Slovenija

Cerar: Slovenske ribiče bodo na morju spremljali varnostni organi

Ljubljana / Zagreb, 07. 09. 2017 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Po srečanju slovenskega političnega vrha v ljubljanski Vili Podrožnik, je predsednik vlade Miro Cerar še zmeraj pripravljen na dialog s Hrvaško. Premier je sicer ponovno izrazil razočaranje zaradi poziva hrvaškega premierja Andreja Plenkovića savudrijskim ribičem, naj lovijo, kot da se ni nič zgodilo, torej do sredinske črte.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako uveljaviti arbitražno razsodbo?
    02:37
    Iz 24UR: Kako uveljaviti arbitražno razsodbo?
  • Iz 24UR: Oster odziv s Hrvaške
    02:58
    Iz 24UR: Oster odziv s Hrvaške
  • Iz 24UR: Podpora mednarodnemu pravu
    02:13
    Iz 24UR: Podpora mednarodnemu pravu
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenija pogojuje hrvaški vstop v OECD
    07:33
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenija pogojuje hrvaški vstop v OECD

Po zaključku četrtkovega srečanja slovenskega političnega vrha v ljubljanski Vili Podrožnik, predsednik vlade Miro Cerar zagotavlja, da bo Slovenija s Hrvaško še naprej ohranjala dialog.

Cerar poudarja, da ima v prihodnjih tednih sicer namen hrvaškega premierja Andreja Plankovića obiskati v Zagrebu, kjer pa se želi pogovarjati izključno o tem, kako implementirati odločbo arbitražnega sodišča.

Predsednik vlade Miro Cerar je na srečanje povabil predsednike države Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in predsednika sveta Mitjo Brvarja ter vodje parlamentarnih strank.
Predsednik vlade Miro Cerar je na srečanje povabil predsednike države Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in predsednika sveta Mitjo Brvarja ter vodje parlamentarnih strank. FOTO: Miro Majcen

"Trenutno poteka komunikacija na strokovni ravni, da se pripravijo osnove glede srečanja. Osrednja tema tega pa mora biti implementacija," je dejal Cerar. Kot je izpostavil pa se - sodeč po javnih izjavah Plenkovića in drugih predstavnikov Hrvaške - stališče Hrvaške do arbitražne odločbe ni spremenilo. A je kljub temu, po njegovem še naprej "treba ohranjati dialog, ponujati roko".

Slovenski politični vrh je enoten, da bo Slovenija arbitražno sodbo o meji s Hrvaško implementirala v roku, to pa pričakuje tudi od Hrvaške, je povedal Cerar. Med drugim je napovedal tudi posebno skrb za slovenske ribiče in tudi policijsko zaščito, če bo potrebna.

Slovenska vlada sicer že septembra pripravlja predlog intervencijskega zakona, s katerim bodo zagotovili ustrezen status in pravice ljudi, ki želijo v obmejnih območjih. Kot je dejal Cerar, so z njimi zato tudi v stalnem stiku. "Prva skrb so ljudje," je ponovno izpostavil.

Med drugim je napovedal posebno skrb za slovenske ribiče in tudi policijsko zaščito, če bo potrebna. "Posebno pozornost bomo namenili tudi slovenskim ribičem, prihaja namreč ribolovna sezona," je pojasnil Cerar in dodal, da bodo v prihodnjih tednih ribičem tako zagotovili varstvo, ozrioma ustrezno spremstvo varnostnih organov, "da bodo lahko nemoteno izvajali ribolov in pluli po slovenskem morju".

Cerarja potrpljenje še ni minilo

Slovenska policija sicer že vse od arbitražne razsodbe izvaja nadzor celotnega slovenskega morja, torej do meje, kot jo je določilo arbitražno sodišče, in izreka ukrepe za vse, ki s kršitvijo pridejo na našo stran. "Ne stopnjujejo pa napetosti," je še poudaril premier in dodal, da Slovenija ne želi spodbujati incidentov.

V tem smislu je ponovno izrazil razočaranje zaradi poziva hrvaškega premierja Plenkovića savudrijskim ribičem, naj lovijo, kot da se ni nič zgodilo, torej do sredinske črte. "To ni prava pot h krepitvi zaupanja," je dejal Cerar in hkrati poudaril, da pa ga "potrpljenje še ni minilo".

To je bilo sicer drugo tovrstno srečanje slovenskega političnega vrha.
To je bilo sicer drugo tovrstno srečanje slovenskega političnega vrha. FOTO: Miro Majcen

V zvezi s sredino novico glede blokade hrvaškega članstva v Organizaciji za sodelovanje in razvoj (OECD) pa je Cerar poudaril, da ta odločitev še ni bila sprejeta. Slovenija je le opozorila, da je eden od pogojev za članstvo spoštovanje vladavine prava in torej tudi mednarodnega prava in odločitev mednarodnih sodišč, opozorilo pa je bilo namenjeno vsem, ne le Hrvaški, je pojasnil slovenski premier.

Hrvaška zavrača odločitev arbitražnega sodišča.
Hrvaška zavrača odločitev arbitražnega sodišča. FOTO: Damjan Žibert

To je bilo sicer drugo srečanje slovenskega političnega vrha glede arbitraže. Prvo tovrstno srečanje je bilo pred poletnimi počitnicami, nekaj dni po razglasitvi razsodbe. Tedaj je premier Cerar napovedal, da bo politične veljake tudi v bodoče seznanjal z razmerami in uresničevanjem razsodbe.

V opoziciji pričakujejo umirjen dialog s Hrvaško in iskanje mednarodnih zaveznikov

V opoziciji so po srečanju izpostavili zlasti pričakovanje, da bo vlada vzpostavila in vodila umirjen dialog s Hrvaško ter si prizadevala za iskanje mednarodnih zaveznikov pri uresničevanju arbitražne odločbe. K temu morajo biti naravnane tudi izjave, menijo in izpostavljajo še pomen enotnosti vlade pri tem vprašanju.

Poslanec SDS Branko Grims je po odhodu s političnega vrha izpostavil, da je arbitražni sporazum zelo slab in zato enostranska uveljavitev ni v slovenskem interesu, dejansko in pravno pa sploh ni možna.

Po njegovih besedah so se na srečanju dogovorili, da je treba vzpostavljati razmere, v katerih bo mogoče obojestranska hkratna implementacija arbitražnega sporazuma, in sicer ob tem, da se z dogovarjanjem rešijo še nekatera za Slovenijo izjemno pomembna odprta vprašanja. "Da bi to dosegli, pa ni prostora za nobeno prekomerno zaostrovanje odnosa s sosedi, ki jih je treba pripraviti do pogovorov," je poudaril Grims in dodal, da si mora Slovenija ob tem prizadevati za iskanje mednarodnih zaveznikov.

Evropska unija nima inštrumentov, da bi Hrvaško prisilila v spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča, a bo težko prepričala Slovenijo, da ne bo blokirala vstopa Hrvaške v schengensko območje, napoveduje hrvaški Jutarnji list. Dodaja, da čeprav ne gre za politično vprašanje, se je treba pripraviti, da bo Slovenija spolitizirala tudi to.

Tako mora biti po njegovem prepričanju tudi vsaka izjava preračunana v iskanje in spodbujanje prijateljev v mednarodni javnosti, "ne pa v pridobivanje poceni političnih predvolilnih točk". Taka je bila po njegovem mnenju od vlade v minulih dneh "prenekatera ne ravno pretirano premišljena izjava".

Da se pride do pogovora s sosedi, je namreč po njegovih besedah potrebna diplomacija, "ne more se govoriti o novih blokadah".

Kot je po srečanju povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, se vsi strinjajo s tem, da mora vlada nadaljevati z dialogom s Hrvaško glede implementacije odločbe. A tudi od naše vlade po besedah Novakove pričakujejo, da bo enotna in odločna ter javno zavzela stališče, da je treba spoštovati mednarodno pravo, obenem pa bo naredila vse za to, da bo dobro informirala tudi druge partnerje v Evropi oziroma pridobila zaveznike.

V NSi še želijo, da bo vlada zaščitila državljane, ki jih arbitražna odločba zadeva, posebej ribiče.
Glede vprašanja blokade Hrvaške v OECD pa je Novakova ocenila, da mora o zunanji politiki odločati DZ oziroma je prostor za razpravo o tem odbor DZ za zunanjo politiko.

Pogovori oziroma zasedanje je trajalo približno dve uri, vsebino pa je nato predstavil premier Miro Cerar.
Pogovori oziroma zasedanje je trajalo približno dve uri, vsebino pa je nato predstavil premier Miro Cerar. FOTO: Miro Majcen

Predsednica Zavezništva Alenka Bratušek je pričakovala, da bodo na sestanku slišali napoved jasnih in koalicijsko usklajenih nadaljnjih korakov vlade, a žal po njenih navedbah niso izvedeli nič novega. S sestankom zato ni zadovoljna, je navedla v sporočilu za javnost.

Udeleženci srečanja so se strinjali, da mora biti arbitražni sporazum uveljavljen. Vendar je po navedbah Bratuškove večina nasprotovala načinu delovanja zunanjega ministra Karla Erjavca, ki da po njihovem mnenju s svojimi izjavami in ravnanjem dela škodo državi in procesu uveljavitve arbitraže. Čudili so se, tako Bratuškova, tudi neusklajenosti vlade.

Od vlade tako pričakujejo, da bo s Hrvaško nadaljevala umirjen dialog. "Vlada je odgovorna, da v roku pripravi tudi vse akte, ki so potrebni za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča," je še dodala Bratuškova.

Predstavnik Levice Matej T. Vatovec pa meni, da politični vrh ni prinesel ničesar novega, "kar potrjuje naše stališče, da je tako imenovana politična enotnost predvsem predstava za javnost". Predlagal je, da se "stvar premakne iz zaprtih soban na javne seje" in pozval, naj vlada pride v DZ s konkretnimi predlogi in tako išče najboljše rešitve.

Plenković Slovenijo svari naj 'opusti politiko izsiljevanja'

Premier Cerar je v četrtek v Ljubljani gostil italijanskega kolega Paola Gentilonija. V pogovorih sta se dotaknila tudi arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. Gentiloni je dejal, da Italija glede arbitraže podpira stališča Evropske unije. Izrazil je upanje, da bo delovanje Evropske unije privedlo do pozitivnega razpleta, ki bo zadovoljilo tako Slovenijo kot Hrvaško.

Po sredini novici, da Slovenija ne bo podprla članstva Hrvaške v Organizaciji za sodelovanje in razvoj (OECD), ker ne spoštuje mednarodnega prava in s tem ne izpolnjuje pogojev za članstvo, pa je hrvaški premier Andrej Plenković v četrtek Slovenijo tudi pozval, "naj opusti politiko izsiljevanja", ki da ne more biti uspešna.

Slovenijo je pozval, naj ne pošilja signalov na ravni namestnikov rednih predstavnikov o tem, da je zadržana do hrvaškega članstva v OECD. "Takšne poteze niso predpostavka za reševanje odprtih vprašanj in ustvarjanje dobrih odnosov," je dejal ob začetku seje hrvaške vlade.

Plenković sicer upa, da se bosta na septemberskem srečanju s Cerarjem lahko pogovarjala "o vseh odprtih vprašanjih". Cerar pa je na drugi strani še pred četrtkovim srečanjem dejal, da ga "mineva potrpljenje".

Poudaril je, da politika izsiljevanja "ne pelje nikamor", kar se je "bilo mogoče prepričati pred nekaj leti". Slovenijo je pozval, naj podpre članstvo članice EU Hrvaške v OECD. Menil je, da bi bilo dobro, če bi bili obe državi članici OECD, ter izrazil prepričanje, da bosta državi uredili tudi to vprašanje v dialogu.

Ocenil je, da so se po strateškem forumu na Bledu pojavile "majhne napetosti" s Slovenijo, a ponovil, da Hrvaška nasprotuje izvajanju arbitražne sodbe v skladu z jasno odločitvijo hrvaškega parlamenta o izstopu iz arbitražnega postopka. "Vprašanje meje je odprto in smo se pripravljeni o njem dvostransko pogovarjati," je povedal.

Ponovil je, da diplomatske službe iščejo najboljši datum za obisk slovenskega premirja Cerarja v Zagrebu, ker je "edino v dialogu možno reševati odprta vprašanja in gojiti dobrososedske odnose s Slovenijo".

"V tem času bomo zagotovili tudi, da bo v ustreznem merilu izrisana nova meja, da bomo točno vedeli, kje meja po odločbi poteka," je še po sestanku dejal Cerar.
"V tem času bomo zagotovili tudi, da bo v ustreznem merilu izrisana nova meja, da bomo točno vedeli, kje meja po odločbi poteka," je še po sestanku dejal Cerar. FOTO: 24UR

Erjavec: Razen Hrvatov ni nihče presenečen nad stališčem Slovenije glede OECD

Zunanji minister Karl Erjavec, ki se v Tallinnu te dni udeležuje neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU, pa je pojasnil, da se je ob robu zasedanja z nekaterimi zunanjimi ministri pogovarjal tudi o odnosih s Hrvaško ter da praktično vsi podpirajo spoštovanje mednarodnega prava in odločb sodišč.

Po njegovih besedah so ministri zaskrbljeni, ker je to slab signal za regijo Zahodnega Balkana, kjer so meje med nekdanjimi republikami Jugoslavije še vedno neurejene.

Na vprašanje, ali so v EU presenečeni nad opozorilom Slovenije, da ne more podpreti članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), pa je odgovoril, da razen hrvaške zunanje ministrice in Hrvatov nihče ni bil presenečen. Vsi so pričakovali, da bo Slovenija - glede na to, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava - sprejela odločitve, ki bodo neugodne za Hrvaško, je povedal minister.

"Povsem razumejo, da članica EU, ki ima probleme s spoštovanjem mednarodnega prava, težko izpolnjuje pogoje za članstvo v OECD," je še izpostavil.

Predsednik Pahor zagovarja nadaljevanje dialoga, tudi če ta ne bo dal hitro rezultatov.
Predsednik Pahor zagovarja nadaljevanje dialoga, tudi če ta ne bo dal hitro rezultatov. FOTO: Miro Majcen

S hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić sta po Erjavčevih besedah skupaj potovala v Tallinn z redno letalsko povezavo in sta se pozdravila, o dvostranskih odnosih pa se nista pogovarjala.

Še pred četrtkovim srečanjem slovenskega političnega vrha, pa je Erjavec znova izrazil upanje, da bo ta uspešen in da bo podprl odločitev, da Hrvaška ne more kandidirati za članstvo v OECD, dokler ne spoštuje vladavine prava. "Zlasti želim, da bi bila slovenska politika enotna, kar se tiče spoštovanja arbitražne odločbe," je poudaril. Na vprašanje, ali ni enotna, je odgovoril, da je, a da upa, da bo še naprej enotna in da bo še enkrat potrdila to enotnost.

Hrvaška še zmeraj vztraja, da je iz arbitraže izstopila in da odločitve arbitražnega sodišča ne bo uresničila.
Hrvaška še zmeraj vztraja, da je iz arbitraže izstopila in da odločitve arbitražnega sodišča ne bo uresničila. FOTO: AP
Plenković je ponovil, da diplomatske službe iščejo najboljši datum za obisk slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu, ker je "edino v dialogu možno reševati odprta vprašanja in gojiti dobrososedske odnose s Slovenijo".

Grabar-Kitarovićeva: Odločitev in sodba ne moreta temeljiti na 'lažeh in goljufijah'

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa je v četrtek v Gospiću obžalovala poskus Slovenije, da bi prisilila Hrvaško v uveljavitev arbitražne sodbe z blokado hrvaške pridružitve OECD.

Ponovila je, da Hrvaška ne priznava arbitražne sodbe, ker je Slovenija kontaminirala proces, in poudarila, da odločitev in sodba ne moreta temeljiti na "lažeh in goljufijah".

Meni, da morata biti Hrvaška in Slovenija dovolj zreli, da presežeta problem, ki obstaja med njima.

Slovenska veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez pa je v četrtek, prav tako v v Gospiću, ponovila stališče Slovenije, da Hrvaška ne more vstopiti v OECD predvsem zaradi osrednjega kriterija za vse članice Evropske unije - spoštovanja vladavine prava.

Knezova je potrdila, da je Slovenija precej pomagala Hrvaški na poti v OECD, a treba je spoštovati kriterije. Izrazila je upanje, da se bo vprašanje OECD uredilo.

Poudarila je, da je za Slovenijo vprašanje meje rešeno in da se je treba samo dogovoriti o načinu izvajanja arbitražne sodbe.

Hrvaška predsednica je v začetku tedna preselila svoj urad v Gospić, v četrtek pa se je srečala z diplomati in predstavniki mednarodnih organizacij, ki so se udeležili projekta Začuti Hrvaško, v okviru katerega predstavljajo prednosti in zmožnosti različnih delov Hrvaške.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1483)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
08. 09. 2017 17.04
-1
Na prvih dveh slikah, vidiš kake politike imamo. Edina skrb jim je kako lepo bo zgledal na sliki in ali bo seja dosto dolga za večjo sejnino. Parlament bi zaklenil in ..........., pa ne praznega !!!
Uporabnik443897
08. 09. 2017 17.04
-2
Na prvih dveh slikah, vidiš kake politike imamo. Edina skrb jim je kako lepo bo zgledal na sliki in ali bo seja dosto dolga za večjo sejnino. Parlament bi zaklenil in ..........., pa ne praznega !!!
HRVATINAzgb
08. 09. 2017 15.19
-2
Kaj? Nikaj novega o Hrvaški v Sloveniji????
M_teorija
08. 09. 2017 15.00
+2
Vsako ujeto kockasto ribo je treba dat hrvaškim ribičem!?
prašek
08. 09. 2017 15.13
+3
Kaj pa , če ji je ime Marica ? A takrat tudi ?
M_teorija
08. 09. 2017 14.54
+4
Pa Grims po vsaki izjavi potegne vodo in umije roke al ne!? Tko radi higiene!?
Frane Šajn
08. 09. 2017 13.38
+5
Kaj pa naj tako industrijsko kot umsko nerazvita država dela med članicami OECD-ja. Najprej naj se civilizirajo nato gremo počasi naprej.
prašek
08. 09. 2017 14.28
+5
HRVATINAzgb
08. 09. 2017 15.22
-4
Hahhaha kao civilizirana Slovenija, Bulgarija in Melsiko hahahahahaha DELUZIJE - skupna dijagnoza slovenaca
srebrnibreg
08. 09. 2017 15.54
+1
CAFFEespresso- kaj je to Bulgarija in Melsiko?
povanpireni
08. 09. 2017 13.29
-1
Pahor na sliki razlaga Kahlo, kot KimdžongUn svojim podnarejenim bogim oficirčkima !!!!!!
pirat4ever
08. 09. 2017 12.40
+1
Glede na to, da smo oboji v EU, bi se lahko dogovorili, da hrvaški ribiči lahko lovijo v slovenskih vodah, slovenski pa lahko lovijo v hrvaških vodah. Tako bi vsaj ribiči normalno živeli, dokler se dokončno ne dogovorimo oziroma uveljavimo arbitražno sodbo.
Frane Šajn
08. 09. 2017 13.39
+2
Bi se lahko reklo, ampak žal nimaš s kom.
M_teorija
08. 09. 2017 14.56
+3
A ni lažje vsako ujeto ribo vprašat čigava JE!?
HRVATINAzgb
08. 09. 2017 15.23
-2
Slovenija je v arbitraži dobila slobodan prehod skozi hr teritorjalno morje - to ima in zdaj v dogovoru s HR že 27 let.
NiVzdevka76
08. 09. 2017 12.25
+1
Kaka multipla osebnost je ta plenko..... :)))))))
ROMELS
08. 09. 2017 12.21
+1
Slovenec dr.Pogačnik v Opatiji za HRT: arbitraža je ništava.
JApajaDAja
08. 09. 2017 12.23
+2
Frane Šajn
08. 09. 2017 13.40
+2
Morse preberi si kdaj pesnitve Jovana Dukića!
ROMELS
08. 09. 2017 13.59
+0
BETONSKI
08. 09. 2017 12.19
+2
Zaradi nezakonitih prisluhov,čeprav je bil pogovor, ki je bil nezakonito sneman obremenjujoč za obtoženca, je bilo ne obsojenih veliko takih, ki bi morali za rešetke,tu pa je ta pogovor tako pomemben,boga Slovenija. Leta 91 sem bil pripravljen ,dati življenje za Slovenijo,sedaj vidim kako neumen sem bil,Slovenija na žalost, ni vredna imena države.
CastrumFF
08. 09. 2017 11.50
+2
Vojna med revezi za,dobesedno,nekaj metrov umazanega morja!
B?AN
08. 09. 2017 11.41
+1
Kaj a zdej bodo pa še organi plašili tisto malo rib v piranskem zaljevu.
srebrnibreg
08. 09. 2017 11.22
+6
Nižje sem prebral komentar , da je ta arbitraža s strani Hrvaške padla zaradi Drenik - Sokolec. To je ena velika laž in samo iskanje alibija za njihov odstop. Ta dva ničesar nista izdala v javnost saj sta se medsebojno po telefonu usklajevala pri čem pa je nekdo drugi storil kaznivo dejanje s prisluškovanjem. Pogovarjala sta se tako kot so se na hrvaškem saj brez dogovarjanja ni mogoče v skupini priti do nekega stališča.
scorpion777
08. 09. 2017 11.24
-3
Sta pa kr tako brez razloga odstopila ne? :-)
prašek
08. 09. 2017 11.27
+3
Lepo pozdravljen ! Naši Hrvati se s pomočjo svečkarjev "ven vlečejo", ampak jim ne bo uspelo "! Arbitražno sodišče je povedalo svoje in to dokončno !!!!
prašek
08. 09. 2017 11.27
+2
škorpijon ...... Ja, resnično brez razloga !!!
srebrnibreg
08. 09. 2017 11.50
+2
777- zaradi miru v hiši bi lahko rekli je to bila edina logična poteza in kot pravi prašek res brez razloga. Južni sosedi bi si izmislili nekaj drugega, če tega ne bi bilo. Že ob dogovoru o arbitraži so vedeli, da je ne bodo spoštovali. Tako ali drugače.
JApajaDAja
08. 09. 2017 12.18
+0
čisto "navadna" komunikacija vseeno ni bila-vsaj po videnem in slišanem ne! hotela sta nekaj po sistemu (katerem že?) kopiraj-prilepi!" ne vem" čemu rvati niso takoj zahtevali razpustitev as-če so videli, da jim ne kaže najbolje! zaspali, zamudili ali.....?
dipe
08. 09. 2017 11.20
+3
Use,,junake,, s teg portala poslat Jorasu. Gremo, naj vam se Hrvati smejijo kot pred leti unim Podobnikovim pijančkom
LLLEPI
08. 09. 2017 11.05
+0
Slovenija ne pogojuje nicesar ker jo vec noben ne jemlje resno
CastrumFF
08. 09. 2017 11.13
-1
Vec?? Kdaj pa naj bi jo kdo jemal resno???
scorpion777
08. 09. 2017 10.51
-1
Meni bo malo hecno gledati SLO politicno in medijsko elito kot tudi nekatere komentatorje, ko bo prislo do preobrata... Zdaj se veliko govori da hrvaska noce spostovati mednarodnega prava medtem, ko VSI pozabljamo da je v prvo Slovenija krsila mednarodno pravo z akcijo Drenik in Sekolec ki sta ODSTOPILA. Torej po vsej zdravo razumski logiki Slovenija sama sebi koplje jamo z izjavami da se mednarodno pravo mora spostovati, vladavina prava,.itd.... :-) malo pocakajmo
prašek
08. 09. 2017 10.54
+3
O Drenikovi in Sekolcu je bilo sodišče obveščeno, pa so sodniki samo zamahnili z roko, češ da to NI nikakršna kršitev !!!! In ja, vladavina prava se MORA spoštovati ! Saj vas bomo tega naučili, brez skrbi !!!!
prašek
08. 09. 2017 10.56
+1
škorpjon ........ Cerar in Karli sta vam odrezala želo !!!! Nič več ne boste pikali !!!! ☺☺☺
scorpion777
08. 09. 2017 11.02
-3
Prasek bodiva realna, igra se je sele zacela :-), vendar zmaga ne bo nasa, ker imamo napako v DNK zasnovi arbitraze (Drenik in Sekolec). Noben zdravo razumski na svetu ne bo mogel iti mimo tega dejstva.
prašek
08. 09. 2017 11.11
+3
škorpijon ...... Ob 10.56 sem ti napisal odgovor...... In vsaj meni se NE delaj Slovenca !
scorpion777
08. 09. 2017 11.12
-2
Glej brez afere Drenik in Sekolec bi bila hrvaska popolnoma brez argumenta in posledicno moci in oporisca za sedanja dejanja. Realno ce pogledamo smo zasrali, ker je bila zasnova arbitraze taksna kot nam je ustrezala od junctiona do pravicnosti...
prašek
08. 09. 2017 11.14
+3
Najbolje narediš da zajahaš međunožno guralo pa smer Hrčkolandija !
prašek
08. 09. 2017 11.15
+3
Lahko si pa tudi naročiš en zrakomlat, da te odpelje tja dol !
scorpion777
08. 09. 2017 11.22
-1
Prasek rad bi te razumel pa te ne morem: v arbitrazni sodbi nismo dobili kot smo leta in leta zatrjevali ukraden direktni stik z teritorjalnim morjem, naselja na levi strani Dragonje, celotni piranski zaliv, mejo na sredini reke Mure, Trdinov vrh? To je tebi OK? Ali imas neke druge zelje?
prašek
08. 09. 2017 11.25
+1
Vem da me ne moreš razumeti, jaz sem pač Slovenec !!!!!!
scorpion777
08. 09. 2017 11.26
-1
Pozabil sem napisati da bomo morali iz svoji zakonov brisati ribolovno ekolosko gospodarsko cono na morju?? Super arbitraza ni kej..
scorpion777
08. 09. 2017 11.27
-1
prašek
08. 09. 2017 10.45
+6
Je pa, dobesedno, huda sramota za Hrvaško, da bo v OECD povabljena Romunija, Hrvaška pa bo še nekaj let lepo zunaj ! Kajti v OECD so lahko samo tiste države, ki spoštujejo vladavino prava ! S temi besedami je Cerar vse povedal !
mastaflash
08. 09. 2017 10.36
+2
spletkovic in druscina so v slepi ulici, poti nazaj ni, pocasi se bodo tudi v domaci lepi prepoznale njihove prave barve..strizenje ovc na hrvaskem bo zaustavil enostavni Korl s svojo pregovorno trmo, vsaj enkrat mu je prisla prav :)
prašek
08. 09. 2017 10.43
+1
Korl je povedal naravnost, Cerar pa je malo diplomatsko ponovil njegove besede. Če so ga naši "dobri susedi" poslušali, jim je lahko marsikaj jasno !
NiVzdevka76
08. 09. 2017 10.33
+1
Tožba - to je edini način, da prevzamemo nazaj jurisdikcijo na našim delom zaliva. Politiki poudarjajo spoštovanje mednarodnega prava, nam pa višje instance v dvostranskih odnosih ne bodo pomagale.
NiVzdevka76
08. 09. 2017 10.36
+0
Opozarjati je potrebno na kršitve zakonodaje, nikakor pa ne povzemati tr>ash medijev! Ostro obsoditi vse kršitve!
prašek
08. 09. 2017 10.37
+1
Ni ........ Mene pa sploh ni strah, da nam ne bi EU priskočila na pomoč in Hrvate naučila spoštovati pravo!!!!!!!