oz. njeni širši okolici, pravi obramboslovec Klemen Grošelj.

Na spletu se je pojavil posnetek beguncev, ki so bili pred dnevi ujeti na nikogaršnjem ozemlju med Grčijo in Makedonijo. Stojijo na dežju in v blatu, pred njimi je bodeča žica. Na drugi strani so policisti, ki iz vozil vzamejo pakete Rdečega križa, katere želijo razdeliti med ljudi. Ti zavrnejo pomoč.

Ob tem posnetku so se začele širti različne teorije, ki širijo nestrpnost in strah pred begunci. Makedonski strokovnjak za varnost Jordan Tasev je dejal, da je zadeva preprosta: ljudje so zavrnili pomoč makedonskega Rdečega križa, saj se niso strinjali z zaprtjem meje. "Želeli so čim prej prečkati Makedonijo," je dejal Tasev in poudaril, da so nato ti isti ljudje, ko so prispeli na železniško postajo v makedonsko Gevgelijo, pomoč sprejeli.

In prav ta strah pred tujci in desničarsko razmišljanje je v Nemčiji pripeljalo do incidentov. Tam se namreč vrstijo napadi na poslopja, namenjena prosilcem za azil. Madžarski policisti pa so šli nad begunce s solzivcem, napovedujejo pa tudi, da bodo na mejo poslali lovce na ljudi.

Sicer pa se je David Zorko, ki pomaga beguncem na grškem Lezbosu, pogovoril z njimi in jih povprašal tisto, kar poudarjajo tisti, ki beguncev ne želijo v svoji bližini. Kaj so mu odgovorili? Preberite si v spodnjem zapisu:  

V Slovenijo bi lahko prišlo večje število ljudi, ki beži pred nasiljem in vojnami

Večina je iz Sirije, kjer že četrto leto divjajo krvavi spopadi med vojaki lojalnimi režimu, uporniki, skrajneži samooklicane Islamske države (IS) in številnimi drugimi. Civilisti so tako tarča številnih oboroženih frakcij, ki v spopadih ne izbirajo sredstev. Iz države poročajo o uporabi kemičnega orožja, kasetnih bomb, poseben teror izvajajo tudi skrajneži IS, ki civiliste zasužnjujejo, jemljejo si spolne sužnje (tudi otroke), obglavljajo, izvajajo javne usmrtitve, otroke vzgajajo v stroje za ubijanje in podobno. Podobno je tudi v Iraku.

Ko človek oceni, da v njegovi domovini ni več upanja, da bi se razmere umirile, ter da se nasilje širi še na sosednje države, pri tem pa sam nima možnosti, da bi vplival na vzpostavitev reda in miru v družbi, ima pravico, da se umakne na varno, ter tudi dolžnost, da svoje otroke umakne na varno.

Prav to želijo storiti tudi ljudje, ki bodo najverjetneje te dni prišli k nam. Sirijci, Iračani, Afganistanci in drugi.

Večina jih gre tja, kjer ima sorodnike in prijatelje.

Razmere v Beogradu:

Karitas se že pripravlja na njihov prihod

Beograd
Beograd FOTO: Reuters
Slovenska karitas vsako leto v svoje programe pomoči vključuje preko 2.000 migrantov in beguncev, ki živijo Sloveniji. V zadnjih letih pa pomaga tudi sirskim in iraškim beguncem na Bližnjem Vzhodu.

Na Slovenski karitas so se odločili, da se bodo nemudoma začeli pripravljati na prihod beguncev in migrantov, saj jim želijo takoj pomagati z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, informacijami in psihosocialno pomočjo. Danes v ta namen začenjajo z zbiranjem denarnih sredstev.

Pri realizaciji te pomoči bo Karitas aktivirala svojo mrežo prostovoljnih sodelavcev škofijskih in župnijskih Karitas, ki mejijo na Hrvaško in bodo s svojo pomočjo migrantom in beguncem pomagali ohranjati človekovo dostojanstvo. Za pomoč imajo na razpolago tudi tolmače za arabski jezik. Slovenska karitas pa pri realizaciji pomoči, tako kot ob drugih izrednih razmerah v preteklosti, pričakuje dobro sodelovanje z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami, da bo pomoč za ljudi tako čim bolj učinkovita, so še dodali.

Kako lahko pomagate? 

Sirski Kurdi ob madžarski varnostni ograji
Sirski Kurdi ob madžarski varnostni ograji FOTO: Reuters

Slovenska karitas vabi k zbiranju sredstev za pomoč beguncem in migrantom. Svoj dar lahko prispevate na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Pomoč beguncem

Sklic: 00 628

Začeli so tudi z zbiranjem uporabne materialne pomoči na naslednjih lokacijah škofijskih Karitas (morebitne nove lokacije bodo sprotno objavljene na www.karitas.si):

- Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor,
- Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec.

Obe skladišči sta odprti vsak delovnik med 7. in 15. uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih.

Kaj zbirajo?

- odeje, spalne vreče in ležalne podloge (kot armafleks),
- higienske pripomočke: otroške plenice, higienske robčke, damske vložke, milo, zobno pasto in ščetke,
- pitna voda - izključno plastenke,
- mesne konzerve, ki ne potrebujejo hlajenja in toplotne obdelave: piščančja pašteta, ribe, puranji mesni narezek, prepečenec, zapakirano suho sadje
- topla oblačila, trenerke in spodnje perilo,
- razen športnih čevljev, obutev ne zbirajo

Pomoč zbirajo tudi na društvu Adra

Pomoč za begunce na grškem Lezbosu se bo zbirala tudi v četrtek od 8. do 12. ure, in sicer na Njegoševi 15 v Ljubljani, kjer ima svoje prostore organizacija ADRA Slovenija (spletni naslov: adra.si, več informacij na 040 852 007). Akcijo sta organizirala Jure Poglajen in David Zorko, ki pomagata na grškem otoku Lezbosu.

Kar 86 odstotkov tistih, ki so zbežali pred nasiljem, gostijo države v razvoju.

Združeni narodi so v svojem poročilu o beguncih zapisali, da devet oseb od desetih, ki so iz revnih držav in iščejo zatočišče, zbeži v drugo revno državo. Tako mit, da vsi begunci bežijo v smeri Evrope, ne drži. Jordanija, Libanon ... in številne afriške države so preplavljene z begunci.

Kaj zbirajo?

- športne čevlje
- spalne vreče
- šotore
- spalne podlage
- klobuke, senčnike
- razdelilce za električne naprave in polnilce za različne mobilne telefone
- plenice
- damske vložke
- zobne ščetke, paste
- sanitetni material
- oblačil ne prinašajte več, saj jih imajo že dovolj

Seznama se strogo držite, saj ne zbirajo hrane, vode in ostalih stvari, ki niso na seznamu. 

 

V Zasavju že pridno zbirajo za begunce v mestu Molyvos na grškem Lezbosu.Več informacij tukaj:...

Posted by ADRA Slovenija on Tuesday, August 25, 2015

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3