Slovenija

Katere novosti prinaša tretja različica osnutka koalicijskega sporazuma?

Ljubljana, 21. 08. 2014 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Osnutek tretje različice koalicijskega sporazuma je bolj jedrnat in upošteva ključne zahteve DeSUS in SD. Med drugim je izpadla ukinitev razreda dohodninske lestvice s 50-odstotno davčno stopnjo, besedilo o privatizaciji pa je nekoliko strožje.

Miro Cerar - 4
Miro Cerar - 4 FOTO: Miro Majcen
SMC je potencialnim koalicijskim partnericam danes poslala tretjo različico osnutka koalicijskega sporazuma.

V osnutku ostaja ustvarjanje pogojev za postopno znižanje obremenitve dela na področju socialnih prispevkov, pri preoblikovanju dohodninske lestvice pa je izpadla ukinitev razreda s 50-odstotno davčno stopnjo. Ostaja tako besedilo, da bo koalicija proučila možnosti za preoblikovanje dohodninske lestvice za razbremenitve plač visokokvalificirane delovne sile.

Besedilo je glede privatizacije nekoliko strožje in širše zastavljeno. Predvideva, da se bo proces nadaljeval le pod pogojem, da bo privatizacija strateško premišljena in osmišljena ter bo ohranjala število delavnih mest, ustvarjala nova delovna mesta ter zagotavljala rast in razvoj privatiziranih podjetij.

Medtem ostajajo načrtovani ukrepi na trgu dela za varno prožnost in vzpostavitev odpravninskega sklada pa tudi načrti glede priprave podlag za nove spremembe pokojninskega sistema. V skladu s priporočili Evropske komisije si bo bodoča vlada v socialnem dialogu, ki bo vključeval tudi analizo potrebnih ukrepov in sprememb na trgu dela, prizadevala za sklenitev socialnega sporazuma za obdobje 2014-2018.

Opaziti pa je, da denimo izsledki neodvisne revizije izvedbe gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) niso več podlaga za odločitev o nadaljnjem delovanju Teš 6, kot se je to glasilo v prejšnjem osnutku.

Poleg tega je v najnovejšem osnutku izpadla tudi celotna točka o preiskavi bančne luknje pod okriljem Banke Slovenije z jasno opredelitvijo odgovornosti članov uprav in nadzornih svetov dokapitaliziranih bank.

Predvidoma na zahtevo DeSUS so v najnovejšem osnutku tudi nekatere spremembe na področju socialne politike. Medtem ko je prejšnji osnutek predvideval, da bi se regres upokojencem izplačal v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi države, se koalicijske partnerice v zdajšnji različici zavezujejo, da bodo v proračunu zagotovili sredstva za regres upokojencev v višini okoli 40 milijonov evrov. Bodo pa kmetje izgubili možnost, da se njihova pokojnina izenači z navadnimi, prav tako ne bo povišanja kmečkih pokojnin.

Pokojnine pa se bodo, kot je predvideval tudi prejšnji osnutek, usklajevale v primeru več kot 2,5-odstotne gospodarske rasti. Sporazum po novem predvideva sprejem zakona o ustanovitvi in delovanju demografskega rezervnega sklada, ki bo zagotavljal dolgoročno stabilnost pokojninskega sistema, do 30. junija 2015. Prav tako novi osnutek predvideva uvedbo informativnega izračuna socialnih prejemkov posameznikov po vzoru informativnih izračunov dohodnine, s čimer bi se povečala preglednost socialnih prispevkov.

Po novem dodatna instituta na področju lokalne samouprave

Kot piše v novi različici sporazuma, vsebine v njej podpirajo "osnovni model Modre Slovenije, ki temelji na razumevanju soodvisnosti ključnih gradnikov družbe: človeka, struktur in prostora". Cilj je vrniti Slovenijo na zemljevid naprednih demokracij.

Nov osnutek predvideva dva dodatna instituta na področju lokalne samouprave. Interesne zveze občin bi omogočale skupno urejanje in izvajanje posameznih upravnih občinskih nalog ter skupne razvojne in investicijske programe. Pri vprašanju finančne samostojnosti nastajajoča koalicija meni, da morajo imeti lokalne skupnosti pravico do upravljanja z lastnimi zadevami. Dopolnilna sredstva za zagotavljanje nalog lokalne samouprave mora zagotoviti država hkrati z določitvijo teh nalog, piše.

Izpadla je točka, ki predvideva nadzor nad notarskimi storitvami, je pa dodana reorganizacija mreže centrov za socialno delo.

Še pred tednom dni so Cerarjevi napovedovali nadzor nad avtorskimi pravicami in SAZAS-om. A zdaj ostaja le še nadzor nad pravicami, SAZAS bodo očitno pustili pri miru.

Z novim poglavjem nekoliko bolj izpostavljena politika enakih možnosti za vse

V zadnjo različico sporazuma je dodano tudi poglavje o politiki enakih možnosti za vse. Med ukrepi na tem področju so predvideni; poseben urad zagovornika načel enakosti, resolucija o nacionalnem programu za enakost žensk in moških in ratifikacija Istanbulske konvencije Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in v družini. Prav tako bodo koalicijski partnerji krepili boljše možnosti usklajevanja javnega in zasebnega življenja, tudi prek oblikovanja Centrov za družine, in zagotovili široko strokovno debato o novi Resoluciji o družinski politiki.

Obeta se krepitev parlamentarnega nadzora nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, in sicer v smislu strokovno-tehničnega servisa, ki bi deloval kot pomoč parlamentarni komisiji za zahtevnejša nadzorstvena opravila.

Če je stara različica sporazuma predvidevala zgolj zagotovitev transparentnih meril za podeljevanje akreditacij visokošolskim institucijam prek delovanja nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu, je zdaj predvidena sprememba relevantne zakonodaje na področju visokega šolstva. Z njo bi olajšali institucionalno akreditacijo visokošolskih študijskih programov glede na kriterije kakovosti visokega šolstva in dosledno slediti evropskim standardom kakovosti.

Besedilo je glede privatizacije nekoliko strožje in širše zastavljeno.
Besedilo je glede privatizacije nekoliko strožje in širše zastavljeno. FOTO: 24ur.com

Besedilo po novem predvideva 14 ministrstev, a dokončno število še ni točno znano

Nova različica osnutka koalicijskega sporazuma predvideva ministrstvo za šolstvo in šport, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo; v predhodni različici osnutka je bilo ministrstvo za šolstvo in šport samostojno. Sprememba je tudi pri imenu ministrstva za kmetijstvo, ki so mu dodali še gozdarstvo in prehrano.

Drugi osnutek sporazuma je sicer predvideval 16 ministrstev, tretja različica jih predvideva 14, a Cerar je v sredo zvečer dejal, da bo končno število ministrstev zelo verjetno 15.

Nekaj novosti je tudi pri koalicijskih projektih. Pri projektu za vzpostavitev učinkovite strukturne in administrativne usposobljenosti za črpanje EU sredstev nosilec projekta ni več služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko, temveč bodoči urad za strateške razvojne projekte in kohezijo.

H koalicijskim projektom so dodali še 16. projekt, in sicer socialno podjetništvo, pri čemer so zapisali, da je potrebna nujna konkretizacija projekta, kar je naloga stranke DeSUS.

V obrazložitvi projekta so zapisali, da spremenljivi gospodarski in družbeni pogoji, spremenjene demografske in socialne razmere ter vse večja potreba po lokalizaciji določenih tipov storitev vzpodbujajo razvoj novih oblik ustvarjanja dodane vrednosti, še posebej na etičnih in družbeno odgovornih temeljih. Odgovor na to po njihovem mnenju ponuja koncept socialnega podjetništva.

Med ukrepi na področju človekovih pravic je po novem predvidena tudi vzpostavitev organa v okviru pristojnega parlamentarnega odbora, ki bo poročal o stanju človekovih pravic pri nas. Prav tako so v osnutku po novem navedeni nekateri ukrepi v zvezi s pravicami narodnih manjšin, romske skupnosti in pripadnikov narodov nekdanje SFRJ.

Glede zunanjepolitičnih usmeritev ni sprememb, razen da koalicijski dogovor predvideva, da Slovenci v zamejstvu in po svetu ne bodo imeli več svojega ministra, ampak da se bo urad preselil pod okrilje zunanjega ministrstva.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer po sredinem izvršnem odboru stranke pojasnil, da sta se s kandidatom za mandatarja Mirom Cerarjem dogovorila, da bo urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ostal samostojen in da ga bo še vedno vodil minister brez listnice.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
22. 08. 2014 16.46
+0
Kar tako naprej Mirci, pohvale zagotovo pridejo. A je tisti mali z lepimi plavimi ucki ze poslal cestitke?
korintos2
22. 08. 2014 19.54
+2
fr@nj0
22. 08. 2014 12.26
+2
Prva poteza nove vlade ki se bo uresničila je prepoved raziskovanja bančne luknje in izgradnje TEŠ-a 6. Zelo obetajoče od "moralno nesporne osebnosti mandatarja". Sploh ni dvoma da se bo ta prepoved uresničila. Torej,še naprej je dovoljeno "delati luknje" v državnih bankah,preiskave bodo onemogočene,mogoče celo prepovedane.
prpa24
22. 08. 2014 13.24
-2
Sem te že v prejšnjem komentarju vprašal kje si ti prebral, da je policiji, NPU, tožilstvu prepovedano raziskati nepravilnosti pri projektu, bančni luknji? Si malo izmišljuješ, da bi po navodilih tvoje stranke diskreditiral SMC? Ali ti branje in razumevanje napisanega dela težave? Preberi tudi moj komentar ob 12:22 na tekst iz novice. Onemogočene, prepovedane,.. To pa je nabijanje. Kakor jaz razumem se ne bodo šli parlamentarne komisije in cirkusa pred TV kamerami, kakor ga je izvajal M. Pogačnik. Lahko pa 1/3 poslancev še vedno zahteva tako preiskavo in je nihče ne more prepovedati. Bomo pa še enkrat plačali nadure nekaterim poslancem, ki drugega kot mešanje megle ne znajo.
prpa24
22. 08. 2014 12.22
+3
"Izsledki neodvisne revizije izvedbe gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) niso več podlaga za odločitev o nadaljnjem delovanju Teša 6." _____ Seveda niso. Odločitev o nadaljnjem delovanju je sprejeta... Konec. Izsledke (če bodo objavljeni, preiskani,..) bo obravnavalo tožilstvo, sodišče,.. javno mnenje preko medijev. Zanima me, če bodo krivci vračali podkupnine (neupravičeno pridobljeno premoženje). Ali bodo v izsledkih vključeni poslanci, ki so podpirali tako pripravljen projekt, ali bo izrisana celotna mreža vpletenih in ali bodo krivci (z zneski) napisani z redečim tekstom...________ V tretjem predlogu koalicijske pogodbe je "izpadla točka o preiskavi bančne luknje pod okriljem BS z jasno opredelitvijo odgovornosti članov uprav in nadzornih svetov dokapitaliziranih bank". ___ Tudi prav. Parlamentarna preiskava (komisija..) ni več potrebna. Slabi krediti so preneseni na DUTB, ki je objavila vse posle iz katerih izvirajo luknje v državnih bankah. Objavila je tudi imena članov nadzornih svetov (kreditnih odborov?), svetovalce in njihove zaslužke pri teh poslih,.. (najbrž je pri tem sodelovala tudi BS in ni potrebe, da se to izvaja še enkrat). To lahko preiskuje NPU, KPK, policija, tožilstvo,.. Zakaj bi to še enkrat preiskovala koalicija preko neke komisije. Ta preiskava je že bila, TV jo je javno prenašala in je izpadla bolj ali manj smešna. Škoda, ker se je zaključila preden je začel predsednik komisije (M. Pogačnik) preiskovati samega sebe (kot direktorja KAD). Bi bil cirkus ko bi se presedal iz ene strani mize na drugo,.. Rešitev pa bi bila enaka kakor je zdaj. Komisija ni ugotovila nič. _____ Nabijanje komentarjev, da koalicija ne bo naredila nič s tem v zvezi je brcanje v prazno. Upam, da se v preiskave vključi tudi CPNS, da dobimo še kakšno knjigo, tokrat z naslovom - "V imenu privatizacije!". Upam tudi, da zaradi menjave oblasti niso zastali tudi postopki za zapiranje Šrota in Bavčarja, da bosta vrnila vsaj tisti del premoženja, ki jima je bil odmerjen s sodbo (Bavčar 23 milijonov,..). Upam, da bo nova koalicija zahtevala, da se te naloge opravi prednostno in vse vpletene odstrani iz javnih služb. Naj velja tako kot za direktorje (še ... let po prestanem zaporu je kriminalcu prepovedano opravljanje dela v javnem sektorju). Upam, da sodniki teh zahtev v izreku sodb ne bodo več spregledali.
Mamas&Papas
22. 08. 2014 12.53
+2
SD v vladi je garancija, da se poslovanje TEŠ 6 v naslednjih štirih letih ne bo pregledal.
jagermeister1
22. 08. 2014 12.16
+4
nadzorovana privatizacija...........po tem takem to pomeni , da boš nekomu nekaj prodal , ob tem mu boš pa postavljal pogoje kako in kaj...............to je isto kot če greš v mesnico in ti mesar reče " ti prodam kilo mesa , samo če ga ne boš pojedel ".................če jaz nekaj kupim in seveda to pošteno plačam , meni ne bo nobeden postavljal pogojev kaj bom s tisto stvarjo počel ( seveda v zakonsko dovoljenih okvirih )...............firme se pa kupujejo samo iz dveh razlogov in to sta , da firma prinaša dobre dobičke , ali pa ima firma kvalitetne produkte , ki pa jih ne zna globalno plasirati , se pa na ta način s kupnino pride do proizvodnega procesa ali recepture...........to je to in nič drugega ! ! !
puspan
22. 08. 2014 16.52
Se en hiter nadzorovan bankrot, potem pa spet v hosto, kot smo ze imeli. Pravzaprav to ze nekateri ateisti zelijo, se moliti so se naucili na brzaka. Najbrz so imeli schnellkurs pri patru Knausu, ki je v prekomandi na Sv. Gori.
janijankov
22. 08. 2014 11.16
+2
Zanimivo, zanimivo – le komu je toliko do tega, da nova KOALICIJSKA ne vključuje več preiskave bančne luknje z jasno opredelitvijo odgovornosti. Niti ne vključuje več ukinitve zgornjega razreda dohodninske lestvice s 50-odstotno davčno stopnjo. Namesto izboljšanega nadzora nad delovanjem Sazasa zdaj le izboljšan nadzor nad delovanjem uradnih institucij. Vključuje pa pripravo spremembe igralniške zakonodaje…etc.…………………………Iz željene MAVRIČNE KOALICIJE je ta sedaj postala RDEČA KOALICIJA……………………….le komu to tako ustreza ? Židan pravi, da se pojavljajo napačne trditve, da je SD proti reviziji TEŠ6 in bančne luknje in, da je resnica prav nasprotna. SD obe PODPIRA in pri raziskavi bančne luknje so celo predlagali Islandki model……………………….. V katerem grmu se torej skrivajo naši največji lopovi ( SMC – DeSus ???) ???........... Več, kot očitno je, da smo v zadnjih letih načrtno prepustiti gospodarstvo stihiji, kar je povzročilo razcvet tajkunizacije in propad našega do takrat dobro stoječega gospodarstva – zdaj pa naj se o tem ne raziskuje več kljub temu, da že večina prebivalstva živi pod pragom revščine.................................... Cerar boš RES TO DOVOLIL ???.............................. Kaj pa pravi na vse to PROTIKORUPCIJSKA KOMISIJA ?????
M_teorija
22. 08. 2014 11.48
+2
Torej je JJ le žrtveno jagnje!? Le kdo lahko v volku vidi ovčko, potem, ko je odvržen kožuh!?
Borut Stari
22. 08. 2014 11.55
+0
Cerar je moralno politično podoben za partijo.
fr@nj0
22. 08. 2014 12.17
+1
Prepoved raziskovanja "izpuhtelih" nekaj milijard evrov in sumivih poslih pri izgradnji TEŠ 6,bravo Cerar. Kdo je izdal to prepoved raziskovanja??????????
prpa24
22. 08. 2014 12.39
-1
fr@nj0 kje pa si ti prebral to Prepoved raziskovanja "izpuhtelih" nekaj milijard evrov in sumivih poslih pri izgradnji TEŠ 6? V članku piše "Izsledki neodvisne revizije izvedbe gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) niso več podlaga za odločitev o nadaljnjem delovanju Teša 6." ___ Odločitev o nadaljnjem delovanju je sprejeta... Konec. Izsledke (če bodo objavljeni, preiskani,..) bo obravnavalo tožilstvo, sodišče,.. javno mnenje preko medijev. Zanima me, če bodo krivci vračali podkupnine (neupravičeno pridobljeno premoženje). Ali bodo v izsledkih vključeni poslanci, ki so podpirali tako pripravljen projekt, ali bo izrisana celotna mreža vpletenih in ali bodo krivci (z zneski) napisani z redečim tekstom.. ___ Kje si ti prebral, da je policiji, NPU, tožilstvu prepovedano raziskati nepravilnosti pri projektu? Si malo izmišljuješ, da bi po navodilih tvoje stranke diskreditiral SMC? Ali ti branje in razumevanje napisanega dela težave?
kure bedne
22. 08. 2014 11.04
+2
Nič ne bo bolje. Karavana gre naprej-še naprej se bo kradlo vidim. Najbolj se pa bojim, da bo spet nazaj prišla stara garda na čelu z Katarino Kresal in ostalimi iz LDS. Bomo videli.
Borut Stari
22. 08. 2014 10.56
+1
Floskula SMC o nadzorovani privatizaciji je slaba šala. Kot da je bila privatizacija v Sloveniji doslej nenadzorovana. Privatizacijo v Sloveniji ves čas nadzoruje Forum 21 in žal kaže, da bo še tako. Tovarišijo pomirja koalicijska pogodba med SMC,DESUS in SD in je ni več po odklonu NSi na smrt strah, da bo šlo pri privatizaciji zdaj zares in da bodo šle rente žvižgat rakom.
iris39
22. 08. 2014 11.00
+0
Borut Stari
22. 08. 2014 11.51
+0
iris39
22. 08. 2014 14.03
+2
cirus
22. 08. 2014 10.39
-1
Mogoče bi osnutek koalicijskega sporazuma morala pregledati protikorupcijska komisija.
iris39
22. 08. 2014 10.55
+0
Mogoče bi koalicija morala pregledati osnutkovnost in zakonitost trenutnega KPK-ja.
I G N O R A N T
22. 08. 2014 10.22
+2
Deviski otoki so vam kaj znani.En cajtng o tem nekaj pise
M_teorija
22. 08. 2014 10.25
+0
So vam kaj bolj znani Velikonočni!? So zanimivi Kipci na njihovih obalah!?
I G N O R A N T
22. 08. 2014 10.31
+0
Ne niso,daj malo več povej.Res me zanima.
M_teorija
22. 08. 2014 10.33
+0
Vtipkaj kipci na velikonočnih otokih. Slika več pove kot tisoč besed!?
I G N O R A N T
22. 08. 2014 10.41
+2
Vizualna percepcija in reakcija.Sicer pa resnica je v očeh opazovalca
M_teorija
22. 08. 2014 10.51
+0
Lepo povedano. Ampak zanimivo, da si mojo percepcijo in mojo resnico videl!?
I G N O R A N T
22. 08. 2014 10.53
+2
M_teorija
22. 08. 2014 10.11
+4
Edini naš v tujini priznani razlagalec sveta stanja problemov in na teh osnovi njih rešitve je dajal: "Ne manj, več države"?! In res, ko je manj države, predvsem pravne, je bilo v obdobju (4-8) odprte Pandorine skrinje tajkunstva bil njih razcvet !?
Repinclpatatis
22. 08. 2014 10.09
-1
Ne obstaja Zveza Komunistov in tudi udbe ni več. SMC je simbolično tudi samo MIRO, vse ostalo je tisto česar ni več . Vsa umetnost tega programa za simbolične, bo držalo ?
M_teorija
22. 08. 2014 11.06
+2
Podobno termini so samo psovke nemoči, ko nekaterim zmanjka argumentov!? Nedavno je nek neoekonomist (ala Šustaršič-Brščič), tako dejal za neoliberlizem, kar pa je čista laž. Res, da ga težko najdeš v slovarjih, ampak Je še kako resničen, le njihovi akterji se ga sramujejo!?
korintos2
22. 08. 2014 09.43
-1
Desnica bo težko prenesla toto vlado!
cirus
22. 08. 2014 10.33
+0
A se vam zdi prav, da se ne bo raziskovalo, kdo je kriv za bančno luknjo? Je to tisto, kar levica želi?
M_teorija
22. 08. 2014 11.15
-1
Ve se kdaj je bila odprta Pandorina skrinja tajkunstva.Ko se je mešetarilo pod mizo na 8 oči, Merkator za vpliv na najmočnejši tiskani medij Delo, je bil prižgan zelen semafor, Dan je bil znak, da Bog gleda stran in vse je dovoljeno!? Takrat je bilo samoumevno, da Bine naj ekonomist, celo predava kako se to počne!? Šele kriza nam je odprla oči!?
ROMELS
22. 08. 2014 09.20
+2
Retorični svetniki se nam počasi prepoznavajo kot običajni slovenci.
iris39
22. 08. 2014 10.53
Neretoriki še bolj pristajajo na jejezik običajnega realnega, ker se njih simbolične noge bolj skladajo z samoprepoznajočo retoriko svetništva, ta vedno v koraku kroži okoli običajnega.
ROMELS
22. 08. 2014 13.36
iris39
22. 08. 2014 14.12
+1
ROMELS
22. 08. 2014 14.29
švas
22. 08. 2014 09.08
-3
krivdo za izbris raziskave bančne luknje ima sds, to je bila cena za nevstop v koalicijo
pravica5
22. 08. 2014 09.41
+1
korintos2
22. 08. 2014 09.44
+2
Kdo jih je vabil v koalicijo, upravnik Doba?
PredsednikPepe
22. 08. 2014 08.50
+4
Bankirji bodo ostali nekaznovani in mi vsi bomo še naprej plačevali njihove napake.
dule100
22. 08. 2014 08.45
-2
A se vam že kaj bolj sanja, kako bo stvar izgledala !?
puspan
22. 08. 2014 08.50
+0
piko2263
22. 08. 2014 08.41
+4
Kako pa da je tako malo govora o ŠOLTESU, ki je enaka zvedza kot MC? Ta je prvi iz Milanove četice, ki je kao odstopil? Kero sajenje rožic folku. VRJAMEM pa pogovori o zavezništvu, pa ZMAGOVALEC .... Zdaj bo nova blamaža pri MC čez kak dan ali dva ERIK KOPAČ generalni sekretar stranke SMC. No tapravi ljudje so se zbrali okrog MC. Potopljen je do konca.... Še 100 dni ne bo zdržal!!
dule100
22. 08. 2014 08.35
+2
Za finančni bankrot Slovenije ne bodo krivi tuji finančni skladi, ki nam posojajo denar. Krivi bodo naši domači socialisti, ki ne znajo nič drugega, kot zapravljati denar drugih !
dule100
22. 08. 2014 08.33
+0
Cerar bo odigral v politiki le eno epizodo ! Tako kot je iznenada prišel, bo tudi odšel s prizorišča !
dule100
22. 08. 2014 08.32
+0
Omrežja levice so naredila Cerarjevo stranko in se tako tudi obnašajo, kot da je njihova last !