Slovenija

Kriminalisti tudi na domu direktorja Apeka

Ljubljana, 08. 04. 2009 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
8

Kriminalisti so po 14-urni preiskavi z Apeka odnesli škatle z dokumentacijo. Neuradno so preiskali še dom direktorja Tomaža Simoniča, ki naj bi mu tudi prisluškovali.

Kriminalisti, ki so s hišno preiskavo začeli pred 7. uro, so Agencijo za pošto in elektronsko komunikacijo (Apek) zapustili včeraj okoli 21.30. Prostore naj bi preiskovali vsaj 14 ur. Še vedno ni popolnoma jasno, kaj so iskali. Dragana Lukič z Apeka je povedala, da so odnesli nekaj škatel dokumentacije.

Včeraj uslužbenci niso mogli na delovno mesto, danes pa delo poteka nemoteno. V službi je tudi direktor Tomaž Simonič, ki ga bremeni anonimka, ki naj bi bila tudi povod za začetek policijskega postopka. V anonimni prijavi, ki so jo prejeli na policiji in protikorupcijski komisiji, naj bi bila omenjena še ena oseba z Apeka. Po zbiranju dokazov in obvestil je policija zaprosila sodišče za odredbo hišnih preiskav, ki jo je tudi dobila.

Kriminalista pred Apekom
Kriminalista pred Apekom FOTO: Blaž Garbajs
Z zaključeno včerajšnjo preiskavo se na Apeku končuje večmesečno obdobje insinuacij, podtikanj in drugih poskusov diskreditacije delovanja osrednjega državnega regulatorja na področju elektronskih komunikacij. Preiskava je bila posledica anonimne prijave, kriminalisti pa so z njo posegli v notranjo učinkovitost delovanja Apeka. Apek

Na jutranjem zboru delavcev je Simonič sodelavcem predstavil dogodke včerajšnjega dne. ''Na Apeku smo prepričani, da je do preiskave prišlo na osnovi anonimne prijave, ki je povsem neutemeljena. Je posledica načrtovanih kadrovskih sprememb, ki predvidevajo tudi določeno zmanjšanje števila zaposlenih,'' je povedal. ''Gre za nepriljubljen ukrep, ki je žal eskaliral v anonimni prijavi. S tem so prizadeti vsi delavci, mi pa se bomo potrudili, da škodo čim bolj in čim prej minimiziramo.'' Simonič je izpostavil, da ''preiskava ni bila povezana s podeljevanjem frekvenc UMTS ali drugih pravic s področja regulatornega delovanja Agencije, o čemer se je nabralo veliko število različnih špekulacij''. Poudaril je še, da je vodstvo v preiskavi ves čas sodelovalo, ''saj si želimo, da se celotna situacija čim prej razjasni, saj je agencija ves čas ravnala in ravna zakonito''.

Preiskave tudi drugod

"Postopek poteka, dokler se ne zaključi z nekim aktom na pristojno tožilstvo," je povedal predstavnik za odnose z javnostjo na ljubljanski policijski upravi Vinko Stojnšek. ''Kriminalisti izvajajo preiskovalna dejanja - hišne preiskave na podlagi odredbe sodišča, zaseg predmetov. Več informacij zaradi nadaljnjih postopkov policije ne moremo posredovati,'' je sporočil. Dodal je, da nima informacij, da bi bil v okviru preiskave v prostorih Apeka kdor koli pridržan. Neuradno so včeraj opravili tudi hišno preiskavo na domu direktorja Apeka Simoniča.

Sporna podelitev UMTS ali sklepanje pogodb?

O čem govori prijava, še vedno ni znano. Ugibanja, ali gre za domnevno sporno brezplačno podelitev frekvenc UMTS Tušmobilu, so končali tudi na tožilstvu. ''Zadeva ni povezana s podelitvijo frekvenc UMTS Tušmobilu. Več informacij v zadevi pa vam zaradi interesov predkazenskega postopka ne morem posredovati,'' so sporočili.

Omenjajo se tudi svetovalne pogodbe za bajne zneske, ki naj bi se sklepale. Na Apeku odgovarjajo, da so svetovalce primorani najemati zaradi povečanega obsega dela in nalog ter da najugodnejše ponudnike pridobivajo na pregleden način. ''Število izvedbenih in svetovalnih pogodb se je vseskozi uravnavalo glede na našo regulatorno vlogo, povečani obseg dela in razmerje med obsegom dela ter številom zaposlenih. Glede na to, da se število insinuacij o rasti števila svetovalnih pogodb neposredno povezuje s pravnikom Gregorjem Dobrilo, smo vam dolžni sporočiti, da je bil Gregor Dobrila od 1. oktobra 2006 na Apeku zaposlen v oddelku za pošto, s 1. decembrom 2008 pa je sprejel mesto vodje podpornih dejavnosti. Od takrat se je število pogodb zmanjšalo,'' so sporočili.

Med podjetji, s katerimi naj bi sklepali pogodbe, se med drugim omenja tudi mariborsko podjetje Teletech. V imenu slednjega je Tomislav Gačnik, ki naj bi bil po pisanju medijev Simoničev prijatelj, dejal, da v Teletechu doslej niso doživeli nobene preiskave v zvezi z Apekom. "Nismo doživeli nobenih preiskav. Do zdaj smo se vedno prijavljali na javne razpise, ne samo na Apeku, ampak tudi povsod drugod, ter bili bolj ali manj uspešni. Imamo nekaj poslov v Apeku v treh letih in smo jih tudi korektno izvedli. Nimamo pa nobene svetovalne pogodbe z njimi," je povedal.

Apek
Apek FOTO: Blaž Garbajs

Tudi Pošta Slovenije je zanikala "neresnične in napačne navedbe oziroma namigovanja", češ da je med razlogi za preiskavo na Apeku tudi domnevno nezakonito dogovarjanje o oblikovanju cen na trgu poštnih storitev med direktorjem Apeka in generalnim direktorjem Pošte Slovenije Alešem Haucem. Poudarja, da pri svojem delovanju uporablja izključno zakonite oblike poslovanja ter ne krši zakonov in etičnih norm. "Zaradi tega zavračamo vsa morebitna namigovanja o poskusih nelegalnega vplivanja na poslovno okolje, v katerem družba deluje, kakor tudi na odločitve regulatorja trga poštnih storitev."

Nadzor že več časa?

Viri časnika Finance pravijo, da so kriminalisti Apek in njegovega direktorja Simoniča nadzorovali precej časa, zato torkova poteza ni presenečenje. "Napovedovala se je že nekaj dni. Še posebej, ker so za Simoniča – morda pa še koga – odredili tudi posebne operativne metode in sredstva dela, ki vključuje tudi prisluškovanje in podobno," navajajo viri časnika.

Na ministrstvu za gospodarstvo obiska kriminalistov na Apeku nočejo komentirati, nedavne ugotovitve komisije za preprečevanje korupcije pa ocenjujejo kot skrb vzbujajoče. "Menimo, da je nelogično, da je Apek dodelil frekvenco brez javnega razpisa in brez plačila." Ne izključujejo niti možnosti razrešitve direktorja Simoniča. Njegovo morebitno razrešitev bi moralo predlagati resorno ministrstvo, razrešiti pa bi ga morala vlada.

Na ministrstvu še izpostavljajo, da je vlada 19. februarja zavrnila vlogo Simoniču za določitev dela plače za redno delovno uspešnost za leto 2007, z morebitnimi svetovalnimi pogodbami pa niso seznanjeni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slo..
09. 04. 2009 00.05
Kaj se sploh čudite, samo spomnite se nepravilnosi na DEM... In tuka spet ljudje povezani za Janšo in njegovo SDS! V teh podjetjih, ki so povezana z J.J. in SDS očitno redno izteka denar v zasebne žepe! Kljub obljubam se mora kadrovski števec zavrteti!!! Te ljudji je potrebno nagnati iz vseh funkcij. Vsaka afera izbruhne v zvezi z Janšo in SDS, zelo čudno ampak resnično. Pa naj še kdo reče, da so SDSovci poštena stranka.
zulumike
08. 04. 2009 17.02
Bolj arogantnih birokratov kot so pa na APEKU pa tudi z lučjo ne najdate nikjer na zemeljski površini. Račinajo pa za vsako postajo kot da je RTV slovenija. Mislim da bi imeli kar veliko za najti, samo pogledajo naj malo bolj podrobno.
kaktusar
08. 04. 2009 16.56
zanimivo....za strojanove ne moreš pisat, za druge pa lahk...kako je mogoče, da par romov obvladuje vso Slovenijo.....nas pa nategujejo za vsak minimalni prekršek, ki ga storimo....smo pa res država za rome...(izraze moram zaradi cenzure zamenjati)
Holobček
08. 04. 2009 14.17
stara taktika komunistov.NAJPREJ EN ANONIMNI KLIC IN TE ŽE NI.
ruthi
08. 04. 2009 11.55
Normalni državljani SLO vemo kje je "catch". o kaj počne ta parola komunizma
predan
08. 04. 2009 11.20
Če se je kdo odločil kaj prisvajati, kar ni njegovega, ne glede s katere stranke je, se ga naj preganja oz. kaznuje z vraačilom prihvatenega. In tako naj ravnajo vse stranke, ko pridejo na oblast. Najhuje je, da stranke na oblasti ščitijo svoje člane na vodilnih oz. političnih funkcijah, kot smo videvali do sedaj. Če boste ravnali, tako, kot zadnja dva meseca, volitve ne morejo biti vprašaj!!
drzavljan35
08. 04. 2009 11.03
Hocete rect, da je delno TusMobil od JJ !? :::)
manco-capac
08. 04. 2009 10.54
Na Apeku jim ni nič treba domnevat, dobro vejo kaj so ga špičili!